Páncéltörő rakéták, páncéltörő gránátok

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 052
30 938
113
 
 • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 367
28 125
113
2022-ben készült a kép, de én még nem láttam a fórumon...
307658584_5703198053065678_7283043211673530817_n.jpg
307203248_5703626659689484_8118557294199544593_n.jpg
 

azim

Well-Known Member
2016. március 11.
278
746
93
Igen! pl. az rpg 7-nél az a ballisztikai süveg, nem véletlenül olyan hosszú, gondolom az egy pontosan kimért távolság! Hogyha nem ott robban ahol kell, nem égeti át a páncélt!
Rogyasztó kúpnak is hívják, nem csak az ideális távolságot kalkulálták bele a hosszába, hanem azt is hogy amíg felépül a sugár mennyit halad előre a gránát. Magyarán a süveg gyűrődik
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 537
55 932
113
De mindegy, esetleg te tudnál adni diagrammot a modern jetes kumulatív töltet átütéséről a távolság függvényében? (mondjuk a hivatkozott kornetről, akár 0-tól több méterig)

Ide áthozom a beszélgetést.
Kornetről továbbra sem tudok.
De ez hasznos ábra a témával kapcsolatban:
iu

Jól látszik, hogy a 100 mm-s átmérőjű töltetnél 600 mm az optimális működési távolság.
Az is jól látszik, hogy 2 méter körül már nagyon szóródik. Minden ilyen régi töltetre ez jellemző.
Ezért volt hatékony a harckocsik kötényezése.
Honnan tudom, hogy a képen egy régi típusú töltet van?
Comparison-of-Discretized-Jet-Hydrocode-Simulation-vs-Neural-Networks-Model.ppm

Ugyan abból a tanulmányból való ábra. Jól látszik, hogy extrém nagy a sebesség eltérés, még úgy is, hogy rövid jet-ek jönnek létre.
A másik topikban kérdezett Kornet esetén 152 mm körüli átmérőjű, extrém hegyes kúpszögű töltet van, agyonoptimalizálva.
Nem is a rakéta elején, hanem a végén van a töltet.
iu

Ennek pont az az oka, hogy nagyon hosszú sugárral (JET) dolgozik, és ehhez nagy fókusztávolság kell.
Mivel a sugár elejének és végének a sebessége elvileg 12-8 km/s között van, és nagyon fókuszált, így extrém nagy távolságon is egyben marad. Akár 15 méteren át.
Ennek köszönhető az extrém magas páncélátütése a rakétának.
A kúpszögek fontossága és az ebből fakadó sugárhossz (és az ebből fakadó eltérő fókusztávolság) itt látható jól:
iu