Érdekes módon a DCS-ben az F-15 SME aki több ezer órát repült és segítette az FM készítését azt mondta, hogy jobb, mint amit a katonák használnak.Nyilván ez sok minden másra nem igaz, mint pl. az elektronika, fegyverek, stb. Csak éppen érdekes módon olyan dolgokról, amik technikai részletek miatt soha nem fognak egyezni a valósággal, nem is szoktam vitatkozni.
Ez így igaz, csak innentől kezdve a "de simán lefordulom az S-300-at 6000 méteren a Sasommal a DCS-ben, tehát az igazi S-300 sz*rt nem ér" duma akár igaz is lehet a DCS-ben, de a valóság szempontjából egyáltalán nem mértékadó: igaz lehet IRL is, de ezt pusztán a DCS (vagy más szim) alapján kijelenteni komolytalan. Hangsúlyozom, hogy ettől függetlenül számos dolog valós, különben a kutyát nem érdekelné az egész, de az, aki egy DCS-ben lerepült 8-8 fős küldetés alapján kijelenti, hogy a grúzok Moszkvát is elfoglalhatták volna 2008-ban, ha lett volna 4-4 db F-15 és A-10 gépük, az futóbolond, hiába repült már le több, mint 5000 (ötezer) órát szimulátorral. Úgyhogy a szimulátorok adnak ugyan (egyénenként eltérő mértékben) bizonyos tudást, de ez marhára nem garancia semmire.
Eddig nem tudtam, hogy te is repülsz
Valószínűleg azért, mert soha nem reklámoztam, ugyanis nem gondolom, hogy a szimulátorozás miatt már oszthatnám az észt. Amúgy én nem repülök, hanem szimulátorozom: nem képzelem magamat ettől vadászpilótának és a nejemtől sem várom el, hogy "repülés" közben kizárólag TS-en "rádiózzon" rám, hogy kész az ebéd.
viszont abból kurvára elegem van, hogy egyesek idejönnek nulla tudással és bevágják nekünk, hogy a szimulátorban töltött több száz vagy ezer óra ekvivalens az ő semmi tudásukkal. Nyilvánvaló, hogy az ott szerzett tapasztalat és az ottani törvényszerűségek nem fordíthatóak le 1 az 1 ben a valódi körülményekre, de az valami hatalmas ökörség, hogy a realitásuk nulla.
Mint már említettem, van némi realitása a szimulátoroknak, de ezek és a valóság két különböző dolog annak ellenére is, hogy bizonyos dolgok a valóságban is ugyanígy vagy legalább közel ugyanígy működnek.
Akkor elárulok egy titkot: én ide érdeklődésből járok, nem észt osztani, meg másokat kioktatni. (A TS-en is ezért preferálom a "nyomd és pofázz" megoldást, mert hangaktiváció esetén sértődésre adna okot esetenként, ahogy visítva röhögök némelyek hülyeségein: "tuti, hogy a Szu-27 a világ legjobb vadászgépe, most lőttem le 5 F-15-öst") Egyébként meg nem én vagyok az a hisztis fórumozó, aki minden hozzászólásában azon ájuldozik, hogy az ő kivételes és cáfolhatatlan tudásához képest mekkora barom itt mindenki, és hányszor kell ezt még leírnia, majd azzal a lendülettel leír valami veretes ökörséget.
Ezen kívül a 0 tudással is csak az a gond, hogy valójában nem tudhatod, hogy valamelyik nick mögött véletlenül nem egy tréfás kedvű vadászpilóta található-e, aki szórakozásként trollkodik és röhögi halálra magát a magát egyetlen zseninek képzelő amatőr műkedvelőn.
A legendák szerint volt már rá példa...
Ugyanakkor ezen a téren van még egy komoly tényező: az én tapasztalataim szerint itt többeket (nem, nem kívánok megnevezni senkit) is szórakoztat szerintem, hogy a mi kis "zsenikénkből" szinte bármivel azonnal elő lehet csalogatni a feminin (értsd: hisztis p*csa) énjét: <b>SEMMIT</b> nem képes higgadtan fogadni és feldolgozni, azonnal hisztizni kezd. Kifejezetten mókás, hogy a nagy arc egy hisztis óvodás kislányt takar, szóval szerintem esetenként direkt provokálják - és ő újra és újra bebizonyítja, hogy képtelen férfiként viselkedni, vagyis uralkodni magán, aztán csodálkozik, amikor egy időre elköszönnek tőle. Vélelmezem egyébként, hogy ezt csak itt meri megengedi magának, kint az utcán már nem.
<i>(Félreértés ne essék, van egy vitathatatlan elméleti tudása, de mellé van tévedhetetlenségi mániája gyakorlati tudás nélkül, mindehhez pedig párosul még a "kisebbségi" temperamentuma és stílusa, amiért őt tök ártatlanul valamiért mindig és mindenki bántja.)</i>
Mondok egy hasonló példát. Az iRacing nevű szimulátort egyes valódi versenyzők felkészülésre, gyakorlásra is használják. Ismerősöktől hallottam olyan sztorit, hogy egy korábban nem versenyző ember elkezdett szintén ebben a játékban tanulni. Néhány hónap gyakorlás után olyan szintre fejlesztette magát, hogy a valódi versenypályán, amelyen pl. a szimulátorban is gyakorolt, a profikat 2-3 másodpercre meg tudta közelíteni.
Ilyet én is hallottam már, nem is vonom kétségbe, hogy létezik ilyen, de valószínűleg nem túl gyakori.
Egyértelmű, hogy a repszimben több olyan tényező ami kevésbé egyezik a valósággal, de attól még az alap gondolkodásmód azonos, a szabályokat ugyanúgy a környezet és a rendelkezésre álló információ definiálja.
Így van. Mármint PvP-ben és legfőképpen a szim korlátai között.
Tehát nem totális baromság a szimulátor, csak túlságosan messzire menő következtetéseket nem érdemes levonni belőle és ezt szentírásként előadni.