1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Patria AMV, KTO Rosomak, SKOV Svarun

Diskurzus a(z) 'Páncélozott harc- és szállítójárművek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tényleg nem volt katona. :D
   
  fip7, LMzek 2.0, Nemerson and 5 others like this.
 2. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Igaz. Ez bennem is felvetődött:D
   
  arcas and fedett_mókus like this.
 3. megazez

  megazez Well-Known Member

  Utolsó próbálkozás, máshonnan hozott példa: vegyük a Ganz KK-t, első rész Ganz az a gyártó, második rész KK azaz Kézi Kapcsoló ez magának az eszköznek a neve, ebből azután vannak különböző típusváltozatok X-Y A-ig, pólusszám stb, viszont az összes ugyan úgy KK.
  Na ugyan ezt ha behelyettesíted a Patria AMV-t a Ganz KK helyére megkapod a megoldást, miszerint Patria a gyártó, AMV eszköz név és ami ezután jön a típusváltozat.
  Példa Patria AMV AMOS ---> Patria (gyártó), AMV (eszköz név) AMOS (telepített fegyverrendszer/alváltozati név/altípus/típusváltozat)
   
 4. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Na emberek, ha már ennyire felpörgött a topik, az remélem annak a jele, hogy AMV(XP)-t fogunk venni, avagy gyártani! :D :D :hadonaszos:
   
  fip7 and kamm like this.
 5. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  A nagy összképen nem változtat, de létezik a Bofors Strix.
   
  pöcshuszár likes this.
 6. Flexus

  Flexus Well-Known Member

  1. Nagyjabol sejtem, hogy mi okozta a felreertest. Attol, hogy van egy ilyen topik a htka-n ez nem arrol szol, hogy Magyarorszag akar csak gondolkodna a Patrian es leszarmazottain, vagy, hogy mi ezt javasolnank.
  2. Par napja POENBOL irtam, hogy 75 es 120, nem gondoltam komolyan.
  3. Az aknaveto, mint magas szogtartomanyban tuzelo fegyver rettentoen hasznos tud lenni, de nem pancelosok ellen. Ilyen maximum a WOT-ban van, hogy tuzerseggel celzott lovest adunk le pancelosokra, magas szogtartomanyban, kozvetlen iranyzassal.
  4. A Lynx hez rendelheto 120-as aknaveto tokeletes a celra, ehhez nem kell egy patria pluszban.
  5. A kebaboskocsikat ne kverjuk ide, meg csak pszh szerepkorbe sem, azok nagyon jo gépek, de nem klasszikus pszh-nak. Ez mar tobbszor is elojott itt, meg mas topikokban.
  6. Ha valaki meg egyszer le fogpiszkaloz akarmilyen 30-ast azt odaallitom ele es kiprobaljuk. Jelenleg - es meg vagy 10-15 evig - egy 30- as mindent lebont a kornyekunkon mbt-tol lefele. Amire valo arra tokeletes. Lehet olyanokat mondani, hogy a 35 (40, 50, 57, 75, 120, Minuteman) nagyobbat pukkan, ami igaz is, de mindennek van pro es kontra oldala.
  7. Raadasul igy fotelbol kurva konnyu okosnak lenni, en is Napoleonnak kepzelem magam neha, de a dokik adtak valami piros bogyot, amit be kellene vennem es akkor allitolag teljesen normalis lennek. Szoval vagy hagyjuk a dolgot a profikra, hogy dontsenek (pro es kontra ervek), vagy vegyuk be a gyogyszert, de ne jatszunk mindenhez is erto szakertot. EN SEM ERTEK HOZZA, EZEK CSAK INNEN ONNAN FELSZEDEGETETT MORZSAK VOLTAK.
   
  OhioNurse, kamm, Gaudi and 8 others like this.
 7. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Csak a 30mm gépágyúhoz szólok hozzá. Ez ma már APC fegyverzet, ép Patrianak AMV (XP, 28) -nak való. És IFV nek szerintem semmiképpen nem. Sajnos ma már kevés a 10-15 éves előre gondolkodás 30-50 évre kell előre felkészülni.
   
  ravenlord likes this.
 8. Flexus

  Flexus Well-Known Member

  Ez ma a szabvany NATO fegyverzet. 30-50 evre nem tudsz elore gondolkodni. Egyszeruen tul gyorsan valtoznak a dolgok. Amugy senki nem mondta, hogy 1. Csak 30 mm ifv konfig lesz beszerezve a lynxbol, ez csak amolyan fotel okoskodas volt. 2. Jelenleg nincs 35 mm a lynxhez 3. Csak azert venni egy masik platformot, hogy addig amig lesz 35 , vagy kesobb 50 a lynxhez, legyen egy valami amin van 35, az kisse luxus kategoria.
   
  OhioNurse, kamm, alfa74 and 1 other person like this.
 9. Flexus

  Flexus Well-Known Member

  Amugy ezt mar nem eloszor olvasom itt, hogy 30-50 evre kell felkeszulni. Na akkor had olvassak arrol is, hogy pontosan mi lesz 50 ev mulva. Magyarul, a feladat az, hogy 1970-bol mondjuk meg, hogy Armata, Raptor, F35, Szu57.... varom a leirasokat, mert a nélkül lutri venni 35-ot, mert mi van, ha 2070-ben mar reg meghaladott lesz az 57-is?
   
  kamm, alfa74 and Chima3ra like this.
 10. Chima3ra

  Chima3ra Active Member

  A 30mm azért még jelenleg egyáltalán nem egy alap APC fegyverzet,bár tény,hogy már ott is megjelent,de azért ez még jelenleg az IFV-k álltalánosan elterjedt kalibere(nyilván van ennél nagyobb is,de az jelenleg inkább a ritka kivétel,pl. CV90 35). Volt már erről itt nem egy vita,és nyilván van a 35mm-nek előnye bőven,de ne menjünk el abba az irányba megint,hogy lenézzük,és elavultnak tekintjük azt a 30mm-t... A kövtkező évtizedben még bőven a 30mm lesz a legelterjedtebb szabvány,illetve amire egy IFV használja a gépágyúját,azt ez a kaliber is nagyon jól teljesíti. Az előregondolkodás(40-50 év ilyen technikánál szerintem nagyon túlzó,maradjunk inkább 20-30 évnél szerintem...) meg nem azt jelenti,hogy most megveszünk valamit és akkor az évtizedek múlva is ebben a formában élvonalbeli cucc lesz,hanem ha úgy adódik,pl. a Lynx esetében,hogy mondjuk a 30-as,40-es években lesz egy drasztikusabb változás a nagyobb kaliberű ágyúkra,akkor a moduláritásnak köszönhetően átépíthető,modernizálható legyen. Nem haragudtam volna azért se,ha 35mm-el rendeljük a Lynx-et,de akkora brutális különbség nincs a két kaliber között,hogy ne történhetne meg az,hogy mondjuk 15-20 év múlva jön egy olyan szintű fejlődés,ami mind a két kalibert átugorja és zárójelbe teszi,mint IFV fegyverzet...
   
  alfa74 likes this.
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Patria AMVxp integrated with Elbit Systems MT30MK2

   
  Luthero and Negan like this.
 13. Ruby de Puteaux

  Ruby de Puteaux Well-Known Member

  Rozsomák.
  [​IMG]
   
  fip7, Luthero and Ocses like this.
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  oktatási anyag.
   
  Ocses likes this.
 15. OhioNurse

  OhioNurse Well-Known Member

  Az a nagy harczi helyzet, hogy mindaddig futni fogunk az eredmények, a fejlesztések után, amíg nem lesz valami saját.
  A Finnek sem úgy kezdték, hogy már az ókori Egyiptomnak fasza kétkerekű harci szekereket szállítottak, és máig ők a legjobbak a "témában".
  Még a 2-ik világháborúban sem volt semmijük.
  Ezt csak azért jegyeztem meg, mert az előny nem statikus nem állandó.
  Bármelyik országról legyen szó. Írhatjuk akár Kínát is. Milyen volt 30 éve, és milyen lesz 30 év múlva.

  Szóval kellene egy magyar polihisztor aki a fegyvergyártásban lát fantáziát, és hajlandó bele időt, energiát, pénzt feccölni.
  Lásd pl Ivor Ichikowitz, a Paramount Group elnökét. (nem rest a youtube videókban odaállni és promózni a cuccait) Habár itt a Patria topicban szentségtörés Paramount Grouppot említeni. Pedig fasza cuccokat csinálnak, és nekünk úgy cakompakk minden technikai tudással pontosan megfelelne. Többek között azért is mert valszeg senki más nem adná át így és ennyire a tudást. Aztán azokat a jövőben már lehet fejleszteni, mert mégis egyszerűbb mint a nulláról kezdeni (tudom, hogy nincs pl olyan acél gyárunk ami per pillanat megfelelne)
  De mihelyst van egy ilyen, rögtön más lesz a leányzó fekvése, rögtön más lesz a történet, ha Magyar gyártmányú 4x4, 6x6, teszem fel 8x8-as gépen van kipróbálva és gyártva egy Magyar új tarack, egy új radar, új drónok, vagy mért ne gondolkodnánk nagyobban, egy új lézer, vagy railgun, tökömtudja.

  De mindez és mindaddig csak a fórumozók vágyvezérelt gondolkodása lesz amíg ténylegesen nincs ilyen cégünk, emberünk, gyárunk. Addig nincs miért, minek, kinek, és mire jó optikát, elektronikát, bármilyen képesség növekedést okozó pl elhárító cuccokat fejlesztenie a magyar cégeknek. Addig nem is feccölnek bele szellemi és semmilyen energiát.
  És addig nekünk is marad a nyálcsorgatás, és az elmélet.
  És ha akarunk valamit akkor marad a külföld, a vásárlás. Pedig a legeslegjobb cuccokat arany áron adják, ha egyáltalán adják.
  És ezzel a lendülettel vissza is kanyarodnék az elejéhez, az előny nem statikus, nem állandó.

  Bízva a szellemi kapacitásunkban, találékonyságunkban csak annyit mondhatok, nekünk is el kellene végre valahol kezdeni!
   
  LMzek 2.0 likes this.
 16. kamm

  kamm Well-Known Member

  Hat, tudod a Paramountnak semmilye nincs, ami ne lenne inferior mas, meglevo megoldasokhoz kepest avagy ne kioregedett szovjet ill europai technika hekkelgetese lenne "support" cimszo alatt (pl Mirage F1, bazz, hatvaneves technika!)
  Igaz, viszont legalabb a vilag masik vegen van es abbol el, hogy tokeletesen osszefonodott a del-afrikai vezetessel. Ott valoszinuleg pont eleg az ilyesmi regen elavult cucc, az ilyen-olyan bozotrago, RPG/PKM/IED lazadok ellen.
  Az alapito ficko meg egy dramaszakot (!) vegzet narcisztikus figura, imadja a figyelmet - az, hogy a Mbombe kb a legfeljlettebb termekuk, szerintem mindent elarul roluk...
   
 17. OhioNurse

  OhioNurse Well-Known Member

  Rendben.
  Habár nem értünk egyet.
  Én csak a 4x4 illetve a 6x6-osait gondoltam, látnám szívesen.
   
 18. kamm

  kamm Well-Known Member

  Persze, ertem. Szerintem az ovekenel a kebaboskocsik is jobb valasztas voltak, de majd meglatjuk, ezt dontsek el a felhasznalok (katonak.)
   
 19. kamm

  kamm Well-Known Member

  OhioNurse and Ocses like this.
 20. OhioNurse

  OhioNurse Well-Known Member

  Természetes, majd a katonák eldöntik. Én csak annak drukkolok, hogy itthon is legyen gyártás, és olyan gyártás amikor a technológiát is megvettük, nem csak összerakniuk. Persze nem helikopter vagy repülőgép szintén, csak mint ahogy írtam 4x4 és 6x6 bőven lehetne.
  Vagy találjunk Recsken pár száz tonna aranyat, vagy máshol valami ritkaföldfémet, és akkor nem számít az áruk.;-)
   

Ezen oldal megosztása