T-62

Hány féle szerepköre van a hk-nak?
Gyalogsági támogató szerep bizony egy hk szerepkör.Sőt,ez a hk eredeti szerepköre.És ahol nincs elegendő hk (mint nálunk sincs),az egyetlen reálisan alkalmazható szerepkör továbbra is.
Ettől függetlenül a T-62 egy harckocsi, és nem gyalogsági harcjármű. A háború első felében Oroszországban volt elég harckocsi, illetve papíron még most is kéne legyen T-80B/BV vagy T-72B.

Az igaz, hogy nem tragikus abból a szempontból nézve, hogy pusztán vas tekintetében egy 60 éves, első generációs MBT nagyobb tűzerővel és védettséggel rendelkezik, mint a legtöbb APC/IFV (legyen az akár T-55, M48 vagy Leopard 1), de ez akkor is egy szükségmegoldás: a T-62 talán ezt a harckocsi szerepkört hasonló mértékben el tudja látni, mint a T-64/72/80, de minden más tekintetben alul marad velük szemben.

• Tetszik
Reactions: Kopi2000
Oryx jelenleg 19 db T-62M és 3 db T-62MV veszteségnél tart.

Ami meglep, hogy a linkek alapján szinte az összes az utóbbi 3 napban, éspedig Herszon környékén lett megsemmisítve vagy elfoglalva.

Eddig azt feltételeztem, hogy T-62 -ket a szakadár sorozott egységeknek adják, illetve, hogy Herszon védelmére a legjobban felszerelt és kiképzett orosz erőket csoportosították át.

Valamelyik feltételezésem ezek szerint téves.
13 nappal ezelőtt, október 7-én írtam az előbbit.
Jelenleg 34 db T-62M és 6 db T-62MV veszteségnél tart Oryx.
A T-62M -ek nagy része, 29 db elvileg "captured", lehet, hogy hamarosan ukrán veszteségként is megjelennek majd.

Ettől függetlenül a T-62 egy harckocsi, és nem gyalogsági harcjármű. A háború első felében Oroszországban volt elég harckocsi, illetve papíron még most is kéne legyen T-80B/BV vagy T-72B.

Az igaz, hogy nem tragikus abból a szempontból nézve, hogy pusztán vas tekintetében egy 60 éves, első generációs MBT nagyobb tűzerővel és védettséggel rendelkezik, mint a legtöbb APC/IFV (legyen az akár T-55, M48 vagy Leopard 1), de ez akkor is egy szükségmegoldás: a T-62 talán ezt a harckocsi szerepkört hasonló mértékben el tudja látni, mint a T-64/72/80, de minden más tekintetben alul marad velük szemben.
Persze,hogy alulmarad nyilt,szemtől szembeni találkozóharcban.Csakhogy ez egy gyalogsági támogató hk-nak nem is feladata.És valójában az ilyen pohorovkai csaták elég ritkák is.
Mardjunk a II vh-s párhuzamoknál,az jobban közismert.Gyalogsági támogató szerepkör az rohamlövegek szerepköre (különben az utolsó sorozatos Pz III a rövid csövű 75milis ágyúval erre a szerepkörre lett gyártva-ahogy az első sorozatos Pz IV-ek is ugyanazzal az ágyúval.Rohamlövegek gyorsabban és olcsóbban gyárthatóak voltak,ez akkor fontos volt).Hh alatt teljesen megszokott,bevett gyakorlat volt az elavulóban lévő hk állomány beosztása a gyalogsági támogató szerepkörre.
És a gyalogsági támogató hk nem gyalogsági harcjármű.Harckocsi.

Szia,

Azert szanalmas az eredeti cikk, mert probal ugy tenni, mintha lenne eleg harckocsija az oroszoknak.
Szia
Van elegendő hk-ja az oroszoknak-csak nem bevethető állapotban.
Ukrajna egy összetettebb kérdés.Alapprobléma,hogy csak hitték,hogy rendesen felkészültek a háborúra.Ők egy gyors villámháborúra készültek,egy gyorsan összeomló Ukrajnára számitottak.Az összevont haderő,a logisztika kevés volt ahoz,ami lett.Kb úgy jártak,mint velük a németek,41ben.
Másik,hogy most kiderült,mennyire elavult is az orosz sereg.Nem az a gond,hogy mondjuk egy T80 gyenge páncélzatú,vagy tűzerejű lenne (NLAW az Abramsot/Leot is kilukasztaná).Elektronikailag,főleg a harcvezetési rendszerek,bemérő és felderitő rendszerek elavultak.Nincs BMS.Gyengén képzett,motiválatlan,rosszul felkészitett állomány.Kevés a mai kornak valóban megfelelő felszerelés,és azt sem tudják rendesen kihasználni.

Ukrajnában nincsen harckocsi vs harckocsi párbaj, gyalogságtámogatóság minden gép sorsa.

Ukrajnában nincsen harckocsi vs harckocsi párbaj, gyalogságtámogatóság minden gép sorsa.

Azért előfordul, amiket én láttam:
Első 1 T-72B3 vs T-64 ahol közvetlen közelről lőtte ki az orosz az ukránt.
Másiknál 2 orosz T-72-es ütött rajta 2 ukrán tankon viszonylag nagy távolságból (asszem azok is T-64-esek voltak elég messziről mutatta). Egyik T-72 tornyát eltalálták, de tüzelőhelyváltás után tovább lőtt, úgyhogy nagy kárt nem okozott. Az is totális ukrán vereséggel zárult.
Harmadik:

Másiknál 2 orosz T-72-es ütött rajta 2 ukrán tankon viszonylag nagy távolságból (asszem azok is T-64-esek voltak elég messziről mutatta). Egyik T-72 tornyát eltalálták, de tüzelőhelyváltás után tovább lőtt, úgyhogy nagy kárt nem okozott. Az is totális ukrán vereséggel zárult.
Harmadik:
Több mint fél év alatt ezt nyugodtan tekinthetjük nincsnek.

Harmadik:

A T-62-es a 3BM-28-as és 3BM-36-ossal jó fokban harcképes, okosan használva, más harckocsi ellen, szemtől szemben is.

Azt még megértem, hogy a nagy harckocsiveszteség pótlására előveszik a még meglévő működőképes T-62 Technikát. De ha már felújítanak akkor miért nem a rendszerben lévő T-72 típust konzerválják ki illetve újítják fel? Ha már a T-62 őt hasonlították a BMP-3 hoz, akkor a T-72 tűzerősebb, páncélvédettebb, élőerőspórolósabb mint a 62-es.

Azt még megértem, hogy a nagy harckocsiveszteség pótlására előveszik a még meglévő működőképes T-62 Technikát. De ha már felújítanak akkor miért nem a rendszerben lévő T-72 típust konzerválják ki illetve újítják fel? Ha már a T-62 őt hasonlították a BMP-3 hoz, akkor a T-72 tűzerősebb, páncélvédettebb, élőerőspórolósabb mint a 62-es.
Ninca működőképes T-62 harckocsijuk, 30-40 éve rohadnak a szabad ég alatt.

Szerintem még mindig ott tartunk, hogy a különböző üzemek különböző tankokat újítanak fel, hogy legyen technika a fronton.
Van üzem ami a T-62-nek állt neki. Erről volt hír.
Ez nem azt jelenti, hogy a T-72/80 felújítások ne futnának tovább más üzemekben.... :rolleyes:
Anyagháborút vívnak és ezért minden is kell nekik, lehetőleg tegnapra.

Jo hulyek az oroszok. Nem armata kell nekik, hanem 10 x annyi T-62. Eddig fel sem ismertek...

Izrael az megtartotta az M60-as Patton-öket.

A Törököknek is jó másodvonalas gépnek.

Az USA-nak értelmezhetetlen, de most is vannak Nevadában M60-as Patton-ök, amiket nem olvasztottak be.

És az Oroszoknak is vannak T-62-esek, elpasszolásra, meg átalakításra.

• Tetszik
Reactions: tong djagbu
Ninca működőképes T-62 harckocsijuk, 30-40 éve rohadnak a szabad ég alatt.
Egy pillanat papa ! Olyat olvastam valahol külföldi oldalon hogy a régi szovjet technika szebben és jobban le volt tárolva mint a 90-es 2000 évekbeli !
akkoriban nagyobb volt a szigor a technika tárolására mint a széthulló szovjet idők után .

Izrael az megtartotta az M60-as Patton-öket.

A Törököknek is jó másodvonalas gépnek.

Az USA-nak értelmezhetetlen, de most is vannak Nevadában M60-as Patton-ök, amiket nem olvasztottak be.

És az Oroszoknak is vannak T-62-esek, elpasszolásra, meg átalakításra.
Csak az (a T-62 az oroszoknál) már kb. negyedvonalas technika. Pld. Izrael is kivonta régen a modernizált T-55-öket...

• Tetszik
Reactions: Catles
Csak az (a T-62 az oroszoknál) már kb. negyedvonalas technika. Pld. Izrael is kivonta régen a modernizált T-55-öket...

De az M60-as Patton-öket nem.

Megtehette volna Izrael, hogy Merkava 3 / 4 + M1A2 Abrams vegyesflotta, de a Merkava mellé inkább az M60-as Patton. szteroidokon.

És? Izrael területe mekkora és az ukrán front mekkora? o_O
Olyan összefüggéseket próbáltok néha előadni amik egyszerűen nem léteznek...

Az oroszoknak sok tank kell, mert k*rva nagy a front! 1-2000 km-s frontokat nem lehet lefogni pár 10 harckocsival. Oda ezres darabszám kell!
Csak ugye az oroszok is ott b*szták el, mint a NATO. Kivonták a mennyiséget, hogy majd a "minőség" pótolja. Lásd. a magyar "Z" tervet a haderőnk fejlesztésére.... Csak a valóság meg az, hogy nem lett kisebb a bolygó amin élünk, így az ukrán front se lett kisebb a II. VH óta.
Vagyis sok tank kell, különben hosszú szakaszok maradnak közvetlen tűztámogatás nélkül.
Ezért szedik elő minden tankjukat, nem csak a T-62-est!

És? Izrael területe mekkora és az ukrán front mekkora? o_O
Olyan összefüggéseket próbáltok néha előadni amik egyszerűen nem léteznek...

Az oroszoknak sok tank kell, mert k*rva nagy a front! 1-2000 km-s frontokat nem lehet lefogni pár 10 harckocsival. Oda ezres darabszám kell!
Csak ugye az oroszok is ott b*szták el, mint a NATO. Kivonták a mennyiséget, hogy majd a "minőség" pótolja. Lásd. a magyar "Z" tervet a haderőnk fejlesztésére.... Csak a valóság meg az, hogy nem lett kisebb a bolygó amin élünk, így az ukrán front se lett kisebb a II. VH óta.
Vagyis sok tank kell, különben hosszú szakaszok maradnak közvetlen tűztámogatás nélkül.
Ezért szedik elő minden tankjukat, nem csak a T-62-est!
En meg azt valaszolom erre... Tudod mi lesz a fronton a T-62-bol? Nehany ora alatt koporso.... Ezt tudja a kezelo is, majd pont ez motivalja a harcra? A, dehogy....

UI.: ennyi erovel tenyleg lehetne mar T-55 is....

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: Mark1993 and bel
Az ukrán fegyveres erők sikeresen megsemmisítik az orosz hadi felszerelést, így Oroszországnak mindent a frontra kell átdobnia, még a szovjet fémhulladékot is... T-62 harckocsik, útban ukrajnába.-...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.