Ha beüt a krach a világban, megbomlik a közbisztonság, nagyobb valószínűséggel kell önvédelemre gondolni, esetleg vadászni kényszerül az ember.
Szóval bármi, ami indokolhatja a lőszerek felhalmozását és a fegyverhasználatot, mad max-től a drága csirkefarhátig.
Szia,
Szerintem onvedelmre egyertelmuen a buckshot a legjobb megoldas. A kulonbozo loszerek nem ugyanolyanok, en jo regen a Nike-Fiocchi-t probaltam vegig, annak a legszukebb szorasa feles szukitovel volt, full-lal kicsit nagyobb volt a szoras, mint cylinderrel, valoszinuleg annal osszekoccantak a golyok (ami egyebkent nem veszelyes a fegyverre, csak a szorast noveli).
200 J korul van a (9-es szemes) buckshot csotorkolat energiaja (szemenkent), ez nyilvan csokken repules kozben, de sokkal kevesbe, mint az apro szemu soreteknel. Ez nem hatalmas energia, de ugy tudom, a katonai szabvany szerint 80 J az elvart minium halalos serules okozasahoz, szoval jo messze csokken ez ala az ertek. Vagyis ennel a loszernel arra lehet szamitani, hogy 50-100 m kornyeken ha 1 szem eltalalja a celt, akkor viszonylag kicsi megallito erovel, de sulyos/eletveszelyes serulest tud okozni.
Ha 5-30 m kornyeken a szemek tobbsege eltalalja a celt, akkor brutalisan jo megallito ereje van.
Termeszetesen ezen a tavon a gyongygolyonak is brutalisan jo megallito ereje van - kiveve, ha 5 cm-rel elveti az ember a celt, mikozben pl. 30 m-rol buckshottal ilyen esetben van kb 3 talalat (tehat ha 5 cm-rel a cel melle celzott veletlenul az ember), sot 20 cm-rel melle celozva is varhatoan van 1 talalat (30 m tavon).
Cserebe sokkal dragabb, mint az apro szemuek. :-(
Vadaszathoz nem ertek, de nyilvan nem veletlenul hivjak ozsoretnek is.