OH-6 Cayuse / MD500 Defender / MH-6 Little Bird / AH-6 Little Bird / Unmanned Little Bird

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Star Trek

Active Member
2010. április 19.
1 252
6
36
Akárki akármint mond ,ez a gép nagyon jól sikerült már az elődei is bizonyítottak .Nagyon jó ez a gép.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
És annyi ATGM-et vihet (max 4 db), mint amennyit a mostani Mi-24 verzióink (Mi-24D és Mi-24P).
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Valóban, a V, P (és állítólag azok a D-k, amiket alkalmassá tettek az AT-6-os ATGM hordozására) vihetnek összesen 8 AT-6-ot!
 

igla

Member
2010. június 20.
80
0
6
Hááát, azért maradjunk annyiban, hogy ez a gépecske nem egy csatakopter:) Nyilván sok helyen elég, kilő sok mindent ha kell, de talán páncélvédettség tekintetében küszködik némi kihívásokkal. Szóval, ahol komolyabb dologgal nem lőnek vissza, na oda pont jó....
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Hááát, azért maradjunk annyiban, hogy ez a gépecske nem egy csatakopter:) Nyilván sok helyen elég, kilő sok mindent ha kell, de talán páncélvédettség tekintetében küszködik némi kihívásokkal. Szóval, ahol komolyabb dologgal nem lőnek vissza, na oda pont jó....

Igla

Ez a kis kopter tenyleg baromi kicsi es ebbol kifolyolag baromi nehez felfedezni es eltalalni is. Az arab izraeli haborukban foleg felderitesre de pancelvadaszatra is bevetettek TOW kal es nem volt nagyobb a veszteseg aranyuk sot !!!

Baromi konyu uzemeltetni rejteni kiszolgalni szoval igazabol egy olyan tuske tud lenni a korom alatt ami aztan szepen el tud genyesedni.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
Az MH-6 úgy 4 millió USD körül van. Ez a "mérges" változat biztosan drágább, de nem találok listaárat...!
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
764
1 898
93
Most őszintén, jelenlegi helyzetben mire nem lenne ez elég nekünk?
Egy biztos, a nemzeti harcihelikopter képesség :) fenntartására több mint elég.
De a viccet félretéve, pl. a képen látható konfig is elég potens. A Hellfire mellet talán Stingerek vannak? A 70mm-es rakétákból is vannak már irányítottak, gondolom hordozhatja azokat is.
Van benne hely utasoknak is, pl. gépszemélyzet mentésére, felderítők kiemelésére milyen alkalmas - pici, csöndes, könnyen leszáll és még fedezni is tudja magát, persze nem a földön. Erdős dombos területen a Kuruc által leírtak még hatványozottabban igazak. A Hellfire-nek elég nagy a hatótávja, Stingerekkel pedig még helivadásznak is marha jó lehet. Meg merem kockáztatni, hogy talaj felett "elbújva", még merevszárnyú gépekre is veszélyes lehet, ha azok alacsonyan "dolgoznak".
 

ruhakupac

Active Member
2012. július 31.
158
37
28
Legyen nekunk elsore szallitohelikopterunk. Utana polgari mentohelikopterunk (2016tol lejar az EC135-osokre a szerzodes) es utana almodjunk kisebbet vagy nagyobbat harci helikopterek teren.
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
764
1 898
93
Teljesen igazad van. Csak azért írtam, mert sokan álmodoznak teljes értékű harciheliről. Ez a kategória lehet egyedül elérhető szerintem, ha nagyon akarunk valami fegyveres helit. A koncepció az érdekes igazándiból. Pont a mentő helikopterek esnek ebbe a méretkategóriába. Működhetne azonos műszaki alapon a két rendszer.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Ha fegyverzetet visz, akkor nem tud utasokat is vinni:
http://www.flightglobal.com/airspace/media/cutawayposters/images/89188/boeing-ah-6-cutaway-poster.jpg
 

therob

Active Member
2012. december 26.
923
248
43
Az EC-135 túl kicsi mentőhelikopternek, szakmai szempontból nem lenne jó, ha maradnának.

Hogy érted hogy túl kicsi? Elég sok felé használják mentőhelikopterként. pl az EC-145-öt az amcsi sereg is használja arra a feladatra.
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 816
2 512
113
1qd5.jpg

Strapabíró kis dögök azért! :D
warbirdregistry.org/heloregistry/oh6-6916011.html
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
http://www.prnewswire.com/news-releases/the-md-530g-demonstrates-extreme-firepower-and-advanced-weapons-systems-capabilities-272073171.html
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 488
14 276
113
Van itt két vid:



A kérdésem az lenne, hogy ez a rendszer valami csökkentet erejű 30mm-es lőszert használ, vagy ez egy teljes értékű 30mm-es gépágyú, ahol sikerült megoldani, hogy a tüzelésnél fellépő energiákat még ez a picike helikopi is elbírja?