Konkrétan a DM63-as sem lövi át 2 km-ről a T-90A/M páncélzatát szemből, ez a helyzet.
A torony páncélzatát önmagába LOS 1-nek veszi a gyártó kinetikus lőszerekkel szemben, LOS 0.5 súly mellet.
Magyarán a T-90A fő páncéldobozai elviekben 700-800+ mm-ig védenek a tornyon, a teknő felső része meg valahol a két szám között.
A németek a DM53/63-al annó csináltak egy lőtesztett, amit orba szájba reklámoztak. Bele lőttek egy biliacél tömbbe és ott 750 mm átütést mértek....
Ez tényleg jó érték, csak ezt nem védte ERA....
Erre jön az, hogy törőpontos a lőszer. Igen ám csak az is WHA ötvözett.
Vajon ha letöröd egy lövedék hosszának a kb. 20%-át, mekkora energiát veszít?
Mert szerintem pont ugyan ennyit...
Szóval olyan 600 mm RHA marad az átütésből....
Az amcsik annyival okosabbak voltak, hogy a 80+ cm-es M829A3/4 család esetén kb. 20 centis acéltüske van a lövedék elején. Az 3-szor könnyebb, mint a DU, ergó ők az amúgy is nagyobb átütésükből kb. 10%-ot veszítenek a legrosszabb esetben. Vagyis az amcsi lőszer ERA után is tudhat 700+ mm átütést.
Ezért írtam a múltkor , hogy szerintem a legjobb nyugati lőszer jelenleg, a szolgálatban álló lőszerek közül.
És az oroszoknak is van jó lőszere. Az urános Svinets-1-re (2002-es lőszer!) írnak 740 mm-t....
Én a longrodban 711 mm-t számoltam... Hát az is DM53/63 szint, szóval nem igaz, hogy ne lenne az oroszoknak hasonló.
Ellenben a Leopárd 2A5 svédek által kimért páncélvédelme a torony ékeken 700 mm, a teknőfronton 670 mm KE.
Ezek alapján én nem nagyon érzem a lemaradást.