44863 said:
Nahhhh , ez az… Még is mindig azt mondják hogy gyengébb mint az EFT. Te láttad , az Arabok is . Szerinted faxa volt , akkor nekik miért nem felelt meg ? Nem téveszme ez , csak ez hír járja. Gondolom a M88-3 se véletlenül készül …(erről még legutóbb is azt olvastam hogy lesz MAJD…) Nem lehet hogy Kecsón valami nem folyamatosan megengedett teljesítményt hoztak ki belőle az elkápráztatás miatt ?
Egy gépnek nem feltétlen van szüksége egy erősebb hajtóműre főleg, ha annak túl nagy az ára. Értem ezelatt az anyagiakat vagy adott esetben a magasabb tüzelőanyag-fogyasztást.
A jenkik mai napig F100-PW-220-szal használják az F-15C/D gépeket, de még az F-15E gépek egy részét is (!) pedig a csapásmérőnak azért tényleg kell erő, ha megpakolva repül. Mindkét változat elboldogulna a fékpadon bő 1,5 tonnával erősebb GE F110 hajtóművel is - a hajtómű plusz tömege sokkal kisebb a toleró növekedésnél - a szívócsatorna sem akadály.
A vadászoknak még a F100-PW-229-et sem adták meg, tehát a USAF elégedett a gépek teljesítményével. Ha feltesszük, hogy azonos karakterisztikával bír az P&W F100 és a GE F110, akkor elég decens tolóerő növekedésről beszéhetük. A nagyobb üres tömegű F-15E a GE F110 hajtómável nemhivatalosan az alacsonyabb repülési magasságokon felülmúlta a könnyített Streak Eagle emelkedési rekordjait.
Tehát egy GE F110 hajtóművel rendelkező F-15C sanszosan a világ legnagyobb gyorsulásával rendelkező gép lenne, talán az F-22 közepes-nagy magasságú paramétereit leszámítva. A manőverező légiharc képességek terén mégis úgy látszik, hogy ezért az előnyért nem éri meg a rá költött pénz.
A legcsekélyebb jele sincs annak, hogy a Golden Eagle program során áthajtóműveznék a gépeket, az F-15 cikk megírása alatt egyetlen elejetett utalást sem találtam arra, hogy valaha le akarták volna cserélni a jenkik a 220-at 229-re, vagy a P&W hajtóművet GE-re.
Aeropyl linkelte, hogy az F100 hajtóművek élettartamát milyen brutálisan sikerült már kitolni (~18 ezer ciklus) és 40 ezer a távlati cél. Az élettartam és a költségek fontosabbak a mindenáron történtő képességnövelésnél. Megjegyzem az F-35 mintha pont ellenpélda lenne az előző megállapítással szemben.