1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szállítógépek váltása a MH-nél

Diskurzus a(z) 'Szállító repülőgépek' témában - Batka által indítva @ 2013. február 17..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az F-16-osra ezt az utántöltési megoldást kb. 2008-ban fejlesztette ki az Lockheed, az indiai tender miatt. Azóta sem rendelte meg senki. Ha jól emlékszem, csak a Block 50/52 vagy annál újabb változatokra szerelhető fel a CFT, így már csak a lengyel, szlovák, görög, török F-16 jöhetne szóba, ha vennének ilyen CFT-be épített utántöltő megoldást, de egyszerűbb nekik, ha eleve merevcsöves tankerrel gyakorolnak. (az olaszoknak van 4 KC-767-ese, angoloknak-franciáknak saját A400M-A330MRTT, törököknek A400M-KC135 flottája van). A lengyelek be akartak társulni a közös európai MRTT flottába, de meggondolták magukat, mert valószínűleg saját tankert vesznek. Svájc semleges, nem mennek külföldre, nem kell nekik légi utántöltés, sem szállítási kapacitás. (Magyarországon is ez volt a mantra 15-20 éve...). A lengyeleknek van kb. 17 db C-295-öse is. A finnek jó ötletnek tűnnek.

  A C-17 igény azért érdekes, mert a programban résztvevő országok többségének van kisebb szállítógépe, a többségnek C-130, az mellé már nem kell A400M. Akinek viszont csak C295/C27 van, annak kell-e egy ennél nagyobb de a C-17-esnél kisebb szállítási kapacitás? És persze az egészben ott a csavar hogy "mi utálunk mindent ami közös", de azt várjuk hogy mások is csatlakozzanak a közösbe, mert az nekünk jó lesz...:rolleyes:
   
  fishbed and vilmoci like this.
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A csehek meg a németek most próbálják a légi utántöltés Gripenbe.

   
  tonyo, Gaudi, arcas and 3 others like this.
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Evek ota probaljak ravenni a cseheket a csatlakozasra az MNAU-ba... kivancsi vagyok lesz-e valamilyen bejelentes Ostravaban vagy nekik eleg lesz a MAGdays.
   
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ne felejtsd el, hogy a cseheknek nincs SAC. Légiszállítási képességük kifullad a 6db C295-ben. Meg vannak a VIP transportjaik. Az MRTT-ben meg kérdés, hogy mennyi időt vettek. De az MRTT egyik fő problémája, hogy nem tud taktikai szállítást csinálni. Ha rendelnek is KC-390-et, az nem mostanában fog megjönni.
   
  tonyo likes this.
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Évi 100 órát vettek a csehek, a következő 30 évre. Bármilyen gépük is lesz 10-20-30 év múlva, az A330MRTT képes lesz utántölteni a levegőben.
   
  tonyo, formosa1 and Gaudi like this.
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Meddig repülhetnek? Mennyi az élettartamuk, 40 év? Akkor még 6-10 évig?
  Az Antonov kb. 10 éve felújította a gépeit.

  A csehek viszonylag sokszor használták a SALIS program An-124eseit.
   
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A probléma nem ez. Hanem az, hogy a SALIS program az egy készenlétet feltételez. 2db azonnali, 2db 6 napi előfoglalásra van, és 2db 9 napra.
  Ez van a szerződésben.
  Így sajnos ha tényleg vége az üzemidejüknek (nem én találtam ki, hanem olvastam) akkor vagy új szerződés jön, vagy nem tudják teljesíteni.
  Az Antonovnak 7db An-124-ese van. És 3 db gép már csak 5-6 évre van a 40 éves koráig.
   
 8. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 9. K.Atti63

  K.Atti63 Active Member

  Ez az szállítógép beszerzés egy nagy szerencsétlenkedés. Habár a külügy ura nem oly rég azt nyilatkozta, hogy a második fázisába lépett, csak ki tudja, hány fázis van. Azért érdekes, vettünk 218 db nem létező IFV-t , persze nagyon örülök neki, mert az egyik kedvencem lett. Mondjuk több milliárd euróért, pár száz millás szállítógépen meg tökölünk. Ha már a németekkel közösködünk,vegyünk 3 db C27-est. Tudom, hogy kicsi de azt legalább csikkzsebből kifizetjük.
   
 10. emel

  emel Well-Known Member

  Gondolkozzunk már egy kicsit: ha mondjuk 4-5 éve már rendeltünk volna a brazil csodán kívül BÁRMELYIK másik még gyártásban lévő szállítógép-tipust (akár újat akár használtat), melyik és miért nem állna már a kecskeméti betonon min. 1 példányban??!! Magyarán szerintem ki van választva egy konkrét típus, de VÁRNI kell a leszállítására. Lehet tovább gondolkozni ...;)
   
  tonyo, zeal, svajcibeka and 5 others like this.
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A külügynek ehhez semmi köze.....ellenben Benkő papa lenyilatkozta a legutóbbi rádiós riportjában, hogy még idén be lesz jelentve.
   
  arcas and SilvioD like this.
 12. K.Atti63

  K.Atti63 Active Member


  Persze, hogy el van döntve, megvárjuk míg elkészül a 10. KC390-es.A 11,12,13-as a miénk lesz. :D:D:D Viccet félretéve, egyértemű ,hogy KC vagy A 400-as lesz. Csak még egy dolog zavar engem, az USA-ban az LM cégnél függőben lévő 1 milliárd mi lehet? Ha jól tudom, ők gyártják a C 130-ast. Szerintem repülő technikát az USA-ból nem veszünk. Lehet, hogy további rakéták vagy Himars? Mondjuk azt el tudnám képzelni.
   
 13. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ha vennék is A400-at, valószínűleg marad a Lechfeldi egységbe. Mi értelme ilyen típust venni, ha a közös egységben úgyis használhatjuk? Mikyen előnye lenne? Megérné így az árát?

  Amcsi sztori. Mostanában Szíjjártó annyit jár oda, hogy nekem itt már minden gyanús.
   
  formosa1 likes this.
 14. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Tényleg a katari gépünk már hazajött?
   
 15. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Tipp?
   
 16. emel

  emel Well-Known Member

  Szerintem a KC-390-en kívül már bármelyik másikat megkaptuk volna ha rendelünk néhányat 4-5 éve. Úgyhogy részemről ez a tipp ... (vagy nem veszünk semmit, és jó nagy résszel beszállunk minden közös szállító-kapacitásba).
   
  tonyo, Terminator, fishbed and 2 others like this.
 17. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Lehet megvesszuk Hawaii-t. ;)
   
  tindalos likes this.
 18. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Kiprobáltuk a szimulátort.
   
  tonyo, tindalos, Denomation and 4 others like this.
 19. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Most kicsit utánaolvastam itt-ott fórumokban, a tanulság az, hogy sztem jól tippelsz. ;)
   
  emel likes this.
 20. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Egyáltalán nem biztos az az 1 milliárd, csak a nagykövet nyilatkozta anno, lehet, hogy semmi nem lesz... De amúgy a Lockheed mindent IS gyárt, szóval kb bármi lehetne
   

Ezen oldal megosztása