T-72

Ahogy az orosz szöveget magyarra fordítottam wikin T-72M1 nél azt dobta ki hogy
Code:
homokkal
töltötték ki a torony páncélt. Erről mit tudni? Vagy ez csak félrefordítás?

Egyébként nem csak M1 de B - S típus is van itthon, az 1A40-es lézertávmérőből gondoltam, de pár 2-4 B1 is.
T - 72M1 ( 1982) - a modernizáció, a T - 72M . Ő volt megkülönböztetni egy további 16 mm-es páncéllemez felső első része a kombinált páncél és a torony homokkal töltőanyagként rúd.

T - 72B ( 184 , 1985) - a modernizált változata a T - 72A egy sor irányított fegyverek 9K120 " Svir " ERA "Kapcsolat" V -84 motor és MSA 1A40 , 2A46 pisztoly helyett pisztoly -launcher 2A46M .

650px-T72Barmour.jpg
300px-T-72B_TIS_front-right.jpg

antigonosz

Szerintem az a homok szilícium-karbid lesz. Legalábbis a jobb verziókban az volt.
A homokos verzió meg lehet az araboknak ment :-)

Amúgy nem tudom elképzelni, hogy valós ez a páncélvédettséget mutató kép. Nekem is van pár ilyenem Leo-2 és társai, de szerintem ezek csak "RCS becslés" szintjén lehetnek.

De azért berakok a megfelelő topikokba párat, legyen min csámcsogni!

Amúgy utána olvastam a kép forrásának és egy katonai szimulációkkal foglalkozó cég adatai ezek. Steel Beasts maga a program. Szóval lehet, hogy a képeken szereplő értékeknek valamennyi köze azért van a valósághoz.

ha már a T-valahány sorozat...
Sziasztok,

Csak egy kis adalék, és elgondolkoztató érdekesség, melyet volt szerencsém saját szemmel látni, hogy mit is visz át, és mennyit számít a kötényezés a levegőréteg.

Valamikor 1988-89 ben, mikor éppen friss egycsillagos hadnagyként szolgáltam, készítettek egy filment, az MN-ben rendszeresített páncéltörő eszközök hatékonyságáról. Akkor kezdték a T-54 harckocsik kivonását, és 12 db teljesen felszerelt harckocsit felálldoztak erre a célra, hogy szétlőjjék őket, megtapasztalva mi lesz velük.

Mivel lőttek rájuk?

RPG-7, SZPG, 100 mm-s pct. ágyú, 2SZ-1 és 2SZ-3 önjáró tarackok kumulatív gránátokkal, T-55AM, T-72, Maljutka, Fagott, Konkursz, talán ennyi.

A kísérleteket filmre vették, és elvileg készült belőle oktató film is, de miutaán Rétságon bemutatták a tankosoknak, mindenki át akarta magát káéretni más helyőrségbe, és ekkor visszívonták a filmet az arhívumba. Elvileg ma is megtalálható a ZRÍNYI Kht-nál.

Lényeg, hogy szemből oldalról és hátulról 1-1 lövést adtak le rájuk toronyra és páncéltestre, különböző távolságokról.

Az eredmény eléggé kiábrándító volt, mert még az RPG is átütötte szemből a T-54-t, hát még a többi.

Ami még érdekes volt, hogy egyik alkalommal hoztunk Gödöllőröl egy AM "kiflit" a toronyra és egy egy oldal kötényezést. A rakéta (Fagott) simán beélesedett az oldalkötény alsó peremén, a szárnyai keresztet vágtak benne frankón, a sugár átment a középső görgő felső gumi és fém rétegén, folytatta útját az oldalpáncélon keresztül majd bent a küzdőtéren kersztülmenve az előmelegítőt is kersztül fúrta és a másik oldali oldalpáncélon kiszállva azon oldal futógörgőjében állt meg. Azért ez szép teljesítmény!!!!

Kifli ugyanez pepitában, oldaltalálat Fagottal, át a kiflin át a torony oldalán és az ékzárt felhúzva állt meg!!!

Még egy példa, maljutka szemből.

Az irányító rendszer miatt, nem egy élmény vele lőni, de ha eltalál valamit elég jól "szakít". A kísérlet során szemböl találta el a páncéltestet, pont a (szemből nézve) jobb oldali vonóhorognál. Azon, illetve a homlokpáncélon átmenve keresztülment a vezetőt imitáló átmérő 30 cm-s akácfán, a vezetői ülésen, majd sok-sok levegőn keresztülhaladva a motortér válaszfalán lévő elszívó ventillátoron kesztül haladva megállt a V12-s motor vezérlésénél. a királéytengelyeknél.

Akkor kérdezem, hol is van itt szóródás, meg a levegő hatáscsökkentése. Mellesleg ezen kísérletekig, én is megvoltam erről győződve.

hiryu

Javaslom neked ezt elolvasásra:
"A kumulatív hatás modellezése és számítógépes szimulációja végeselem módszer felhasználásával: doktori (PhD) értekezés / Bugyjás József ; témavezető Sipos Jenő ; [közread.] Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Katonai Műszaki Doktori Iskola (2011)"

Bár az elemzésnek nem kifejezett célja a kötényezés hatékonyságának megállapítása, viszont szóba kerül benne. Gyakorlatilag még két lefektetett acéllemez közti parányi résnek is van áthatolás csökkentő hatása.
A T-54 páncélzata mai szemmel nézve nevetséges. A 60's-70's évek harcjárművei ellen tervezett fegyverek könnyedén leküzdötték.
A hagyományosnak tekinthető kézi pct. fegyverek ellen, hatásos a kötényezés.
A legújabb eszközök ellen, mint amilyen az RPG-29 már nem. Ezeknél olyan módon van kialakítva a hatásmechanizmus, hogy akár 15 méteres távon keresztül is egyben marad a sugár.
Egy régebbi típusnál ha jól emlékszem 5 méter alatt teljesen széthullik a sugár, elveszti minden erejét.
Ezen felül pedig még számtalan különbség van, érdemes elolvasni a művet.

thx, elolvasom.

meg megpróbálom elérni néhány ismerőst, mi a véleményük a gyakorlatban az elméletről:)

Ezek a páncélvastagság értékek totál értelmetlenek miután titkos a páncélok összetétele!A világ legjobb programja sem képes úgy pontos vagy csak megközelítően pontos értékeket adni eredményként,hogy a bevitt adatok(amikből számol a program) pontatlanok vagy csak tippek stb.

Ezek a páncélvastagság értékek totál értelmetlenek miután titkos a páncélok összetétele!A világ legjobb programja sem képes úgy pontos vagy csak megközelítően pontos értékeket adni eredményként,hogy a bevitt adatok(amikből számol a program) pontatlanok vagy csak tippek stb.

Bármily meglepő, de az anyagi összetételt bizonyos szintig vissza lehet "fejteni" illetve az anyag fizikai és szerkezeti tulajdonságai alapján lehet következtetni rá.

GrGLy

Szerinted szültek vagy izzadtak egy Leopard 2-t vagy Abramset,hogy megvizsgálják a náluk alkalmazott anyagok akármilyen tulajdonságát?De mondok jobbat!A kutya sem látta még a Leopard 2 páncéljának konstrukcióját azaz senki nem tudja,hogy hány rétegből áll,ezek a rétegek miből vannak és hogy milyen vastagok,az Adramsnél annyi a könnyebbség,hogy van pár fotó amin a külső acél héj felvált a torony oldalpáncélján így azt tudjuk,hogy a külső héj és a fő páncél között mekkora a légrés+
van pár fotó ahol vannak kilátszó lemezek köztük légréssel.

kc5t.jpg

2ss5.png

341h.jpg

Ezek után gondolom nem túlzás azt állítani,hogy ezek az adatok légből kapott hülyeségek!A T-72-nél lehet tudni azokat a dolgokat amikről írtál de mérget vehetsz rá,hogy senki sem verte az eredményeket nagydobra azok közül akik megvizsgálták a harckocsikat miután egyesült a két Németország(annyit tettek,hogy közöltek pár képet meg elmondták,hogy mi hatékony és mi nem).

A kutya sem látta még a Leopard 2 páncéljának konstrukcióját azaz senki nem tudja,hogy hány rétegből áll,ezek a rétegek miből vannak és hogy milyen vastagok,

Még azok se, akik tervezték, vagy építették? :P

Szerinted akik tervezték a neten kotyogták ki,hogy mit terveztek?
Azért ahhoz nem kell túl sok ész,hogy azt mondjam:a Leopard 2 homlokpáncélja kb 1000mm homogén acélnak felel meg kumulatív fegyverekkel szemben.Mert ezek az adatok kb ilyen pontosságúak!

Hát dudi, akkor kérlek egy pár oldalas tanulmányban cáfold meg, hogy az értekezésben foglaltak a hülyeség kategóriát képviselik.

Dudi

Köszi a kilőtt M1-es képeket. Akaratlanul igazoltad az egyik elméletem, ami az OPEN ISV-vel kapcsolatos :-)

GrGLy

Nem kell ehhez sok oldal csupán azt kell belátni,hogy hibás adatokkal csak hibás eredményt kaphatsz.

T-54-et 60 évvel ezelőtt gyártották. Akkoriban még nyugaton csak Sherman volt. Leopard 1 sehol sem. A T55 nek vastagabb a páncélja, kb mint az M60-asé. Egyébként vastagabb mint a Leopard 1. Azé elég vékonyka... Ráadásul ezek mind homogén acél testek,tornyok. A második vh-s német Párducnak elég vicces a páncélvastagsága pl a T55-höz képest.

Egyébként volna egy kérdésem: Leo 2 torony páncél kb 2000 mm kb 3x vastagabb mint a nála régebbi konstrukciós T-72 -é. Abramsé duplája mint a T72-é. De a 2 nyugati ásznak nincs reaktív páncélja.

Tehát rálőssz mindháromra, T-nél üzembe lép a reaktív páncél és megússza egy-két tégla cserével. A két nyugatin ilyen nincs, ott lesz egy öklömnyi lyuk. Ok,nem hatol át mert bazi vastag a Leo tornya de a lukkal mi lesz? Begittelik? Vagy kinyomják purhabbal?

dudi

Hát egyelőre egy 3 fős csoport dolgozik a részletes követelmény füzet megalkotásán, illetve mindenki szakirodalmat nyálaz és információkat gyűjt a saját területén. Ezekkel kapcsolatban állít föl "elő elméleteket" vagyis megkönnyíti a későbbi munkáját a részletes követelmény füzet megalkotása során.
Ha van kedved csatlakozhatsz! És ez mindenki másra is érvényes, csak akkor tényleg oda kell magad tenni!

Amúgy azon elméletemet igazoltad, hogy hogy "tördeli" szét a kumulatív sugarat az üreges többrétegű páncél bizonyos összeállításban.