Igazad is van, mert az arányosan szembeállítható erők lakosságarányosan fájdalmasnak tűnhetnek, de nincs is igazad, mert a szövetségesi támogatásuk eszköz és technológiai segítséget is ad nekik, valamint olyan léptékű szervezett hadiiparral bírnak, ami exportképes termékekkel indul USA kaloberű tendereken is. Tehát a jól szervezettség és az ebből fakadóan nem pazarló ipari struktúra külső technológiai transzferrel kiegészítva valamelyest ellensúlyozza a lakosság létszámát, mindamellett, hogy természetesen nem semmisíti meg a létszám okozta hátrányokat.
Én még pár ponttal kiegészíteném, ha részletes elemzést akarunk adni, mert alapvetően igazad van. Mint sokszor mondottam volt, én is a régió üdítő kivételének látom őket, ahol nem kapkodó külföldi beszerzések folynak üresen kongó hadipari üzemek mellett, hanem egy lehetőségeiket kimaxoló és jól átgondolt terv alapján haladó folyamatos javulás.
1, Annak a szövetségesi támogatásnak mind a mai napig van burkolt ára. Az USA sikeresen ellenük hangolta a Balkán összes népét az ezredfordulóig bezárólag. Ezt ők tetézték is az akkori arroganciájukkal. Jelenleg ügyesen csinálják a mindenkivel jóban levést, de geopolitikai szembenállások miatt még mindig rájuk szakad az egész félsziget egy pillanat alatt. Tojásokon lépkedve kell járniuk, de 2000 óta megtanulták, hogy ezt hogy kell.
2, A szövetségesünktől mi is kapunk technikai transzfert, csak kicsit más formában. Igazából nem versenyképesebb az ő megőrzött hadiparuk, mint a mi frissen felépülő gyáraink.
3, Költői túlzás azt állítani, hogy a szerbeket nagyon szeretnék látni egy USA tenderen. Ha arra gondolsz, hogy a polgári lakosság szívesen vásárol fel tőlük Kalasnyikovot, akkor ebben igazad van. De az Army beszerzései főként a jenki cégekről szólnak. Kisebb részt labdába rúghatnak az olyan európai gyártók, akik NATO tagok. Főleg ha nagy múltú egykori gyarmatosítók.
4, Ők kénytelenek GDP arányosan többet költeni a hadseregre és eddig is kénytelenek voltak, mikor mi hibáztunk kormányzati szinten. Nem olyan drasztikus mértékben költenek többet, mint a háborúzó Ukrajna, de ha ők egy ciklusra csak ellazsálnak, akkor az elvesztett lehetőségeiket többé egy erősebb gazdasággal és nagyobb népességgel szemben nem tudnák visszahozni. (Ez ránk is elmondható más szomszéddal szemben.)
5, Én nem csak lakosság arányról beszéltem. Odaát a mi gazdaságunk harmada van. Ezt a pénzhiányt kompenzálják -egy civil szférában is ügyes és szimpatikus fejlesztési politika mellett- orosz tech transzferrel, nyugati gyártók letelepítésével, kínai kínálat elemzésével, átgondolt fejlesztéssel. De a kommentsort elindító idézet, hogy a balkáni szomszédokat lehagyják, Magyarországot helikopterekben megközelítik, azt nem negligálja teljesen az, hogy ők hozzánk hasonlóan jól csinálják.
Én erre az évtizedre kormányváltást leszámítva azt várom, hogy ez így is marad egy jó ideig.
Azért a ciprusi Mi-24-eseket is még mindig meg akarják venni...
Tango Six je u avgustu preneo pisanje kiparskih medija o interesovanju Srbije za kupovinu njihovih polovnih, većinom prizemljenih, desantno-jurišnih helikoptera...
tangosix-rs.translate.goog
Amennyire kiveszem, cserekereskedelemről van szó. Friss gyártású szerb fegyverekért cserébe jönnének.
@Xpert figyelmébe ajánlom a cikk komment szekcióját. A szerbek az oldalra felszerelt gépágyúkra úgy néznek teljes egyetértéssel, mint véres rongyra. Ha meg is oldják egy helikopteren, messze sokkal több mikrorepedést -vagyis a gép fáradását, idejének csökkenését- okozza, mint a rakéták indítása. Egyáltalán nem is olcsó, ha utána dobhatsz egy harci repülő árát a kukába.
Ez persze nem azonnali probléma, csupán az orrba gyárilag beszerelt gpúk messze kevesebbet vesznek ki a szerkezet öregedéséből, mint az oldalra szerelt konténerek. Mondjuk nem magyarázták el, hogy minek lett egyáltalán a szigetre ilyen konténer véve. Gondoltam amilyen lelkesen kutatsz a témában, érdekelne ez az adalék is.
A másik hangsúlyosan előkerülő téma, hogy az AirBus könnyű helijeivel nagyjából meglesz egy fegyverkorlátozási limit számukra. Így a francia-német cég nem építhet a szerb hadsereg számára további forgószárnyasokat. Nagyon sokat dilemmáznak, hogy megérné-e nekik mások levedlett szarjait megvásárolni és a rendberakásra költeni. (A ciprusi gépek nem tudnak például éjszaka bevetésre menni. Egy új gép árának harmadát mondják pusztán szerb szintre felhozni ezeket. A meglévő szerb gépeken is van még mit modernizálni, inkább a kevesebb gép kifullozását látnák szívesen. Meg Oo.-ból új építésű vásárlása, ami szintén napirenden van.) Ráadásul a ciprusiak is már bejelentették, hogy csökkentik a megrendelést, amióta a szerbeknek nyúlik az arca a gépek megvásárlásától.