Sakal / Shakal / Jackal IFV / BVP-M2 SKCZ (cseh-szlovák)

Szerintem van egy olyan határ ami fölött értelmetlen modernizálni, ez pedíg az:)

Szerintem van egy olyan határ ami fölött értelmetlen modernizálni, ez pedíg az:)
Én épp az ellenkezőjét gondolom... Ha modernizációval megoldható, hogy egy eszköz megfeleljen azoknak az igényeknek, amelyekkel az adott országnak szembe kell néznie, és ebből az eszközből ráadásul tekintélyes mennyiség már rendelkezésre áll, akkor szerintem érdemes élni a lehetőséggel...

• Tetszik
Reactions: honved
Amúgy... Nekem csak a gépágyú és a spike tetszik rajta... Ennél jóval keményebben is lehetett volna páncélozni mindenhol...

Nem azt mondom, hogy nem érdemes valamit modernizálni, hanem azt, hogy egy bizonyos szint felett nem érdemes. Ugyanis, egy ilyen gépnél az "acél" a legolcsóbb kiadás, minden más kerül sokba: meghajtás (motor, erőátvitel, lánctalp), fegyverzet, tűzvezérlés, elektronika stb. stb. Ha pedíg már mindent elkezdesz kicserélni, sőt még a páncéltestet is elkezdded vagdosni, akkor akkorák lesznek a költségek, hogy már jobban megéri újjat csinálni.
Ha BMP-2-őt kéne modernizáljak én előszőr a rádióját, tűzvezérlését cserélném és asszem itt le is állnék.

Pedig gondolom, hogy azért csinálják, mert jobban kijönnek így anyagilag, különben szereznének több Pandurt, nem? Vagy CV90-est, ilyesmi... Mellesleg az is számíthat, hogy gondolom ezt saját maguk is tudnák gyártani.

10628391_698092203600438_5789284750658809284_n.jpg

<blockquote rel="Mackensen">Szerintem van egy olyan határ ami fölött értelmetlen modernizálni, ez pedíg az:)
Én épp az ellenkezőjét gondolom... Ha modernizációval megoldható, hogy egy eszköz megfeleljen azoknak az igényeknek, amelyekkel az adott országnak szembe kell néznie, és ebből az eszközből ráadásul tekintélyes mennyiség már rendelkezésre áll, akkor szerintem érdemes élni a lehetőséggel...
</blockquote>

Pedig szerintem igaza van az olvtársnak. Vanjópár nagy példányszámú technika (BMP 1/2, BTR 60/80, T-72?) amire sokat költeni kidobott pénz.

Egy

Amúgy... Nekem csak a gépágyú és a spike tetszik rajta... Ennél jóval keményebben is lehetett volna páncélozni mindenhol...

Lehetett volna keményebben páncélozni, de ahhoz jóvalerősebb motor kellett volna, ahhoz nagyobb tank, miközben a futómű/lánctalp szélessége adott marad ésaz úszóképesség is elveszik.

<i>"Pedig szerintem igaza van az olvtársnak. Vanjópár nagy példányszámú technika (BMP 1/2, BTR 60/80, T-72?) amire sokat költeni kidobott pénz."</i>
Hát pedig nemcsak a szomszédaink között "hülye" mindenki, de nagyon sok ország modernizál, toldoz-foldoz folyamatosan... :)

<i>"Pedig szerintem igaza van az olvtársnak. Vanjópár nagy példányszámú technika (BMP 1/2, BTR 60/80, T-72?) amire sokat költeni kidobott pénz."</i>
Hát pedig nemcsak a szomszédaink között "hülye" mindenki, de nagyon sok ország modernizál, toldoz-foldoz folyamatosan... :)

Látszatmegoldásnak tökéletes, hisz olcsó. Csak harcolni ne kelljen vele.

Nézd meg a Bulatot. Ugyanúgy acél koporsó, mint a sima T-72-esek.

Most keressem elő a videót, amelyiken Ambramset kaptak szét? :)
Persze van jobb, van páncélozottabb, meg jobb tűzvezérlés, meg bla-bla... De ezek drágábbak, a semminél pedig jobb, ha van valami... :)

Azért a "látszat megoldás" elég erős... Izraeli, meg francia műszereket, fegyvereket, stb. használgatnak ezekhez a fejlesztésekhez...
Spike, mint látszatmegoldás? Most komolyan? :)

MiG-29-eshez Izrael szerintem olyan fejlesztést csinált volna (nyílván nem olcsón), hogy veri az összes mai orosz gépet...

Szlovák gyártmány ha jól emlékszem. Tetszetős , de nem tudom van e értelme ennyire szétvágni egy BMP-t, vagy inkább akkor már egy új futóművet tenni alá. Mert azért a BMP futóműnek vannak hibái. A motor is + 100 Le teljesítmény az eredetihez kb...
Hogyér adják? Bár már nekünk mindegy mert nincs egy fia BMP-nk sem...

BMP2-ből fejlesztették ki...

http://www.armyrecognition.com/ideb_2014_show_daily_news_coverage_report/slovakia_and_czech_republic_presents_sakal_new_modernized_infantry_fighting_vehicle_at_ideb_1405143.html