Társadalmi folyamatok

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 879
37 175
113
Èrdekes a beszámolód Dániáról.
Azok ott dánok, mi meg itt magyarok vagyunk. Más történelem, eredet, mentalitás, èghajlat stb. Mindkettönek meg van az elönye, hátránya. Akinek az tetszik, szerencsère ( ez az EU egyik kevès elönye...) mehet oda, lehet ott boldog. Csak ne próbálja Dániát idehozni . ( Nem sèrtésnek szánom!) Vagy Magyarországot odavinni.
Régen én is azt gondoltam, hogy bezzeg Svájc, bezzeg Ausztria, bezzeg Németország, bezzeg Hollandia...Egy részükben éltem is.
Kivülröl, ha csak ideiglenesen laksz ott, elsösorban a pozitivumokat látod. Ha ott kell halálodig élned, már megjelennek a negativumok is. Rettenetes az élet Hollandiâban, Angliában, Belgiumban, Észak-Németországban...Az idöjárâs, a mentalitás...
Skandináv orszâgokat nem ismerem.
Aztán csak bezzeg Olaszország maradt, az is a tenger, a kaja a nyelv meg a napsütés miatt.
Szerintem! :)
A nagyapám Dániában esett hadifogságba, felajánlották neki a helyi ellenállók, hogy maradjon ott civilként. de inkább magyar katonaként a fogságot választotta...pedig az angol hadifogságnál sokkal rosszabb nem volt, csak a szovjet esetleg. Még volt valami helyi "Heidi" is a képben, mégsem maradt, inkább hazajött a fogság után. Tudom, utolsó csatlóstempó, meg külföldönmindenisjobb...
Ebben csak a doboz jó! :)
Csavaroknak.... :D

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 822
12 810
113
Az elmúlt hetet dániában töltöttem, mivel sok éve nem jártam arra, most már más szemmel vizsgáltam.
Azon gondolkodtam miért tud egy ilyen kis ország, kevés lakossággal, minden különleges adottság nélkül, mégis ilyen sikeres lenni.
Arra jutottam, hogy a társadalmuk neveltetésében, az egyének cselekedeteiben rejlik a megoldás.
Családom él kint, köztük egy nyolc éves kislány, aki már ott született.
"Láthatatlan kerítés" van az iskolában, ami azt jelenti, hogy minden gyerek tudja mennyire távolodhat el az intézménytől, és konzekvensen be is tartják, mert képesek felelősséget vállalni a saját biztonságukért, ismerik a szabályokat, és be is tartják őket.
Ha a kislány lát egy darab szemetet, akkor elszalad érte és kidobja a kukába, meg is jegyzi, hogy rossza dolog szemetelni.
Elutasítja az egészségtelen élelmiszereket, mert tudja mennyire fontos a helyes táplálkozás. Nem is érdeklik a cukros dolgok...et cetera.

És itt van a kutya elásva. Mert a többség így szocializálódott. Vigyáznak a saját közvetlen környezetükre, tisztán tartják, rendezetten, nem pazarolnak, harmóniában vannak a természettel.
Ahol nincs infrastruktúra, vagy mezőgazdaság, ott hagyják burjánzani a vadont. Ősöreg tölgyek, és nyírfák vannak mindenfelé, patakok, tavak, mocsarak, lápok, akár az utcákon belül is, ha nincs szüksége az embernek a területre.

Azért jó ott élni, mert a sok kicsi összeadódik. Az ember rendben tartja a házát (sok 100-300 éves ház lakott), ezért rendezett a szomszédság, rendezett az utca, szép a város. Hagyják a természetet, sok a zöld, jó a levegő, minőségi az élet.

Az egész országnak van stílusa, van egy rájuk jellemző néplélek (jó ez az összes Ny-európai vidéki településre igaz).
Szigorúan szabályozzák milyen stílusban és mit építhetsz.

És mindenhol ott a dán zászló. Felhúzzák a kertekben lévő zászlótudakra, kint van minden téren, közterületen, intézményeken. Kiteszik az éttermi asztalra, rátűzik a szendvicsekre. Eu-s zászlót viszont egy darabot sem láttam.
Ha valaki oda települ, annak nyelvtanfolyamokat kell elvégeznie, angol nyelvtudással sem kaphatsz munkát. A más országokban megszerzett szakmákat nem fogadják el, ott újra el kell végezned, ha boldogulni akarsz.

Egy másik érdekes észrevétel. Az egyik autópályát éppen kiszélesítik oldalanként plusz két sávval. 50 km-en keresztül folyamatos volt az építkezés. Nem lineárisan halad egy brigád, hanem a teljes szakaszon megszakítás nélkül építkeznek. Olyan infrastruktúra áll a rendelkezésükre, olyan mennyiségű és minőségű munkagép, amit itthon el sem lehetne képzelni.
Azt mondják ezek az építkezések a munkanélküliség leküzdését segítik.

Ezek nálunk magyaroknál mind hiányoznak. És ameddig nem teremtjük meg, addig soha nem is leszünk sikeresek.
Azért azt hozzá kell tenni hogy szerintem Dániával sokkal jobban bánt a történelem mint Magyarországgal, nem lett sokszor elpusztítva és kiirtva, nem volt kommunizmus sem.
A többivel egyetértek, a nevelés , az értékek átadása az alapja mindennek.
Ami tetszett még a Heinlein által megfogalmazott gondolatokból az a marxizmus és a demokrácia/dekadencia kritikája is.
Amitől hülyét kapok ma pl itt Franciában az az "igen, de" mentalitás, itt mindenkinek csak jogai vannak de kötelességei semmi, soha semmi nem az ő hibájuk, maga az egész rendszer favorizálja a faszverő szerencsétlenek nevelését (persze később ebből aztán nem kevés politikai tőke kovácsolódik), nemzeti öntudat az egyre kevesebb, néha szinte üldözött ,főleg a baloldal által. Baszott nagy sírás lesz itt ha összeomlik a fenntarthatatlan Szoc rendszer, csípni fogja sokak szemét.
Az állam maga táplálja a működése számára káros elemeket, migrációt, a munkanélküliséget, szélsőséges pártokat, gondolatokat, antinacionalista érzelmeket.
Egyszerűen nem létezik a méltó büntetés fogalma, az egyéni felelősségvállalás sem nagyon.
Mondjuk legyünk őszinték:milyen moralitást várhatunk el egy országtól ahol egy ilyen dekadens , Napóleon komplexusos Macron vezet aki buzipartikat tart az elyseeben , ahol évszázadok történelmi emléke , büszkesége gyűlt össze. Milyen tisztelet ez? Milyen példát mutat ezzel?

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 552
8 370
113
A nagyapám Dániában esett hadifogságba, felajánlották neki a helyi ellenállók, hogy maradjon ott civilként. de inkább magyar katonaként a fogságot választotta...pedig az angol hadifogságnál sokkal rosszabb nem volt, csak a szovjet esetleg. Még volt valami helyi "Heidi" is a képben, mégsem maradt, inkább hazajött a fogság után. Tudom, utolsó csatlóstempó, meg külföldönmindenisjobb...

Csavaroknak.... :D
Nem kell Magyarországról emigrálni. Nem máshol kell megkeresni a boldogságot. Azt mondom, hogy ezt a helyet kellene jobbá tennünk, és ez a lélekben kezdődik. Mert bizony van itt baj a lelkekben és fejekben. A legtöbb létező bajunk onnan ered.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 761
37 399
113
Ízlések és pofonok, nekem a cseh sör a sör.
Ezer éve volt egy dán angol tanárom, elhívta egyszer az anyját meg öccsét is Bp-re.
Elmentünk kajálni a Kéhli-vendéglőbe.
Cigánybanda, meg ami kell. Borzalmas volt, úgy bebasztak, mint a skandinávok szoktak.
Le lett baszva a prímás, hogy nem tudta a dán himnuszt és elkezdte játszani a svédet helyette.
A taxiban meg elég kétértelmű utalásokat tett az anyuka. Alig lehetett lerázni.

Gondolom az öccs inkább bejött volna. :)

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 469
58 878
113
Hagyjuk már,ha dánia is annyi háborút vesztett volna más országokért az utóbbi 200 évben mint mi,annyi embert vesztett volna mint mi,olyan szomszédokat alakítottak volna ki belőlük mint belőlünk,majd 40 év szockó, németek miatt,némi spontán privatizáció,akkor kb 1 nedves folt sem maradt volna belőlük mostanra.
Ehhez képest mi kibaszott jól toljuk vajk árulása óta,sokszor próbáltak ki pusztítani minket,pl a vatikán, meg lauralni, gyarmatosítani,a mi nyelvünket párszor meg is kellett újítani,és sorolhatnám.
Elmehetnek a facba a dánok is,csinálják utánunk amit mi.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 761
37 399
113
Nem lehet összehasonlítani a skandináv társadalmat a nyugat-balkáni vagy közép-kelet-európaival, teljesen más történelmi fejlődés.
Ők a hülyeségig naivak a világgal kapcsolatban, de a magas bizalomszint és a homogenitás jellemezte a társadalmaikat, valamint a teljes konformitásra való hajlam, a "Jante törvénye".

A "Janteloven" 10 pontja fordításban:

1. Nehogy azt hidd, hogy különleges vagy!

2. Nehogy azt hidd, hogy olyan jó vagy, mint mi!

3. Nehogy azt hidd, hogy okosabb vagy, mint mi!

4. Nehogy azt hidd, hogy jobb vagy, mint mi!

5. Nehogy azt hidd, hogy többet tudsz, mint mi!

6. Nehogy azt hidd, hogy fontosabb vagy, mint mi!

7. Nehogy azt hidd, hogy bármit is tudsz!

8. Ne nevess rajtunk!

9. Nehogy azt hidd, hogy bárkit is érdekelsz!

10. Nehogy azt hidd, hogy bármit is taníthatsz nekünk!

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 147
27 007
113
Nem lehet összehasonlítani a skandináv társadalmat a nyugat-balkáni vagy közép-kelet-európaival, teljesen más történelmi fejlődés.
Ők a hülyeségig naivak a világgal kapcsolatban, de a magas bizalomszint és a homogenitás jellemezte a társadalmaikat, valamint a teljes konformitásra való hajlam, a "Jante törvénye".

A "Janteloven" 10 pontja fordításban:

1. Nehogy azt hidd, hogy különleges vagy!

2. Nehogy azt hidd, hogy olyan jó vagy, mint mi!

3. Nehogy azt hidd, hogy okosabb vagy, mint mi!

4. Nehogy azt hidd, hogy jobb vagy, mint mi!

5. Nehogy azt hidd, hogy többet tudsz, mint mi!

6. Nehogy azt hidd, hogy fontosabb vagy, mint mi!

7. Nehogy azt hidd, hogy bármit is tudsz!

8. Ne nevess rajtunk!

9. Nehogy azt hidd, hogy bárkit is érdekelsz!

10. Nehogy azt hidd, hogy bármit is taníthatsz nekünk!
Ezt a magyar lakosságra is rá lehet húzni :D
/meg egyébként sokra/

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 333
34 012
113
Ahol nincs infrastruktúra, vagy mezőgazdaság, ott hagyják burjánzani a vadont. Ősöreg tölgyek, és nyírfák vannak mindenfelé, patakok, tavak, mocsarak, lápok, akár az utcákon belül is, ha nincs szüksége az embernek a területre.

Azért jó ott élni, mert a sok kicsi összeadódik. Az ember rendben tartja a házát (sok 100-300 éves ház lakott), ezért rendezett a szomszédság, rendezett az utca, szép a város. Hagyják a természetet, sok a zöld, jó a levegő, minőségi az élet.
Hát, ha én nem vágom tarra a füvet hetente, már magyarázkodnom kell, hogy nem trehányságból -jó nem is szeretek füvet nyírni- hanem okkal teszem... de ha valaki 100 plusz éves házban lakik, akkor megint csak megkaphatja, hogy miért nem újban, vagy újabban -vagy miért nem úgy építi át, mint ha újabb lenne.

És mindenhol ott a dán zászló.
Én speciel zászlóellenes vagyok -még ha így, leegyszerűsítve furcsán, sőt hülyén hangzik. Jártam Erdélyben, Aradon, mikor minden román zászlóban úszott a kukától a mittudoménmiig. Miközben minden tiszta lelakottság volt. És valahogy ez ilyen nyomot hagyhatott. Nem zászlózni kell, nem ezzel kell az identitást kifejezni. A zászló, mint profán dolog (pl. asztalterítőként, meg minden szarra rakosgatva) is egy otromba dolog. Csinálják azok, akiknek gyenge az identitása. Azok, akiknek bizonygatni, kompenzálni kell valamit.

Ha valaki oda települ, annak nyelvtanfolyamokat kell elvégeznie, angol nyelvtudással sem kaphatsz munkát. A más országokban megszerzett szakmákat nem fogadják el, ott újra el kell végezned, ha boldogulni akarsz.
Ismerős kb. 8 évet élt kint, az építőiparban alkalmazottként dolgozott; angolul sem tudott, nem, hogy dánul. Gyerekeinek meg cége van kint -nem tudom, hogy mennyi dán tudással. Úgyhogy nem tudom, hogy ez mennyire érvényes, általános és ki mit tart boldogulásnak. Az biztos, hogy előny, meg a helyi törvények, szabályok, érdekvédelmi szervezet ismerete sem hátrány.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 560
20 916
113
Én speciel zászlóellenes vagyok -még ha így, leegyszerűsítve furcsán, sőt hülyén hangzik. Jártam Erdélyben, Aradon, mikor minden román zászlóban úszott a kukától a mittudoménmiig. Miközben minden tiszta lelakottság volt. És valahogy ez ilyen nyomot hagyhatott. Nem zászlózni kell, nem ezzel kell az identitást kifejezni. A zászló, mint profán dolog (pl. asztalterítőként, meg minden szarra rakosgatva) is egy otromba dolog. Csinálják azok, akiknek gyenge az identitása. Azok, akiknek bizonygatni, kompenzálni kell valamit.
A dánoknál ha lelakott szarra rakod, vagy ha nem tiszta, ha a szakadt, vagy ha gyűrött akkor törvényt sértesz, bírságot kapsz!
Ha kiteszed a zászlót, akkor annak meg kell adni a tiszteletet! Itthon sokszor a hivatalokon is olyan csoffadt, kopott a zászló, hogy amit említesz, azt a jelenséget ne is említsük sok esetben.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 333
34 012
113
Oszaka városába betiltják a közterületen dohányzást, az e-cigarettát is beleértve! Ezt kellene itthon is, a venéglátóhelyi tiltás jó első lépés volt!

Szerintem meg kulturáltan kellene űzni a közterületi dohányzást. (Meg úgy általában a dohányzást is).
Oszakában nyilván például a nagyobb tömeg, népsűrűség miatt nagyobb kérdés, mint nekem vidéken. Személy szerint igyekszem ahhoz tartani magam, hogy ha nem egyedül vagyok, akkor megkérdem, hogy dohányzik-e, ha nem, akkor zavarja e a füst; vagy ha olyannal vagyok, akit tudom, hogy zavar, akkor megkérdem, hogy ráfújja e a szél, nem zavarja e, ha igen, akkor úgy állok, hogy ne rá menjen.
Azt gondolom, hogy nem mindent kell szabályozni, egyszerűen igyekezni kell közösségi embernek is lenni. Például a szemetet sem azért nem dobjuk el, mert ennyi vagy annyi a büntetés.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 879
37 175
113
Ezt kellene itthon is, a venéglátóhelyi tiltás jó első lépés volt!
Azt remélem tudod, hogy a vendéglátóhelyek, sörözők, kocsmák mélyrepülése akkor kezdődött, amikor betiltották a játékgépeket, helyesen, és amikor a dohányzást kitiltották onnan.
A dohányzás persze káros szenvedély, de törvényi tiltása nem indokolt. Egyszerűbb lett volna, mint ahogy volt korábban is példa erre, dohányzó és nemdohányzó helyiségeket kialakítani, ja...hogy mindenki a füstben pácolódna? Persze tudom, egészség meg minden...de nekem a zőccséggel egyenértékű...

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 560
20 916
113
Azt remélem tudod, hogy a vendéglátóhelyek, sörözők, kocsmák mélyrepülése akkor kezdődött, amikor betiltották a játékgépeket, helyesen, és amikor a dohányzást kitiltották onnan.
A dohányzás persze káros szenvedély, de törvényi tiltása nem indokolt. Egyszerűbb lett volna, mint ahogy volt korábban is példa erre, dohányzó és nemdohányzó helyiségeket kialakítani, ja...hogy mindenki a füstben pácolódna? Persze tudom, egészség meg minden...de nekem a zőccséggel egyenértékű...
A közép kategóriás és afeletti helyeknek nőtt a forgalma. Szélesebb piacot tudnak megszólítani.
törvényi tiltása a nemdohányzók védelme érdekében indokolt, mert a lakosság széles tömegei nem képesek a megfelelő kulturált viselkedésre.
Az eldobált cigicsikkek a környezetet is tartósan szennyezik, mérgezik.
A társadalombiztosítást is fokozottan terheli a dohányzás, hacsak a nyugdíjkasszán spórolást nem tekintjük pozitívumnak...

• Vicces
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 879
37 175
113
A közép kategóriás és afeletti helyeknek nőtt a forgalma. Szélesebb piacot tudnak megszólítani.
törvényi tiltása a nemdohányzók védelme érdekében indokolt, mert a lakosság széles tömegei nem képesek a megfelelő kulturált viselkedésre.
A társadalombiztosítást is fokozottan terheli a dohányzás, hacsak a nyugdíjkasszán spórolást nem tekintjük pozitívumnak...
Az ökör meg igyon otthon egyedül az asszonnyal... :oops:

• Tetszik
Reactions: enzo

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 147
27 007
113
Oszaka városába betiltják a közterületen dohányzást, az e-cigarettát is beleértve! Ezt kellene itthon is, a venéglátóhelyi tiltás jó első lépés volt!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 333
34 012
113
Ennek nem csak ez az oka. Megváltozott a kocsmakultúra is. Nálunk 6 kocsmából 1 maradt, ami csak azért van még, mert ezt csinálta világ életében a tulaj és nem akar otthon ülni, de már ő is 80 felett van.
Hőbörgésért, megkérdőjelezhetetlen mindentudásért, okoskodásért meg már ki se kell otthonról mozdulni, az internet világfalu lett, világkocsmákkal. Ennek jó és rossz oldalával.
Nekem semmi bajom, hogy kitiltották a kocsmákból a dohányzást. Amennyit járok... meg ki lehet bírni azt az 1-2 órát cigi nélkül is. Nem azt mondom, hogy nem lenne jó érzés szivarozva, pipázva beszélgetni, de egyrészt ezt meg lehet tenni kint is, meg úgy nem lehet, hogy gyorsan elszívják a töltött bagót az ember meg ott pöfékel egymagában -sajnos ez már ilyen homós dolog, hogy keresni kell, hogy jé, Te is pipázol/szivarozol?

Teljesen megértem, sőt egyet is értek Veled. Nem mentségként, de sajnos a csikk pont olyan, hogy nem szívesen rakja el az ember -tapasztaltam, próbálgatom visszarakni a dobozba. Hamutartó, kuka meg elég kevés van. És sajnos az ember olyan, hogy ha már el van dobva mások által is, akkor hamarabb "kiesik a kezéből". Persze, ettől még ez a szemetelés sem jó.

Szinte minden könyvelő ismerősöm rákos, vagy abban halt meg. Tiltsák be a könyvelést. A stressz mekkora társadalombiztosítási teher? A sportolóknak nem kopik jobban az izületük? Nem veszélyes dolog? Volt, hogy egyszerre két ismerősöm sérült le egy meccs alatt és vitte el a mentő, hónapokig lehettek otthon. Az nem teher?
Mindenre rá lehet fogni.