Valóban van olyan info, ami nem tartozik ránk. De nálunk beteges titkolózás megy és a legelemibb dolgokat is titkolják.Azért nem minden "infó" tartozik ránk, civilekre. A bevethetőség és készletinfók, "bizonyos mélységű" műszaki adatok, de még minden ár, költség sem a civilek orrára való.
Viszont a magyar beszerzések átláthatósága bizony elégé kifogásolható:
Az, hogy még mindig nem nyilvános a Nurol szerződés legalább a beszerzés és gyártástervezés sarokpontjaival az szerintem bűn. Az, hogy legalább egy prezi szintjén sem láttunk egy hatástanulmányt a Zalaegerszegi üzem gazdaságosságát illetően az is bűn.
- Teljesen abszurd, hogy nem egyértelműen világos mi megy egy beszerzésnél közvetlen a technikára és hadrendbe állitásra, közvetlen a gyártásra és iparfejlesztésre, ill. infrastruktúrára. Ezekhez a keretszámokhoz egy civilnek joga van.
- Ahhoz, hogy ebből mennyi és milyen tipusú lőszer és egyéb eszköz stb. kerül vásátrlásra, ahhoz viszont szerintem már nem.
Az hogy miből mennyi és pontosan milyen felszereltségű Gidrán meg Lynx lesz, az viszont nem hiszem, hogy az átlag Pistabára és Marinéninre tartozik...
Amit például tegnap feltettél link, azért engem is meglepett. Nem semmi, hogy az is nyilvános, hogy a szlovákok egy F16C -ért 53 329 374 dollár és 57 centet fizetnek. + a hajtómű 5 849 217 USD. Vagy hogy 324 db MK82-es bombát vesznek 5 822,29 USD/db áron. Amikor mi ennyire titkolózunk, mindig az jut eszembe, hogy valószínűleg azért titkos, mert vicc kategória ami veszünk. Mint amikor 15 évig nem volt egyetlen db bombánk sem a Gripenekhez.
@arcas tette fel tegnap: