Páncéltörő rakéták, páncéltörő gránátok

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 382
86 466
113
Aki betölti a fegyvert, miért tartja az alkarját párhuzamosan olyan közel a csőhöz? Sőt miért van ő is ott a fegyver mellett?

Ő a töltőkezelő,úgy tud a leggyorsabban tölteni ha ott van.Azért ilyen közel,hogy normálisan tudjon helyesbíteni ha kell.A keze meg azert van úgy hogy biztos ne kerüljön a kicsapó lang útjába.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 199
15 619
113
Találtam egy érdekességet a RPG-7-tel kapcsolatban.
A bolgár gyártó leírása szerint egy olyan optikát (PGO-7W4) fejlesztettek hozzá, amely 3000 m-ig biztosítja a cél megsemmisítését.
És ehhez van is megfelelő rakéta (OG-7VLR), számos egyéb nagy hatótávolságú rakéta mellett mellett.

A kérdésem az, hogy van-e ennek értelme?
Szagértést kérek.

10_Warrior-RPG-7.jpg

• Tetszik
Reactions: tonyo and Bleroka

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 802
26 388
113
A bolgár gyártó leírása szerint egy olyan optikát (PGO-7W4) fejlesztettek hozzá, amely 3000 m-ig biztosítja a cél megsemmisítését.
És ehhez van is megfelelő rakéta (OG-7VLR), számos egyéb nagy hatótávolságú rakéta mellett mellett.

Szagértést kérek.

10_Warrior-RPG-7.jpg
Amit linkeltél rakéta az élőerő elleni, nem páncéltörő.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 382
86 466
113

Szagértést kérek.

10_Warrior-RPG-7.jpg

300 méterre optika nélkül is jól lehet vele lőni.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 802
26 388
113
Ez igaz, de nem találom az rpg-s topikot, a fórumkereső egy trágya.
De tematikusan sem találom, ha lefúrok a fórumhierarchiába.
Úgy értettem, hogy ez a 3000m-es távnak nekünk már nincs értelme (jön a cg), hiszen ez csak 1 élőerő elleni fej, ha pct fej lenne akkor feltalálták volna az abszolút rpg-t. Szerintem pct fejes rakéta olyan 500m-ig van.

T

Törölt tag

Guest

Szagértést kérek.

10_Warrior-RPG-7.jpg

Válasszuk ketté a dolgot.
Az RPG eredetileg páncélelhárító eszköz, aminek röppályáját jelentősen, és ellentétes irányba befolyásolja a szél.
Amcsi mérések szerint 300m fölöt csak nagy mázlival találsz el vele egy álló tankot:

2020-06-25-16-00-40-rpg-7-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg

A fenti Bulgár gránáton ha jól látom nincs szárny, így talán kevésbé szélérzékeny, másrészt nem páncélosok, hanem szétbontakozott gyalogság ijesztgetésére való inkább.
Szerintem erre a célra egy aknavető vagy egyéb tüzérségi támogatás szerencsésebb választás.

M

molnibalage

Guest
Az RPG eredetileg páncélelhárító eszköz, aminek röppályáját jelentősen, és ellentétes irányba befolyásolja a szél.
Amcsi mérések szerint 300m fölöt csak nagy mázlival találsz el vele egy álló tankot:

A fenti Bulgár gránáton ha jól látom nincs szárny, így talán kevésbé szélérzékeny, másrészt nem páncélosok, hanem szétbontakozott gyalogság ijesztgetésére való inkább.
Szerintem erre a célra egy aknavető vagy egyéb tüzérségi támogatás szerencsésebb választás.
Fogalmazzunk úgy, hogy az a 3000 méteres izé mese habbal.

A mókás az, hogy annyi ilyen elemzés elérhető már és sokan tojnak bele ezekbe. Akár csak netes vita, akár pl. egy játék modellezése kapcsán kerül elő...

• Tetszik
Reactions: Bleroka

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 455
113
Fogalmazzunk úgy, hogy az a 3000 méteres izé mese habbal.

A mókás az, hogy annyi ilyen elemzés elérhető már és sokan tojnak bele ezekbe. Akár csak netes vita, akár pl. egy játék modellezése kapcsán kerül elő...

De azt kanyar nélkül bevetted , hogy a Flak88 szórása 2000m 20cm mert az Angolok írták !

M

molnibalage

Guest
De azt kanyar nélkül bevetted , hogy a Flak88 szórása 2000m 20cm mert az Angolok írták !

1. WUT?
  2. Az űrmérettel lapos röppályán a löveg természetes szórása, nem a célzási hiba és minden szarral az kb. tényleg ebben a nagyságrendben van. Ezt hányszor kell még letisztázni?
  3. Bakker az RPG totál más.
Ne haragudj, de a komment a tipikus házhoz mentél tankönyvi esete...
Ja, és nem az angolok írták, emlékeim szerint @Kurfürst tette be eredeti német doksit.

• Tetszik
Reactions: endre

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113

Már hogyne lenne szárnya.
Összehasonlításul az egyik alap és a LR rakéták
A linken lévő képen megnézheted, hogy az alsó zöld rész az a kivetőtöltet, és azon belül van becsomagolva a szárny.
Ez a bolgár cég gyakorlatilag minden RPG-7 rakétájához megegyezik.
Az RPG-7 rakéta közepe a hajtómű. Nekem úgy tűnik, hogy LR (gondolom long range) rakéta egy jóval nagyobb hajtóművel (sokkal több hajtóanyag) rendelkezik.
Ez onnan látszik, hogy mivel a rakétákat 3 részből csavarozod össze, ezek külön gyártási feliratokkal rendelkeznek.
A hagyományos rakétán a fúvókák alatt van a festett felirat, de az LR változaton felette. A hagyományos rakéta összeillesztési pontja közvetlenül a fúvóka felett van. Az LR viszont ott még kivastagodik, és azon van a felirat.
És mindehhez még a robbanófej is sokkal vékonyabb, mint a kumulatív tölcsérrel felszerelt verziónál, és maga az egész rakéta kb. 35dkg-mal könnyebb.
Érdekes, hogy a hajtóanyagra ugyanannyi gramm van megadva, de ez szerintem nem stimmel (vagy valami hatékonyabb, de könnyebb hajtóanyag van benne), mert jóval nagyobb a középső rész.
A hagyományos RPG-7 nem 300m-re repült hanem 900-ra. Tehát, lehetséges, hogy az LR (a hitetlenségünk ellenére) el tud repülni 3000m-re. Már a szabvány kivető töltet is 5m/s-mal nagyobb tempóban dobja ki a csőből.
A 3000m nem célzott lőtávolság, de mivel ez elsősorban élőerő ellen van, és HE töltetű, így neked csak kb. kell eljuttatnod a célhoz.
A PDF-ben lévő acél lemezt a 15m-es sugarú körében helyezték el.
Szóval ez tulajdonképpen inkább egy vállról indítható direkt irányzású akna.
És hogy mire van? Nem kell külön magaddal vinni egy 60-as aknavetőt külön, meg az ahhoz való gránátokat, hanem elég csak az RPG-be ilyen gránátot magaddal vinni.
Pontos lesz? Ó dehogy! De még mindig tud igen sok kellemetlenséget okozni. Ha meg még szélcsend is van, akkor még akár pontos is lehet.
Természetesen nem üzemszerűen 3km-re fogják ezt használni, mint ahogy a sima páncéltörő verziókat sem 900m-re lövöldözik. Viszont megvan az az előnye a CG-hez képest, hogy piti áron van hozzá rakéta. :rolleyes:

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 455
113
  1. WUT?
  2. Az űrmérettel lapos röppályán a löveg természetes szórása, nem a célzási hiba és minden szarral az kb. tényleg ebben a nagyságrendben van. Ezt hányszor kell még letisztázni?
  3. Bakker az RPG totál más.
Ne haragudj, de a komment a tipikus házhoz mentél tankönyvi esete...
Ja, és nem az angolok írták, emlékeim szerint @Kurfürst tette be eredeti német doksit.

Te nem érted , hogy nincs olyan , hogy TERMÉSZETES szórás mert maga szóráskép nagyon sok mindentől függ csak , hogy értsd NINCS 2 egyforma cső/löveg/ágyú etc.
Az , hogy te mit számítasz papíron az köszönő viszonyban sincs a valósággal ! Mert olyan sok tényezőtől függ , hogy azt nem lehet számítani . De ezt meg te nem fogod megérteni mert sosem kísérleteztél vele .

M

molnibalage

Guest
Te nem érted , hogy nincs olyan , hogy TERMÉSZETES szórás mert maga szóráskép nagyon sok mindentől függ csak , hogy értsd NINCS 2 egyforma cső/löveg/ágyú etc.
Az , hogy te mit számítasz papíron az köszönő viszonyban sincs a valósággal ! Mert olyan sok tényezőtől függ , hogy azt nem lehet számítani . De ezt meg te nem fogod megérteni mert sosem kísérleteztél vele .
Te figyu, elhiszed, hogy a AAA-es cikk kapcsán beleástam magam ebbe...?
Szerinted egy M61 Vulcan a földön egy állványon az ugyanakkora szórást mutat, mint egy repülőgépben...?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A fegyver természetes szórását így beépítve is szokták nézni. Természetesen a valóságban van célzási hiba, a gépbe téve se ennyire merev, stb.
De ettől ez még létezik. Ha egy 88 mm-es ágyút tökéletesen lerögzítesz és azonos hőmérsékleten lősz leve kettőt egymás után, akkor a teljes szóráskép 1 méteres sugáron belül van. A 3szigma az kb. 4-szer a CEP.

Ez nem jelenti azt, hogy a fegyver gyakorlati szórása ekkora, a cikk is kifejtette, hogy a kapott eredményeket hogyan kell értelmezni. De lőtéri teszten tökéletesen álló cél és szélzászlókat is nézve szerinted mi a kapott eredmény?

Az is számít, hogy hogyan tüzelnek, még erre is találtam referencia adatot az Bushmaster lövegnél, hogy egyes lövés és rövid sorozatnál mekkora a difi.

Megkérhetnélek, hogy ne húzzál már fel te is...?

• Tetszik
Reactions: endre and Bleroka

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 455
113
Te figyu, elhiszed, hogy a AAA-es cikk kapcsán beleástam magam ebbe...?
Szerinted egy M61 Vulcan a földön egy állványon az ugyanakkora szórást mutat, mint egy repülőgépben...?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A fegyver természetes szórását így beépítve is szokták nézni. Természetesen a valóságban van célzási hiba, a gépbe téve se ennyire merev, stb.
De ettől ez még létezik. Ha egy 88 mm-es ágyút tökéletesen lerögzítesz és azonos hőmérsékleten lősz leve kettőt egymás után, akkor a teljes szóráskép 1 méteres sugáron belül van. A 3szigma az kb. 4-szer a CEP.

Ez nem jelenti azt, hogy a fegyver gyakorlati szórása ekkora, a cikk is kifejtette, hogy a kapott eredményeket hogyan kell értelmezni. De lőtéri teszten tökéletesen álló cél és szélzászlókat is nézve szerinted mi a kapott eredmény?

Az is számít, hogy hogyan tüzelnek, még erre is találtam referencia adatot az Bushmaster lövegnél, hogy egyes lövés és rövid sorozatnál mekkora a difi.

Megkérhetnélek, hogy ne húzzál már fel te is...?

Valahol ugyan arról beszélünk csak mégis elbeszélünk egymás mellett ! Ugye nekem az akad meg a torkomon amikor a múltkor bizonygattátok , hogy a flak 88-al 2km-ről 20cm-be lőttek bele . Pontosan tudom mik a szórásképek és itt is azt látni pedig csak 100-re lőnek velük rögzítve , hogy mindig van egy bizonyos százalék az átlagos szóráskörön kívül ! Tehát nem állíthatja senki sem a 100%-ot de még a 95%-se !

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 190
14 433
113
Repülhetne az messzebb is mint 900m, csak az önmegsemmisítő 5s repülés után lép működésbe...
2020-06-25-18-03-58-rpg-7-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg

... lehet hogy a Bulgárok egyszerűen csak kiszedték az önmegsemmisítőt és berajzolták az irányzékba a 3km-es lőtávhoz szükséges emelést.
:rolleyes:

-1, "...szegény ember vízzel gőz!"

2, mennyivel jobb a semminél, lásd magyar, Grad, BMP-1, és még vagy 19 tétel...

u.i. 1: ...ezúton is "csókoltatom" a korabeli az "előrelátó" illetékeseket. (...mondjuk egy bengáli tigrissel)

u.i. 2: Gondolom egy hazai gyártásra képesek lennénk, ...ha lenne hozzá "akarás"
Mert egy "kicsit" hazai-fejlesztett változat filléres lenne, az "aknavető-gyár" tudná is -szerintem-...

M

molnibalage

Guest
Valahol ugyan arról beszélünk csak mégis elbeszélünk egymás mellett ! Ugye nekem az akad meg a torkomon amikor a múltkor bizonygattátok , hogy a flak 88-al 2km-ről 20cm-be lőttek bele . Pontosan tudom mik a szórásképek és itt is azt látni pedig csak 100-re lőnek velük rögzítve , hogy mindig van egy bizonyos százalék az átlagos szóráskörön kívül ! Tehát nem állíthatja senki sem a 100%-ot de még a 95%-se !
Mondom. A szórás alatt a szakirodalom túlnyomó része a CEP értéket érti. Az akár Raleyigh, akár sima egyváltozós normál, az azt jelenti, hogy a próbálkozások 99,7%-a a 3 szggmán belül lesz. A CEP = 0,686 szigma.

Ha te most azon a 0,3%-on rugózol az a szíved joga, csak hülyeség. De be lett linkelve már elég sok szóráskép....

• Tetszik
Reactions: endre