Társadalmi folyamatok

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 813
12 745
113
Találó, hogy éppen egy rovartársadalom ellen kell bizonyítania az individualista alapokra épített emberi társadalomnak. Vajon a rovarok mit szólnának ehhez?
Épp ez az, nem a "rovarok" miatt tettem be ezt a blogot hanem a kritika miatt amit megfogalmaz. Nekem különösen a büntetés/jog/kötelesség téma fejtegetése tetszik.
Elolvastad a blogot? Nem hosszú

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 877
37 146
113
"Kiderül belőle, hogy a haszonelvűség fogalmában gondolkodó, józan emberi értelemnek van igaza."
Ühüm.... o_O
Kicsit kifacsart filozófia uralja...Az erkölcs tekintetében pedig főleg...

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 545
8 355
113
Azt hiszem, berakok néhány részletet a Robert Heinlein által írt , később megfilmesített Csillagközi Invázió könyvből. Maga a könyv sokkal több mint egy rovarirtó akció történet, elég komoly társadalom kritikát fogalmaz meg főleg az ex katona Dubois professzor által, szerintem sok igazság van benne, a büntetés/kötelesség/jog/erkölcs, társadalomra ,emberekre gyakorolt hatásáról.
Belinkelem ezt a blogot ahol épp ezeket emeli ki az írója, néhány perc alatt elolvashatjátok, érdekes.
Köszi! Zseniális.

• Tetszik
Reactions: Lator

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 031
18 251
113
Az állam korlátozásának gondolata a liberalizmussal kezdődött, annak esszenciája. Csak a XX. század végén a hatalmat magabiztosan a kezei között érző liberalizmus tagadta meg önmagát és helyezte előtérbe a hatékony -liberális- államot immár zsarnoki szándékkal.
  • konzervativizmus = kontroll az abnormalitás megelőzésének céljából, hiszen minden konzervativizmus egy jól körülírt normalitásra épül, amit védelmez.
  • liberalizmus = kontrollhiány a saját abnormalitásuk elfedésére és arra, hogy lehetőséget kapjanak a konzervativizmus aláásására, majd lebontására.
A liberalizmus látszatszabadságot hoz létre a konzervativizmus romjain, ám ezt csak addig tartja fenn, amíg nem szembesül, hogy mégse olyan magabiztosan uralkodik. Ez történt a nyugati liberalizmussal az ezredforduló környékén, amikor a történelem nem ért véget és egyre többen kritizálták. Na ekkor kezdődött a liberálisok kontroll iránti igénye. Kvázikonzervatív szerepbe kerültek, magukat immár régi rendként védelmezték a változást akaróktól.
De ez ne tegyen megértővé minket a liberális látszatszabadság iránt! Nem a kontroll hiányára, hanem jó tradíciókra van szükségünk, egy jó rendre amit jó nagy kontrollal megvédhetünk a destrukciótól amit átéltek generációink az elmúlt évtizedekben és amivel szemben érdemes már csak józan ésszel definiálnunk politikánkat.

Az állam hatalmának korlátozása már a Magna Charta-val meg az aranybullával megkezdődött.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 545
8 355
113
Épp ez az, nem a "rovarok" miatt tettem be ezt a blogot hanem a kritika miatt amit megfogalmaz. Nekem különösen a büntetés/jog/kötelesség téma fejtegetése tetszik.
Elolvastad a blogot? Nem hosszú
Az elmúlt hetet dániában töltöttem, mivel sok éve nem jártam arra, most már más szemmel vizsgáltam.
Azon gondolkodtam miért tud egy ilyen kis ország, kevés lakossággal, minden különleges adottság nélkül, mégis ilyen sikeres lenni.
Arra jutottam, hogy a társadalmuk neveltetésében, az egyének cselekedeteiben rejlik a megoldás.
Családom él kint, köztük egy nyolc éves kislány, aki már ott született.
"Láthatatlan kerítés" van az iskolában, ami azt jelenti, hogy minden gyerek tudja mennyire távolodhat el az intézménytől, és konzekvensen be is tartják, mert képesek felelősséget vállalni a saját biztonságukért, ismerik a szabályokat, és be is tartják őket.
Ha a kislány lát egy darab szemetet, akkor elszalad érte és kidobja a kukába, meg is jegyzi, hogy rossza dolog szemetelni.
Elutasítja az egészségtelen élelmiszereket, mert tudja mennyire fontos a helyes táplálkozás. Nem is érdeklik a cukros dolgok...et cetera.

És itt van a kutya elásva. Mert a többség így szocializálódott. Vigyáznak a saját közvetlen környezetükre, tisztán tartják, rendezetten, nem pazarolnak, harmóniában vannak a természettel.
Ahol nincs infrastruktúra, vagy mezőgazdaság, ott hagyják burjánzani a vadont. Ősöreg tölgyek, és nyírfák vannak mindenfelé, patakok, tavak, mocsarak, lápok, akár az utcákon belül is, ha nincs szüksége az embernek a területre.

Azért jó ott élni, mert a sok kicsi összeadódik. Az ember rendben tartja a házát (sok 100-300 éves ház lakott), ezért rendezett a szomszédság, rendezett az utca, szép a város. Hagyják a természetet, sok a zöld, jó a levegő, minőségi az élet.

Az egész országnak van stílusa, van egy rájuk jellemző néplélek (jó ez az összes Ny-európai vidéki településre igaz).
Szigorúan szabályozzák milyen stílusban és mit építhetsz.

És mindenhol ott a dán zászló. Felhúzzák a kertekben lévő zászlótudakra, kint van minden téren, közterületen, intézményeken. Kiteszik az éttermi asztalra, rátűzik a szendvicsekre. Eu-s zászlót viszont egy darabot sem láttam.
Ha valaki oda települ, annak nyelvtanfolyamokat kell elvégeznie, angol nyelvtudással sem kaphatsz munkát. A más országokban megszerzett szakmákat nem fogadják el, ott újra el kell végezned, ha boldogulni akarsz.

Egy másik érdekes észrevétel. Az egyik autópályát éppen kiszélesítik oldalanként plusz két sávval. 50 km-en keresztül folyamatos volt az építkezés. Nem lineárisan halad egy brigád, hanem a teljes szakaszon megszakítás nélkül építkeznek. Olyan infrastruktúra áll a rendelkezésükre, olyan mennyiségű és minőségű munkagép, amit itthon el sem lehetne képzelni.
Azt mondják ezek az építkezések a munkanélküliség leküzdését segítik.

Ezek nálunk magyaroknál mind hiányoznak. És ameddig nem teremtjük meg, addig soha nem is leszünk sikeresek.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 117
26 983
113
Az elmúlt hetet dániában töltöttem, mivel sok éve nem jártam arra, most már más szemmel vizsgáltam.
Azon gondolkodtam miért tud egy ilyen kis ország, kevés lakossággal, minden különleges adottság nélkül, mégis ilyen sikeres lenni.
Arra jutottam, hogy a társadalmuk neveltetésében, az egyének cselekedeteiben rejlik a megoldás.
Családom él kint, köztük egy nyolc éves kislány, aki már ott született.
"Láthatatlan kerítés" van az iskolában, ami azt jelenti, hogy minden gyerek tudja mennyire távolodhat el az intézménytől, és konzekvensen be is tartják, mert képesek felelősséget vállalni a saját biztonságukért, ismerik a szabályokat, és be is tartják őket.
Ha a kislány lát egy darab szemetet, akkor elszalad érte és kidobja a kukába, meg is jegyzi, hogy rossza dolog szemetelni.
Elutasítja az egészségtelen élelmiszereket, mert tudja mennyire fontos a helyes táplálkozás. Nem is érdeklik a cukros dolgok...et cetera.

És itt van a kutya elásva. Mert a többség így szocializálódott. Vigyáznak a saját közvetlen környezetükre, tisztán tartják, rendezetten, nem pazarolnak, harmóniában vannak a természettel.
Ahol nincs infrastruktúra, vagy mezőgazdaság, ott hagyják burjánzani a vadont. Ősöreg tölgyek, és nyírfák vannak mindenfelé, patakok, tavak, mocsarak, lápok, akár az utcákon belül is, ha nincs szüksége az embernek a területre.

Azért jó ott élni, mert a sok kicsi összeadódik. Az ember rendben tartja a házát (sok 100-300 éves ház lakott), ezért rendezett a szomszédság, rendezett az utca, szép a város. Hagyják a természetet, sok a zöld, jó a levegő, minőségi az élet.

Az egész országnak van stílusa, van egy rájuk jellemző néplélek (jó ez az összes Ny-európai vidéki településre igaz).
Szigorúan szabályozzák milyen stílusban és mit építhetsz.

És mindenhol ott a dán zászló. Felhúzzák a kertekben lévő zászlótudakra, kint van minden téren, közterületen, intézményeken. Kiteszik az éttermi asztalra, rátűzik a szendvicsekre. Eu-s zászlót viszont egy darabot sem láttam.
Ha valaki oda települ, annak nyelvtanfolyamokat kell elvégeznie, angol nyelvtudással sem kaphatsz munkát. A más országokban megszerzett szakmákat nem fogadják el, ott újra el kell végezned, ha boldogulni akarsz.

Egy másik érdekes észrevétel. Az egyik autópályát éppen kiszélesítik oldalanként plusz két sávval. 50 km-en keresztül folyamatos volt az építkezés. Nem lineárisan halad egy brigád, hanem a teljes szakaszon megszakítás nélkül építkeznek. Olyan infrastruktúra áll a rendelkezésükre, olyan mennyiségű és minőségű munkagép, amit itthon el sem lehetne képzelni.
Azt mondják ezek az építkezések a munkanélküliség leküzdését segítik.

Ezek nálunk magyaroknál mind hiányoznak. És ameddig nem teremtjük meg, addig soha nem is leszünk sikeresek.
És mennyit tudnak inni :eek:
Meg mondjuk az a dán keksz is orbitális :D

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 117
26 983
113
A sörüket szeretem, meg a jó disznósültjüket.
Ízlések és pofonok, nekem a cseh sör a sör.
Ezer éve volt egy dán angol tanárom, elhívta egyszer az anyját meg öccsét is Bp-re.
Elmentünk kajálni a Kéhli-vendéglőbe.
Cigánybanda, meg ami kell. Borzalmas volt, úgy bebasztak, mint a skandinávok szoktak.
Le lett baszva a prímás, hogy nem tudta a dán himnuszt és elkezdte játszani a svédet helyette.
A taxiban meg elég kétértelmű utalásokat tett az anyuka. Alig lehetett lerázni.
Elég vállalhatatlanok voltak. Rém kellemetlen volt :D

Viszont ezért a kekszért ölnek egyesek :)
1708337090600

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 990
62 178
113
Èrdekes a beszámolód Dániáról.
Azok ott dánok, mi meg itt magyarok vagyunk. Más történelem, eredet, mentalitás, èghajlat stb. Mindkettönek meg van az elönye, hátránya. Akinek az tetszik, szerencsère ( ez az EU egyik kevès elönye...) mehet oda, lehet ott boldog. Csak ne próbálja Dániát idehozni . ( Nem sèrtésnek szánom!) Vagy Magyarországot odavinni.
Régen én is azt gondoltam, hogy bezzeg Svájc, bezzeg Ausztria, bezzeg Németország, bezzeg Hollandia...Egy részükben éltem is.
Kivülröl, ha csak ideiglenesen laksz ott, elsösorban a pozitivumokat látod. Ha ott kell halálodig élned, már megjelennek a negativumok is. Rettenetes az élet Hollandiâban, Angliában, Belgiumban, Észak-Németországban...Az idöjárâs, a mentalitás...
Skandináv orszâgokat nem ismerem.
Aztán csak bezzeg Olaszország maradt, az is a tenger, a kaja a nyelv meg a napsütés miatt.
Szerintem! :)

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 990
62 178
113
Ízlések és pofonok, nekem a cseh sör a sör.
Ezer éve volt egy dán angol tanárom, elhívta egyszer az anyját meg öccsét is Bp-re.
Elmentünk kajálni a Kéhli-vendéglőbe.
Cigánybanda, meg ami kell. Borzalmas volt, úgy bebasztak, mint a skandinávok szoktak.
Le lett baszva a prímás, hogy nem tudta a dán himnuszt és elkezdte játszani a svédet helyette.
A taxiban meg elég kétértelmű utalásokat tett az anyuka. Alig lehetett lerázni.
Elég vállalhatatlanok voltak. Rém kellemetlen volt :D

Viszont ezért a kekszért ölnek egyesek :)
1708337090600
Ebben csak a doboz jó! :)

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 545
8 355
113
Èrdekes a beszámolód Dániáról.
Azok ott dánok, mi meg itt magyarok vagyunk. Más történelem, eredet, mentalitás, èghajlat stb. Mindkettönek meg van az elönye, hátránya. Akinek az tetszik, szerencsère ( ez az EU egyik kevès elönye...) mehet oda, lehet ott boldog. Csak ne próbálja Dániát idehozni . ( Nem sèrtésnek szánom!) Vagy Magyarországot odavinni.
Régen én is azt gondoltam, hogy bezzeg Svájc, bezzeg Ausztria, bezzeg Németország, bezzeg Hollandia...Egy részükben éltem is.
Kivülröl, ha csak ideiglenesen laksz ott, elsösorban a pozitivumokat látod. Ha ott kell halálodig élned, már megjelennek a negativumok is. Rettenetes az élet Hollandiâban, Angliában, Belgiumban, Észak-Németországban...Az idöjárâs, a mentalitás...
Skandináv orszâgokat nem ismerem.
Aztán csak bezzeg Olaszország maradt, az is a tenger, a kaja a nyelv meg a napsütés miatt.
Szerintem! :)
Elsősorban a felelősségre való nevelés, az épített és meghagyott környezet, a nemzeti öntudat, és a jó infrastruktúra a mondandóm lényege.
De minden a nevelésnél kezdődik. Abból fakad a szorgalom, a tudatosság, az összetartás, ami képes elhozni az élhető környezetet és a jólétet.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 545
8 355
113
Igen, mert azt a mindenszarista libernyákok és Brüsszel...
Mindent jól csinálunk, mindig más a hibás.
A szomszéd tehene, na az meg dögöljön meg.
Megboldogult nagymamám kelt ki magából egyszer a cigányság és minden szociális juttatásból élő ellen, akik a nyomorukat mutogatva panaszkodtak.
Azt mondta "mi is szegények voltunk, aztán mégsem putrisodtunk le. Minden tavasszal kevertünk sarat, betapasztottuk a falat, tisztára meszeltük. Felsepertünk mindenhol, rendet tartottunk a portán. Dolgoztunk, tartottunk jószágot, mindig volt mit enni. Tényleg nagyon szegények voltunk, de szépen éltünk."

Volt felelősségtudatuk és szorgalmuk is.
Ez ma hiányzik. Ezt kellene megint megteremteni és kiterjeszteni a szűkebb, majd a tágabb környezetünkre is. Aztán olyan embereket választani vezetőknek, akik szintén eszerint és ebbe az irányba vinnék az országot. Nem is volna szanad léteznie más opciónak.