Oresnyik / Oreshnik MRBM (Oroszország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 177
50 422
113
Lassan csak jön valami....nagyon elhalgatjàk.
Még egy szottyadt Pixar kép sincs a Juzmasròl.
Meg az orosz néplélek milyen....a következő nehogy nagyobbat szòljon, mert a töltetet os skàlàzzàk felfelé.
6 kicsi helyett , egy nagy.
Szerintem az a hat "kicsi" is zorall volt, láttam már pár haditechnikai videót életemben, ez úgy azzal a homályos sötétben alacsony felhő alappal ahogy kinyílt szó szerint az ég, azt megjött merőlegesen kurva nagy sebességgel az a hat alaktalan plazma színű tűznyíl, mondtam magamban ez mi a faszom, ez a kénköves mennykő?!

Maga már a jelenség zorall önmagában. Aki ezt látta élőben, szerintem sosem felejti el többet.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 604
19 159
113
Szerintem az a hat "kicsi" is zorall volt, láttam már pár haditechnikai videót életemben, ez úgy azzal a homályos sötétben alacsony felhő alappal ahogy kinyílt szó szerint az ég, azt megjött merőlegesen kurva nagy sebességgel az a hat alaktalan plazma színű tűznyíl, mondtam magamban ez mi a faszom, ez a kénköves mennykő?!

Maga már a jelenség zorall önmagában. Aki ezt látta élőben, szerintem sosem felejti el többet.
Ha meg kiderülne hogy "Kötegelt" indítò, 6 takéta egy komplexum.
HIMARS, ruszki verzió.
(Brainstorming)

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 167
10 573
113

A katonai repülésben két igazi védelem van a "kőkorszaktól" kezdve: a magasság és a sebesség, ezt gondolom nem vitatja senki.

Ezek az Oresnyik-féle cuccok mindkettővel bírnak, és a videón meglehetősen feltűnő a fejek meredek becsapódási szöge.
Ezek a fejek végül - ha ballisztikus hordozóval indultak - akkor nem az eredeti ballisztikus pályán érkeztek, mert ebben esetben az oroszoknak majdnem maguk fölé kellett lőni kb. 5-6000 km magasra, hogy 800 km-rel odébb ilyen szögben érkezzenek vissza a fejek. (Lásd korábbi ÉK rakétakísérletet, ahol szintén hasonló magasságig dobtak fel egy gyakorlófejet.)

Ha pedig ez történt volna, ezt valóban "kényelmesen" le kellett volna tudnia követnie az USA/NATO rendszereknek és nem lett volna ennyi ellentmondásos nyilatkozat.
Ergo vagy nem követték le, vagy amit lekövettek, az olyan repülési profilt mutatott, ami meglepte a szakértőket.

Két hete felreppent egy Szojuz és felrakott vagy 50 db műholdat, ebből kettő iráni volt, a többi Föderációs..., ezt csak így mellékesen szúrom közbe.

Hogy a Nyugat, elsősorban Európa képes lenne-e hatékonyan védekezni egy tucat egy időben érkező Oresnyik ellen..., hát, Irán legutóbbi "sikertelen" izraeli rakétabemutatója után azért vannak kétségeim.

Ha jól tudom, Dnyepropetrovszk térségében volt Patriot és SZ-300 üteg is, csak épp szóhoz sem jutottak. Ez azért nem túl jó ómen.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 177
50 422
113
Mit lehet tudni a helyszínről ?
Az is lehet, hogy egy 20 emeletes bunki volt ott ?
Hogy mi volt a föld alatt, én nem tudom, de hogy egy megerősített rakéta technológiai üzem volt ott, az ex SZU ehyik legkomolyabb ilyen üzeme, a Juzmash, az biztos. HA 1% esély van rá hogy Zele komolyan gondolta a saját atomprogramot, ami célba tudta volna juttatni, azt ott fejleszthették jó eséllyel.

Ha volt ilyen program, szinte biztos hogy a föld alá rejtve, extra védetten ment. Én sem tudok semmit, de gyanús hogy ezt verhették telibe, nem véletlen hogy nem egy kórházat vágtak telibe helyette, hanem ezt.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 177
50 422
113
Ha meg kiderülne hogy "Kötegelt" indítò, 6 takéta egy komplexum.
HIMARS, ruszki verzió.
(Brainstorming)
Nem tudunk semmit, de a videó, a célpont maga - Yuzmash - Putyin beszéde erről, a nyugati csend, önmagában sokat mondó.

Ha elkezdődne esetleg egy atom/rakéta tudósok, magas rendfokozatú katonák peches helikopter, síbaleset sorozata nyugaton, akkor sem leszek meglepve olyan nagyon nagyon.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 709
28 782
113
Már megint az arrogáns, nagyképű hozzáállás.
Teljesen mindegy, hogy mit csinálnak az oroszok, az mind szar, bezzeg a nyugat. Az oroszokat hagyományos eszközökkel vívott háborúba kényszerítették. Atom letiltva, nem játszik, mert abban a Numero 1 hatalom! Hagyományos robbanó fejekkel ellátott CM-k, ballisztikus és hiperszonikus rakéták korlátozott hatótávolságokkal vannak alkalmazva. Nincsenek csodafegyverek, amelyek hatásosak, lennének hosszabb távon. Az eszkaláció újabb lépcsőjeként az oroszok elővesznek egy olyan rakétát, amelyiknek még a fejlesztése is tilos volt. Olyan körkörös szórást produkál, ami előtte szinte elképzelhetetlen volt ebben a szegmensben. Nincs szükség atomra, hogy bizonyos korlátozott csapásokat végrehajtsanak vele, amit a nukleáris töltet sokkal egyszerűbben megcsinálna, de azt nem használhatják, mert kiszámíthatatlan következményei lennének. De, jön a csodálatos nyugati mindent visz B2, meg F-35 példálózás, ami egy több, mint 40 éves tulajdonságra épít és elég kétséges lehet a bevetésük bizonyos ellenfelekkel szemben hatásos. Persze, természetesen, meg ahogyan Móricka elképzelte.
Innentől kezdve akár mehetnének a nukleáris töltetű rakéták is! Az oroszok selejtes, semmire sem jó, új MRBM rakétája, amelyik a kategóriájában teljesen új harcászati jellemzőkkel rendelkezik és bármikor különböző robbanófejekkel felszerelhető (nukleárissal is, amelyik a pontosságát látva szinte overkill) és hagyományos robbanófejjel ellátva is olyan pusztításra képes, amelyet eddig nem tudtak produkálni, csak nagyon sok fegyver bevetésével. Az, hogy milyen komplexumok tudják semlegesíteni, még átgondolás tárgyát képezi, de az biztos, hogy Ukrajnában és a NATO Európai területén nincs, vagy nagyon kevés van. Amikor egy igazán precíziós csapást akarnak ezzel a rakétával (hagyományos robbanófejjel) az oroszok mérni egy számukra fontos célra, minimális járulékos veszteséget okozva bárhol 5.000km-en belül, akkor mostantól kezdve bármikor képesek rá és ez a lényeg. A lehetősége és képessége az USA/nyugatnak is meglesz erre valamikor, de egyenlőre az oroszoknak van meg!

Groove

Well-Known Member
2017. október 3.
169
493
63
Hogy mi volt a föld alatt, én nem tudom, de hogy egy megerősített rakéta technológiai üzem volt ott, az ex SZU ehyik legkomolyabb ilyen üzeme, a Juzmash, az biztos. HA 1% esély van rá hogy Zele komolyan gondolta a saját atomprogramot, ami célba tudta volna juttatni, azt ott fejleszthették jó eséllyel.

Ha volt ilyen program, szinte biztos hogy a föld alá rejtve, extra védetten ment. Én sem tudok semmit, de gyanús hogy ezt verhették telibe, nem véletlen hogy nem egy kórházat vágtak telibe helyette, hanem ezt.
Ilyesmire gondoltam én is. Valószínű, hogy nagyobb kárt okozott, mint amennyibe a mutatvány került. Persze az is lehet, hogy pont nem. Mindenesetre nagyon érdekesek lesznek a jövő heti reakciók.

• Tetszik
Reactions: perceptron

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 604
19 159
113

A katonai repülésben két igazi védelem van a "kőkorszaktól" kezdve: a magasság és a sebesség, ezt gondolom nem vitatja senki.

Ezek az Oresnyik-féle cuccok mindkettővel bírnak, és a videón meglehetősen feltűnő a fejek meredek becsapódási szöge.
Ezek a fejek végül - ha ballisztikus hordozóval indultak - akkor nem az eredeti ballisztikus pályán érkeztek, mert ebben esetben az oroszoknak majdnem maguk fölé kellett lőni kb. 5-6000 km magasra, hogy 800 km-rel odébb ilyen szögben érkezzenek vissza a fejek. (Lásd korábbi ÉK rakétakísérletet, ahol szintén hasonló magasságig dobtak fel egy gyakorlófejet.)

Ha pedig ez történt volna, ezt valóban "kényelmesen" le kellett volna tudnia követnie az USA/NATO rendszereknek és nem lett volna ennyi ellentmondásos nyilatkozat.
Ergo vagy nem követték le, vagy amit lekövettek, az olyan repülési profilt mutatott, ami meglepte a szakértőket.

Két hete felreppent egy Szojuz és felrakott vagy 50 db műholdat, ebből kettő iráni volt, a többi Föderációs..., ezt csak így mellékesen szúrom közbe.

Hogy a Nyugat, elsősorban Európa képes lenne-e hatékonyan védekezni egy tucat egy időben érkező Oresnyik ellen..., hát, Irán legutóbbi "sikertelen" izraeli rakétabemutatója után azért vannak kétségeim.

Ha jól tudom, Dnyepropetrovszk térségében volt Patriot és SZ-300 üteg is, csak épp szóhoz sem jutottak. Ez azért nem túl jó ómen.
A végével különösen egyetértek.
Nagyvàros és nem szòl a sziréna...
Pedig rendszeresen hallható több vàrosi videóban....
És igen, ùgy tudom én is hogy az a gyàripari zòna, volt biztosítva légvédelemmel.
Lefejezték az ukràn nehézipart, ha valòbban rottyra ment a gyàr.
RM Kàrpàtaljàn felkészül....
Lehet menni spotolni majd.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 675
13 938
113

Az sem, aki videón látta. Engem is mellbevágott, önmagában az a sebesség, pedig a kamera is volt vagy 2 km távolságra... Tegnap Uberben a vezetővel szóba került, nem tudta, hogy van róla video is, csak valamit hallott valami csapasrol... Amikor odaertunk, megmutattam neki, a fickót szabályosan sokkolta (nagydarab, kövér amerikai, a fehér spanyol típus), holy fuckozorr meg hanyta a keresztet, teljesen kikattant rajta. Azt mondta, korbekuldi a csaladban mindenkinek, mert joparan Hamalara szavaztak, hadd lássák. Megreccsent kicsit...

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 177
50 422
113
Ilyesmire gondoltam én is. Valószínű, hogy nagyobb kárt okozott, mint amennyibe a mutatvány került. Persze az is lehet, hogy pont nem. Mindenesetre nagyon érdekesek lesznek a jövő heti reakciók.
Az biztos hogy nagyobb kárt okozott, értem hogy mire gondoltál, de az igazi kár már FIX, mert épp bizonytalanságot okozott a NATO-ban, az ukránokban. Mi is. erről beszéltünk épp. Már most megérte nekik...

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 177
50 422
113
Az sem, aki videón látta. Engem is mellbevágott, önmagában az a sebesség, pedig a kamera is volt vagy 2 km távolságra... Tegnap Uberben a vezetővel szóba került, nem tudta, hogy van róla video is, csak valamit hallott valami csapasrol... Amikor odaertunk, megmutattam neki, a fickót szabályosan sokkolta (nagydarab, kövér amerikai, a fehér spanyol típus), holy fuckozorr meg hanyta a keresztet, teljesen kikattant rajta. Azt mondta, korbekuldi a csaladban mindenkinek, mert joparan Hamalaea szavaztak, hadd lássák. Megreccsent kicsit...
Igen, mondom én is azt néztem, hogy ez mi a kénköves mennykő?! Nem vagyok vallásos, de majdnem elgondolkoztam rajta hogy ideje lenne betérni :D

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 675
13 938
113
Ha valaki egy ehhez hasonló pakkot fel tud majd juttatni a világűrbe, és ott pályára állítva parkoltatni, majd ha kell aktiválni és megcsapkodni tényleg reakcióidőt nem adva a semmiből vezetési pontokat, akkor lesz majd kurva betyár világ. Szerintem sajnos ki lett engedve egy szellem a palackból, ezt bár sokan SCI-FI nek gondolják, már '80-as években asztalon volt mint csillagháborús terv, most talán megjön hozzá a motiváció is hogy végig vigyék, sajnos :(
Strategic Defense Initiative azaz SDI, Reagan alatt. Az egész program feje meg egy Teller nevű fickó volt, aki korábban a H-bomb atyjaként lett ismert azután, hogy jó magyar kiválasztott stílusban kirúgatta Oppenheimert, aki előtte a két másik magyarral osszegrundolt Manhattan Projectben a főnökük volt... :D

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 405
36 392
113
Szerintem ezúttal igaza van Podoljaknak, nem létezik semmilyen Oresnyik.

Ez egy ICBM volt, vagy a Rubezs, vagy a Jarsz átalakítva. A nuki töltetek helyére betettek valami mást a robbanófejekbe. Lehet, hogy csak valami azonos tömegű DU csomagot például. Azt sem hiszem, hogy hirtelen kifejlesztettek valami teljesen új visszatérő egységet. Annak más lenne az aerodinamikája stb.

Amerikaiak közöltek képeket anno MIRV rakétakísérletekről, nagyon hasonló:

MX_MIRV_reentry_vehicles.jpg

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 194
33 425
113
A Szu-57 sanszosan úgy járkál ki-be az ukrán légtérbe, mint te a bótba'.

Egyelőre ott tartunk, hogy a nyugatiak nem mernek egyszerre érdemi mennyiségű fegyvert szállítani az ukránoknak.
Nem mernek csapatokat átdobni, pedig Putyler ugye nem győzhet...
Nem mernek légierőt bedobni, holott abban vitán felül számossági fölényben vannak.
Fűrészhalak vagdossák el a legújabb nato tagok vízalatti morze vezetékeit...
Az oroszok éles bemutató tartanak ballisztikus, épphogy nem interkontinentális, eddig ki nem próbált fegyverrel - a felsülés, a megismerhetőség kockázatával.
Az oroszok üzemszerűen évek óta hiperszonikus fegyvereket vetnek be, a nyugatiak semmi ilyet.
Cserébe annyit hurcolkodnak oda-vissza a világ(?) urainak(?) nagykövetségei, hogy az már lassan kínos.
Még azt a pimasz packázást is megengedhetik maguknak (rendelkezésre állás!), hogy felemelnek tucat Tu-95-öt és három MiG-31 gépet, mintha támadni akarnának, csakhogy az EU főképviselője dulifuli pofát vágva gubasszon a hivatalos látogatásán egy bunkerban.
Hogyan óhajtják akkor legyőzni az oroszokat!?
Szavakkal? Nyilatkozatokkal? Parlamenti meghallgatásokkal?

32(?) ország a NATO tagja. a világ számosságában legerősebb dedikált katonai szövetsége.
Szemben egy 150 milliós országgal. Kevesebben vannak, mint külön-külön Indonézia, Pakisztán, Nigéria, Brazília, Banglades...

Akkor ez kinek a szegénységi bizonyítványa?
Az orosznak.
Nyugat nem akar eszkalációt.És valójában az orosz sem.Mert MAD.
Mégis,miért menne a NATO Ukrainába?Ukraina nem NATO tag.Ez egy orosz -ukrán háború,amiben Ukraina nyugati,Oo meg keleti/déli támogatást kap.
Khm.Az összes ICBM hiperszonikus eszköz......De a nagyobb hatótávú MRBM-ek is hipersonikus sebességüek-hiperszonikus fegyverek.És pl az SM-6 képes a hiperszonikus visszatérő fejek elfogására (egyébként azok is látványossan izzanak a légkörben)

MX próbalövészet visszatérő MIRV fejrészének töltetei valamikor a 80as években.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 604
19 159
113
Nézzük sorba:
  • az 5,56-os már harmad-negyed Mach-nyi sebességgel is fiziológiai ("aqua-")sokk-hatással öl!
  • a sűrű légkör miatt már "csak" 6-7-8 Mach sebességű 6x6-os fém-plazma lökéshullámai a víz alatt --tudomásom szerint-- brutálisak!
  • a most megismert formában, becsülhatő hatás alapján már atom nélkül is lehet eredményesen támadni az USA hordozó-harccsoportokt: Irán, É-Korea, ... ? :oops:
  • ... +KÍNA! :oops:

Összegzem: Szerintem sok eddigi közép-hatalom számára bővül a visszacsapás lehetősége az eddig (atom nélkül) érinthetelen USA (Izrael ? ) esetleges agressziója esetében. Mivel nem atom-csapásról van szó, komoly nemzetközi gondokat okozhat egy atomos válaszlépés(...BRICS, kívülállók részéről)! Egy ilyen nemzetközi reakció háború nélkül is véget vethet egy Világ-uralmi pozíciónak(egységes fellépés esetén)! A folytatás már nem nagyon OFF lenne, kihagyom!
Tévedhetek is...

.
Illetve lezàrtàk egyoldalùan a külföldi csapatok , esetleges ukrajnai àllomàdoztatàsàra valò felkészülést.
És bàrmilyen, érdemi ipari termelést ukrajna egész területén lehetetlenné tettek.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 177
50 422
113

Ez egy ICBM volt, vagy a Rubezs, vagy a Jarsz átalakítva. A nuki töltetek helyére betettek valami mást a robbanófejekbe. Lehet, hogy csak valami azonos tömegű DU csomagot például. Azt sem hiszem, hogy hirtelen kifejlesztettek valami teljesen új visszatérő egységet. Annak más lenne az aerodinamikája stb.

Ennek így semmi értelme. Az Oresnyik a neve egy olyan új rendszernek, amit valószínűleg egy működő ICBM ből leskáláztak MRBM-é, s közben mást tettek a nuki töltetek helyébe, ami kinetikus, igen. Ugyan úgy a repülőre tett Iszkander is kapott egy új nevet, Kindzsal. Ez is, meg az is pont változott annyit paraméterekben, felhasználhatóságban, hogy megérdemlik az új nevet.

Egy MRBM hamarabb odaér ám a céljához, és pontosabban min t egy ICBM, plusz ez az új szar az atom bevetése nélkül is gyanús hogy megbaszkodja a meverősített vezetési pontokat, silókat, etc. stratégiai mélységben is.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 194
33 425
113

Sőt,a YT-on videó is van.Mivel ezek nem hővédelem nélküli fémrudak,ezért annyira nem izzanak.És a tömör fémrudak tömege nagyobb,ezért nagyobb a kinetikus energia leadás is-de messze nem olyan nagy lehet az,mint azt itt a fórumtársak gondolják (és az is kérdés,hogy mennyi párolog el abbol a tömegböl a látványos légköri izzásban....ami csökkenti a becsapódó tömeget).1,5méter vasbeton átütése meg igazábol nem egy nagy kunszt.200kilós Durandel betonromboló bomba megcsinálja.

• Tetszik
Reactions: Pogány

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 748
66 453
113
Vállaszként meg megy jobb esetben B2,F35,amik ellen tehetetlen az orosz légvédelem.....És szarrá bombázzák az orosz akármit.
Egyedi inditásnak egyébként sincs komoly hatása,Europa szinten.Tömeges inditásra meg automatikusan indulna a vállasz,be se várva,hogy milyen fejrészek vannak rajta.Mert a stratégiai helyzet ezt követeli meg.
Igazábol ez egy szegénységi bizonyitvány fegyver az oroszoknak.Nem tudtak olyan lopakodó gépet előállitani,amivel képessek lennének mélységi támadást végrehajtani.MRBM rögtönzés kellet nekik.
Ukránoknak ez roppant kellemetlen,de stratégiailag lényegtelen.
A B-2/F-35-re nem a B-2/F-35 az adekvát válasz.
Ha az oroszoknak lenne ilyen 1:1-es egál fegyverrendszere, annak bevetési metódusa, profilja egy az egyben megegyezne a nyugati rendszerekével és nem mellesleg, ugyanolyan drága is lenne -> erre viszont nincs pénzük. Akkor meg minek?

Lásd másképp a dolgot.
Te azt mondod, az Oresnyik egy szegénységi bizonyítvány, mert elismerése annak, hogy ők képtelenek voltak a B-2/F-35 rendszereket kifejleszteni, miközben ezt a rakétát nem lehet tömegesen bevetni a Nyugat ellen.
Miért is? Talán a B-2/F-35 bevethető tömegesen az orosz érdekszféra ellen? Anélkül, hogy ne legyen utána egy Oresnyik, sőt, Jarsz, Topol, Bulava.. stb válasz, egyátalán nem lehet velük csinálni semmit.
A B-2/F-35 jó a papucsos lázadók ellen, de az oroszok ellen olyan, mint a kocsmai bunyóhoz a kabátzsebben becsempészett kibiztosított kézigránát.
Ha ezzel akarunk bunyózni, mi is meghalunk.

Tehát egyfelől az Oresnyik lehet egy fajsúlyos válasz a bázisaikról tömegesen felszálló stealth gépek látványára, jóval azok célbaérkezése előtt.
Lehet, hogy egy részül el tud idejében indulni, de haza már egy se megy, míg a válaszképp benyelt veszteség nem lesz egálban az oroszokon ejtett sebekkel.
Másfelől, az összes ilyen szép drága adófizetői dollárégető gép marad szépen a bázisán, miközben potenciális ülő kacsa a legkésőbb 17 percen belül beérkező MRBM fejek számára - ha az Oresnyik nem egy válasz, hanem egy kihívás.
17 perc alatt ugyanis nem lehet felemelni Fairford, Lakenheath, Mildenhall, Spangdahlem, Aviano, netán Rammstein értékes gépállományát, az esetleges lengyel és román bázisokon dekkoló lehetséges NATO erőkről nem is beszélve.
Mert ne feledjük, hogy ezekből a rakétákból jóval többet le lehet gyártani, rendszerbe lehet állítani, sokkal kevesebb pénzből, szinte észrevehetetlenül. Nem kell neki reptér, folyamatos, nagy nyilvánosság előtt zajló kiképzés, nem mutogatják repülőnapon, nem kell a folyamatos személyzet utánpótlás, eleve jóval kevesebb a humán érintettség, így az error, vagy információ szivárgás esélye is.
Eleve ezeknek a mobil indítóknak a felderítése szinte lehetetelen, nem úgy egy tömeges stealth invázióé. A gépek ugyanis akusztikusan is észlelhetőek, akár az orosz határok átlépésekor legkésőbb, de a bázisaikról felszálláskor mindenképp. Nem bizos, hogy a légvédelem le tudja lőni őket, de a rakéták menni fognak, akár tetszik, akár nem és ezzel lényegében totál értelmetlenné teszik a nyugati stealth inváziót, magát.
Fordított helyzetben pedig az elindított MRBM-ek hült helyét már felesleges lenne megbombázni a stealth gépekkel.

Szóval szép dolog a stealth, de csak a levegőben működik (már, ha működik).
Ezeknek a gépeknek a földi jelenléte, kiszolgálása, mozgása, felszállási előkészületei a földről szépen megfigyelhetők.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az MRBM fejek más egyéb célpontra is kiválóak, tehát itt is érvényes a kétszer ad, aki gyorsan ad mondás.

Mindezekből az következik, hogy az Orsenyik nem egy szegénységi bizonyítvány, hanem egy újabb sakk-matt a nagy játszmában, mert szépen zár rá az oroszok körül évtizedek óta egyre gyorsuló ütemben tekergő stealth fenyegetésre.