T-90

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 808
77 965
113
Ne keverd már itt össze a dolgokat. Tudod nagyon jól, miről beszélek. A T-90M-ről beszéltünk, ami igen korszerű harckocsi és arról, hogy ráadásul éles körülmények között alkalmazzák, ami tapasztalatok összegyűlnek, azzal módosítják. Vedd le a NATO/német szemüveget, mert torzít, nem kicsit.
Végig a T-90M-ről beszéltem.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 525
55 859
113
Az nem érv a képességek mellett, hogy harcban kipróbált, hisz a T-34 is harcban kipróbált aztán mégse jobb mint egy Leopard 2.

Valójában a T-90M és a T-80BVM is jobb, mint a Leopárd 2A4-es és a Leopárd 2A5-ös. Nem kicsit :D

Nagyon egyszerűen fogalmazva, nincs hozzá modern programozható HE lőszer.

Már a T-80U-hoz is volt programozható HE lőszer.... ;)
Azt, hogy mennyire valósan működő, nyogodtan megnézheted az ide betet videókon, van rajta a programozható lőszernek is bemutatója.
A T-80U-ban AINET-nek hívták a rendszert, és a T-90-is használ hasonlót.
Tudom, hogy ez számodra hihetetlen, de nem a németek seggéből süt nap.... Lépj már ki ebből a beszűkült "körből" és néz kicsit körül.
Meglepődnél, hogy milyen országok milyen technológiákat tartanak rendszerben, miközben nem németek :D


Nincs hozzá közepesen páncélozott célok elleni APFSDS

Az meg mi a szarnak amikor hegyekben állnak a régi acél nyíllövedékek....
Persze ha azt használják az a bajod, hogy miért nem uránnal lőnek az ukrán BTR-re....XD

Ami a védettségét illeti, nem véletlen kerültek fel a torony oldalára a tojástartók sem, úgy látszik, hogy a RELIKT+a 80mm körüli homogén acélpáncél nem elég a torony oldalára.

Most beszéltük át a Leopárd 2 STRV-122-es páncélzatának oldal védelmét. A kalap szar és a guriga takony között mozog valahol, és ez jobb, mint az A4-es és A5-ösök oldalvédelme....
Ehhez képest a Relikt+100 mm acél az egy elképesztően magas páncél védelem!
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 459
113
Nyugaton FULL HD felbontású hőkamerák vannak, az oroszoknek ilyen nincs

A BMP-2M-be rakott hőkép az 5 km-en azonosítja a célpontot.

A T-80U-ba rakott meg 6,400-ig lát el, és szintén 5 km az azonosítás.

A T-90A-nál és a T-90M-nél ez alap.

A baj inkább az, hogy eleve magukból a harckocsikból kevés van, vagy faramuci a helyzet: Az Oroszok 300 - 500 géppel bírnak, és az Indiaiak bírnak 2,000-es mennyiségű T-90Sz-el, fullos rendszerekkel.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 459
113
A T-90M talán elérii a nyugati színvonalat így a nyugatnak jó, hogy a totál elavult nagy mennyiségű harckocsi helyett lesz kisebb mennyiségű hasonló harcértékű típus. Sokkal könnyebb kezelni 1000db T-90M-et mint 2500-3000 T-72B3-at (meg volt még valamennyi B is), T-80BNM-et és T-90A-t.

A DM 63-as lőszert kevés ország rendszeresítette:

- Ausztria,

- Dánia,

- Finnország,

- Németország,

- Görögország,

- és Törökország.


És a Leó 2A4 / A5-ösök nem tudják tüzelni, A6-os kell hozzá. A DM 33-ast köpködő harckocsiknak simán neki lehet menni a T-90A/M-el.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 007
113
az orosz hőkamerás harci felvételeket
Ha a Kamovok bevetéséről készült felvételekre gondolsz, azok durván lebutított videók. Már az ukrán konfliktus alatt mutattak szíriában készült Aligátoros videókat, és azért ott elég jó volt a felbontás.
Ha a tankok hőkameráira gondolsz, abból talán egyet láttam, de az is kívülről, másik kamerával rögzített anyag volt, elég krumpli minőségben.
Illetve vannak még a kézi hőkamerás videók, tipikusan rajtaütésekről - én nem láttam, hogy azok szarok lettek volna.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 425
120 708
113
A DM 63-as lőszert kevés ország rendszeresítette:

- Ausztria,

- Dánia,

- Finnország,

- Németország,

- Görögország,

- és Törökország.


És a Leó 2A4 / A5-ösök nem tudják tüzelni, A6-os kell hozzá. A DM 33-ast köpködő harckocsiknak simán neki lehet menni a T-90A/M-el.
Van módosított l44a1 löveg ami tudja tüzelni, a leo2PL -ben az van benne.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 459
113
Van módosított l44a1 löveg ami tudja tüzelni, a leo2PL -ben az van benne.

A Lengyeleknek DM 33A1 a legjobb lőszerük, és Pz.531-est próbáltak fejleszteni, mert DM 53 / 63-ast nem kapták meg. És ezért lett a K2-es Black Panther-re váltás, mert ahhoz mindent beígérnek.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 425
120 708
113
A Lengyeleknek DM 33A1 a legjobb lőszerük, és Pz.531-est próbáltak fejleszteni, mert DM 53 / 63-ast nem kaptak.
Ettől függetlenül a löveg a csomagjuk része. Mivel a saját fejlesztésű lőszerük kilövéséhez is szükséges a nagyobb nyomás elviselése.

" The Leopard 2PL tank retains a 120 mm/L44 smoothbore gun of its predecessor. However the gun was modified by Rheinmetall to be compatible with newly-developed high pressure ammunition, such as programmable DM11 high-explosive air-burst ammunition, and high power DM53 and DM63 armor-piercing rounds"
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 525
55 859
113
A DM 63-as lőszert kevés ország rendszeresítette:

- Ausztria,

- Dánia,

- Finnország,

- Németország,

- Görögország,

- és Törökország.


És a Leó 2A4 / A5-ösök nem tudják tüzelni, A6-os kell hozzá. A DM 33-ast köpködő harckocsiknak simán neki lehet menni a T-90A/M-el.

Konkrétan a DM63-as sem lövi át 2 km-ről a T-90A/M páncélzatát szemből, ez a helyzet.
A torony páncélzatát önmagába LOS 1-nek veszi a gyártó kinetikus lőszerekkel szemben, LOS 0.5 súly mellet.
Magyarán a T-90A fő páncéldobozai elviekben 700-800+ mm-ig védenek a tornyon, a teknő felső része meg valahol a két szám között.
A németek a DM53/63-al annó csináltak egy lőtesztett, amit orba szájba reklámoztak. Bele lőttek egy biliacél tömbbe és ott 750 mm átütést mértek....
Ez tényleg jó érték, csak ezt nem védte ERA....

Erre jön az, hogy törőpontos a lőszer. Igen ám csak az is WHA ötvözett.
Vajon ha letöröd egy lövedék hosszának a kb. 20%-át, mekkora energiát veszít? :rolleyes:
Mert szerintem pont ugyan ennyit...
Szóval olyan 600 mm RHA marad az átütésből....

Az amcsik annyival okosabbak voltak, hogy a 80+ cm-es M829A3/4 család esetén kb. 20 centis acéltüske van a lövedék elején. Az 3-szor könnyebb, mint a DU, ergó ők az amúgy is nagyobb átütésükből kb. 10%-ot veszítenek a legrosszabb esetben. Vagyis az amcsi lőszer ERA után is tudhat 700+ mm átütést.
Ezért írtam a múltkor , hogy szerintem a legjobb nyugati lőszer jelenleg, a szolgálatban álló lőszerek közül.

És az oroszoknak is van jó lőszere. Az urános Svinets-1-re (2002-es lőszer!) írnak 740 mm-t....
Én a longrodban 711 mm-t számoltam... Hát az is DM53/63 szint, szóval nem igaz, hogy ne lenne az oroszoknak hasonló.
Ellenben a Leopárd 2A5 svédek által kimért páncélvédelme a torony ékeken 700 mm, a teknőfronton 670 mm KE.

Ezek alapján én nem nagyon érzem a lemaradást. :D:D:D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 808
77 965
113
A DM 63-as lőszert kevés ország rendszeresítette:

- Ausztria,

- Dánia,

- Finnország,

- Németország,

- Görögország,

- és Törökország.


És a Leó 2A4 / A5-ösök nem tudják tüzelni, A6-os kell hozzá. A DM 33-ast köpködő harckocsiknak simán neki lehet menni a T-90A/M-el.
Ki a fenét érdekli? Opcionálisan rendelkezésre áll, a T-90M-hez még ez az opció sincs meg!
 
  • Vicces
Reactions: fip7 and Mark1993

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 459
113
Ki a fenét érdekli? Opcionálisan rendelkezésre áll, a T-90M-hez még ez az opció sincs meg!

Ausztria / Dánia bírnak 50 - 40 harckocsival. Finnország az, ami 250-el, de Finnország az nem fő csapásirány, meg az erdővidék, ezer tóval, és szűk kis ösvényekkel, ott nem lehet harckocsizni.

A Német Hadsereg iszonyatosan leépült, az 50 darab A7-es ugyanolyan kevés, mint a jóindulattal 50 T-90M.

A Görögök és Törökök meg egymást előbb fojtanák meg egy kanál vízben, mintsem Oroszok ellen háborúba vonulni.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 808
77 965
113
A BMP-2M-be rakott hőkép az 5 km-en azonosítja a célpontot.

A T-80U-ba rakott meg 6,400-ig lát el, és szintén 5 km az azonosítás.

A T-90A-nál és a T-90M-nél ez alap.

A baj inkább az, hogy eleve magukból a harckocsikból kevés van, vagy faramuci a helyzet: Az Oroszok 300 - 500 géppel bírnak, és az Indiaiak bírnak 2,000-es mennyiségű T-90Sz-el, fullos rendszerekkel.
Ami 6400 méterig lát el annak nem 5000 méter az azonosítási távolsága, a fizikát megbaszni nem lehet. Inkább felismerési távolság lesz az. Detection, recognition és identification, látótávolság, felismerési távolság és azonosítási távolság.
Ja! Amit a T-80U-ba raktak az álmában sem tudta ezt!