1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Orosz hadiflotta

Diskurzus a(z) 'Egyéb haditengerészettel kapcsolatos témák' témában - boki által indítva @ 2018. január 4..

 1. Roni

  Roni Well-Known Member

  Előre bocsánat a fórdításért de eléggé jól látják helyzetet.
  Az Egyesült Államokban értékelték az orosz flotta fejlődését
  Az orosz flotta egyre inkább kisméretű hajókkal van feltöltve, amelyek méretük ellenére nagy tűzerővel bírnak. Ezt a The National Interest amerikai kiadásának védelmi osztályának szerkesztője, David Axe írta.
  Az amerikai haditengerészet ellenkezőleg, csak néhány tucat kis felszíni hajóval rendelkezik, és több mint száz nagy hajóval rendelkezik.

  Az amerikai és orosz flotta ellentétek, amelyek mindegyike tükrözi országuk stratégiáját, történelmét, iparát és földrajzát” - mondja Ax, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok inkább a nagy hajókat részesíti előnyben, mivel nagy távolságot tudnak megtenni, és támogatja az intervenciós külpolitikát

  A szakértő szerint az orosz flotta elavult trükköken alapszik, amelyeket csak kis hajók tudnak előállítani. Ugyanakkor a nagy hajókat leszerelik, helyüket a kicsi hajók veszik át - új és modernizálták. Így az orosz haditengerészet "új típusú regionális flottává válik, és nem az a fő globális erő, amely valaha volt".
   
 2. Berzin

  Berzin Member

  Es a Nahimov, a Szlava osztaly, a modernizalt Udalojok. En azt gondolom ez ellégge szuklátokoru megkozelites.
   
 3. boki

  boki Well-Known Member

  6 új tengeralattjárót kap az orosz hadiflotta 2020-ban. Ebből 4 nukleáris meghajtású és 2 DE. 28 éve fordult elő utoljára, hogy 1 évben 6 tengeralattjárot adtak át a flottának.
   
  fip7, fishbed, szegcsab and 2 others like this.
 4. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Az amerikai haditengerészet ellenkezőleg, csak néhány tucat kis felszíni hajóval rendelkezik, és több mint száz nagy hajóval rendelkezik.
  Erre már az angolok is rábasztak.
   
  ghostrider likes this.
 5. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Oszt hány van belőlük? És ebből hány bevethető?
   
  Bleroka likes this.
 6. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Oszt az ágyú minek fordult oda?
   
 7. boki

  boki Well-Known Member

  Augusztus 24-26 NOTAM Barentsz-tenger-Kura

  [​IMG]
   
  gacsat and fishbed like this.
 8. Berzin

  Berzin Member

  Oszt egy kirovban tobb a kraft mint sok haditengereszetben
   
 9. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Bar a ket raketa kilovese kozott lenne ra elegendo ido megsem kulon kulon nyitjak ki a VLS ajtokat. Ennek igy elobb vagy utobb rossz vege lesz. Akar a VLS bol valo kiloves utani hajtomu es harcireszrobbanas akar egy be nem indult menethajtomu miatti visszaeses az egesz VLS-t elindithatja a hajoval egyut.

  Mas

  Latszik hogy a ket raketa vegig a VLS ben beprogramozott palyan repul nincs MCG csak a vegfazisban celmegvilagitas.


  Amugy milyen tipusu volt a celgep ?
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mit jelent az,hogy csak végfázisban van MCG ahhoz képest mintha végig lenne?Mi az előnye vagy hátránya ennek a megoldásnak?
   
 11. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  A tuzvezeto rendszer miutan befogta a celt az adatokat atkuldi a VLS nek ami kidolgozza a raketa szamara a megkozlitesi palyat ( robotpilota)es a kijelolt frekit amin a raketanak varnia a kell a visszavert jelet. Valamint a celmegvilagito radar ( ami lehet egy antennan a tuzvezeto radarral de kulon is ) felkeszul a celpont megvilagitasara.
  Ezzel parhuzamosan a loveg is megkapja folyamatosan a celadatokat es felkeszul annak lekuzdesere ha a raketak valami okbol nemtalaltak el a celt. Egyenesen kozelito celra ha az szubszonikus kalibertol fuggoen 8-15000 meter kozott mar lehet eredmenyesen tuzelni es a celpont kozeledtevel a talalati valoszinuseg ugrasszeruen no.
   
  Nagy Csaba, notaricon, gacsat and 2 others like this.
 12. boki

  boki Well-Known Member

  Utyesz partvédelmi rakétakomplexum (P-35 rakéta)
   
 13. boki

  boki Well-Known Member

  Nato kód: SS-N-3a Shaddock

  [​IMG]
   
  fip7, gacsat and fishbed like this.
 14. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Az MCG nek tobbszoros feladata van egy legiharcraketanal. Energiatakarekossag / hatotav novekedesazaltal hogy nem mindig a cel hanem a szamitott talalkozasi pont fele repul. Ez hadihajoknal amikor onmagukat vedik vagy a kozelukben levo HVA-t nincs jelentosege mert a celpont a hajo fele tart. Azonban az ASM k foleg a szubszonikusok de a szuperszonikusok kozzul is jopar miutan befogta a celt az az radarhorizonton felul van kulonbozo manovereket hajt vegre. Ennek tobb oka van pl megzavarni az ellenseges tuzvezeto radart hogy melyik hajo is az igazi celpont de az is a feladatahogy az MCG nelkuli felaktiv radaros lerakokat a leheto legrosszabb elfogasi helyzetbe hozza.
  Mit jelent?

  Ha MCG nelkul repul mondjuk egy keresztezo palyan repulo cel fele akkor az un kutyagorbet fogja megrajzolni a raketa mindig a celpont fele nezve. Azonban az ucso fazisban a leraknak egy irgalmatmatlan fordulatot kell vegrehajtani mert a celpont gykorlatilg merolegesen repul ra . A jelenseg ahoz hasonlo mint amikor egykeresztben halado forma 1 es autot kovetsz a fejeddel ami 1 km re van es mondjuk ugyaneztkell tenned amikor 50 meterre van. A fejed szogsebessege tobb nagysagrendel kellene hogy nagyobb legyen a masodik esetnel. Ez a szogsebesseg pedig az a "belehuzas" amit a raketanak kellene az ucso fazisban vegrehajtania. Vagy sikerul vagy ne,

  Ha MCG van akkor ez a jelenseg nemletezik mert a raketa nem a kutyagorbet koveti hanem mindig a talalkozasi pont fele halad igy nincs nagy belehuzas a celpont mindig az elfogasi parametereken messze belul van.

  Repules kozben ezt onnan lehet latni hogy a raketa nem nyilegyenesen repul hanem a palyaja meg mag torik . A felvetelen meg a STIL raketak nyilegyenesen repulnek a belso programozasuk szerint.
   
  Nagy Csaba, fishbed and dudi like this.
 15. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Koszonom

  Azt hittem legalabb szuperszonikus a raketa mert ez egy irtozatosan bazi nagy celpont iszonyat RCS el amit konnyu megfogni eltalalni nem csak raketaval de meg a loveggel is. Ilyen parameterekkel rendelkezo nyugati ASM rol nem is tudok. Kepletesen irva ezolyan mint amikor egy panceltoro agyunak (legyen MT12)nem egy harckocsira hanem egy 4 emeletes panelhazra kell tuzelni. A rendszer kepes lenne a kijelot ablakon is beloni de a feladat csak a panelhaz eltalalasa illetve eszlelese.

  Nem tulm realisztikus.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Csak nekem tűnik ez a két rávezetési mód opcionálisnak egy olyan rakétánál ami nem igényel folyamatos MCG megvilágítást?Szóval ha A rakétának kell folyamatos MCG akkor azt nem lehet úgy alkalmazni,hogy csak végfázisban kap MCG jelet,viszont ha B rakétának elég csak a végfázisban az MCG akkor képes az egész pályát MCG megvilágítással lerepülni ha ezt választja az operátor.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Gondolom ebből van nekik egy vallagnyi amit olcsóbb ellőni mint megsemmisíteni.
   
  fip7 likes this.
 18. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Az biztos hogy ez a legjobb felhasznalasa es nem amagyaros eladni a haveroknak meg szetszerelni .
   
 19. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Ha vegfazisban van MSG akkor van a megkozelitesi szakaszban is. Tehat csak vegfazisos MCG rol nem beszelhetunk. Amit meg tisztan lehet latni hogy a ket raketa a legter ket kulonbozo egymastol "tavol" levo pontja fele repul es nem egy pont fele. Ennek az az oka hogy az egyik raketaval a kiloves elotti pillanatban szamoltcelvektort fogja alkalmazni mig amasiknal a egvaloszinubb kiteromanovernek megfelelo pnt fele inditjak. Az az nincs MCG hanem totoznak. Alapvetoen ilyen lassu bazinagy nem manoverezo celnal nincs jelentosege mert a lerak es a cel ha nem is teljesen de majdnem szembe repulnek igy nagyon nem kell a leraknak izzadnia. Raadasul latszik az is hogy a talalat a robbanas jo magasan cca 2-300 meteren kovetkezik be az az meg a foldhatter sem zavar be sem a tuzvezeto radarnak sem pedig a leraknak.
  Ha lehetne tippelnem akkor szerintem a STIHL erzekeny a fantomcelra ami sea skimming celnal jelentkezik. Ennek a lenyege hogy a celrol nem csak direktbe verodik vissza a megvilagito radar jele hanem laposan elore a tengerfelszin fele onnan ujra "felpattanva" ez az indirekt reflexio is a raketahoz er es igy ket visszaverodese esz neki egy celrol jelentos elteressel. Ezt false target vagy mirror targetnek hivjak de nem talalok a neten abrat hoza az ithonibolmeg nem raknek be mert azert tokonrugas jar.

  Itt az elso ket rajzon lathato a kutyagorbes es az MCG-s megkozelites kozotti kulonbseg.

  https://www.google.com/url?sa=i&rct...aw2BLkH5qW9gMP2YHpGItOZt&ust=1566660513344694
   
  Nagy Csaba, fishbed and dudi like this.
 20. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Kozben talaltam valamit amivel az indirekt reflexiont lehetszemleltetni.

  https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=89440

  A figure 2 kepre kattintva kinagyitva lehet latni hogy az indirekt visszaverodes milyen fals celjelet general a leraknak. Az oroszok meg ra is tesznek erre egy lapattal mert nalluk van olyan ASM ami direkt sugarozza ezt az indirekt visszaverodest magaele ferden hogy hulyitse az ellenseges radart.
   
  fishbed and dudi like this.

Ezen oldal megosztása