T-90

Nézd.....inkább elengedem.....Sivatagi-vihar+Szír harckocsi kombó...

Ne engedd el! Miért tennéd?
Nézz utána!
(... nézd meg a filmet: Ki a fasza gyerek? , "asztán" legyél az, a magad módján! ;) )

Csecsenföldből extrapolált Afganisztán...

...értem én, értem én, de beszélhetsz/fogalmazhatsz magyarul is!
Nem fontos "szakértőnek látszani akaró" tagokat stílusban követni.

Megértettem,szerinted a 72 egy foskupac. Ok. Téma lezárva részemről.

NEM!
A T-72 nagyon jó alap a "nekünk szükséges mennyiséghez", a minőség mellé --minden ellenkező véleménye ellenére--, ezért holnap be is dobom, hogy milyen nevetségesen egyszerű módon el lehetett volna kerülni(T-72 szempontból) azt --villám-gyorsan :( -- 100 ezres nemzetközi nézettségű (és annál legalább 4-5x nagyobb ismertségű) videót, amiben egy nevetséges, hulladék haderőnél is nevetségesebbek lettünk. :mad:

Ezúton is köszönöm(gondolom sok másokkal együtt) a "vezetésnek" a semmittevést, amit az előzőek semmittevésére hivatkozva természetesnek tartanak!!!
Hát NEM AZ ! ! !

U.i: Holnap...

Szerinted nem találták ki hozzá,hogy legyen egy a harckocsi APU-járól működtetett hidraolikus emelő?De még ha nincs is,akkor is van a műszaki járművön egy akkora daru amivel a tornyot kiszeded az meg 20 tonna minimum.Nem véletlen találták ki a Unit Maintenance Collection Point-okat.Ezek megvannak minden olyan szinten ahol kapacitás van rá.Harckocsizóknál a század a legkisebb szervezet ahol ilyet ki kell alakítani mert ott van rá kapacitás.
Erről beszéltem idáig.....Abrahams, 3 helyen nyit. Hajrá....2 láncolás után a csóka leszerel....Az UMCP pedig a tüzérség mögött van. Tehát az optimális 2 mentő is kevés egy offenzív mozdulatsorhoz.(Mert marad a mentő emelgetni a páncél elemeket,vagyis több órába telik egy mentés.) Az-az,a leláncolt gép (szimplán rosszul mozdult a villamos sínen) vár több órát a mentésre egy helyben ,vagy kimásznak láncolni (ami valljuk be 1 óra alatt megvan......ha nem lövik őket,és nincs reaktív páncél.)

Erről beszéltem idáig.....Abrahams, 3 helyen nyit. Hajrá....2 láncolás után a csóka leszerel....Az UMCP pedig a tüzérség mögött van. Tehát az optimális 2 mentő is kevés egy offenzív mozdulatsorhoz.(Mert marad a mentő emelgetni a páncél elemeket,vagyis több órába telik egy mentés.) Az-az,a leláncolt gép (szimplán rosszul mozdult a villamos sínen) vár több órát a mentésre egy helyben ,vagy kimásznak láncolni (ami valljuk be 1 óra alatt megvan......ha nem lövik őket,és nincs reaktív páncél.)
Persze a zászlóalj UMCP ott van de a századé nem.Nézd meg,hogy milyen mély egy század támadásban és rögtön rájössz,hogy nem lehet a tüzérek mögött.Vagy te tényleg azt gondolod,hogy a tüzérek mögé fog visszajárkálni mindenki lőszerért?
Marhára nem kevés a kettő,mert nem addig támad senki amíg van mivel.Ha egy alegység 30%-át kilövöd vagy harcképtelenné teszed onnantól kezdve az az egység pl a tüzérek szemében megsemmisített kategória...Ha egy 12 kocsis századból kilőnek 4-et úgy hogy nem sikerült legyőzni az ellenséget akkor az a támadás elakadt,nem lesz senki olyan hülye,hogy továbbzavarja a századot amikor teljesen nyilvánvaló,hogy nincs értelme.

Lőszerért nem. Viszont technikát igénylő javításért igen. Tábori műhely,tüzértelep előtt nincs. Reaktív modulok mozgatása darut igényel? Igen. (Vagy az optimális 2 mentő közül marad egy daruzni...) Tehát korlátozott mentési kapacitás van. (Órákat várnak kirángatásra.....egyhelyben......)Marad a feladatfüggő felpáncélozás. Ahová kell,felrakják rájuk,ahová nem feltétlenül ,hanyagolják. Itt a t-90 Topikban meg kell érteni hogy ezen eszközöket tömegtámadásra tervezték. Tucatszám sérülnek egy "szakszerű" felhasználásnál. A személyzetre hárul a hibaelhárítás dandárja.Ez behatárolja a külső függesztmények mennyiségét,legföképpen súlyát.
Értem amit mondasz,egyet is értek vele. De nem mindenhol,minden esetben működik.

Lőszerért nem. Viszont technikát igénylő javításért igen. Tábori műhely,tüzértelep előtt nincs. Reaktív modulok mozgatása darut igényel? Igen. (Vagy az optimális 2 mentő közül marad egy daruzni...) Tehát korlátozott mentési kapacitás van. (Órákat várnak kirángatásra.....egyhelyben......)Marad a feladatfüggő felpáncélozás. Ahová kell,felrakják rájuk,ahová nem feltétlenül ,hanyagolják. Itt a t-90 Topikban meg kell érteni hogy ezen eszközöket tömegtámadásra tervezték. Tucatszám sérülnek egy "szakszerű" felhasználásnál. A személyzetre hárul a hibaelhárítás dandárja.Ez behatárolja a külső függesztmények mennyiségét,legföképpen súlyát.
Értem amit mondasz,egyet is értek vele. De nem mindenhol,minden esetben működik.
Értsd már meg,hogy nem tábori műhelyről beszélek!Nem tudom ennél világosabban leírni.A NATO-ban a harckocsi személyzetének műszaki feladatai is vannak,nem véletlen ragaszkodtak sokáig a 4 főhöz.Ha hiszed ha nem egy sima öltőnek sem csak anni a dolga, hogy pakolja a malacokat.
A századszintű UMCP-ken olyan karbantartásokat végeznek amiket a személyzet és a műszaki mentő meg tud csinálni mindenfajta külső segítség nélkül.Tipikusan ilyen feladat agy lánctalpcsere(ha nem kell hozzá pótalkatrész). Felrugna műholdnak a zászlóalj műhelyfőnöke, ha olynan műszaki problémával vinnél oda a harckocsit amihez nem kell egy komplett tábori műhely.

Tucat szám sérülnelek meg szakszerű felhadználásnál?Oké,de a több tucatra nem is két mentő van.Minden tucatra van 2 azaz egy zászlóaljra minimum 6db.Ha nagyon sterilen akarod matekozni akkor 6harckocsira jut 1db műszaki mentő.

Ezt a tömegtámadásos dolgot pedig felejtsük el.Még a T-72-nél sem állja meg a helyét nemhogy a T-90-nél.Sokat hallom ezt a bugyutaságot épp csak soha senki ezt érvekkel alá nem támasztotta. Mindenki,mondja,hogy azért mert volt a T-64 majd a T-80 és az az elsővonalas a T-72 meg a másod.Ez igaz is epp csak ebből nem következik az,hogy a T-72 sok lúd disznót győz alapon került volna alkalmazásra.Annál is inkább mert az azonos korú T-72 és T-64 vagy T-80 közt olyan óriási diferencia nem is volt. Azt meg meg sem említem,hogy a T-72 a megjelenésekor sokkal jobb harckocsi volt mint bármi amit a NATO vele szembe tudott volna állítani...

Abrahamson 3 helyen. elöl-hátul-középen egy elemet. Sok sikert a láncoláshoz.....
Magába a vitába rohadtul nincs kedvem belefolyni,de ha már itt oldalakon keresztül bizonygatod a tudásod a harckocsikkal kapcsolatban,akkor megtennéd,hogy szerencsétlen Abrams tankot nem kereszteled át minden egyes alkalommal Abrahams-re? Abrams,simán Abrams.

LMzek 2.0

"BTR–80A típusjelzéssel továbbfejlesztett harcjármű esetén 1 darab 30 mm-es kaliberű, 2A72 GRAU típuskódú, nagy tűzerejű gépágyú, amely az MH 2009 elején végzett lőpróbái szerint pct. lőszerrel még a nem korszerűsített T-72 közepes harckocsik alvázát is képes átlőni oldalirányból, akár 400 méter távolságból!

Ez is fenn van a neten: ...a "kedves" (leskelődő, kíváncsiskodó) Google, de mindenki-segédjét mi a faxért nem bírjátok használni, mielőtt "tsatsiságokat" írtok ? ? ?"

A kioktató stílusú bunkóskodás helyet azért te is körülnézhetnél a neten!
A forrásmegjelölés nélküli magyar wikipedia szerintem nem elegendő bizonyíték semmire. Ellenben:
A 30 mm-s 3UBR6 lövedék 26 mm RHA-t lő át 300 méteren 60 fokos dőlésnél. Ez 90 fokos (derékszögű) becsapódás esetén is 50-52 mm RHA.
Ez nagyon messze van a 80 mm RHA-tól.....

A hidegháború után kifejlesztett 3UBR8 -ra 60 mm körüli értékek vannak megadva 500 méteres távolságból. De itt ahány forrás annyi érték.
Ez egy speciális wolram magvas lőszer. Ez talán 100 méteren belülről képes lehet átlőni a 70's években gyártott T-72-s teknőjét, kötényezés nélkül, csak ez meg így harcászatilag értelmezhetetlen, szerintem.
Főleg a T-90 modellekkel kapcsolatban....

E mellet:
1. Afganisztánban nagyrészt T-55+T-62 harcolt. Kevés volt a modernebb technika.
2. Csecsenföldön a T-72 kifejezetten jól szerepelt! A T-80-assal volt több gondjuk elsősorban a gázturbina miatt.
3. Irak megszállása alatt azért bőven vesztettek az amik M1-et.
(Az erről készült Iraki válogatás videók nagy részét leszedték a netről, mert nincs cenzúra :) )

"A torony eldobás, a T-72 "Game Over" esetének 50+% aránya miatt vált általánossá,"

Ezt te számoltad össze?

"...de kezd el "ellen-oltani" a nemzetközi fórumokat is!"

Nincs rá szükség. Aki nem a gyök2.com-ról szedi az infóit az angol nyelven is talál erről objektív írásokat.
Mert gondolom neked az angol a nemzetközi. Én azért ajánlanék más nyelvű oldalakat is, netán oroszt. Kicsit nagyobb az orosz járművek irodalma azon a nyelven.

E mellet nem értem milyen frusztrációból fakad az agressziód. Átsüt az írásodon, az okát meg nem értem.

Ez talán 100 méteren belülről képes lehet átlőni a 70's években gyártott T-72-s teknőjét, kötényezés nélkül, csak ez meg így harcászatilag értelmezhetetlen, szerintem.

Csak ezzel kapcsolatban jegyezném meg, hogy a T-90 eredeti típusjelzése T-72BU volt, és a teknő megegyezik especiel a T-72 és a T-90 család összes tagja között. Ahol különbség van, az a torony, illetve a toronyban lévő felszerelések (pl. hőkamera ill. éjjellátó), reaktív védelem típusa, illetve az erőforrás terén.

Szóval especiel az 1970-es években gyártott és akár a vadonatúj T-90MSz oldalról maximum a kötényezésben tér el (elvben).

0274-768x510.jpg

Mint (HTKA-posztgraduálist végzett :) ) szakértő, nem tartom elégnek a lánctalpak melletti tizencentire kitolt előtétpáncél(-lemezké)t !
A lőszerrobbanás huszon-harminc+ éve ismert problémája ugyanúgy megmarad.
Oda kellene legjobban az ERA/NERA/BDD/bármi... ehhez képest :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
(Nem)Kicsit, nem értem! ???

A teknő elejét dicséretesen megcsinálták, a torony "téglák" is végre rendesen méretre szabottak (kis gletteléssel " elmegy" :) ).

Ha funkció szempontból nézem, akkor a torony ERA téglák, (analógia alapján inkább cserépnek kéne hívni) felső részének kellene takarni az ék alsó elemeinek szélét, az alsót --egyébként-- nem is értem minek van?
Ha a saját T-72-k felújítását
...tudom, tudom, "álmodom..." :p
, akkor ha valamivel vastagabb a teknő felső felület, ERA/NERA/... páncélozás, akkor az alsó része a torony ERA-éknek nem is kell, ez a súly és páncél kerül át(arányaiban valamennyivel nagyobb mennyiség) a teknő tetejére.
Teknő felső rész páncélozás: --a felülről támadó drónok miatt kiemelten indokolt--

A felülről támadó drónok kumulatív töltetei kisebbek, és (jelenlegiek, a BILL-2-t és pár "arany-áras"-t kivéve) többségében egyfejesek.
A karabah-i események tanulságaként szerintem faragják is azt az újabb változatot.
Dr.HTKA ?

Cifu

Én orosz forrásokban azt olvastam, hogy a teknő vastagsága (80 mm) az azonos, viszont az acél minősége javult.
Persze mivel korszerű tankról van szó nincs 100%-os bizonyíték a kezemben, de meglepne ha a T-55-öshöz kifejlesztett acélból hengerelnék a T-90 oldalát.
Főleg, hogy már jó ideje használnak ők is 500+ HB-s acélokat.

Így mentenek harckocsit:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Oké rajta van a lánctalp,de ne legyenek illúzióid harc közben akkor is ilyen gyorsan húzná ha kukára megy az összes görgő.És a világ végére sem kell húzni,elég csak a század javítópontjáig vagy az adott fázisvonalhoz tartozó javítópontig.
Teljesen életszerű gyakorlótèr. :)
Mit csinàlnak a valósàgban, ha az út nem arra megy amerre nekik kell menni?

Csak ezzel kapcsolatban jegyezném meg, hogy a T-90 eredeti típusjelzése T-72BU volt, és a teknő megegyezik especiel a T-72 és a T-90 család összes tagja között. Ahol különbség van, az a torony, illetve a toronyban lévő felszerelések (pl. hőkamera ill. éjjellátó), reaktív védelem típusa, illetve az erőforrás terén.

Szóval especiel az 1970-es években gyártott és akár a vadonatúj T-90MSz oldalról maximum a kötényezésben tér el (elvben).
A teknő és a péncélja is változott a T-90-nél.
A T-90-nél előírás volt a teljes körű védelem a 30m-es gépágyú ellen.

LMzek 2.0

"BTR–80A típusjelzéssel továbbfejlesztett harcjármű esetén 1 darab 30 mm-es kaliberű, 2A72 GRAU típuskódú, nagy tűzerejű gépágyú, amely az MH 2009 elején végzett lőpróbái szerint pct. lőszerrel még a nem korszerűsített T-72 közepes harckocsik alvázát is képes átlőni oldalirányból, akár 400 méter távolságból!

Ez is fenn van a neten: ...a "kedves" (leskelődő, kíváncsiskodó) Google, de mindenki-segédjét mi a faxért nem bírjátok használni, mielőtt "tsatsiságokat" írtok ? ? ?"

A kioktató stílusú bunkóskodás helyet azért te is körülnézhetnél a neten!
A forrásmegjelölés nélküli magyar wikipedia szerintem nem elegendő bizonyíték semmire. Ellenben:
A 30 mm-s 3UBR6 lövedék 26 mm RHA-t lő át 300 méteren 60 fokos dőlésnél. Ez 90 fokos (derékszögű) becsapódás esetén is 50-52 mm RHA.
Ez nagyon messze van a 80 mm RHA-tól.....

A hidegháború után kifejlesztett 3UBR8 -ra 60 mm körüli értékek vannak megadva 500 méteres távolságból. De itt ahány forrás annyi érték.
Ez egy speciális wolram magvas lőszer. Ez talán 100 méteren belülről képes lehet átlőni a 70's években gyártott T-72-s teknőjét, kötényezés nélkül, csak ez meg így harcászatilag értelmezhetetlen, szerintem.

E mellet:
1. Afganisztánban nagyrészt T-55+T-62 harcolt. Kevés volt a modernebb technika.
2. Csecsenföldön a T-72 kifejezetten jól szerepelt! A T-80-assal volt több gondjuk elsősorban a gázturbina miatt.
3. Irak megszállása alatt azért bőven vesztettek az amik M1-et.
(Az erről készült Iraki válogatás videók nagy részét leszedték a netről, mert nincs cenzúra :) )

"A torony eldobás, a T-72 "Game Over" esetének 50+% aránya miatt vált általánossá,"

Ezt te számoltad össze?

"...de kezd el "ellen-oltani" a nemzetközi fórumokat is!"

Nincs rá szükség. Aki nem a gyök2.com-ról szedi az infóit az angol nyelven is talál erről objektív írásokat.
Mert gondolom neked az angol a nemzetközi. Én azért ajánlanék más nyelvű oldalakat is, netán oroszt. Kicsit nagyobb az orosz járművek irodalma azon a nyelven.

E mellet nem értem milyen frusztrációból fakad az agressziód. Átsüt az írásodon, az okát meg nem értem.
Át lehet lőni a T-72 teknőjének alsó oldalsó részét 2A72 gépágyúval,ezt bizonyítják a magyar tesztek is,épp csak a kolléga fél információkból táplálkozik.

Ezt próbálom magyarázni.....Igen alapvető. Lásd T-90 oldalpáncélja.(Szoknya) De egy masszív,reaktív szoknyát,senki nem mozgat meg emelők nélkül. Ezt értsd meg. Egy elem több mázsa.
Sima "Lemez szoknya"-t megmozgathatsz emberi erővel. De masszív era-nera szoknyát már nem.
Nézz át a leopard 2 topikba, oda raktam be egy videót a leo2a4m kanadai vasak nera elemeinek a mozgatásáról. Azok jó nagy elemek, egyszerűen okosan van kitalálva a zsanér+rögzítés. A törzset és a tornyot védő is simán mozgatható. Nem tudom, hogy az oroszok spec. így oldották-e még, de nem hiszem, hogy ők szívatni akarnák magukat.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0