Sörétes puskák

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 168
10 047
113
Korábban 3,3 Cheddite Tordo (mert épp az volt a boltjában) most éppen S&B Corona, abból vettem egy nagyobb adagot, hazai lőszerrelellátottság mellett fene tudja mikor lesz. Az S&B nekem jó minőségű lőszernek bizonyult eddig, nem is drága, azért próbáltam ki.

Nekem egyikkel se volt problémám, ha volt mögötte gyakorlás, tette a dolgát, egész messziről is. Feles-fullos csövekből lövöm őket, most kicsit vakarom magam hogy a fullosból mennyire lenne okos gondolat buckshotot lőni, de állítólag nem gáz csak a brenneke nem okos gondolat.
Igen, SB az stabilan van a harmóniánál. Soha nem próbáltam, Fiocchit és RC-t lőttem eddig. Most a 3,5 mm-es 35 grammos RC4-ből tervezek vásárolni, azért is kérdeztem.
Csak a slug-nál kell figyelni, hogy ne legyen szűkítés a csőben.

• Tetszik
Reactions: Lupus80

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 663
18 860
113
Igen, SB az stabilan van a harmóniánál. Soha nem próbáltam, Fiocchit és RC-t lőttem eddig. Most a 3,5 mm-es 35 grammos RC4-ből tervezek vásárolni, azért is kérdeztem.
Csak a slug-nál kell figyelni, hogy ne legyen szűkítés a csőben.

Ez is a harmóniából van, amikor arra jártam. 3,5mm-es 32 grammos SB Corona. A legnagyobb gondom vele hogy nem szép piros a hüvely. :/

Őszintén szólva nem tudom hogy van-e jelentős különbség a kisszemű sörétek között és hogy mennyi gyakorlati jelentősége van a szűkítésnek, kicsit túlmisztifikáltnak érzem ha nem vagy profi sportoló szinten, egy aprólékosan kidolgozott elképzeléssel hogy mit milyen távolságról fogsz meglöni.

Alapvetően amikor beleraktam a felkészülést akkor potyogott szinte minden amire lőttem, mindegy volt honnan jött, meg milyen messziről, és milyen lőszer volt a csőben éppen, amikor meg nem akkor az eredménytelen durrogtatás ment.

Végig lehetne próbálni a különböző távolságokat, csöveket, lőszereket, egyszer megpróbáltam (igaz csak 25-re, aminek nincs sok értelme) de annyira kicsi volt a különbség a papíron hogy ezt ott el is engedtem.

• Tetszik
Reactions: J.G.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 183
5 342
113
Ha beüt a krach a világban, megbomlik a közbisztonság, nagyobb valószínűséggel kell önvédelemre gondolni, esetleg vadászni kényszerül az ember.
Szóval bármi, ami indokolhatja a lőszerek felhalmozását és a fegyverhasználatot, mad max-től a drága csirkefarhátig.
Szia,

Szerintem onvedelmre egyertelmuen a buckshot a legjobb megoldas. A kulonbozo loszerek nem ugyanolyanok, en jo regen a Nike-Fiocchi-t probaltam vegig, annak a legszukebb szorasa feles szukitovel volt, full-lal kicsit nagyobb volt a szoras, mint cylinderrel, valoszinuleg annal osszekoccantak a golyok (ami egyebkent nem veszelyes a fegyverre, csak a szorast noveli).

200 J korul van a (9-es szemes) buckshot csotorkolat energiaja (szemenkent), ez nyilvan csokken repules kozben, de sokkal kevesbe, mint az apro szemu soreteknel. Ez nem hatalmas energia, de ugy tudom, a katonai szabvany szerint 80 J az elvart minium halalos serules okozasahoz, szoval jo messze csokken ez ala az ertek. Vagyis ennel a loszernel arra lehet szamitani, hogy 50-100 m kornyeken ha 1 szem eltalalja a celt, akkor viszonylag kicsi megallito erovel, de sulyos/eletveszelyes serulest tud okozni.

Ha 5-30 m kornyeken a szemek tobbsege eltalalja a celt, akkor brutalisan jo megallito ereje van.

Termeszetesen ezen a tavon a gyongygolyonak is brutalisan jo megallito ereje van - kiveve, ha 5 cm-rel elveti az ember a celt, mikozben pl. 30 m-rol buckshottal ilyen esetben van kb 3 talalat (tehat ha 5 cm-rel a cel melle celzott veletlenul az ember), sot 20 cm-rel melle celozva is varhatoan van 1 talalat (30 m tavon).

Cserebe sokkal dragabb, mint az apro szemuek. :-(

Vadaszathoz nem ertek, de nyilvan nem veletlenul hivjak ozsoretnek is.

• Tetszik
Reactions: J.G.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 168
10 047
113
Szia,

Szerintem onvedelmre egyertelmuen a buckshot a legjobb megoldas. A kulonbozo loszerek nem ugyanolyanok, en jo regen a Nike-Fiocchi-t probaltam vegig, annak a legszukebb szorasa feles szukitovel volt, full-lal kicsit nagyobb volt a szoras, mint cylinderrel, valoszinuleg annal osszekoccantak a golyok (ami egyebkent nem veszelyes a fegyverre, csak a szorast noveli).

200 J korul van a (9-es szemes) buckshot csotorkolat energiaja (szemenkent), ez nyilvan csokken repules kozben, de sokkal kevesbe, mint az apro szemu soreteknel. Ez nem hatalmas energia, de ugy tudom, a katonai szabvany szerint 80 J az elvart minium halalos serules okozasahoz, szoval jo messze csokken ez ala az ertek. Vagyis ennel a loszernel arra lehet szamitani, hogy 50-100 m kornyeken ha 1 szem eltalalja a celt, akkor viszonylag kicsi megallito erovel, de sulyos/eletveszelyes serulest tud okozni.

Ha 5-30 m kornyeken a szemek tobbsege eltalalja a celt, akkor brutalisan jo megallito ereje van.

Termeszetesen ezen a tavon a gyongygolyonak is brutalisan jo megallito ereje van - kiveve, ha 5 cm-rel elveti az ember a celt, mikozben pl. 30 m-rol buckshottal ilyen esetben van kb 3 talalat (tehat ha 5 cm-rel a cel melle celzott veletlenul az ember), sot 20 cm-rel melle celozva is varhatoan van 1 talalat (30 m tavon).

Cserebe sokkal dragabb, mint az apro szemuek. :-(

Vadaszathoz nem ertek, de nyilvan nem veletlenul hivjak ozsoretnek is.
Múltkor elfelejtettem írni, de ma is voltam vásárolni.
Vettem slug-ot is, meg buckshot-ot is, mindkettő 12/67, 33 g. A slugshot-ra 11/00 van írva, ami 9 darab 8,6 milis golyót jelent, szerintem ez az amerikai terminológiában a 00/00. Valamint egy szerintem igazi mindenes 35 grammos, 3,5 miliméteres sörétet. Mindegyik RC, de ennek nincs jelentősége.
Ami még izgatja a fantáziámat az a 12/76 rc50 magnum 50 g, 3,9 mm.

• Tetszik
Reactions: Ocses and bel

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 874
36 501
113
A helyzet csak kicsit lenne mas, ha lenne mukodokepes cserelheto taru soretes puska, de az ugy-ahogy mukodoket (Molot, Saiga) az ellenseg gyartja;
mossberg 590 katonai/rendvédelmi változat
50205_590M_MagFed-2.jpg

Olasz SPAS 12 és 15
TpYP87Zck2kBHtEGOuVlOStepmKOjTJM7sIjrEjKRZKTNMr1z41xE6Moedi8PcoUhQlPww

spas151.jpg

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 874
36 501
113
Vasember,ezt most melyik rovatba?
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.