Puma IFV / SPz (Németország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 572
18 977
113
A Puma és a Pzh 2000 felső részét újabban ezzel az érdekes dologgal borítják, "bomblets" ellen. Érdekelne az anyaga, ha tudja valaki, esetleg a hatékonyságáról valami infó? Valahol olyat olvastam, hogy a rugalmas tüskék becsapódáskor elnyelik a mozgási energiát, így a gyújtók nem működnek, de nem találok róla semmi pontosabbat.

024g.jpg

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 572
18 977
113
A Puma és a Pzh 2000 felső részét újabban ezzel az érdekes dologgal borítják, "bomblets" ellen. Érdekelne az anyaga, ha tudja valaki, esetleg a hatékonyságáról valami infó? Valahol olyat olvastam, hogy a rugalmas tüskék becsapódáskor elnyelik a mozgási energiát, így a gyújtók nem működnek, de nem találok róla semmi pontosabbat.

024g.jpg
Meg azt sem értem, hogy egy durva harcászat után mivel takarítják a sarat a tüskék közül? Fogselyem?

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 572
18 977
113
Egyre kisebbnek tűnik. Azt eddig is tudtuk, hogy belül a melákok korlátozottan férnek el, ez a kép meg csalóka, mert szerintem a jármű a sárba kissé elsüllyedt.
68988939_137473894148030_8892575331057715589_n.jpg

• Tetszik
Reactions: Firga bácsi
T

Törölt tag 1586

Guest

024g.jpg
A hosszú keménygumi tüskék benyúlnak a becsapódó komulatív résztöltet tölcsérjébe és ezzel megzavarják a komulatív sugár kialakulását.
Ezzel egy egyébként 200 mm-et átütő résztöltetet 3-25 mm átütésére lesz csak képes, amit megfog az alatta lévő kerámia páncélzat.
aa.jpg

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 690
15 229
113
Na akkor itt nem eleg ket hobit egy rajba.

Hát a hobbitokat én írtam.

Azért mert a neten leírtak alapján könnyen elbírálunk bizonyos járműveket.

Pl.:páncélzat, mozgékonyság,tűzerő, költségek.

A pumát én jó ifv-nek tartom. De személyes tapasztalatom mint itt a nagytöbbségnek nincs.

A fényképek alapján viszont eléggé szűkös.
A problémám ezzel csak az, hogy ez nem nagyon van leírva szerintem sehol, hogy a gépekből szállt lövészek mennyire vannak elfáradva, a gépben való utazástól.
Pedig ez rohadt fontos. Hiszen végülis ezért vannak az ifv,apc járművek.

Mennyire lehet elhelyezni a személyes felszerelést.
Az mennyire zavar a mindennapi rutinban(előszedni a váltás zoknit), vagy ha felborul a gép.

Mennyire ergonómikus főleg hosszútávon.
Ez nagyban befolyásolja a harcértékét.

Lehet akármilyen fasza a páncélzat, tűzerő ha a belőle szállt gyalogság az utazás fáradalmai miatt, nem tudja a maximumot nyújtanit

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 082
85 924
113

A pumát én jó ifv-nek tartom. De személyes tapasztalatom mint itt a nagytöbbségnek nincs.

A problémám ezzel csak az, hogy ez nem nagyon van leírva szerintem sehol, hogy a gépekből szállt lövészek mennyire vannak elfáradva, a gépben való utazástól.

Az mennyire zavar a mindennapi rutinban(előszedni a váltás zoknit), vagy ha felborul a gép.

A Pumában van helye a cuccnak,nem kell nyomorogni benne miatta,inkább a belmagassága kicsi de nem olyan tragikusan,hofy várkinek emiatt csökkenne a harcértéke.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 572
18 977
113

Mennyire ergonómikus főleg hosszútávon.
Ez nagyban befolyásolja a harcértékét.

Lehet akármilyen fasza a páncélzat, tűzerő ha a belőle szállt gyalogság az utazás fáradalmai miatt, nem tudja a maximumot nyújtanit
Van egy érdekessége, ami talán válasz lehet neked. A futómű két teljesen elkülönülten egységbe szerelt részegység, mely rugalmas csatlakozókon kapcsolódik a testhez. Azt mondja a német, hogy ezáltal a személyzet jóval kisebb rezgésnek van kitéve, mint a hagyományos lánctalpas harcjárművekben, így hoszzabb ideig megőrzi harcképességét, később fárad el. Viszont ránézésre tök kényelmetlenek az energiaelnyelő ülések.:(

• Tetszik
Reactions: Ocses

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 299
13 999
113
Egy kis csemege :)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 572
18 977
113
Nyári cikk ugyan, ha valakit érdekel. A második (210 darab) Puma megrendelés anyagi fedezete biztosított.
https://esut.de/2019/06/fachbeitrae...u-210-weitere-schuetzenpanzer-puma-gesichert/

A hosszútávú védelmi tervezés során három opciót mérlegeltek:
1. A Marderek korszerűsítése és üzemeltetése 2025 után.
2. A Boxer 8x8 harcjármű gyhj. változatából szerzik be a páncélgránátosok harcjárműveit a jelenleg Mardert használó alegységeinél.
3. Újabb (210) Puma gyalogsági harcjárművek beszerzése.
Költséghatékonyságot mérlegelve ez utóbbi mellet döntöttek. Ha jól értem a beszerzés 2025-2030 között tervezett, így a Marderek addig rendszerben maradnak.
(google segítségével, jobb fordítást megköszönök).