Épp ez az, nem a "rovarok" miatt tettem be ezt a blogot hanem a kritika miatt amit megfogalmaz. Nekem különösen a büntetés/jog/kötelesség téma fejtegetése tetszik.
Elolvastad a blogot? Nem hosszú
Az elmúlt hetet dániában töltöttem, mivel sok éve nem jártam arra, most már más szemmel vizsgáltam.
Azon gondolkodtam miért tud egy ilyen kis ország, kevés lakossággal, minden különleges adottság nélkül, mégis ilyen sikeres lenni.
Arra jutottam, hogy a társadalmuk neveltetésében, az egyének cselekedeteiben rejlik a megoldás.
Családom él kint, köztük egy nyolc éves kislány, aki már ott született.
"Láthatatlan kerítés" van az iskolában, ami azt jelenti, hogy minden gyerek tudja mennyire távolodhat el az intézménytől, és konzekvensen be is tartják, mert képesek felelősséget vállalni a saját biztonságukért, ismerik a szabályokat, és be is tartják őket.
Ha a kislány lát egy darab szemetet, akkor elszalad érte és kidobja a kukába, meg is jegyzi, hogy rossza dolog szemetelni.
Elutasítja az egészségtelen élelmiszereket, mert tudja mennyire fontos a helyes táplálkozás. Nem is érdeklik a cukros dolgok...et cetera.
És itt van a kutya elásva. Mert a többség így szocializálódott. Vigyáznak a saját közvetlen környezetükre, tisztán tartják, rendezetten, nem pazarolnak, harmóniában vannak a természettel.
Ahol nincs infrastruktúra, vagy mezőgazdaság, ott hagyják burjánzani a vadont. Ősöreg tölgyek, és nyírfák vannak mindenfelé, patakok, tavak, mocsarak, lápok, akár az utcákon belül is, ha nincs szüksége az embernek a területre.
Azért jó ott élni, mert a sok kicsi összeadódik. Az ember rendben tartja a házát (sok 100-300 éves ház lakott), ezért rendezett a szomszédság, rendezett az utca, szép a város. Hagyják a természetet, sok a zöld, jó a levegő, minőségi az élet.
Az egész országnak van stílusa, van egy rájuk jellemző néplélek (jó ez az összes Ny-európai vidéki településre igaz).
Szigorúan szabályozzák milyen stílusban és mit építhetsz.
És mindenhol ott a dán zászló. Felhúzzák a kertekben lévő zászlótudakra, kint van minden téren, közterületen, intézményeken. Kiteszik az éttermi asztalra, rátűzik a szendvicsekre. Eu-s zászlót viszont egy darabot sem láttam.
Ha valaki oda települ, annak nyelvtanfolyamokat kell elvégeznie, angol nyelvtudással sem kaphatsz munkát. A más országokban megszerzett szakmákat nem fogadják el, ott újra el kell végezned, ha boldogulni akarsz.
Egy másik érdekes észrevétel. Az egyik autópályát éppen kiszélesítik oldalanként plusz két sávval. 50 km-en keresztül folyamatos volt az építkezés. Nem lineárisan halad egy brigád, hanem a teljes szakaszon megszakítás nélkül építkeznek. Olyan infrastruktúra áll a rendelkezésükre, olyan mennyiségű és minőségű munkagép, amit itthon el sem lehetne képzelni.
Azt mondják ezek az építkezések a munkanélküliség leküzdését segítik.
Ezek nálunk magyaroknál mind hiányoznak. És ameddig nem teremtjük meg, addig soha nem is leszünk sikeresek.