Az orosz emberek nagyobb termetűek és erősebbek, több súlyt elbírnak, ezért a súly nem annyira negatív tényező, mint a nyugatiaknál.
Legyen akármekkora egy ember vagy akármilyen erős azért rá is igaz lesz, hogy kisebb tömegű fegyverrel könnyebben/gyorsabban fog forgolódni ... Egy géppisztolynál valahol ez az egyik lényeges szempont ...
Mondjuk amennyiben egy AK-63D
gépkarabélynál (nem mai gyerek azért) sem bír könnyebb lenni, akkor jön a "költői kérdés" - melyikkel mennél be inkább egy szobába "rendet rakni"? Akár oroszként?
Hozzátéve, hogy a gépkarabély "multifunkciósabb" ...
Persze előjöhet a rendvédelmis (vagy a katonai felhasználás hasonló szerepkörben, de ott értelemszerűen nem ugyanazzal a lőszertípussal) felhasználás, ahol speciális lőszert használva arra törekedhetsz, hogy a célszemélyekben minél inkább akadjon el a lövedék - nem is azért elsősorban, hogy annak energiáját nagyobb arányban adja át, hanem azért, hogy nagyobb esélyed legyen arra, hogy az azon történő áthatolást követően ne sebesítsen meg nem célszemélyeket. Ugyanakkor erre is ott vannak az egy kilóval könnyebb MP5 -ök meg Scorpien EVO -k.
Másik oldal - hangtompítóval ez hogy "muzsikálhat"? Amennyiben ez is csattog, mint egy AK, akkor (az előző bekezdést leszámítva) tényleg semmi értelmét nem látom. Akkor már sokkal inkább egy AK gépkarabély. Avagy egy leghosszabb 14" -os csővel is fél kilóval könnyebb CZ Bren 2 gépkarabély. Vagy még inkább a legrövidebb 8" -os csővel ugyanez már 0,8 Kg -al könnyebben (ez már majdnem géppisztoly súly kategória !!) ...
Az személyes vélemény, hogy mondjuk harcjármű személyszetnek is katonai célú felhasználást tekintve sokkal inkább adnék ilyen 11" -os CZ Bren 2 -őt, mint mondjuk CZ SCORPION EVO 3 A1 -t. Egyszerűbb logisztika úgy általánosságban - ráadásul vészhelyzet esetén IFV/APC járművet feltételezve ugyanaz lenne a kaliber, mint a deszanté ... (azzal tisztában vagyok, hogy a kez. szem. mindenáron kerülje a kézifegyverrel történő harcászatot)
Semmilyen létjogosultsága nincs sem ennek sem a Skorpio EVO 3-nak.Ha már nagyon géppisztoly akkor az ilyen MP7 szerű PDW-knek van értelmük.
Érdekes, hogy ezek a PDW -k terjednek. Ugye ez eredetileg a Personnel Defence Weapon=személyi önvédelmi fegyver névből jön. Eredeti szempont volt a közel "pisztolyszerűen" könnyen rejthetőség (illetve abból gyorsan tűzkésszé tehető), de annál értelemszerűen jóval nagyobb tűzcsapás kivitelezése extrém RPM -ekkel ...
Nem vagyok a téma szakértője, de ez a 4.6×30mm lőszer reneszánsza is érdekes nekem. Ugye annak idején a 9x19 -es MP5 -öknél azért lett végül 10mm Auto és .40 S&W is, mert a stop-hatást kevesellték illetve többre vágytak, de alapvetően maradtak az eredeti koncepciónál. Ez a 4.6×30mm meg nagyon a golyóálló mellények (kis távolságból történő) átütésére gyúr, ha jól sejtem ...
Most megnéztem, hogy csak a környékünkön hol van rendszeresítve ez a MP7 - Ausztria, Csehország, Szerbia, Románia ...