S-97 Raider / Raider X (Sikorsky,USA)

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
50 008
91 239
113
Elkészult a Sikorsky S-97 gyors helikopter elso prototípusa.
1491752_original.jpg

Érdekes képességekre tesz szert a gép a tolólégcsavarral. Tud például előre/hátra dőlve függeszkedni, vagy éppen csendes bevetések alkalmával teljesen le is állíthatja, feláldozva a sebességet a "némaság" oltárán. Egyébként tolólégcsavar használata nélkül is kicsit gyorsabb lesz a jelenlegieknél (behúzható futómű).

látok pár érdekességet. A koax rendszer kapcsolódó elemeit ügyesen áramvonalazták, aztán ott van a sajátosan, tőtöl a lapátvég felé hátra majd előre nyilazású forgószárnylapát is.

A koax rendszer kapcsolódó elemeit ügyesen áramvonalazták

Raider_unveiling.jpg

ka52_nesvetaev.jpg

Sokkal kompaktabb mint a Kamov, ha ez így tényleg működik - márpedig még idén reptetni akarják - akkor szép munka!

Amúgy a protóhoz képest szebb lett véleményem szerint.

"Sokkal kompaktabb mint a Kamov, "

Lehet! hisz a két gép közt legalább 30 év van .

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A második protó már épül, hamarosan jönnek a kis sebességű repülési tesztek.

Sikorsky S-97 RAIDER™ Team Begins Final Assembly of Second Aircraft

http://www.aviationnews.eu/59084/sikorsky-s-97-raider-team-begins-final-assembly-of-second-aircraft/

Érdekes, hogy a tolólégcsavar is forgott felszállás közben... Talán most csak a teszt miatt. De ha tényleg így működik, vagyis mindig forog, amikor a rotorok is, az sem üzem-, sem balesetbiztonság szempontjából nem szerencsés.

Szerintem közvetlen kapcsolat van a hajtómű és a tolólégcsavar közt, a toló-, vagy éppen vonóerőt pedig a lapátok állásszögének változtatásával szabályozzák. Így egy tengelykapcsoló mechanizmust megspórolnak. Semmivel sem veszélyesebb szerintem mint a hagyományos farokrotor. Eddig sem szabadott megközelíteni a farokrészt, ezután sem szabad.

Szerintem közvetlen kapcsolat van a hajtómű és a tolólégcsavar közt, a toló-, vagy éppen vonóerőt pedig a lapátok állásszögének változtatásával szabályozzák. Így egy tengelykapcsoló mechanizmust megspórolnak. Semmivel sem veszélyesebb szerintem mint a hagyományos farokrotor. Eddig sem szabadott megközelíteni a farokrészt, ezután sem szabad.

Remélem pedig, hogy nincs "közvetlen kapcsolat". Persze, a farokrotor mindig is veszélyforrás volt. De a legtöbb típusnál törekedtek arra, hogy minél magasabbra helyezzék, hogy ezzel is csökkentsék a talajon lévő tárgyakhoz érés, meg nem mellesleg a véletlen belesétálás veszélyét. És persze jöttek az új, biztonságosabb megoldások, mint a fenestron. A NOTAR, vagy éppen a koax rotorok, pedig teljesen meg is szüntették a hagyományos farokrotort. Ehhez képest visszalépés és veszélyes egy, a főrotorokkal együtt mindig forgó, alacsonyan lévő légcsavar. Ráadásul az animációkon, amiket eddig láttam az S-97-ről és az SB-1-ről, nem forgott a légcsavar le- és felszállás közben.

Be is lehetne burkolni a faroklégcsavart, mint ahogy az újabb modelleknél szokás. Körbe, mint a comanche-nál, vagy csak félkörbe az alsó részen ahol inkább veszélyforrás.

<blockquote rel="sequadon">Szerintem közvetlen kapcsolat van a hajtómű és a tolólégcsavar közt, a toló-, vagy éppen vonóerőt pedig a lapátok állásszögének változtatásával szabályozzák. Így egy tengelykapcsoló mechanizmust megspórolnak. Semmivel sem veszélyesebb szerintem mint a hagyományos farokrotor. Eddig sem szabadott megközelíteni a farokrészt, ezután sem szabad.

Remélem pedig, hogy nincs "közvetlen kapcsolat". Persze, a farokrotor mindig is veszélyforrás volt. De a legtöbb típusnál törekedtek arra, hogy minél magasabbra helyezzék, hogy ezzel is csökkentsék a talajon lévő tárgyakhoz érés, meg nem mellesleg a véletlen belesétálás veszélyét. És persze jöttek az új, biztonságosabb megoldások, mint a fenestron. A NOTAR, vagy éppen a koax rotorok, pedig teljesen meg is szüntették a hagyományos farokrotort. Ehhez képest visszalépés és veszélyes egy, a főrotorokkal együtt mindig forgó, alacsonyan lévő légcsavar. Ráadásul az animációkon, amiket eddig láttam az S-97-ről és az SB-1-ről, nem forgott a légcsavar le- és felszállás közben.
</blockquote>

<blockquote rel="sequadon">Szerintem közvetlen kapcsolat van a hajtómű és a tolólégcsavar közt, a toló-, vagy éppen vonóerőt pedig a lapátok állásszögének változtatásával szabályozzák. Így egy tengelykapcsoló mechanizmust megspórolnak. Semmivel sem veszélyesebb szerintem mint a hagyományos farokrotor. Eddig sem szabadott megközelíteni a farokrészt, ezután sem szabad.

</blockquote>

Elvileg megoldódott a kérdés, ha jól fordítom, mert oldható a kapcsolat a légcsavar és a hajtómű között:
http://raider.sikorsky.com/raider-overview.asp

"Clutched propeller"

És: "According to Andreas Bernhard, the program’s chief engineer, the propeller can be engaged in any flight regime, and can remain disengaged to lower the noise signature for stealth missions (in which configuration the Raider should have a top speed slightly higher than that of most conventional helicopters)."

http://thebrigade.com/2014/10/08/its-fastreal-fast-sikorsky-s-97-raider-50-hq-photos/