1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Orosz hadiflotta

Diskurzus a(z) 'Egyéb haditengerészettel kapcsolatos témák' témában - boki által indítva @ 2018. január 4..

 1. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A hezbollahosok is arabok. Bár irán fogja a pórázukat.
   
 2. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Nem volt tegnap időm kifejteni.

  Szóval...

  1. Pont amiatt nem érdemes a szárazföldi és tengeri légvédelmet komolyan összevetni, mert a szárazföldinél hangsúlyosabbak a terepakadályok, ami tengeri alkalmazásnál csak a part közeli alkalmazásnál tényező.
  2. Ugyancsak emiatt a célok is mások, a hajó elleni rakéták / robotrepülőgépek akár csak 2-3-5 méterrel a tenger felszíne felett is haladhatnak, ilyen mélyen repülő robotrepülőgéppel a szárazföldi légvédelem nem igazán találkozhat...
  3. Szintén a beérkező veszélyforrások irányítási elve is eltérő, szárazföldi légvédelemnél szóba se jöhetne a SeaRAM féle passzív célrávezetés...
  4. Az EW is teljesen más kategória, én nem nagyon láttam még Chaff / Flare szóró szárazföldi légvédelmet...
  5. Az EW annyira hangsúlyos a haditengerészeteknél, hogy még a kisebb hadihajókon is ott látni a csaliszórókat, elektromos zavarórendszerek antennáit. Az NSM fejlesztésénél a norvégok direkt azért döntöttek az infravörös képalkotáson alapuló célrávezetés mellett, mert lehet, hogy az időjárás miatt mondjuk a bevetési alkalmazás mondjuk 10-15%-ban emiatt az NSM nehezebben deríti fel a célpontot, de egy aktív radaros hajó elleni robotrepülőgép 100%-ban rádióelektronikai zavarásban kell, hogy felderítse a célpontját...

  A fentiek miatt finoman szólva is kétségbe vonom a Kirov-osztállyal kapcsolatos kijelentéseidet...
   
 3. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Ez igy van pontosan. Mar hogy a korszeru hadihajok boven kepesek kezelni egy normal korulmenyek kozott erkezo akar 8 salvos ASM et is. Eppen ezert szamitanak arra hogy a jovoben igyekeznek majd a korszeru egysegek tuzersegi tavra megkozleiteni egymast. Itt viszont altalaban a nyugati hajok lesznekelonyben mert nalluk a 127 mm es 5 inch loveg az altalanos mig a keletieknel inkabb de nem kizarolagosan a 100 mm es ami hatotavban es hatoeroben messze alatta van az elsonek.
   
 4. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  1,) pont - Ez pontosan igy van EW szempontbol azonban ha egy konvojt kisersz vag egy TG BG resze vagy ( belso gyuru ) akkor bizony vannak holttereid a harccal kapcsolatban.
  2.) - Correct ! Es ez egyben egy rohadt nehez celpont mert a "foldhater" melett ott vannak a dinamikus hullam celok. Az az standard esetben a radar kiszuri a nem mozgo celokat szimplan a dopler effektussal azonban a hullamzo tengernel az egyik hullamhatat megfogja a radar az osszeomlik eltunik de egy masik kozelebb a hajohoz kiemelkedik es ebbol a radar egy tracket kepez. Alapvetoen par masodperc utan eldobja mert rajon mi a szitu de addig is radar source-t visz el mind a felderites mind a tuzcsatornaknal ami egy kozeledo falkanal nem szerncses.Plusz meg ott van a tenger folott mindig ott levo "vastag para vagy vizcseppdus reteg amiben jon ez az ASM es ez a reteg mint egy lopakodo bevonat funkcional csokkentve a felderites tavolsagat.
  3.) - Azert a szarazfoldieknel is megvan az infras goalkeeper lepcso. Strella 10 Stinger Chapparal IRIS ...
  4.) - Ez teny. Viszont vannak hamis ssugarzok a szarazfoldieknel ami gyakorlatilag chaff csak eppen aktiv :)
  5.) Ez is teny. SLQ32 Chaff NULKA es a keszulo uj APAR radar electronic attack kepessege ( ez valtja a SPY-t ) mind mind lekuzdendo feladat az ASM nek. Es nem eleg passziv modon a zavarasra menni mert mind a NULKA mind a SLQ32 elkuldi a malnasba a raketat. Ja meg a chaff is de csak szerencses napokon.


  Kerdes csak neked :)


  Ujra kezd felertekelodni a chaff a nyugati haditengereszeti taktikusok kozott. Alapvetoen korszeru ASM ellen nem sokat er. Akkor mi az ami miatt ujra komoly feladatot szannak neki is meg a 5 inch chaff lovedekeinek ?
   
 5. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Mar konkretan melyik kijelentesemet a Kirovval kapcsolatban ?
   
 6. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Ez a kérdés ugyanígy felmerült a 5.th gen Stealth repülőgépek között is - tesznek is gépágyút mindegyikbe. Elméletileg elegendő zavartevékenység esetén esélyes a közelharc... bár ahhoz két legalább pariban álló ellenfél kéne, mind színvonalban, mind számszerűleg - de így csatába meg senki nem megy, szóval elég elméleti.

  A gond csak, az, hogy az irányított energiájú fegyverek miatt a közelség még halálosabb lesz, mint ma (360 fok lefedettség), szóval annyira a közelharc dominanciáját sem várom.
   
  Nagy Csaba likes this.
 7. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  A nagyobb hajókon az oroszok is 130 mm-es lövegeket használnak használnak. Egy korvettre, kisebb fregattra nincs is igazán értelme ekkorát rakni.
   
  fip7 likes this.
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mikor kezdik el a mostaninál komolyabban páncélozni a hajókat?All or nothing vagy hagyományos lesz a páncélelrendezés szerinted?
   
 9. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Azért arra senki ne vegyen mérget, hogy a "KIROV" osztály hajói egyedül fognak majd flangálni, főleg nem egy balhéban. Az alap elképzelés szerint két hajóosztályt akartak létrehozni, amit a végén egybe gyúrtak. Nem véletlenül építik a kisebb egységeket az oroszok. Rendszerben gondolkoznak.
  Nem ide tartozik, de előjött. A Pancírokkal kapcsolatban egyesek még mindig tolják a trollt! Nemkéne.
  A kutyagörbe pedig hárompontos követés magyarul, de már régóta nem alkalmazzák tisztán önmagában lokátoros rávezetésnél, ha nincsenek rá kényszerítvej.
   
  fip7 and fishbed like this.
 10. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Miert ne lenne ertelme a 127-130 mm es lovegnek egy fregatton ?
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  A romboló méretet alulról karcoló fregattokról beszélünk vagy a lófasz LCS-kről?
   
 12. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  A kisebbeken, 3-4 000 tonnásokon. Több helyet foglalnak maguk a lövegek, és a lőszerek. Legalábbis általában az ilyen méretű hajókon általában 100 mm-es, vagy kisebb lövegeket használnak. 5-6 000 tonnásokon, és följebb már általában 127, vagy keleten 130 mm-es lövegeket szoktak használni.
   
 13. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Mar elkezdtek. Kiegeszito kittek vannak amit war or war like deployment elott a kritikus pontokra felszerelnek. Bridge cpntrol center VLS . Azonban ez meg csak szerintem max gepagyu vagy komolyabb repeszellenved raketa ellen tuzerseg ellen nem. Illetve ha a tuzersegi loszer pillanatgyujtos akkor meg erhet valamit mert legressel vannak felszerelve.
  Szerintem meg fgnak jelenni a komolyabb pancelzatok is idovel mert a HE-t nem olyan macera megallitani. Viszont a hajon sok ertekes resz magasan van es ha oda ilyen extra tomegeket teszel annak meglehet az ara lasd Szent Istvan. Arra is utolag felszereltek a tobbtonnas radioantennakat vezetekeket tartomechanokat a hajo leges legtetejere aztan a MAS torpedojatol pikk pakk at is fordult. Amugy a MAS mindket torpedoja talalt decsak az egyik robban fel.
   
 14. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  A meretmanapsag onmagaban sokat nem jelent. Pl az orosz hajok meretukhozkepest altalaban sokkal tobb fegyverzetet tartalmaznak cserebe az eletkorulmenyek nem tul rozsasak. Egy LCS az bekehajonak jo a kategoriajaban viszont pl a Nemet vagy KIWI es Austral ANZAC az uj upgrade utan meg igen potens lett . Ki mit rendelt azt kapja. A meret onmagaban akarcsak a szexben nem jelent semmit maximum mutatja a lehetseges potencialt :)
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen ez is érdekes lesz mert a hőskorban a páncélzat nagy része alacsonyan volt de akkoriban a védendő részek is alacsonyan voltak és ez utóbbi mára már megváltozott.
   
 16. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Jelentos pancelozast a mai ladikok egyike sem kepes elhordozni. Ehez uj tervezesu koncepcioju hajok kellenenek de szerintem erre igy nem fog sor kerulni. Amint a LRASM rendszerbe all az kegyetlenul megbillenti a felszini harc eroegyensulyat. A Harpoon az Ural az Exocet a Jahont Granit Sunburn semmi. Sot az uj 5M sebessegu majd rendszerbe allo fegyverek sem igazan kihivasok. Azert nem mert latod hogy jonnek meg idoben es mar a mai lerak rendszerek kepesek ezeket elfogni. A Kindzsal ad nemi gondolkozni valot de szerintem az sem lesz igazan problema. Leloni mar macerasabb a mai eszkozokkel de zavarni viszont nem. Az elonye egyben a hatranyai is. A sebessege. M10 az az cca 3,5 Km/sec miatt nem igazan van lehetosege korigalni. Mar eleve elveti a celt ha nem ntosan a terminal szektoraban lesz a cel. Ehez meg MCG kell ami latja a celt de ha o latja a celt a cel is latja a MCG ado platformot valszeg repulogepet pl TU-95/143. Aztan ott van a chafok reneszansza. Ezekbol meg a loveg chaff loszerei altal 30 masodpercen belul egy rombolo cca 15-20 hamis celt chaff felhot produkal. Ebbol kell kivaloasztani a kindzsalnak a celt ugy hogy infrat nem hasznahat csak radaros celkeresest.
  Szerintem a Kindzsal nem fog mukodni. De cserebe jo draga plusz viszi a MIG-31 sek egy reszet is mivel at kell alakitani a hordozasahoz.
   
  Nagy Csaba likes this.
 17. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Normális esetben nincs holtered, erre van az adatkapcsolat.

  Wut?!?!?!?!? o_O
  A SeaRAM kettős rávezetésű, az elsődleges a rádiókisugárzást, vagyis a beérkező hajó ellen rakéta/robotrepülőgép radarját érzékeli, passzívan. Az infravörös érzékelő másodlagos, ha a berékező veszélyforrás lekapcsolja a radarját, vagy nincs radarja. Ehhez hasonló rendszer nincs több, tengeriről se nagyon tudok (ha csak a kínai másolat nem másolta le ezt is), szárazföldiről pláne nem.

  A Chaff / flare nem azonos az aktív zavarással, úgy tűnik ez újdonság. Aktív zavarók előfordulnak, de chaff / flare csak tengeren használatos ilyen célra (a légi alkalmazás mellett).

  Amire korábban is használták: chaff / flare falat emelnek a hajó és a beérkező veszélyforrás közé, a mögött bújik meg a hajó. A rakéta / robotrepülőgép nem lát át rajta, így egyfelől nem tudja a pontos helyzetét (előtte csapódhat a tengerbe, vagy felette átrepülhet) illetve előtte / mögötte is elhúzhat.
   
  fip7, Nagy Csaba and fishbed like this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Totális tévedésben tetszik lenni.
  • A sima infravörös vezérlésű rakétákat használó SHORAD-nak a legcsekélyebb köze nincs a hajók CIWS védelméhez.
  • A MANPAD-nak meg végképp.
  • Chapparal kb. sehol nincs szolgálatban úgy 15-20 éve, talán itt ott mutatóban még létezik, de kétkedek. USA kivonta és Izrael sem használja már.
  • A Crotale hívható esetleg CIWS jellegű rendszernek, de annak vezérlése és felépítése miatt legfeljebb a P-15 Termit szerű dolgok ellen lett volna esélye szerintem vagy még az ellen sem. Csak ezt meg nem tetted bele a listába. A sajátos működési elvéről az Oszával összevetve volt komment itt a HTKA-n. Asszem. Vagy lehet, hogy az SG.hu HT topikban.
  • IRIS? Az mi? IRIS-T-t használó NASAMS?
  OFF
  A vadászgépekbe az air policy miatt is kell gépágyú.
  ON
   
  fip7, Nagy Csaba, notaricon and 2 others like this.
 19. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

   
 20. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Szerintem igenis van pontvedelmi szerepe a MANPAD oknak. Lasd pl akar Sziria akar Ukrajna esetben ahol a celpontokat nem lehet buntetlenul alacsonyan tamadni mert ott vannak ezek az infravosorok. Nem teljesen ugyanaz mint a tengeren de a felallas hasonlo. Nem csak a csapatokat hanem a teruletet a potencialis celpontot is vedik. Szerintem az infras rendszereknek ujra eljon a divatja mert rovid tavon egyszeruen nincs semmi amivel a lopakodo vagy alacsony eszlelhetosegu raketakat bombakat letudnak loni. Az Izraeliek nagyreszt nem ilyen hanem normal eszlelhetosegu raketakkal tamadjak az iraniakat sziriaban irakban meglibanonban, es meg ezeket sem tudjak lelovoldozni pedig elmeletileg nem lenne problema a felderitesuk es lelovesuk a telepitett radarok es radariranyitasu lerak egysegeknek.
   

Ezen oldal megosztása