Betudom annak, hogy pár napja 2-3 óránál nem igazán tudtam többet aludni.. + a háborús helyzetet próbáltam vízionálni (mert csak ilyen szempontból lenne nekünk méricskélni, hogy ki lehet az erősebb, de háború nem lesz)
Kezdjük az alapoktól: a román hadsereg nem a legmodernebb, valóban van pár modern fegyverük, de én megkérdőjelezném , hogy azok illetve a régiek mennyire hadrafoghatóak és megbízhatóak. Amennyit én láttam belőlük, hát nem igazán azok, az újakat kivéve, náluk a tüzérség és a légvédelem erős, illetve a légi szállítás. A bejelentéseikről pedig annyit, hogy nézzük már meg, mikor és mennyi teljesült belőlük?! Az, hogy ők nem dobálták ki a régi szovjet vagy román technikát én tartanám hatalmas nagy előnynek, a román egy nagyon hiú nép, csak úgy mint mi.. szeretik látni a saját gyártású technikát én mondjuk örülök, hogy nálunk nem Dac, Dacia, Roman járművek vannak, ott meg annak örülnek, hogy az van.. egyébként ha megnézed a képeket ott van a Viper is , amit én még nem láttam román színekben és valószínűleg nem is fogok.
Az, hogy ők most hol tartanak az egy dolog, de mi hol leszünk, majd 2023-25ben? Remélhetőleg addig még fognak pár dolgot bejelenteni, pl HIMARS, Langusta, támadó UCAV-ok,
Hogy most mi van? Remélhetőleg további tervezések, majd a beszerzett eszközöknek pl. a Leo-k , Pzh-k számának növelése .. stb. De jelenleg, ha még erősebb is a román hadsereg, az sem fontos, hiszen nem lesz háború.
Miért?
Ott is hasonlóan becsületes politikusok vannak és azért románia is a papír országa, ott is sok dolog papíron rendben van. Ezen felül hiába vannak többen, a távolság nagy, a terep nem ismerős és védekezni mindig könnyebb, ráadásul ,mint itt sokan írták lenne időnk felkészülni, hisz a mozgosítás látható. Náluk pedig nem egyszerű, mert ott is többnyire inkább vasúton vagy légiszállítás kellene, háát a vasút közel sincs jó állapotban. De ha ez nem elég: Covid van, ami minden ország gazdaságának odavert, úgy rendesen és megmutatta, hogy egyik ország sem lenne képes 1 háborús helyzetben viszonylag normálisabb ellátást nyújtani. De ha még ez sem lenne elég nekik akkor a fájó pont: Egy háború olyan gazdasági károkat okoz, amit nem kevés idő kiheverni, közben rengetegen halnának meg, feleslegesen. A családok pedig, ahol valaki meghal 1 háborúban, nem felejtenek, ahogy az éhező emberek sem.
Romániának pedig a velük szemben lévő háborúban a legesélyesebb támogatói: Szerbia, Ukrajna, Szlovákia. Hát az ukránoknak megvan a saját bajuk, ők is hatalmas ország volt, aztán kiderült, hogy ott is a morál, az eszközök állapota... hát nem olyan volt,mint amilyennek lennie kellene. A szlovákokkal nem vagyunk rosszban, a szerbek kérdőjel. Ellenben a törökökkel nagyon is, szerintem ők meg simán lezárnák a Fekete-tengert a román / romániába tartó hajók elől, ami eléggé fájó pont lenne.
Tehát nézegethetjük, hogy most hol állunk... de az én meglátásom szerint, ez teljesen felesleges és remélem igazam van.
Egyébként pedig a közelmúltból:
- CZ,
- TPG,
- CG M4,
- LEO,
- Büffel,
- Leguan,
- Wiesent-2,
- PZH,
- Lynx,
- Gidrán,
- NMS,