• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 975
18 068
113
Az M1-ben butított az elektronika.

Az M-ben meg még butább:(

Én úgy tudtam eddig, hogy ugye a szovjeteknél először jött a sima T72 - az Ural - , ami alapból faék egyszerűségű volt. Főleg a 64-hez képest, de a páncézat is homogén acél.

Aztán jött ennek a továbbfejlesztett, még mindig nem túl penge változata, a T72A. Picit jobb páncélzat, és jobb berendezések.

Nem sokkal ezután jött ki az exportváltozat, ami kb. az Ural-nak felelt meg. Optikai távmérő, homogén páncél.

Aztán a 80-as évek elején jött ki a szovjeteknek a T72B., ami már páncélzatban és műszerezettségben is közel ott volt, ahol az akkori csúcs T-80.

Kb. ekkor jött ki az M1 exportváltozat, ami meg az A-ra épült.

Vagyis az exportváltozat mindig kb. akkor jött ki, amikor a fejlettebb verzió gyártásba került.

• Tetszik
Reactions: sirdavegd

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 975
18 068
113
A "A" az az első változata T-72-nek amit a SZU magának gyártott az M1 pedig ennek az exportváltozata tehát igen.

Az A második változat.

Az első változat csak simán T72 volt, minden cimke nélkül. Asszem "Ural" néven szokták emlegetni.

Az M1 valóban az A exportváltozata, ami kb. akkor jelent meg, amikor a szovjeteknél a B.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 975
18 068
113
T72 változatai (és üzemeltetői):
https://en.wikipedia.org/wiki/T-72_operators_and_variants

A modernizáciiók egy része is benne van.

Main T-72 versions:

T-72 "Ural"(1973): Original version

T-72A (1979): An improved version of the basic T-72 "Ural". Overall, its offensive capabilities are similar to the basic T-72 "Ural", but it is much better protected.

T-72M : Export version, similar to T-72A but with thinner armour and downgraded weapon systems.

T-72M1: Soviet export version, with thicker armour and similar to T-72A

T-72B (1985): Much improved version with 1A40-1 fire control system, thicker armour, turret front and top was heavily reinforced with composite armour. Laser-guided antitank missile capability, new main gun, sight, stabilization system, and a new V-84-1 engine with 840 hp (626 kW)

T-72BA

T-72B2 or T-72BM: T-72B upgrade. First shown at 2006.
New fire control system including a gunner's thermal sight, Nakidka camouflage kit.
New 125 mm 2A46M-5 main gun with muzzle reference system, V-92S2 1,000 hp diesel engine
New Relikt 3rd generation ERA which is claimed to be twice as effective as Kontakt-5.

T-72B3: this upgrade was initiated in 2010 using old stocks of T-72B tanks held in reserve.
The upgrade program focuses improving the tank's firepower, mainly through the fire control system.
Sosna-U multi-channel, panoramic sight stabilized in vertical and horizontal axes, built-in laser rangefinder and command guidance module used with 9M119M missiles. The most advantageous aspect of the Sosna-U
is the Thales Catherine-FC thermal imager which extends the detection and identification range of a tank-sized target to 10,500 m and 2,200 m respectively, at night/day and in all weather combat conditions. The T-72B3 series vehicles also received the new 2A46M5 main gun
The AZ ammunition auto-loader was modified to accommodate long-rod (up to 730 mm) saboted KE ammunition:
Svinets-1 (using a depleted uranium penetrator) capable of defeating 740–800 mm of RHA at 2,000 m
Svinets-2 (sintered tungsten alloy) round capable of defeating 660–740 mm of RHA at 2,000 m
New explosion and fire suppression system,

T-72B3M: this is the newest variant of the T-72 fielded by the Russian army since 2016.
Stabilized, panoramic, independent commander's PK PAN sight with integrated thermal viewer, thought to have similar specifications to the Sosna-U. This gives the ability to engage targets in the "hunter-killer" mode.
More powerful V-92S2 engine rated at 1130 hp (830 kW) coupled to an automatic transmission system and improved drivetrain.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 247
113
T72 változatai (és üzemeltetői):
https://en.wikipedia.org/wiki/T-72_operators_and_variants

A modernizáciiók egy része is benne van.

Main T-72 versions:

T-72 "Ural"(1973): Original version

T-72A (1979): An improved version of the basic T-72 "Ural". Overall, its offensive capabilities are similar to the basic T-72 "Ural", but it is much better protected.

T-72M : Export version, similar to T-72A but with thinner armour and downgraded weapon systems.

T-72M1: Soviet export version, with thicker armour and similar to T-72A

T-72B (1985): Much improved version with 1A40-1 fire control system, thicker armour, turret front and top was heavily reinforced with composite armour. Laser-guided antitank missile capability, new main gun, sight, stabilization system, and a new V-84-1 engine with 840 hp (626 kW)

T-72BA

T-72B2 or T-72BM: T-72B upgrade. First shown at 2006.
New fire control system including a gunner's thermal sight, Nakidka camouflage kit.
New 125 mm 2A46M-5 main gun with muzzle reference system, V-92S2 1,000 hp diesel engine
New Relikt 3rd generation ERA which is claimed to be twice as effective as Kontakt-5.

T-72B3: this upgrade was initiated in 2010 using old stocks of T-72B tanks held in reserve.
The upgrade program focuses improving the tank's firepower, mainly through the fire control system.
Sosna-U multi-channel, panoramic sight stabilized in vertical and horizontal axes, built-in laser rangefinder and command guidance module used with 9M119M missiles. The most advantageous aspect of the Sosna-U
is the Thales Catherine-FC thermal imager which extends the detection and identification range of a tank-sized target to 10,500 m and 2,200 m respectively, at night/day and in all weather combat conditions. The T-72B3 series vehicles also received the new 2A46M5 main gun
The AZ ammunition auto-loader was modified to accommodate long-rod (up to 730 mm) saboted KE ammunition:
Svinets-1 (using a depleted uranium penetrator) capable of defeating 740–800 mm of RHA at 2,000 m
Svinets-2 (sintered tungsten alloy) round capable of defeating 660–740 mm of RHA at 2,000 m
New explosion and fire suppression system,

T-72B3M: this is the newest variant of the T-72 fielded by the Russian army since 2016.
Stabilized, panoramic, independent commander's PK PAN sight with integrated thermal viewer, thought to have similar specifications to the Sosna-U. This gives the ability to engage targets in the "hunter-killer" mode.
More powerful V-92S2 engine rated at 1130 hp (830 kW) coupled to an automatic transmission system and improved drivetrain.
Ettől jóval több volt, ezek csak a főbb változatok. Talán még maguk az oroszok se tudják felsorolni az összes variációt. Én ebből indulok ki ha nagyon be kell azonosítani valamelyik hazai tankot:

https://www.makettinfo.hu/index.php?jobb=makett/harci/t-72_rejto/index.htm&&hash=

Az orosz wikin vagy 4x ennyi változat van.

• Tetszik
Reactions: fip7

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 975
18 068
113
Ettől jóval több volt, ezek csak a főbb változatok. Talán még maguk az oroszok se tudják felsorolni az összes variációt. Én ebből indulok ki ha nagyon be kell azonosítani valamelyik hazai tankot:

https://www.makettinfo.hu/index.php?jobb=makett/harci/t-72_rejto/index.htm&&hash=

Az orosz wikin vagy 4x ennyi változat van.

"main" versions:)

Az angol wikis linken is sokkal többször ennyi változat van részletezve.

Jó a linked amúgy.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 329
18 941
113
Ez mi Ez?

2tpvB.png

öreg járőr

Well-Known Member
2017. január 28.
261
296
63
Lengyelországban egy újabb T-72-es utódot mutattak be. A Zakłady Mechaniczne Bumar-Łabędy vállalat által elkészített PT-17-es javulást mutat a tűzerő, a mobilitás és a védelem terén is. A torony első felén megerősített páncélzatot helyeztek el, ami felülről nézve ívet formáz, oldalról viszont igencsak hegyes kialakítású. A parancsnok és az irányzó számára külön célzórendszer került felszerelésre, előbbié a torony hátsó részén kapott helyet egy árbocon. A torony hidraulikus mozgatórendszerét kiszerelték, és teljesen elektromosra cserélték, ezzel is csökkentve a tűzveszélyességet. A toronyból száműzték a szovjet/orosz eredetű 2A46 125 milliméteres löveget, helyére egy NATO lőszerekkel tüzelő 120 milliméteres simacsövű KMB2 löveg került, melyet Ukrajnában gyártanak. A lézersugarakat érzékelő OBRA-3 rendszer a füstgránát vetőkkel is összeköttetésben van, így elősegítve a PT-17-es gyors füstfelhőbe burkolódzását. A PT-17-es mozgatásáról egy 1000 lóerős, S-1000R jelű erőforrás gondoskodik, de lehetőség van egy 1200 lóerős beépítésre is.

Gondolom ez is csak proto lesz és vége.

• Tetszik
Reactions: sirdavegd

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 211
2 714
113
Lehet de azért én még várnék vele. Az 50 db kicsit kevés kb 1 dandár..

Ha majd lesz, ki kell probalni es kesz. Csak feltetelezem, hogy mikor az amik itt vannak volt mar lehetoseg kiprobalni a mieinknek legalabb az M1A1-et.
Meg szerintem a leot is. Igy a hk-zok meg tudnak mondani miben maradna el/vagy lenne jobb ezekhez kepest. Ez alapjan ha arahoz kepest(!) jo lenne a a PT-17 miert ne.

Ha valaki tud sztorikat ilyen probakrol szivesen elolvasnam mi volt a mieink velenye ezekrol (attol eltekintve mennyire sci-fi a hazai T-72-hoz kepest :p).
Pl. mikor DK-ban volt delegacio es lebegtettek esetleges katonai beszerzeseket, ott csak a politikusok jopofiznak/tak, semmilyen szakmai teszt nem volt? Pl. a hk-k harcteri alkalmazasa topicban.

• Tetszik
Reactions: fip7 and endre

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Roni