• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 855
65 609
113
Ahogy az orosz szöveget magyarra fordítottam wikin T-72M1 nél azt dobta ki hogy
Code:
homokkal
töltötték ki a torony páncélt. Erről mit tudni? Vagy ez csak félrefordítás?

Egyébként nem csak M1 de B - S típus is van itthon, az 1A40-es lézertávmérőből gondoltam, de pár 2-4 B1 is.
T - 72M1 ( 1982) - a modernizáció, a T - 72M . Ő volt megkülönböztetni egy további 16 mm-es páncéllemez felső első része a kombinált páncél és a torony homokkal töltőanyagként rúd.

T - 72B ( 184 , 1985) - a modernizált változata a T - 72A egy sor irányított fegyverek 9K120 " Svir " ERA "Kapcsolat" V -84 motor és MSA 1A40 , 2A46 pisztoly helyett pisztoly -launcher 2A46M .

650px-T72Barmour.jpg
300px-T-72B_TIS_front-right.jpg
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 389
55 138
113
antigonosz

Szerintem az a homok szilícium-karbid lesz. Legalábbis a jobb verziókban az volt.
A homokos verzió meg lehet az araboknak ment :)

Amúgy nem tudom elképzelni, hogy valós ez a páncélvédettséget mutató kép. Nekem is van pár ilyenem Leo-2 és társai, de szerintem ezek csak "RCS becslés" szintjén lehetnek.

De azért berakok a megfelelő topikokba párat, legyen min csámcsogni!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 389
55 138
113
Amúgy utána olvastam a kép forrásának és egy katonai szimulációkkal foglalkozó cég adatai ezek. Steel Beasts maga a program. Szóval lehet, hogy a képeken szereplő értékeknek valamennyi köze azért van a valósághoz.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
ha már a T-valahány sorozat...
Sziasztok,

Csak egy kis adalék, és elgondolkoztató érdekesség, melyet volt szerencsém saját szemmel látni, hogy mit is visz át, és mennyit számít a kötényezés a levegőréteg.

Valamikor 1988-89 ben, mikor éppen friss egycsillagos hadnagyként szolgáltam, készítettek egy filment, az MN-ben rendszeresített páncéltörő eszközök hatékonyságáról. Akkor kezdték a T-54 harckocsik kivonását, és 12 db teljesen felszerelt harckocsit felálldoztak erre a célra, hogy szétlőjjék őket, megtapasztalva mi lesz velük.

Mivel lőttek rájuk?

RPG-7, SZPG, 100 mm-s pct. ágyú, 2SZ-1 és 2SZ-3 önjáró tarackok kumulatív gránátokkal, T-55AM, T-72, Maljutka, Fagott, Konkursz, talán ennyi.

A kísérleteket filmre vették, és elvileg készült belőle oktató film is, de miutaán Rétságon bemutatták a tankosoknak, mindenki át akarta magát káéretni más helyőrségbe, és ekkor visszívonták a filmet az arhívumba. Elvileg ma is megtalálható a ZRÍNYI Kht-nál.

Lényeg, hogy szemből oldalról és hátulról 1-1 lövést adtak le rájuk toronyra és páncéltestre, különböző távolságokról.

Az eredmény eléggé kiábrándító volt, mert még az RPG is átütötte szemből a T-54-t, hát még a többi.

Ami még érdekes volt, hogy egyik alkalommal hoztunk Gödöllőröl egy AM "kiflit" a toronyra és egy egy oldal kötényezést. A rakéta (Fagott) simán beélesedett az oldalkötény alsó peremén, a szárnyai keresztet vágtak benne frankón, a sugár átment a középső görgő felső gumi és fém rétegén, folytatta útját az oldalpáncélon keresztül majd bent a küzdőtéren kersztülmenve az előmelegítőt is kersztül fúrta és a másik oldali oldalpáncélon kiszállva azon oldal futógörgőjében állt meg. Azért ez szép teljesítmény!!!!

Kifli ugyanez pepitában, oldaltalálat Fagottal, át a kiflin át a torony oldalán és az ékzárt felhúzva állt meg!!!

Még egy példa, maljutka szemből.

Az irányító rendszer miatt, nem egy élmény vele lőni, de ha eltalál valamit elég jól "szakít". A kísérlet során szemböl találta el a páncéltestet, pont a (szemből nézve) jobb oldali vonóhorognál. Azon, illetve a homlokpáncélon átmenve keresztülment a vezetőt imitáló átmérő 30 cm-s akácfán, a vezetői ülésen, majd sok-sok levegőn keresztülhaladva a motortér válaszfalán lévő elszívó ventillátoron kesztül haladva megállt a V12-s motor vezérlésénél. a királéytengelyeknél.

Akkor kérdezem, hol is van itt szóródás, meg a levegő hatáscsökkentése. Mellesleg ezen kísérletekig, én is megvoltam erről győződve.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 389
55 138
113
hiryu

Javaslom neked ezt elolvasásra:
"A kumulatív hatás modellezése és számítógépes szimulációja végeselem módszer felhasználásával: doktori (PhD) értekezés / Bugyjás József ; témavezető Sipos Jenő ; [közread.] Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Katonai Műszaki Doktori Iskola (2011)"

Bár az elemzésnek nem kifejezett célja a kötényezés hatékonyságának megállapítása, viszont szóba kerül benne. Gyakorlatilag még két lefektetett acéllemez közti parányi résnek is van áthatolás csökkentő hatása.
A T-54 páncélzata mai szemmel nézve nevetséges. A 60's-70's évek harcjárművei ellen tervezett fegyverek könnyedén leküzdötték.
A hagyományosnak tekinthető kézi pct. fegyverek ellen, hatásos a kötényezés.
A legújabb eszközök ellen, mint amilyen az RPG-29 már nem. Ezeknél olyan módon van kialakítva a hatásmechanizmus, hogy akár 15 méteres távon keresztül is egyben marad a sugár.
Egy régebbi típusnál ha jól emlékszem 5 méter alatt teljesen széthullik a sugár, elveszti minden erejét.
Ezen felül pedig még számtalan különbség van, érdemes elolvasni a művet.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
thx, elolvasom.

meg megpróbálom elérni néhány ismerőst, mi a véleményük a gyakorlatban az elméletről:)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 418
77 141
113
Ezek a páncélvastagság értékek totál értelmetlenek miután titkos a páncélok összetétele!A világ legjobb programja sem képes úgy pontos vagy csak megközelítően pontos értékeket adni eredményként,hogy a bevitt adatok(amikből számol a program) pontatlanok vagy csak tippek stb.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Ezek a páncélvastagság értékek totál értelmetlenek miután titkos a páncélok összetétele!A világ legjobb programja sem képes úgy pontos vagy csak megközelítően pontos értékeket adni eredményként,hogy a bevitt adatok(amikből számol a program) pontatlanok vagy csak tippek stb.

Bármily meglepő, de az anyagi összetételt bizonyos szintig vissza lehet "fejteni" illetve az anyag fizikai és szerkezeti tulajdonságai alapján lehet következtetni rá.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 418
77 141
113
GrGLy

Szerinted szültek vagy izzadtak egy Leopard 2-t vagy Abramset,hogy megvizsgálják a náluk alkalmazott anyagok akármilyen tulajdonságát?De mondok jobbat!A kutya sem látta még a Leopard 2 páncéljának konstrukcióját azaz senki nem tudja,hogy hány rétegből áll,ezek a rétegek miből vannak és hogy milyen vastagok,az Adramsnél annyi a könnyebbség,hogy van pár fotó amin a külső acél héj felvált a torony oldalpáncélján így azt tudjuk,hogy a külső héj és a fő páncél között mekkora a légrés+
van pár fotó ahol vannak kilátszó lemezek köztük légréssel.

kc5t.jpg

2ss5.png

341h.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 418
77 141
113
Ezek után gondolom nem túlzás azt állítani,hogy ezek az adatok légből kapott hülyeségek!A T-72-nél lehet tudni azokat a dolgokat amikről írtál de mérget vehetsz rá,hogy senki sem verte az eredményeket nagydobra azok közül akik megvizsgálták a harckocsikat miután egyesült a két Németország(annyit tettek,hogy közöltek pár képet meg elmondták,hogy mi hatékony és mi nem).
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
A kutya sem látta még a Leopard 2 páncéljának konstrukcióját azaz senki nem tudja,hogy hány rétegből áll,ezek a rétegek miből vannak és hogy milyen vastagok,

Még azok se, akik tervezték, vagy építették? :p
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 418
77 141
113
Szerinted akik tervezték a neten kotyogták ki,hogy mit terveztek?
Azért ahhoz nem kell túl sok ész,hogy azt mondjam:a Leopard 2 homlokpáncélja kb 1000mm homogén acélnak felel meg kumulatív fegyverekkel szemben.Mert ezek az adatok kb ilyen pontosságúak!
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Hát dudi, akkor kérlek egy pár oldalas tanulmányban cáfold meg, hogy az értekezésben foglaltak a hülyeség kategóriát képviselik.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 389
55 138
113
Dudi

Köszi a kilőtt M1-es képeket. Akaratlanul igazoltad az egyik elméletem, ami az OPEN ISV-vel kapcsolatos :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 418
77 141
113
GrGLy

Nem kell ehhez sok oldal csupán azt kell belátni,hogy hibás adatokkal csak hibás eredményt kaphatsz.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 855
65 609
113
T-54-et 60 évvel ezelőtt gyártották. Akkoriban még nyugaton csak Sherman volt. Leopard 1 sehol sem. A T55 nek vastagabb a páncélja, kb mint az M60-asé. Egyébként vastagabb mint a Leopard 1. Azé elég vékonyka... Ráadásul ezek mind homogén acél testek,tornyok. A második vh-s német Párducnak elég vicces a páncélvastagsága pl a T55-höz képest.

Egyébként volna egy kérdésem: Leo 2 torony páncél kb 2000 mm kb 3x vastagabb mint a nála régebbi konstrukciós T-72 -é. Abramsé duplája mint a T72-é. De a 2 nyugati ásznak nincs reaktív páncélja.

Tehát rálőssz mindháromra, T-nél üzembe lép a reaktív páncél és megússza egy-két tégla cserével. A két nyugatin ilyen nincs, ott lesz egy öklömnyi lyuk. Ok,nem hatol át mert bazi vastag a Leo tornya de a lukkal mi lesz? Begittelik? Vagy kinyomják purhabbal?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 389
55 138
113
dudi

Hát egyelőre egy 3 fős csoport dolgozik a részletes követelmény füzet megalkotásán, illetve mindenki szakirodalmat nyálaz és információkat gyűjt a saját területén. Ezekkel kapcsolatban állít föl "elő elméleteket" vagyis megkönnyíti a későbbi munkáját a részletes követelmény füzet megalkotása során.
Ha van kedved csatlakozhatsz! És ez mindenki másra is érvényes, csak akkor tényleg oda kell magad tenni!

Amúgy azon elméletemet igazoltad, hogy hogy "tördeli" szét a kumulatív sugarat az üreges többrétegű páncél bizonyos összeállításban.