Orosz hadiflotta

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
A tavaly(2020) aláírt szerződés értelmében idén lesz a két új Borej-A gerincfektetése. A 9. és 10. tengeralattjáró neve Dmitrij Donszkoj és Knyaz Potyemkin lesz. Így nyilvánvaló, hogy kivonják az aktív szolgálatból az utolsó Akulát is.


VhNLdie3NNY.jpg
 
W

Wilson

Guest
Kemény "válasz" a víz alatti veszélyre

Befejezték a hajó tengeralattjáró-ellenes rakétarendszerének tesztjeit


plrk otvet, cirkónia haditengerészet, tsni gidropribor, tsnii elektropribor, okb novato, tengeralattjáró-ellenes fegyverek

A "flotta admirálisa,a Kasatonov" fregatt a "Answer" tengeralattjáró rakétarendszer tesztjei közben.

A Zircon hiperszonikus rakéták sikeres indítása beárnyékolta az Otvet tengeralattjáró-ellenes rakétarendszer (PLRK) állami tesztjeinek befejezéséről szóló jelentéseket. Eközben érdemes nagyon is figyelni erre az eseményre. Most zajlik a műszaki dokumentáció előkészítése annak érdekében, hogy a rendszert hivatalosan is rendszeresítsék az orosz haditengerészetnél ez év végéig vagy a következő elején. A Honvédelmi Minisztérium már megkezdte a PLRK beszerzését.

A tengeralattjáró-ellenes rakétarendszereket az ellenséges tengeralattjárók és legénység nélküli harci tengeralattjárók nagy távolságokban történő észlelésére, osztályozására és elhárítására tervezték. Ezen rendszerek alkalmazásának az az alapelve ,hogy , hogy megakadályozza a mélyben rejtőzködő ellenség belépését abba a zónába, ahonnan torpedó alkalmazásával hatékonyan tud támadni.

Az utolsó felszíni hajókról történő felhasználásra szánt PLRK-t a szovjet időkben hozta létre a Sverdlovszki Tervező Iroda "Novator", ezt RPK-6M "Vízesésnek" (SS-N-16 Stallion - a NATO besorolása szerint ,"Csődör") hívták. 1981-ben állították hadrendbe. A "Vízesés" meglehetősen bonyolult mozgási sémával rendelkezik, mivel a tengeralattjáróról indításra szánt verziót ("Vízesés-PL") a szokásos 533 mm-es tengeralattjárók torpedócsöveiből lővik ki. A torpedócsőből történő lövés után - a víz alatt halad, mint egy normál torpedó. Aztán "csúsztat" - meredeken felfelé. emelkedik Amikor a PLUR kitör a víz alól, beindul egy szilárd hajtóműves sugárhajtómű (akik ezt a látták azok egyöntetűen azt állítják, hogy fantasztikus látvány), amely akár 50 km távolságra lévő célpont esetén is eljuttatja a rakétát . Ott ejtőernyővel ledobnak egy robbanófejet, amely egy mélységi töltetből vagy egy 400 mm-es kis méretű UMGT-1 elektromos torpedóból áll. A vízbe érkezés után a torpedó az ellenséges tengeralattjáró felé halad, amely legfeljebb 8 km távolságban 500 m mélységben, és maximum 41 csomós sebességgel haladhat.

Amikor a Novator Design Bureau a múlt század 90-es éveiben egy új PLUR fedélzeti rendszeren kezdett dolgozni, úgy döntöttek, hogy a lőszerek célba juttatásának felgyorsítása érdekében kizárják a „vízbe merülés” szakaszát. Ezt azzal is magyarázták, hogy a 91RE2 rakétát a
a Club-N komplexum részeként exportra szánták, és az univerzális hajózási rendszerből (UKSK) 3R-14 indították, hasonlóan a Club egyéb CD-rendszereihez (a "Caliber" exportverziója). Különböző célú rakéták jelenléte egyetlen univerzális tüzelési előkészítő rendszerrel lehetővé teszi a hordozók lőszerterhelésének rugalmas és költséghatékony megváltoztatását, az adott feladattól és az adott harci helyzettől függően.

A 91RE2 rakéta tömege 1300 kg, a hossza 6,5 m, a hatótávolsága 40 km, a repülési sebesség 2 M .és egy. 44 kilogrammos robbanótöltetet hordoz.

Figyelembe véve a modern nukleáris és nem nukleáris tengeralattjárók sebességének és manőverezhetőségének valamint lopakodási képességük növekedését, ma a flottának fejlettebb PLRK-a volt szüksége. Ennek megfelelően lett az "Answer" (válasz) kifejlesztve. Fő kifejlesztői a szentpétervári konszernek voltak a TsNII "Gidropribor" és a TsNII "Elektropribor". Az első Oroszországban a tengerészeti ,tengeri fegyverek vezető fejlesztője, a második pedig a nagy pontosságú navigáció, az optoelektronikus tengeralattjáró-megfigyelő rendszerek és a hidroakusztikai rendszerek területén vezető országos intézet. Úgy gondoljuk ,hogy ezen a téren hogy az OKB "Novator" háttérbe szorult, a "Caliber" család rakétáinak és légvédelmi rakétarendszereinek új módosításainak ,változatainak létrehozásával kapcsolatos nagy leterhelésével összefüggésben.

A "Válasz" kísérleti szakaszos gyártása tavaly kezdődött, és idén november elején az orosz haditengerészet legújabb fregattja, a 22350-es projekt "Kasatonov " sikeresen teljesítette a PLRK állami tesztjeinek teljes ciklusát. A „Válasz” felépítése magában foglalja a hajószonár-komplexumot (GAK), a leszálló helikopter GAS-t, a 3S14 univerzális hordozórakétát, ballisztikus hordozórakétákat 324 mm-es MPT-1UM tengeralattjáró-ellenes torpedókkal, kommunikációs rendszereket és az indítás előtti előkészítést. A víz alatti célpont felismerését nemcsak a GAK és a Ka-27PL "hajóhelikopter", hanem más hajók és tengeralattjárók, valamint az IL-38 és Tu-142M3 PLO repülőgépek is elvégezhetik, amelyek kommunikációs vonalakon továbbítják az ellenséges tengeralattjáró mozgásának és manővereinek adatait.

A repülési küldetés kiszámítása a hajó tűzvezető rendszerével és az adatok rakétába történő bevitele mindössze 10 másodpercet vesz igénybe! Ezt követi a rakéta ballisztikus pálya mentén történő elindítása a víz alatti cél helyének zónájába. A kétlépcsős szilárd hajtóanyagú, 533 mm-es rakéta hossza 7,65 m, az indítósúly alig haladja meg a 2 tonnát. Inerciális irányító rendszerrel rendelkezik. Az első szakasz szétválasztása után a rakétát irányított pálya mentén indítják el a tengeralattjáró valószínű helyének a területéig.

A második fokozat leválasztása és a tengeralattjáró valószínű helyének elérése után az MPT-1UM torpedó egy ejtőernyőn ereszkedik le és, a vízbe zuhan, és automatikus üzemmódban megkezdi a célpont keresését, egy spirális pályán mozogva a motor bekapcsolása nélkül, de működő hidroakusztikus fejjel. A cél észlelése után a torpedó motor bekapcsol. És a torpedó nagy sebeséggel elindul az ellenséges tengeralattjáró irányába.

A Dubna Állami Kutató és Gyártó Vállalkozás által kifejlesztett kisméretű, 324 mm-es torpedó MPT-1UM tömege 300 kg, hossza 3 m, a robbanófej súlya 60 kg. Maximális alkalmazási mélysége 800 m, legnagyobb sebessége 50 csomó. A torpedóban található többcsatornás kereső üzemi hatótávolsága a jelfeldolgozás tér-idő korrelációs módszereivel adaptív vezetési szöggel 2km. Amint azt a torpedó tesztek megerősítik ,ez egy nagyon érzékeny kereső nemcsak a leghalkabb csónakmotorok és légcsavarok működését, hanem a tengeralattjáró teste körül folyó víz zaját is észleli.

A "Válasz" komplexum harci küldetésének időtartama 1-2 perc, hatótávolsága 5-50 km. A rakéta maximális repülési sebessége az utazó szakaszon 2,5 M. Ugyanakkor akár négy rakéta is felhasználható egy atomtengeralattjáró vagy dízel-elektromos tengeralattjáró megtámadására. Annak a valószínűsége, hogy 300–500 m-s célmegjelölés átlagos négyzethibájával eltalálja a célt, 0,91.

A "Válasz" komplexum "befogadása" és hajókon történő elhelyezése jelentősen növeli az orosz flotta tengeralattjáró-ellenes képességeit. Most az orosz haditengerészet nagy felszíni hajói és formációi három szintű PLO rendszert "építhetnek fel". A közeli zónában - 20 km-i g - a "Packet-NK" PLO / PTO rendszert tengeralattjárók és az általuk lőtt torpedók ellen használják. A középső zónában, 5-50 km sugarú körben, a "Választ" alkalmazzák, a távoli zónában pedig - (akár 100 km-ig) - torpedók és a Ka-27PL helikopterek mélységi töltetei is használatosak.

A közeljövőben a "Válasz" rendszert elsőkörben a 22350 és 11356 fregattokra, az 1155M projekt hajóira , 20385-ös korvettekre, az "Nahimov Admirális" nehéz nukleáris rakétacirkálóra telepítik De minden bizonnyal helye lesz a jövőbeni ígéretes hadihajókon és új típusú tengeralattjárókon is
(a PLURO 91RE1 alapján).


 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 811
35 288
113

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 015
113
Inkább nevezzék át ezt a hajót Kuznyecovról Prométeuszra.
.
.
Admiral Prometheus? :)
.
De szerintem nevezhetnék Főnix-nek is, mert állandóan baj van vele, de mindig elpusztithatatlanul feltámad, és sose tud végre eltűnni. Van egy fogadásom, ha kivontatnák célhajónak, nem lenne könnyű elsüllyeszteni ott sem :)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
.
.
Admiral Prometheus? :)
.
De szerintem nevezhetnék Főnix-nek is, mert állandóan baj van vele, de mindig elpusztithatatlanul feltámad, és sose tud végre eltűnni. Van egy fogadásom, ha kivontatnák célhajónak, nem lenne könnyű elsüllyeszteni ott sem :)
Admiral Pirogov :)

Addig kellett volna eladni a kínaiaknak v. indiaiaknak, amíg még rájuk lehetett volna sózni.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and fip7

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
2021. január vége, hamarosan kezdődnek a kikötői tesztek


X9Lrw2fVDWM.jpg
Ere írják, hogy "hars condotions"?
Katalin cárnő egyszer kitalálta, hogy meghódítja Indiát. Útnak is indított egy 20E fős kozák sereget a teljesen ismeretlen Ázsián keresztül. Még Kazakhsztánnál se jártak, amikor éhen haltak.
Most az oroszok úgy el vannak vágva a meleg tengeri kikötőktől, hogy annál jobban már nem lehet. ha mondjuk bérelnének is területet vagy egyből hajógyárat Indiában, vagy Kubában, vagy Venezuelában, az csak békeidőben lenne használható, és komolyabb helyzet esetén nem lenne ilyen hazai körülményekhez szokott kapacitásuk.
Nekem mondjuk meggyőződésem, hogy az afganisztáni háború távlati célja is sz Indiai-óceán elérése volt.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo