Puma IFV / SPz (Németország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 588
19 051
113
Szó szerint marketing, az ERA gyártójának cikke. A bemutatott problémák valósak, a jármű oldalán több száz kilogramm robbanóanyag lehet, a pct. gyújtó lövedékek, harci tűz, ütközéses baleset esetén milyen veszélyeket rejthet ez magában. A cikk szerint a németek sokáig fejlesztették a kellően strapabíró robbanóanyagot az ERA blokkokba, próbálták gyalogsági fegyverekkel, mechanikai úton beindítani a nem kívánt robbanást.

• Tetszik
Reactions: Firga bácsi

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
44 358
85 476
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Most 3 nap alatt ért körbe az információ a világhálón... :)
(3 hozzászólással előtte ott a német cikk, amiből kivették ezt a képet.)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 614
86 926
113
Szó szerint marketing, az ERA gyártójának cikke. A bemutatott problémák valósak, a jármű oldalán több száz kilogramm robbanóanyag lehet, a pct. gyújtó lövedékek, harci tűz, ütközéses baleset esetén milyen veszélyeket rejthet ez magában. A cikk szerint a németek sokáig fejlesztették a kellően strapabíró robbanóanyagot az ERA blokkokba, próbálták gyalogsági fegyverekkel, mechanikai úton beindítani a nem kívánt robbanást.

Ezrk az ERA blokkok nem tobbsnnsk frl csak azért mert rálősz.A gyújtó lőszer sem megoldás erre mert csak rlég tőle s fobbynóanyyg de fel nem fobbyn.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 588
19 051
113
MELLS (EuroSpike) IPR a Pumához. Az alsó képen más a MUSS fejegysége, mint az eddigi szérián.

cB85iPx.jpg

0yolB5h.jpg

K

kamm

Guest
Mi a legnagyobb elérhető kaliber toronyfegyvernek a Pumahoz? En eddig úgy láttam, hogy csak 30-as van hozzá (versus a kavalkád a CV990hez, Patriahoz, de akár a Boxerhez is van már más opció.)

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 142
18 516
113
Mi a legnagyobb elérhető kaliber toronyfegyvernek a Pumahoz? En eddig úgy láttam, hogy csak 30-as van hozzá (versus a kavalkád a CV990hez, Patriahoz, de akár a Boxerhez is van már más opció.)

Az a baj, hogy szerintem a Pumának elég elb*tt egyedi tornya van.

Azért elb*tt, mert belóg a deszanttérbe, elfoglal pont két lövésznyi helyet - tudtommal a legtöbb automata torony semennyire nem lóg be a desszenntérbe, még a 30-40mm-es ágyút hordozók sem.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Puma_IFV_interior1.jpg

A szerintem a toronygyűrű átmérője is túl kicsi,a mi szerintem limitálja a toronycsere lehetőségeit.

Érdekes, hogy a boxernál nem lóg be a torony a küzdőtérbe.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 142
18 516
113
Nem kell.Van olyan gepágyúja a németeknek amin csak csövet meg zárat cserélsz és azonnal 50mm-es lett a 30mm-esből.

Van, csak nem a 30mm-esből, hanem a 35x228mm-es Wotan 35-ből. Az a Lynx KF41 alapfegyvere.

A másik a Bushmaster III.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bushmaster_III

A Pumánál szerintem a torony el sem bírná az ötszörös energiát.

Szóval jelen állás szerint a CV90-35 meg a Lynx KF41 az a két IFV, ami a legegyszerűbben lenne átfegyverezhető 50mm-re.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 614
86 926
113
Van, csak nem a 30mm-esből, hanem a 35x228mm-es Wotan 35-ből. Az a Lynx KF41 alapfegyvere.

A másik a Bushmaster III.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bushmaster_III

A Pumánál szerintem a torony el sem bírná az ötszörös energiát.

Szóval jelen állás szerint a CV90-35 meg a Lynx KF41 az a két IFV, ami a legegyszerűbben lenne átfegyverezhető 50mm-re.

Biztosan gondoltak erre is a németek,általaban nem hülyék a mérnökök.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 142
18 516
113
Biztosan gondoltak erre is a németek,általaban nem hülyék a mérnökök.

Tudsz valami forrást arra, hogy a Puma 30mm-s gépágyúja átalakítható 50mm-re, és azt használni tudná a jelenlegi toronnyal?

Mért még külön rákeresve arra, hogy Puma IFV 50mm vagy Spz Puma 50mm sem kaptam ezt megerősítő találatot.

Az elvetélt Marder 2 esetén lett volna először ilyen opció, ott ugye 35mm/50mm átalakíthatóság lett volna, de a hh vége miatt ezt a tervet elkaszálták. Ezt élesztette fel a Rheinmetall a KF41-el. De a Pumánál a 30mm-en kívül nem tudok más felmerült variációról.

https://www.rheinmetall-defence.com...themen_im_fokus/puma_ersetzt_marder/index.php

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 077
135 593
113
Tudsz valami forrást arra, hogy a Puma 30mm-s gépágyúja átalakítható 50mm-re, és azt használni tudná a jelenlegi toronnyal?

Mért még külön rákeresve arra, hogy Puma IFV 50mm vagy Spz Puma 50mm sem kaptam ezt megerősítő találatot.

Az elvetélt Marder 2 esetén lett volna először ilyen opció, ott ugye 35mm/50mm átalakíthatóság lett volna, de a hh vége miatt ezt a tervet elkaszálták. Ezt élesztette fel a Rheinmetall a KF41-el. De a Pumánál a 30mm-en kívül nem tudok más felmerült variációról.

https://www.rheinmetall-defence.com...themen_im_fokus/puma_ersetzt_marder/index.php
Én olvastam 35 mm-est valahol majd utánakeresek.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 142
18 516
113
Én olvastam 35 mm-est valahol majd utánakeresek.

https://below-the-turret-ring.blogspot.com/2016/10/puma-ifv-armor-and-upgrade-speculations.html

Interestingly the Puma is being offered to Australia for the Phase 3 stage of the LAND 400 program with the upgrade option to the larger and 50% more powerful 35 x 228 mm calibre. It is not known if they would keep the Puma's unmanned turret, but modify it's interior or utilize a completely new turret. Krauss-Maffei Wegmann has developed the IWS-35 remote weapon station using the same optronics as on the Puma IFV, which is fitted with a 35 mm Bushmaster III chain gun and a 0.50 cal heavy machine gun as coaxial armament. The externally-powered Bushmaster III can be upgunned to use 50 mm "SuperShot" ammunition, by replacing the gun barrel and a few other parts. If the optional Puma configuration offered to Australia is using the IWS-35 with the Bushmaster III gun, it would be quite ironical, as the original German requirement for the NGP infantry fighting vehicle called for a 50 mm calibre gun.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 614
86 926
113

Nem a Pumájé hanem van olyan ami befér és nagyobb kategória.