1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Pancir (SA-22 "Greyhound")

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Elosor is szeretnem kerni hogy nem mas neven szolits hanem az enyemen. Ez a minimum ugy gondolom .

  Masodszor mivel magyarazod a kovetkezoket.

  A talalat az inditon jol lathatoan mashol kovetkezett be mint ahol az oroszok a foton allitjak

  A videon jol lathato hogy NULLA kormozodas van a raketatubusokon. Az orosz foton viszont igencsak kormosak.

  A videofelvetelen nagyon ugy nez ki hogy fel van bakolva az az tuzkesz az indito. Miert tuzkesz ha egyszer "kilotte az osszes loszeret " es az ujratolteshez erre nincs szukseg?

  Miert volt ott egy alezredes ?

  Miert nemmutatnak fotot az indito baloldalarol ahol a tenyleges talalat tortent?

  Harcoltak mar orosz katonak arab orszagok egyenruhaiban es felsegjelu harcigepein?

  Nagy blamazs lenne ha kiderulne hogy az orosz technika nem hozza az igert parametereket ?
   
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha nem közvetlen a találat akkor lehet ilyen kicsi a kár mondjuk a videó szerint közvetlen találat történt.
   
 4. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Arrol nem is beszelve hogy akad az oroszok renomejan par folt ami lepeskenyszerbe loki az oroszokat.

  http://knowyourmeme.com/photos/1242165-chuck-e-cheese-stare
   
 5. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  En abban sem vagyok biztos hogy ugyanazt az inditot latjuk mint ami a videon talalatot szenvedet. Nem zarom ki de addig ameddig nem latom a baloldalat addig ez barmi lehet. Raadasul ha a felepitmeny bal eleje kap talalatot egy 2-4 kg os harciresztol azt szerintem itt is latni lehetne de furcsa modon a vezetofulketol vedett attol viszonylag tavoli motorterben nem feltetlen okozna ilyen felfordulast amint a foto mutatja.

  Egyre jobban hajlok arra hogy ez nem is az az indito. Nem veletlen nem mutatjak a masik oldalat.
   
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Most komolyan ennyit tudsz, hogy MK1 szemgolyóddal megnézed a videót, és látod hogy oroszok vannak mögötte és csalinak használták majd ott hagyták/elárulták a szíreket, és erről mémeket rakosgatsz be, bizonygatva hogy az arabok viszont kiváló katonák, és rosszul láttuk azokat a videókat ahol kiugráltak tankból, meg utca közepén fej felől lövöldöztek PKM-el is ?!

  Ettől azért többet várnánk tőled :D!
   
 7. boki

  boki Well-Known Member

  Ezek közül valamelyikkel lőtték a Pancirt: Delilah , Harpy vagy Harop.
   
 8. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  En a SPIKE NLOS-t sem zarnam ki. Latni kene az indito tuloldalat . Van e ott serules es ha igen akkor milyen mekkora. A Harpee Haropnal annyibol macerasabb a dolog hogy a harciresz modulrendszeru es a hatotavolsag jarorozesi ido novelesere kisebb harciresszel is szerelheto .

  Latni kene a tuloldali seruleseket mar ha vannak.
   
 9. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Ha Delilah volt akkor a foton szerelo meg a videon szereplo Pantsir nem ugyanaz mert a Delilah nak nem modul rendszeru 30 Kg os a harciresze. A szetszedne az nditot.
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Megmutatnád azokat a képkockákat a videón, ahol te ezeket a finom részleteket látod..? Mert én ezeket képtelen vagyok kivenni, még a talpaka sem látni, nemhogy infrában a kormozódást... Az IR-ben 99%, hogy nem látszik...
   
  arcas and fip7 like this.
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azért nagy szavak attól, akinek a mantrája a "nem tudhatjuk"...
   
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Azokkal a dolgokkal kapcsolatban amire én azt mondtam hogy nem tudhatjuk, tartom mindet a mai napig.
  Jellemzően egyébként ahogy olvasom néha az összefoglalódat, igen sokat közeledett benne az álláspontod az enyémhez, azt kell mondjam, onnan a pár évvel ezelőtti Molnis kinyilatkoztatásoktól mára elég messzire sodródtál, amiért nálam kiverted a biztosítékot, mint pl. a szuperszónikus sportrepülő, meg áramlásrontó tényező, s állandóan az öböl háborúk/szerbek elleni tapasztalatokat extrapoláltad ki a végtelenbe...

  Ehhez képest mára már többször láttam leírva tőled értelmes, és nem annyira elfogult dolgokat, ennek én magam részéről örülök.
   
 13. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Kis ( 1-2 ora ) turelmedet kernem most el kell szaladnom. Amugy a kormozodas is mivel nagyon jol latszodik az infrafelvetelen ha az nem tulfutott mint pl a motorter kornyeke. Kikotoben az allo hajok kemenyen a kormozodast tokeletesen lehet latni ha nem megy a GT vagy a a dizel generator.
   
 14. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Tehat akkor a tortenet pro es kontra ahogy az oroszok eloadtak es ahogy a video a foto a jozanesz es a tapasztalat adja.

  Orosz verzio :

  Pantsir indito teljesen kiurult loszerkeszlettel ujratoltesre ment meg csak harckeszultsegben sincs. Ebben a helyzetben talalja el a Harpee Harop Delilah "raketak" kozzul az egyik megpedig a vezetofulkenel pontosan. Az egyik kezelo egy hadnagy ( valszeg a kocsiparancsnok ) meghal, tobb aldozat nincs.

  Es a verzio amit lathatunk illetve valoszinusithetunk :

  Napok ota az izraeliek csapasok sorozatait hajtjak vegre katonai celpontok ellen kiemelt celpontkent a legvedelmi egysegek berendezesek ellen. Radarok indito allasok stb stb. Orosz oldalrol folyamatos a "gyozelmi jlentes" hogy 100+ tobb mint a fele 60+" stb stb raketat lelottek sot idonkent meg az F-35 os meg mas gepek is feltunnek a talalati listakon. A valosag viszont az hogy a celpointok mind mind megsemmisulnek es egyik sem reszlegesen hanem mind TELJESEN. Az az a nekik szant toltetek maradektalanul celbaertek. Roviden az orosz gyozelmi jelentesek meg a valosag nincs fedesben , nagyon nincs.

  No ebben az intenziv legvedelmi egysegekre vadaszo idoszakban egy Szir Pantsir kiall loszerutanpotlasra a repter legszelesebb futopalyanak kozepere ahol meg szabad szemmel is jol lathat. Egy ilyen feltoltes egy daruskocsit igenyelne a raketakkal es a gepagyu hevederekkel es meg igy is cca 30 perc kellene a teljes feltolteshez. Mindezt a folyamatos Izraeli csapasok alatt kozel es tavol a leglathatobb helyen . A hely mar csak azert is "erdekes" mert a futopalya mindket oldalan alig 100-150 meterre homokfedezekek vannak amik nagysagrendekkel emelnek egy ilyen feloras ujratoltes biztonsagossagat . A szemelyzet az oroszok altal kikepzett es valoszinuleg utnkepzett csapat akik nem keves harci tapasztalattal rendelkeznek. Az elmult idoszakban viszonylag keves kerult beloluk veszteseglistara igy cvaloszinuleg meg mindig a regi torzsgarda ul az iranyitopultok elott. Daruskocsinak utntolto jarmunek pedig se hire se hamva.


  No ebben a helyzetben es errol a csapatrol allitja az orosz verzio hogy utantolteni mentek .

  A felvetelen a kovetkezo lathato :

  1.) Az Pantsir all kozepen es a kezelo csapat nagyresze ( de nem mindenki ) attol cca 20 meterre egy csoportba beszelget cigizik (?) acsorog utasitasra parancsra varva VARAKOZIK.
  Azonban nem mindenki mert egy valakit benthagytak illetve utasitottak hogy maradjon bent az indito kocsiban szinte biztosan a folyamatos radioosszekottetes fentartasa veget. Ez mar onmagaban jelzi hogy itt nem ujratoltesrol van szo mert egy ujratoltesnel biztonsagi okbol minden RF sugarzot radio radar stb ki kell es ki is kapcsolnak. Nincs szukseg sot karos a folyamatos radioosszekottetes. En meg azt is feltelezem hogy az indito kocsiban maradt illeto aki ha hinni lehet az orosz valtozatnak akkor egy szir hadnagy volt parancsra radioadasokat forgalmazast kezdemenyezett ezzel is vilagga kulrtolve az Iraeli EW egysegeknek hogy ott van.

  2.) Az egesz manover "csali" celja ( szerintem) hogy az izraelieket odacsalogassa es a korabban felallitott tobbi Pantsir es esetleg egyebb lerak egysegek altal letrehozott tuzzonaba iranyitsa azok raketait hogy azokat lelove
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Attól,még megsemmisülhetnek a célpontok,hogy leszedik a rakéták felét.Ha tudom,hogy az ellen egy feltöltéssel 100 rakétámat tudja leszedni akkor egyszerre 150-et indítok és én nyertem hisz hiába szedett le a gaz 100 rakétámat.Az ellenség szemszögéből nézve pedig joggal írhatja,hogy lelőttük a bejövő rakéták kétharmadát hisz így is történt.
   
  fishbed, endre and fip7 like this.
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  És a te logikátban az a buktató,hogy hiába semmisültek meg a szír eszközök az orosz teljes joggal állíthatja,hogy a Pancírok teljesen jól,az elvárásoknak megfelelően operálnak.Arról már nem tehetnek az oroszok,hogy nincs elég Pancír.
   
  fishbed and endre like this.
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Pálcát törni az orosz rendszerek felett indításszám és találat szám ismeretében lehetne.Azalapján amit tudunk nem.
   
  fishbed and endre like this.
 18. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Meg arról sem az oroszok tehetnek, hogy a szírek néhány egységet leszámítva azért már elég sok videón lehetett látni, nem a világ legjobb/legfegyelmezettebb katonái. Az igazsághoz ez is hozzátartozik.
   
 19. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Tehat akkor a tortenet pro es kontra ahogy az oroszok eloadtak es ahogy a video a foto a jozanesz es a tapasztalat adja.

  Orosz verzio :

  Pantsir indito teljesen kiurult loszerkeszlettel ujratoltesre ment meg csak harckeszultsegben sincs. Ebben a helyzetben talalja el a Harpee Harop Delilah "raketak" kozzul az egyik megpedig a vezetofulkenel pontosan. Az egyik kezelo egy hadnagy ( valszeg a kocsiparancsnok ) meghal, tobb aldozat nincs.

  Es a verzio amit lathatunk illetve valoszinusithetunk :

  Napok ota az izraeliek csapasok sorozatait hajtjak vegre katonai celpontok ellen kiemelt celpontkent a legvedelmi egysegek berendezesek ellen. Radarok indito allasok stb stb. Orosz oldalrol folyamatos a "gyozelmi jlentes" hogy 100+ tobb mint a fele 60+" stb stb raketat lelottek sot idonkent meg az F-35 os meg mas gepek is feltunnek a talalati listakon. A valosag viszont az hogy a celpointok mind mind megsemmisulnek es egyik sem reszlegesen hanem mind TELJESEN. Az az a nekik szant toltetek maradektalanul celbaertek. Roviden az orosz gyozelmi jelentesek meg a valosag nincs fedesben , nagyon nincs.

  No ebben az intenziv legvedelmi egysegekre vadaszo idoszakban egy Szir Pantsir kiall loszerutanpotlasra a repter legszelesebb futopalyanak kozepere ahol meg szabad szemmel is jol lathat. Egy ilyen feltoltes egy daruskocsit igenyelne a raketakkal es a gepagyu hevederekkel es meg igy is cca 30 perc kellene a teljes feltolteshez. Mindezt a folyamatos Izraeli csapasok alatt kozel es tavol a leglathatobb helyen . A hely mar csak azert is "erdekes" mert a futopalya mindket oldalan alig 100-150 meterre homokfedezekek vannak amik nagysagrendekkel emelnek egy ilyen feloras ujratoltes biztonsagossagat . A szemelyzet az oroszok altal kikepzett es valoszinuleg utnkepzett csapat akik nem keves harci tapasztalattal rendelkeznek. Az elmult idoszakban viszonylag keves kerult beloluk veszteseglistara igy cvaloszinuleg meg mindig a regi torzsgarda ul az iranyitopultok elott. Daruskocsinak utntolto jarmunek pedig se hire se hamva.


  No ebben a helyzetben es errol a csapatrol allitja az orosz verzio hogy utantolteni mentek .

  A felvetelen a kovetkezo lathato :

  1.) Az Pantsir all kozepen es a kezelo csapat nagyresze ( de nem mindenki ) attol cca 20 meterre egy csoportba beszelget cigizik (?) acsorog utasitasra parancsra varva VARAKOZIK.
  Azonban nem mindenki mert egy valakit benthagytak illetve utasitottak hogy maradjon bent az indito kocsiban szinte biztosan a folyamatos radioosszekottetes fentartasa veget. Ez mar onmagaban jelzi hogy itt nem ujratoltesrol van szo mert egy ujratoltesnel biztonsagi okbol minden RF sugarzot radio radar stb ki kell es ki is kapcsolnak. Nincs szukseg sot karos a folyamatos radioosszekottetes. En meg azt is feltelezem hogy az indito kocsiban maradt illeto aki ha hinni lehet az orosz valtozatnak akkor egy szir hadnagy volt parancsra radioadasokat forgalmazast kezdemenyezett ezzel is vilagga kulrtolve az Iraeli EW egysegeknek hogy ott van.

  2.) Az egesz manover "csali" celja ( szerintem) hogy az izraelieket odacsalogassa es a korabban felallitott tobbi Pantsir es esetleg egyebb lerak egysegek altal letrehozott tuzzonaba iranyitsa azok raketait hogy azokat lelove helyreallitsa az orosz fegyverek iranti bizalmat es vegre a sok sok igergetes utan valoban tomegevel tudjak bemutatni a sok sok lelott izraeli raketak maradvanyat sot ha esetleg a szerencse ugy hoza meg egy izraeli gepet is helijet is. A csali felderito radarja nem megy amivel azt akarjak sugalni hogy nem harcrakesz vedtelen konyu celpont. Azt viszont erosen feltelezem hogy a kornyeken par ( nem mindegyik ) Pantsirnak ment a felderito radarja hogy a tobbieket akik kisugarzasra es harcra keszen varakoznak azonnal riadoztathassak . A "csali" is arra van felkeszitve hogy ha elkezdodik a "musor" akkor harcoljon vedje magat a repteret stb. Erre utal hogy nem uresek a raketa tubusai ( szepeny egyenletesen fenylenek ) le van talpalva es a kezeloszemelyzete egyutt attol 20 meterre varakozik . Meggyozodesuk hogy lesz eleg idejuk a celok felderitesere a tobbi es a csali indito riadoztatasara es igy a celok maradektalan megsemmisitesere.
  Az optimizmus nem alaptalan mivel cca a repter korul 10-15 km re mindenfele ellatnak a lapos teruleten ( nem veletlen a helyszin valasztas ) es igy az idealis celpalyan kozeledo raketakat mar tipustol fuggoen minimum 1 -2 perccel de Harop eseten ez elmeletben akar 3 perc is lehetett.

  3.) Azonban az izraeliek ugy nez ki hogy elfogadtak a meghivot a csalira de nem voltak hajlandoak aszisztalni a musor tobbi reszehez. Hogy pontosan hogy es mi tortent arra nincsenek infok minden esetre az latszik hogy a nagy varakozasnak hirtelen es veszhelyzetszeruen lett vege ( akkor amikor nem vartak a szirek/oroszok ( nem kivant resz torlendo ) . Detektaltak a csali fele kozledo raketat es riadaoztattak is a csali ugyeletes radiosat ( a hadnagyot ) de ez alig 10 masodperccel a becsapodas elott tortent. A hadnagy kiugrott az inditobol odarohant a tobbiekhez es valoszinuleg odakiabalt valamit ( harckeszultseg, baj van stb stb ) es mar rohat is vissza.
  A tobbiek valszeg eloszor meglepodtek de nagyon ugy nez ki nem vettek komolyan a dolgot nem erzekeltek semmit a helyzetbol sot valoszinuleg meg derogalhatott is nekik hogy a hadnagy utasitotta oke. Mert ugye az erdekes hogy az amugy jarmu parancsnok marad a rohadt meleg jarmuben ugyeletes radiosnak ami mutatja hogy bizony a tobbiek rangban es renomeban folotte allhattak. ( egy alezredesrol lehetett hallani de nem tartom kizartnak hogy az orosz erodemontracio egyben orosz jelenlettel is jart " nyugi Abdul itt vagyok veled nem lesz semmi baj" )

  4.) Szoval a hadnagy visszafut az inditokocsihoz es az orosz verzioval ellentetben nem a vezetofulkehez megy hogy "mobilizalja" azt hanem a harci kabinba hogy az elozetes tervek szerint felvegye a harcot. A felvetelen vegig lathato hogy nincs ajtonyitas a vezetofulkenel es a hadnagy is a kocsi oldalahoz annak kozepe fele fut es tunik el nem pedig az elejehez a vezetofulkehez. A csapat tobbi resze elkezd szedelozkodni megindul egy kis mozgas ( csikk eldob stb stb ) majd az egyik tag mar el is indul a jarmu fele de nem rohanva.

  5.) A kozeledo raketa utolso kockain lathato hogy a jarmu le van talpalva az az tuzelesre keszul es az is hogy a raketa telitalalatot ert el megpedig a kocsi BALLOLDALAN a beszalo ajto magassagaban. Amennyiben ez egy teljes toltetu Harop vagy egy Delilah volt akkor ( az utobbit nem tartom valoszinunek ) a robbanas a kocsit darabokra szedi szedte volna es valszeg az alig 20 meterre levo csoportban is okozott kart.Ha ez egy csokkentett toltetu Harop vagy SPIKE NLOS volt akkor a jarmu baloldala serul valszeg a baloldali raketatarto szerkezetet is belertve a rajta levo tubusokkal egyutt a tobbiek ( masodlagos robbanas nelkul ) nem serulnek .


  Itt szalad a hadnagy a riasztas utan a csoporthoz :

  [​IMG]

  Itt er oda a tobbiekhez es hadarhatja el a riadoparancsot majd rohan vissza

  [​IMG]

  Visszafele feluton a Pantsirhoz ( nagyon sietos teljes sebesseggel rohan )

  [​IMG]

  Visszaert az inditokocsihoz annak oldalahoz kozepehez. Vezetofulkehez nem ment annak ajtaja csukva volt es maradt.

  [​IMG]

  Az ajto tovabbra is csukva van a hadnagy viszont mar a jarmuben. Jol lathatoak a raketatubusok es hogy a felderito radar nem a szallitas hanem a keszenleti fuggoleges poziciojaban van.

  [​IMG]

  A raketatubusok mind fenyesek nincs rajtuk kormozodas egyik oldalon sem.

  [​IMG]

  Az indito kocsi bizony le van talpalva ami a harckeszultseget mutatja.

  [​IMG]

  A becsapodas elotti pillanat. Mutatja hogy telitalalat volt es a jarmu balloldalan a harci kabin kezdetenel es nem a vezetofulkenel.

  [​IMG]


  A fentiek alapjan en erosen VALOSZINUSITEM hogy az orosz verzio nem mas mint egy kudarc maszkirovkaja . Nem veletlen hogy a tortenetbe nem illo reszt a jarmu baloldalat nem mutatjak. Sot az sem kizart hogy egy masik korabban kilott Pantsirt lathatunk.
   
 20. Sharid

  Sharid Well-Known Member


  Már ah tudod, hogy hol van épp leparkolva, méterre, realtime, Ű(Ofek múholdcsaládtól a az idomított rádióval felszerelt sasig.. van megfelelő eszközöd az elpusztítására, )NLOS, PGM, óriáscsúzli) Ennyit a könnyű elpusztításról...
   

Ezen oldal megosztása