Akárki akármit mond,még mindig az egyik legjobb,ha nem a legjobb rejtő minta a woodland.Nem véletlenül nem hajlandóak kiugrani belőle az amerikai különlegesek sem.
Én a DPM...
de én is meglepődtem, őszzel-télen milyen jól teljesített a DDPM
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Akárki akármit mond,még mindig az egyik legjobb,ha nem a legjobb rejtő minta a woodland.Nem véletlenül nem hajlandóak kiugrani belőle az amerikai különlegesek sem.
Én a DPM...
Én a DPM...
Ez inkább a Német-Lengyel alföld, mint a mi vidékünk.
Jó kis rejtőszín ez, bár kissé világos, túl zöld. Nyári, tavaszi erdőben okés de más évszakban kissé " világít" mindenesetre A multicamnál sokkal jobb az biztos.Pencott WildWood, a GreenZone kisebb modifikációja, kifejezetten Közép- és Kelet-Európához tervezve:
http://www.pencottcamo.com/2017/03/...o-family-of-patterns-wildwood-and-metropolis/
Az általam eddig látott ruhák közül szerintem ennek van a legjobb színkombinációja és se nem túl sötét, se nem túl világos. Nekem ideálisnak tűnik ide.
Egy Pencott GreenZone-tesztnél írták, hogy a Multicam (és így a mi 2015M-önk is, ami eléggé hasonló a Multicam-hez) jó nagyon sok helyre, de errefelé (Közép-Európába) közel sem ideális, míg a GreenZone ide szinte tökéletes, de máshol is használható.
"Although Multicam or MTP are designed to work in most environments in a satisfactory fashion, other patterns like PenCott Greenzone show, that you can have a pattern that excels in our own territory, but which is still usable abroad. MC/MTP is basically the same – only the other way around, meaning: of good use abroad, of minor use at home."
http://pinesurvey.com/fieldtest-pencott-greenzone-vs-multicam/
A WildWood-ra ez szerintem még jobban érvényes.
Ha jobban bele akarunk merülni a témába akkor figyelembe kell venni hogy egy rejtőszín hatékonyságát mi minden befolyásolja. Évszak, napszak, időjárás, fényviszonyok, terep, a használat módja, még az is hogy hányszor lett kimosva à ruha. Ezért nem lehet multicamot csinálni. Mivel Magyarország nem egy sztyeppe és elvileg ritkán fordulhatna csak elő hogy megfelelő használat esetén nyílt területen kell rejtőzni, a gyakorlót vegyes, erdős/bokros/aljnövényzetes terepre kell beszerezni.Magyarországon A MULTICAM éppen a nyílt terepen rejt a legjobban ami harcászati szempontból nem a legjobbMármint mi? A ruha színezete? Szerintem jó az ide is, jobb, mint a Multicam.
Pl. nézd meg ezt:
Aztán most képzeld ide, ebbe a nálunk átlagos és gyakori környezetbe a Multicam-et a felső képről az ezen a képen látható GreenZone mellé:
Szerintem meglehetősen rikítóan világos lenne mellette. Egyszerűen a Multicam (és a 2015M) már világos ide, Magyarországra.
A Flecktarn, a Woodland, a DPM és hasonlók (meg a boci, de annak a színei, meg a mintája is elcseszett még mellé) meg már túl sötétek a nyílt(abb) területekhez, vagy ősszel, télen, kora tavasszal még az erdőben is.
A MULTICAM éppen a nyílt terepen rejt a legjobban ami harcászati szempontból nem a legjobb
Na de ki az a hülye aki kimegy a nyílt terepre céltáblának?
Mutass 1 rejtőmintát ami nyílt terepre lett tervezve. (à sivatagi mintákon kívűl) Nem fogsz találni mert butaság lenne. Nem véletlen hogy nagyjából minden ország ugyanazokbol a színekből rakja össze a mintát. Lehet hogy sok erdő nincs Magyarországon, de ha figyelmesen végig nézel a tájon látni fogod hogy mennyi helyen is lehetne elrejtőzni.Speciel a nyílt terepen szorul a katona a legnagyobb segítségre e téren. A rejtőszínt mindig nyílt terepre kell tervezni, kivéve olyan országokban, ahol az erdősültség meghaladja a 50-60 százalékot, mert ott valamilyen formában az aljnövényzet/avar dominálta terepet is figyelembe kell venni! De kifejezetten erdőre csak a dzsungelra és a tajgára van értelme tervezni, olyan pedig sehol nincs felénk!
Az csak valami sivatagi világ lehet. Nálunk sem nyílt annyira. Sokkal, sokkal jobban átszegdelt. Az ország nem az Alföldből áll. A Dunántúl és az Északi Középhegység de még a sok Tisza, Bodrog stb környéki sem nyílt. Ahol meg nyílt terület van ott kukorica, napraforgó van vetve sok helyen.Nagyjából mindenki aki harcol egy olyan országban, ahol a nyílt terep az ország területének 75%-a!