Íme a film: T-90M "Proryv-3"
A T-90M Proryv a legújabb orosz harckocsi, amely az első nap óta harcol az SVOi körzetben. Manőverezhető, lopakodó és nagyon erős: voltak olyan esetek, amikor egy hős tank akár 26 becsapódást is kibírt FPV drónoktól. A legénység mégis életben maradt. A különleges művelet két és fél éve alatt a „Proryv” erősebb védelmet, elektronikus hadviselési rendszert, új ellenőrző és vezérlőrendszert kapott - összesen több mint 100 kisebb-nagyobb változtatást hajtottak végre a kialakításában.
A Tanker Day alkalmából a „Vojennaja Prijomka” forgatócsoportja elment Oroszország fő tankgyárába, Nyizsnyij Tagilba, hogy bemutassa, hogyan születnek ezek a tankok, és hogyan készül fel a T-90M „Proryv” valódi csatákra.
Elég jó videó. Tudom nagy meló, de valami fordításos összefoglalót jó lenne ezekből csinálni és akkor dudi nem értetlenkedne.
Az én nyelvtudásom gyenge, ettől függetlenül pár érdekességet megosztok:
1. A harckocsi terepi használatban 6000 km-s nagyjavítás közi időkkel bír, a teljes elvárt élettartalom kb. 25,000 km.
A gyári gari 6000 km/10 év. Értelem szerűen előbb lövik szét a fronton.
2. Állítólag 6-7 Javelin találat kell ahhoz, hogy egy tank harcképtelenné váljon. Volt olyan T-90M, amely 26 drón találatot túlélt.
A "teknős" tank meg kb. 100 különböző találatot vett föl, szerintük.
3. A harckocsiban Can-Bus rendszer van, ennek megfelelően digitális sok minden. A különböző állapot mérések, hibajelentések, diagnosztikák stb...
4. A harckocsi teljes felszereléssel 53 tonna.
5. Jól látszik a harckocsi belsejében, hogy elég nagy felületen ott a repeszfogó bélés. E mellet fémszövettel védik a kábeleket. Gyakorlatilag mindent is páncéloznak belül is.
6. Jó képeket látunk a hőkamerák teljesítményéről. Nagyon szép képet adnak és jó a kijelzők felbontása is.
7. A gyártási folyamat fokozatosan bővül. De már tömegtermelés van. Mind az új T-90M esetén, mind a T-72-ből T-72B3 átalakítás esetén.
8. Látunk egy T-72B3-as átépítést amire már felszerelték a gyárban az Aréna-M rendszer kazettáit.
Szerintem a T-90M esetén se kell sokat várni erre.