Szlovák haderőfejlesztési program (2030) és hadiipar

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 846
12 910
113
Kaliňák miniszter a Viper helikopterek helyet inkább Patriotot szeretne kitárgyalni az amerikaiakkal:


Ami még elhangzot az adott diszkuszióba, de a média ezidáig nem refletált ra:

 • Továbra is tartanak a tárgyalások a lengyelekkel és izraeliekkel, kozeli és kozepes hatótávolságú légvédelem beszerzésérol.
 • Abbol a 100M euróból, amit most az állam beléontot a védelmi iparba, tobbek kozt a tarackok gyártási kapacitása fog bovulni, valamint a LOTN belekezdhet dróngyártásba.
 • A Leopard harckocsik már mind megjottek és ami a további harckocsibeszerzést illeti, múlt héten Kaliňák Scholzal tárgyalt arról, hogy Szlovákiaba keruljon a harckocsigyártás egy része.
 • Elsobséget élvez a fizetésemelés és az infrastrukturális beruházások.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 829
21 914
113
Kaliňák miniszter a Viper helikopterek helyet inkább Patriotot szeretne kitárgyalni az amerikaiakkal:
Amikor előjött a tipikus narrativa a riporter csaj részéről, hogy Putyin nem fog megállni Ukrajnában és mi lesz ha majd szlovákiába tör Kali azt válaszolta, hogy "ha amikor Putyin besétál majd egy szlovák laktanyába deja vu-je lesz, mert még mindig ugyanazok a faliképek és kellékek vannak ott, mint a VSz idején" :D
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 846
12 910
113

Robert Kaliňák védelmi miniszter elismerte, hogy Szlovákia további amerikai F-16-os vadászgépeket rendelhet majd​Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi miniszter elismerte, hogy Szlovákia több amerikai F-16-os vadászgépet rendelhet majd. „Lehet vita a század megerősítéséről F-16-osokat illetően. Tizennégyről talán tizennyolcra” – mondta Kaliňák a szlovák rádió Otvorene beszélgetős műsorában Anna Vargovával.

A miniszter hangsúlyozta, hogy jelenleg szerinte egyáltalán nincs légvédelmünk. „Számomra a légvédelem a védekezésünk leglényegesebb része” – tette hozzá.

A probléma az, hogy nincs hova raknunk a vadászgépeket. Késik a Sliač repülőtér rekonstrukciója. "Két éven belül be kellene fejezniük a szliácsi repülőtér rekonstrukcióját, és egyelőre a kuchynai repülőtéren lennének" - magyarázta Kaliňák.
 
 • Tetszik
Reactions: Loken

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 846
12 910
113
16,24mil €-ért lesz vásárolva 5000 db M4A1:

file.php
5000?
Minek?
Szakkört indítotok? Nem szenya akarok lenni, csak kezeljük helyén egy gépkarabély megrendelési számait!

Meg nem erosítet hírek alapján Kaliňáknak sikerult lefújnija a M4 gépkarabélyok vásárlását, de még nincsen híre, mi lesz vásárolva az amerikaiktól az így felszabadult amcsi pénzen.
 
 • Tetszik
 • Szomorú
Reactions: arcas and ravenlord

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
22 617
44 198
113
Meg nem erosítet hírek alapján Kaliňáknak sikerult lefújnija a M4 gépkarabélyok vásárlását, de még nincsen híre, mi lesz vásárolva az amerikaiktól az így felszabadult amcsi pénzen.
De tényleg! Mire gondolhatott a költő?
5000 db a különlegeseknek túl sok, alap lőfegyvernek meg kevés, mert ugye abból annyi kell, amennyi katona van.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 846
12 910
113
De tényleg! Mire gondolhatott a költő?
5000 db a különlegeseknek túl sok, alap lőfegyvernek meg kevés, mert ugye abból annyi kell, amennyi katona van.
Még hozzá akartak rendelni vagy húszezret. Még ebben az evben lesz a beszerzés.

Amúgy, úgy látom, hogy nem teljesen volt elkaszálva a megrendelés, csak lényegesen kevesebbett rendel majd beloluk:


Éleg a gyanuval, hogy az elozo miniszter ezzel meg akarta kotni az utódja kezét, hogy a utólag megvett fegverek is ez a típus legyen.
 
 • Hűha
Reactions: Loken

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 846
12 910
113
Már fejlesztés alatt a PRAM-S utódja:


120 mm-es AM-120 aknavető

A 120 mm-es autonóm automata aknavető elsősorban az ellenséges élőerő és a könnyű páncélozott járművek, valamint a könnyű terepi óvóhelyek felszámolására szolgál majd. A 120 mm-es aknavető elevációs részei, valamint a töltőgép és a szállítószalag megfelelő részegységei egy autonóm toronyba kerülnek beépítésre, amely aztán a megrendelő igényei szerint sokféle lánctalpas alvázra szerelhető. Az aknavető lehetőséget kínál a jármű kabinjából történő távirányításra, a toronyban egy tartalék munkaállomással egy kezelő számára.

Technikai paraméterek
Oldalirányzás (fok) 40 – 80 / 360
Lőtávolság: min / max 504 m / 8600 m
Aknák száma a karuszelben 60 db
Szállítot aknák 40 db
Tűzgyorsaság (löv/perc) 18 - 20
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 846
12 910
113

Robert Kaliňáknak nincs hova parkolnia az amerikai vadászgépeket. Négymillió euróért mobilhangárokat vásárolnak nekik​Idén Szlovákiába érkezik az első három, Peter Pellegrini kormánya által 2018-ban megrendelt F-16-os vadászgép, amelyek ideiglenesen hazánkon kívül teljesítenek szolgálatot: az Amerikai Egyesült Államokban, konkrétan az arizonai bázison pilótáink képzésére fogják használni. Robert Kaliňák védelmi miniszter szerint azonban a gépeknek 2024-ben meg kell érkezniük Szlovákiába.

És éppen ezekre a repülőgépekre szervez a Védelmi Minisztérium sietve közbeszerzést - mobil hangárok beszerzését tervezi a minisztérium. Bár a gépeknek a jövőben a legendás szliácsi repülőtéren kellene bázist kapniuk, az még nem áll készen a fogadásukra. A legfontosabb rekonstrukciós munkák, például a gurulóutak bővítése még várat magára. Kaliňák miniszter azt is javasolni kívánja a NATO-szövetségeseknek, hogy helyezzünk el vadászgépeket a záhori repülőtéren.

Tudnák mozgatni őket

Mivel a Kuchyna repülőtér új hangárjai állítólag mobilak, a repülőterek közötti esetleges átszállásuk nem jelenthet problémát. A közbeszerzési pályázaton a katonák azt kérik, hogy a szerződés aláírásától számított nyolc hónapon belül a leendő nyertes pályázó szállítsa le a hangárokat. Ha a verseny problémamentesen halad, akkor az év végéig meg kell szállítani.

A Közbeszerzési Hivatal honlapján az áll, hogy az új hangárok "a légijárművek berendezéseinek egész éves védelmét (...) a kedvezőtlen időjárási hatásokkal szemben, valamint a repülőgép-berendezések szervizkarbantartásának lehetőségét kívánják biztosítani. nehéz időjárási körülmények között is, a megfelelő munkakényelem biztosítása mellett. A hangárokba a már említett F-16-os vadászgépek, de a Blackhawk jelzéssel ismert UH-60 M helikopterek is beférjenek.

Öt hangár megvásárlását tervezi a Védelmi Minisztérium: kettőt karbantartásra, a maradék háromban csak a gépek parkolására szolgálnának.
...
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 846
12 910
113
Már fejlesztés alatt a PRAM-S utódja:


120 mm-es AM-120 aknavető

Technikai paraméterek
Oldalirányzás (fok) 40 – 80 / 360
Lőtávolság: min / max 504 m / 8600 m
Aknák száma a karuszelben 60 db
Szállítot aknák 40 db
Tűzgyorsaság (löv/perc) 18 - 20

Új fegyvert hoznak létre Vágmentén. Kaliňák szerint arany szlovák kezek készítik, az alvázat Strnad szállítja​WhatsApp-Image-2024-02-07-at-15460779377673.jpg


Harminc év alatt többször megismétlődött a következő történet. Az állami fegyverraktár-menedzserek politikusok által lefedve bejelentették az új Made in Slovakia terméket, aminek a világpiacokat kellett volna meghódítania. Az állam fizette a fejlesztést, megrendelte az első darabokat, majd külföldi megrendelések következtek.

Ezekkel a törekvésekkel jöttek létre az Alligator felderítő járművek, a modernizált T-72 harckocsi és a Zuzana tarack. Az első két projekt túlárazott fiaskóval végződött. A Zuzana tarackok túlélték, és az ukrajnai háború beköszöntével keresett cikkekké váltak.

Újabb fegyver érkezik most a szlovák projektek gyűjteményébe. Kialakulása a legutóbbi választási időszakban kezdődött, de elsőként a jelenlegi védelmi miniszter, Robert Kaliňák (Smer) dicsekedhetett vele. Ez egy önjáró aknavető lesz, amelyet a dubnicai ZTS Špecial Zbrojovka fejlesztett ki.

A munkaneve: AM-120. Ez az "automatikus aknavető" (angolul automatic mortar) szavak rövidítése, a 120 a 120 milliméteres lőszerkaliberre utal.

"A szlovák arany kezek mindig tudják, hogyan kell olcsó és ezért hatékony dolgokat kitalálni" - mondta róla Kaliňák a Joj24 televízióban.

Mi az automata aknavető

Dennik N erről a témáról is beszélgetett egy tüzérségi technikára szakosodott katonatiszttel. Kaliňák „arany szlovák kezekről” szóló beszédét nem kívánta kommentálni, de egyetértett azzal a véleménnyel, hogy ígéretes fegyver lehet – feltéve, hogy megfelelően működik.

"Mobil, viszonylag olcsó és halálos az ellenséges gyalogság számára" - mondta a nevét nem kívánó tiszt.

Az AM-120-as változatot elsősorban nagy hatótávolságú harcra szánják, ahol a kezelő fizikailag nem látja ellenfelét. A ZTS Špecial cég igazgatója, Miroslav Sim szerint a várható hatótáv közönséges lőszerrel nyolc-kilenc kilométer lesz.

Ez lényegesen kevesebb, mint például a Zuzana 2 tarack hatótávolsága (kb. 35 kilométer). Ennek az az előnye azonban, hogy az aknavető olcsóbb lőszerrel lő, és egyben percenként többszörösen több lövést fog leadni, mint egy klasszikus ágyú.

Az általunk kifejlesztett aknavető tűzgyorsasága 21 lövés/perc lesz. Nem tudok más habarcsról a világon, amely megfelelt volna ebben a paraméterben” – mondja Sim.

A fegyvert teherautó alvázra szerelik fel, így mobilitást biztosít. Képes lesz eljönni a szükséges helyre, lezuhanyozza az ellenséget egy adag sebekkel, és gyorsan eltűnik.

Egy darab ára elérheti a 1,5-2 millió eurót.

PR Kaliňák számára


Sim szerint két éve kezdték el fejleszteni az aknavetőt. Ezt a Védelmi Minisztérium csaknem 150 ezer eurós hozzájárulása is lehetővé tette.

Hivatalosan Kaliňák jelenlegi miniszter fogja bemutatni a nagyközönségnek, aki májusban, a pozsonyi IDEB fegyvervásáron szeretné megtenni. A maltert "az első fecskeként" írja le, amely segít újraindítani a szlovák gazdaságot.

„Ez konkrét hozzájárulás lesz a GDP növekedéséhez. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy további forrásokat szerezzünk az egészségügy és az oktatás számára is" – ígéri Kaliňák.

Gyakorlatilag valószínűleg úgy fog megtörténni, hogy a fejlesztés befejeztével a minisztérium megrendeli az első adag aknavetőt legalább több millió euró értékben. Ugyanakkor külföldre is kínálják.

A korábbi Made in Slovakia projektekhez hasonlóan most is jönnek a garantált siker ígéretei. „Még nem is mutattuk be hivatalosan a terméket, és máris tisztességes érdeklődést tapasztalunk iránta” – mondja Kaliňák.

Első partner: Kerametal

Az új aknavető megrendelései nemcsak a ZTS Špeciál állami cégnek hoznak bevételt, hanem két magán alvállalkozónak is.

Az első a Kerametal, amely Sim szerint tűzvédelmi rendszerrel látta el a aknavetőt.

Az egykori külkereskedelmi vállalatot a 90-es évek óta a szlovák fegyveripar doyenje, Igor Junas irányítja, aki az Alligator projektben is fontos szereplője volt. Az állam legalább 200 millió koronát fektetett be ezeknek a felmérési járműveknek a fejlesztésébe.

Eredetileg legalább 250 darabos tömeggyártást vártak. Ebből végül csak 40 darabot gyártottak, és azokat kizárólag a szlovák állami szervek vásárolták meg. Az egész projekt végleg véget ért, miután 2008-ban az egyik aligátor lezuhant egy golyóálló gumi miatt.

Második partner: Strnad

A második fontos alvállalkozó a cseh Michal Strnad fegyvergyártó CSG csoportja. Sim szerint a Strnad Tatra autógyártó cége egy hatkerekű Tatra alvázat fog gyártani páncélozott kabinnal a aknavetőhoz.

Csak ennek az alváznak az ára 500-700 000 euró között mozog.

A CSG-csoport ambíciói azonban láthatóan még nagyobbak voltak. A Denník N forrásai szerint az új aknavetőhoz az osztrák nyolckerekű Pandur transzporter alvázát is ők tervezték, amelyhez gyártási engedélyt vásároltak. Ebben az esetben önmagában az alváz ára kétmillió euróra ugrik fel, ami végső soron az egész fegyvert drágítaná.

A ZTS állami fegyvertár szempontjából az aknavető akkor sokkal kevésbé lenne versenyképes. Az AM-120 egyik előnye, hogy gyártása olcsóbb legyen, mint egy szabványos önjáró tarack gyártása, amely könnyebb változatok esetében 3,5 millió eurótól kezdődik.

Valószínűleg még a katonák sem lelkesednének a Pandur alvázért. Ez számukra egy új típusú alváz bevezetésének szükségességét jelentené a hadseregben, ami többletköltséggel járna a logisztika és a legénység kiképzése terén. A minisztérium már több tucat nyolckerekű szállítóeszközt rendelt a finn Patria fegyvergyártó cégtől. Logisztikai szempontból tehát nem lenne értelme, hogy az aknavetők más alvázon, mint a Pandur platformon legyenek.

Államtitkári összeférhetetlenség

Egy másik dolog a CSG céggel kapcsolatos. Korábbi menedzsere, Martin Vojtašovič lett Kaliňák új államtitkára a múlt héten. Ha a minisztérium új AM-120-as aknavetőket rendel, akkor ennek a magas rangú tisztviselőnek a korábbi munkaadója is pénzt keres a megrendelésből.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 846
12 910
113

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 188
24 329
113
Szlovákok elkezdték az AMV xp gyártását

 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
22 617
44 198
113
Szlovákok elkezdték az AMV xp gyártását

@honved !
Ez egy picit off. De tudom, hogy neked van kontaktod a Lynx gyárban.
Lehet hogy mást is érdekel. Ha esetleg te nem tudod, akkor meg tudnád kérdezni?
Az iránt érdeklődnék, hogy az AMV vázakon látható pótpáncél rögzítési pontokat kézzel "varrják fel", vagy ez esetleg automatizálva van. Nyilván ez nem nagyon különbözik Lynx vagy AMV XP vonatkozásában sem.
Csak mert a hegesztés egy elég monoton és időigényes meló kézzel, és itt akár többszáz ilyen kis belülről menetes acélcsövet hegesztenek fel a testre.
Ha ezt valami kerettel automata módon meg tudnák oldani, akkor azért ez elég sok munkaórát csökkentene.