<blockquote rel="zotyek78">
Furcsa, a SzU-27-hez nem is terveztek póttartályt -és eddig a többi utódon sem láttam.
Vajon csak felcsavarozták, vagy ki is építették a használat lehetőségét?</blockquote>
A felcsavaroztákot gondolom viccnek szántad. Mi értelme lenne feltenni egy PTB-3000-est, ami több, mint három tonna egymagában, ha nem építették volna ki a használat lehetőségét??? Amúgy 2007 óta láthatsz igen nagy rendszerességgel ilyen fotókat, mert már az első szériagépeken is fenn voltak.
Megnyugtatlak, a Szu-27-eshez eredendően terveztek tartályokat, PTB-2000-eseket a szárnyak alá. Ugyanúgy, mint a MiG-31-esekhez is.
Ezek még meg is kapták, ahogy nagyon rövid időre a Szu-24-esek is hordozták harmadikként a törzs alatt szólóban a két PTB-3000-es mellé.
Ez a tartály teljesen eltűnt, a 31-eseknél az utántöltés miatt okafogyottá vált, holott a B-k, DZ-k még ma is repülnek a külső pilonokkal, de soha nem raknak oda semmit. (ne keverjük most ide a BM és BSzM-ek R-73-asait)
A Szu-27-esek soha nem kapták meg a tartályokat, ezért is furcsa, hogy a Szu-35BM projektnél újra elővették őket, pedig már vagy 30 éve nem emelkedett ilyen tartály a levegőbe, nem is tudom hova lettek.
Valaki el volt tájolva az infógrafika készítésénél.
Az egyetlen Szu-27-rokon a Szu-34-es, ahol van póttartály, ezt átrepülésekhez rendesen használják is. Máshoz nemigen.
További érdekesség, hogy ebből a típus csak egy darabot hordoz a törzs alatt, holott az integrációs teszteknél még a szárnak alá tettek kettőt, de ezek szerintem az oldásnál beleverhettek a vízszintes vezérsíkba, mert végül nem ezt a módszert alkalmazták. Gyanítom, hogy a plusz 6 tonna keró helyett elég volt a kevesebb légellenállás növekedéssel járó szóló 3 tonna kerozin a törzs alatt.