Tank biatlon (Oroszország)

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
5 265
16 377
113
Most őszintén; melyik típushoz kellett volna raknom?

A forrásért elnézést.

http://index.hu/kulfold/2013/08/10/tank-biatlont_szervez_oroszorszag/

ez totális szakmai mélypont az indexnél. egyszerűen nem világos, hogy miről van szó. (talán később javítják)

- volt egy tesztverseny
- lesz egy orosz házi verseny
- aztán lesz egy nemzetközi örmény, fehérorosz, kazah és orosz indulókkal (itt nagyjából a T-72 a legjobb közös nevező, kézenfekvő, hogy mindenki ezzel indul)
- Sojgu szólt Chuck Hagelnek, hogy világverseny formájában is megrendezhetnék, az amerikai mondta, hogy jönnek (és nyilván T-90, Abrams, Leopárd, Leclerc lesz a mezőny)

de az akkor is csak parasztvakítás szerintem, mert pl ha összfegyvernemi versenyt tartanának, helikkel, tüzérséggel gyalogsággal akkor lenne értelme, mert it megint csak az derül ki, hogy melyik hk túrja jobban a sarat, de egy háborúban nem biztos, hogy csak ez számít! mit gondolnak az oroszok, hogy jól belealázzák a sárba többi tankot?? nem hiszem, hogy be jön nekik!

szerintem nem akkora hülyeség, eredendően katonai ihletésű sportokat ültetnek át tankokra. bár az igazi az lenne, ha triatlonként játszanák a dolgot: miután végiglőtték a pályát időre, a végén kapnának egy RPG-t oldalról :)
tuti, hogy marketing igyekezet van a háttérben, ennek ellenére szívesen helyet foglalnék a nézőtéren, és talán nem vagyok ezzel egyedül.

Ha minden gyár átalakítana távirányíthatóra mondjuk 10-10 harckocsit, és összecsapnának a gyártók egymás ellen egy lőtéren, akkor azt mondom, hogy érdekes verseny...

Ma tartották az 1. nemzetkozi tank-biatlont Alabino-ban, melyen oroszok , ormények, fehéroroszok és kazakok vettek részt. A versenyt a várakozásnak megfeleloen az orosz csapat nyerte (nyugati katonai korzet)... A versenyt 42 kulfoldi katonai atasé is megtekintette. A video végén nyilatkozik az amerikai és a német kat. atasé.
http://tvzvezda.ru/news/forces/content/201308171354-eq6x.htm

A riporternek leközelebb ne RedBullból főzzék a kávét és kokain helyett jó lesz a cukor is bele ízesítőnek :)

Nem is jártak rosszul a verseny gyoztesei. Az elso helyzett csapat Niva-hoz vette át a kulcsokat a 2. és 3. helyzett csapatok Ladákat kaptak.

Egy hosszabb video az eseményrol. Lada Niva és Kalina átadása.is benne.
http://tvzvezda.ru/news/forces/content/201308171354-eq6x.htm

Harckocsi biatlon. Az első adás a Rosszija tv műsoráról. A műsorvezető kicsit túl sokat beszél,de hát sportriporter,méghozzá elég híres. Minden csapat T-72B-vel versenyez,ezek a jó megkülönböztethetőség érdekében különböző színekre festették. A versenyen egy komoly akadályokkal teletűzdelt 5100 méteres pályán kell végigmenniük,az akadálypálya teljesítése közben több helyen meg kell álljanak lőni. Harckocsi ágyúval,és NSZVT géppuskával. Az NSZVT-nél maximum 20 lőszert hevederezhetnek egy lőállásban,és úgy kell eltalálják a 900 méterre lévő célt. Az ágyúval különböző távolságra levő célpontokra kell lőniük.Az ágyúhoz lőszert nem vihetnek magukkal,csak a lőállásnál vételezhetnek. Ha nem találják el a célt,akkor 90 másodperc időbüntetés,vagy büntetőkör vár rájuk. A büntetőkör csak 500 méter,de lehet rajta bőven időt veszíteni. Piros tank:központi katonai körzet,zöld tank:keleti katonai körzet,sárga tank déli katonai körzet,világoskék tank:nyugati katonai körzet.

Az normális, hogy az ágyúval tüzeléskor a tank belseje megtelik füsttel? És az, hogy vizen átgázoláskor megtelnek felülről vízzel?
Nem tudom, hogy menyire bonyolult a célzás, de a fiuk elég szarul lőttek az ágyúval és a géppuskával is. Figyelembe véve, hogy ez egy verseny és éles helyzetben még stresszesebb lenne a dolog, eddig sokukat kilőtték volna. Azt hiszem T72-es biatlont jelenleg a szíriai csapat nyerné, csak ők most élesben nyomják otthon, emiatt nincs idejük.

Jó látni "élesben" ezeket a gépeket. Valahogy meg van az egésznek az az oroszos bája :)

@joker

A füstöt nem tudom, de a víz szerintem betudható annak, hogy a gyors ki- és beszállás miatt egyszerűen nem zárták megfelelően a nyílásokat.

joker

Meg kéne nézni,hogy pl egy M1A1 vagy egy Leopard 2A2 mit tud és abból lehetne értelmes következtetéseket levonni.
A géppuskás kifogásodat nem értem.Ekkor a távolságra úgy lő az ember,hogy rávezeti a tüzet a célra nem pedig célozgat fél órán keresztül(igazából ilyet nem is tanítanak nehéz géppuskánál).

Igen a víz lehet ha amiatt van, de a füstprobléma az ágyúnál jelenthet valami hibát. Valaki aki már lőtt ilyennel elmondhatná, hogy mi a helyzet.

dudi
A nemzetközinek tervezett biatlonon majd meglátjuk mi a helyzet, igaz ott valószínűleg a legújabb gépek jelennek majd meg. A géppuskás lövészetbe azért kötöttem bele, mert ha egy ilyen versenyen ezt kérték tőlük, akkor valami értelme csak kell legyen a dolognak. És látszólag elég nehezen ment nekik.

joker
Idén is volt nemzetkozi biatlon , orosz, fehérorosz, kazah és ormény részvétellel....Megtalálod a T-72 topicban.

Nem arra a nemzetközire gondoltam, hanem amire az oroszok meghívták az amerikaiakat, németeket, franciákat stb, hogy lássa a nép a T90/99-es vs. Leo2A6 vs Leclerc vs M1A2 vetélkedőt.

Üdv,

A pontos okát nem tudom, de nem dívik a füstelszívókat használni, csak háborús helyzetben. Még önjáróknál sem láttam bekapcsolva soha egy lövészet alatt sem.
Talán az elégett lőpor mámorító illata miatt . :D

A vizes dologban GrGLy-nél a pont, hermetikusan lezárni több mozdulat, egy ilyen versenyen idővesztéssel jár és kisebb pocsolyáknál nem is szükséges.

A gpu-s célleküzdésnél valóban úgy kell rávezetni a célra, még a legmodernebb hk-nál is, mert ekkora távolságnál a legpontosabb tűzvezető műszer sem tud pontos ballisztikai értékeket számolni, főleg géppuskalőszerekhez, ami igencsak tömegtermék eltérő fizikai tulajdonságokkal (lőportöltet, magsúly...). Valamint a gpu-ból leadott sorozatok szolgálnak a lövegcső célra történő helyesbítéséhez/beszabályozásához és nem biztos, hogy a cél leküzdése volt a feladata elsősorban. A módszer nem változott az elmúlt evtizedekben, a nyugati modern hk-nál sem.