Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Te magad írod le, hogy T-90A meg 1991-es színvonalú Abrams. Áruld már el, hogy ennek a tesztnek az eredménye hogy a retekbe lesz releváns amikor T-90M és (többek közt) M1A2 Abrams SEP V3 a téma?Attól hogy neked nem tetszik a tender eredménye, mégis ez lett a döntésük.
Te magad írod le, hogy T-90A meg 1991-es színvonalú Abrams. Áruld már el, hogy ennek a tesztnek az eredménye hogy a retekbe lesz releváns amikor T-90M és (többek közt) M1A2 Abrams SEP V3 a téma?
A harckocsikat anélkül is le lehet cserélni, hogy a régebbi típusokat szétlövetnék a fronton. Nem azért nem cserélik le a T-72B és T-80BVM/U alapú harkocsikat, mert nincs meg rá a szándék, a T-55, T-62 és régebbi T-72/80 típusokat is be tudták tenni a raktárba (ami mint látható, jó ötlet volt, mert most elő tudják venni pótlásnak vagy hogy átadják őket a szövetségeseknek).Na, ezek már tudnának mesélni. Elgondolkoztam azon, hogy a világ egyik részének miért jó az, hogy az orosz hadsereg lecseréli a régi/elavult technikáját újra és jelenleg a legpotensebb/legharcedzettebb állománnyal fog rendelkezni még jó ideig.
Az a helyzet, hogy ez a hadsereg tényleg nem az, mint amelyik elkezdte a háborút. Élesben tényleg kijött sok rossz berögződés és hiányosság, amit javítanak/javítottak, de összeségében sokkal több jól kiképzett katonát (pl VDV) és modern harceszközt veszítettek, mint amennyit pótolni tudnak legalább középtávon hasonló minőségben.A légvédelem eddig is az egyik legjobb volt a világon, emellett a pilóták, tüzérek, páncélos egységek a logisztikával együtt, most már olyan éles helyzetben megszerzett harci tapasztalatokkal rendelkeznek, amit nehéz überelni bárkinek is. Ez a hadsereg messze nem az lesz, aki elkezdte, ráadásul, amikor behúzzák Ukrajnát, a megmaradt ukrán haderő is az övék lesz utána. Ezek az ördögtől sem fognak félni. Szép kilátások a jövőre nézve.
az összfegyvernemi manőverező hadviselést, amire a páncélosokat kitalálták.
Nem érted, hogy ha a túróról beszélgetünk akkor a sajt irreleváns?Az M1A2 SEP V3 páncélzata és műszerezettsége ismeretlen. Csak annyit tudunk, hogy az M1A2 SEP V2 pilótafülkéje is borzasztóan zsúfolt, mármint indokolatlanul sokkapcsolós a lövegirányzó műszerfala, és csak a Pk-é szép, letisztult, új.
A T-90A azért releváns, mert abból több van, mint az M-ből. Meg elvileg egyetlen toronycserés, ez a könnyen modernizálhatóság fontos tervezési szempont volt. Posztoltam múltkorjában számítógépes grafikát róla.
De ha a T-90M-nél tartunk, abban K05 Buran-M és EPM-59G Mirage-K műszerek vannak, azok mennyire jók / rosszak ?
Egyébként van,volt olyan videó a mostani konfliktusból, de akár szíriaiból is, ahol harckocsi lő ki harckocsit? Van erről valami részleges statunk, infónk?
Mert ha ezen viszonyok közepette - mert Ukrajna, ahogy európa többi része sem, mégse madár se járta sivatag ahol x kilométerekre lehet durrogtatni - elenyésző számban történik ez meg, akkor annak, hogy a T-90 vs Leo 2 vagy vs bármilyen más harckocsi kérdésnek kicsi a relevanciája.
De mindig csak ezt olvasom a svitagi vihar óta.
Pedig ami kérdés mára szerintem marad az az, hogy minden NEM harckocsi ellen hogyan véd vagy nem véd.
A Leo is.
Pl egy terminátor NEM szemből milyen kárt tenne egy leóban? Vagy egy ifv. Vagy 2-3-4 kézből indított rakéta. Meddig bírnák a Leoink harckocsi nélküli városi környezetben, de minden más ellen?
De valszeg hülyeséget kérdezek.
Nem. Van olyan kép amin egyértelműen látszik, hogy APFSDS találat érte a harckocsit.Egyébként van,volt olyan videó a mostani konfliktusból, de akár szíriaiból is, ahol harckocsi lő ki harckocsit? Van erről valami részleges statunk, infónk?
Mert ha ezen viszonyok közepette - mert Ukrajna, ahogy európa többi része sem, mégse madár se járta sivatag ahol x kilométerekre lehet durrogtatni - elenyésző számban történik ez meg, akkor annak, hogy a T-90 vs Leo 2 vagy vs bármilyen más harckocsi kérdésnek kicsi a relevanciája.
De mindig csak ezt olvasom a svitagi vihar óta.
Pedig ami kérdés mára szerintem marad az az, hogy minden NEM harckocsi ellen hogyan véd vagy nem véd.
A Leo is.
Pl egy terminátor NEM szemből milyen kárt tenne egy leóban? Vagy egy ifv. Vagy 2-3-4 kézből indított rakéta. Meddig bírnák a Leoink harckocsi nélküli városi környezetben, de minden más ellen?
De valszeg hülyeséget kérdezek.
De ott van pl. a már említett BMPT Terminátor jelentés, amiben leírják, hogy részt vett tankcsatában és, hogy elégedettek voltak a típus páncélzatával, azt hiszem 4 db nyíllövedéket fogott meg a teknő frontpáncélzata. (A T-90-esével lényegében azonos)
Ezt szerintem még ők se tudják, nem hogy én XDAz Ukránoknak milyen lőszereik vannak raktáron, nagy mennyiségben ?
Ezt szerintem még ők se tudják, nem hogy én XD
3BM15/22/42 volt nekik.
Azt, hogy szereztek e be "modernebb" 125-ösöket, pl. izraelből vagy a franciáktól azt nem tudom. (IMI/Nexter)
Izraelben meg Franciában mióta gyártanának 125-ösöket ? És mivel fizetnének érte az Ukrik ? Hitelbe lenne ?
A Szovjetunió részeként, több önálló gyárral, az egész országban, Harkov, Kijev, Lemberg, mindent tudtak gyártani.
De miután önállósultak, amit lehetett, elpasszoltak, sok gyárat leépítettek, vagy minimálisra vették a futószalagot, és ha megpróbálkoztak az utángyártással, abban nem volt köszönet. És a 2014 - 2022 közötti, első fázisú, alacsony intenzitású háborúban is jól megcsappantak a 3BM32 / 3BM42 készletek, ellövöldözték.
Szerintem ez itt nem a topik témája, szóval ne offoljunk.
Az izraeli és francia témában meg ajánlom az IMI vagy Nexter fegyver katalógust. 125/115/100 mm-s oroszhoz is gyártanak.
Az, hogy a T-90A/M / BMPT-n levő integrált K-5 / Relikt elviseli a 3BM22-est, az a vicc kategória, elavult lőszerekkel powerkednek az Ukrik.
Igazából a K-5 a 3BM22-nél modernebb lőszereket is eltöri.
Innen nézve ha nincs szegmentált lőszerük (és szerintem nincs) az esélyeik közelítik a 0-át egy szemtől szembeni tankcsatában.
A múltkor túrtam a netet. Ott találtam egy magyarázó képet arról, hogy miért kellet a T-90A-t kifejleszteni.
Az eredeti T-72B alapú tankot az ábra szerint 6 km-ről képes volt átlőni az M829A2-es, a T-90A+Kontakt-5 esetén ez 1 km-en belül esélyes csak.
Az M829A2-es átütése több, mint 700 mm RHA 2 km-en....
A Leókról a leó topikban lehet érdeklődni
A releváns részre válaszolva, hogy milyen gyakoriak a tankcsaták?
Hát vannak. Tettem be én is képeket ukrán T-64-ekről amiket nyíllövedékek ütüttek át.
De ott van pl. a már említett BMPT Terminátor jelentés, amiben leírják, hogy részt vett tankcsatában és, hogy elégedettek voltak a típus páncélzatával, azt hiszem 4 db nyíllövedéket fogott meg a teknő frontpáncélzata. (A T-90-esével lényegében azonos)
Szóval előfordul, de ezt a legnehezebb videóra venni
A sivatagi viharban pedig nem voltak igazán nagy tankcsaták, gyakorlatilag lebombázták az iraki erőket a levegőből.
Viszont az irak-iráni háborúban volt olyan tankcsata ahol 2 nap alatt több, mint 300 db tank lett kilőve Iráni oldalon és több tucat iraki oldalon. Összesen közel 400 tank maradt ott 2 nap alatt. Elképesztő szám.
Ok, köszi!Nem. Van olyan kép amin egyértelműen látszik, hogy APFSDS találat érte a harckocsit.
Az orosz 30-as gépágyúhoz van modern páncéltörő lőszer azzal nagy távolságból átlőhetőp minden harckocsi teknője oldalról. Azt kell látni, hogy olyan brutális erejű a páncéltörés, hogy komoly kompromisszummal készülnek a harckocsik. Csak szemből nézve a hossztengelyhez képest 30-30 fokos szögben olyan erős a védelmük, hogy bármilyen fenyegetést képesek lehtnek "kivédeni". Ennek az az ára, hoyg oldalról kb nincs számottevő védelmük a motortér védelme pedig csak olyan erős, hogy meglegyen a teknő egyenszilárdsága.
Ez a hadsereg messze nem az lesz, aki elkezdte, ráadásul, amikor behúzzák Ukrajnát, a megmaradt ukrán haderő is az övék lesz utána. Ezek az ördögtől sem fognak félni. Szép kilátások a jövőre nézve.
Legalább ne innál gyógyszerre !!Ha az orosz nekilát hadsereget építeni, az kurvára nem lesz jó.