Társadalmi folyamatok

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 018
62 281
113
Általában az ilyen embereknek, mindig ez az irányvonaluk. Mondanak ki dolgokat, amiben talán némi igazság is van, de soha nem jutnak el addig, hogy azt is megmondják, na akkor inkább hogyan kellene másképp csinálni.
Lásd: Magyar Péter jelenség. Kritika minden mennyiségben, amiben sok igazság is benne van. Azonban a jó ember azt már nem mondja el, mit is kellene akkor tenni és hogyan.
Az egész hazai balliberális értelmiség ebből él. Van igazuk sok mindenben, de megoldást a felmerülő problémákra már ők sem tudnak. Egészségügy helyzete például. Elmondják hogy milyen rossz, de azt nem hogy hogyan javítanák meg.
Én minden alap problémában és gondolkodásban két nagyon rossz történelmi eseményre mennék vissza. Szerintem innen indultak ki ugyanis a mai állapotok, pláne fejben, társadalmi szinten.
Az egyik Trianon. Nem részletezem.
A másik a Kádári kommunizmus 40 éves agymosása. Ami átkozott örökség, mert még ma is tart a fejek jó részében.
A kádári kor 35 éve volt. Ennek biztos van még valamilyen kihatâsa a mai társadalomra.
De Trianon, 105 évvel ezelött? Ez nekem már nem jön be.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 018
62 281
113
Alapvetően akkora törést okozott a kollektív néplélekben, hogy torzult tőle a társadalom.
(ez a szocializmus öröksége is)
Mohácsot se felejtsük el....:)
(" Nemzeti nagylétünk nagy temetöje, Mohács")
Hogy mi mindig csak katasztrófákra, sikerekre soha nem emlékezünk, az a jele a néplélekben való törésnek, szerintem. Pesszimiste egy banda vagyunk.

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
920
5 309
93
A kádári kor 35 éve volt. Ennek biztos van még valamilyen kihatâsa a mai társadalomra.
Trianon, a 105 év ellenére, mégis, sokkal személyesebb dolog és a jelenlegi lehetőségeinket is sokkal erősebben határozza meg, mint a kommunista éra.

Személyesebb, mert sokan már gyerekként szembesültünk azzal, hogy minket minden szomszédos országban utálnak. A szerbek és a románok soviniszta hangadói 1848-ban, 1919-ben, 1944-ben és 1990-ben újra meg újra nekiálltak a magyarok elüldözésének és kiirtásának, ami azt mutatja, hogy nekifoghatnak mondjuk majd 2040-ben is. A szlovákok később kezdték, de náluk is van igény a magyarellenességre. Az ukránok megnyilvánulásai szintén közismertek, de még a horvátok is képesek fölháborodni azon, ha meglátnak egy történelmi atlaszt.
Nekem gyerekként elég mellbevágó volt látni a Mária Valéria híd romjait, a szögesdrótot a somoskői vár tövében, illetve ráébredni arra, hogy azok a földrajzi nevek, amiket már csak hangzásuk, hangulatuk, varázslatuk alapján is magyarnak, a sajátomnak véltem (Tátra, Tarcal, Hargita, Kárpátok, Erdély, Felvidék, Maros, Nyitra, Kassa, Munkács, Kolozsvár, Hunyad stb...), azok mind külföldön vannak, mégpedig olyan országokban, ahol már az is dühöt, indulatot ébreszt, ha kiderül, hogy én magaménak érzem ezeket a helyeket, sőt, egyesekben már az is, ha meghallják, hogy magyarul szólalok meg.
1000 év történelme, kultúrája, múltja köt a határon túlhoz, ehhez képest a szocializmus 40 éve múló nyavalya volt csupán.

Ami a lehetőségeket illeti, ha nem lett volna Trianon, akkor kimaradhattunk volna a II. világháborúból, ahogyan kimaradtak belőle a svájciak vagy a svédek is, illetve megúszhattuk volna annyival, mint a finnek. Akkor pedig szovjet megszállás, kommunista uralom sem lett volna. De ha mellőzzük is a történelmietlen "mi lett volna ha" ábrándokat, csupán a számok is elég imponálóak: Háromszor akkora terület, két és félszer akkora lakosság, természeti erőforrások sokszorosa, védhető határok, saját folyók és egyetlen szomszédunk előtt sem kellene hajbókolnunk, udvariaskodnunk azért, mert százezernyi magyart tart túszul ejtve a határai mögött.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 263
27 139
113
Az internethez: messziről jött ember azt mondd, amit akar és az interneten általánosan mindenki messze van egymástól. Közösségi médiában a fókusz általában a hangos megmondó embereken van (meg persze jó nőkön és izmos férfiakon), lásd Andrew Tate, ráadásul a személyreszabott tartalmak miatt az embernek sokszor ugyanazokat a témákat dobja fel. Nekem közösségi médiában mindig szögesbankancsos metálos nőket dob fel, de sajnos mindig csalódnom kell, ha az utcán vagyok. :(

Krasznahorkai munkásságát tiszteletben tartom, de azok a kijelentések, hogy: "A magyar történelem csak vereségekből" áll, vagy a „Ma Magyarországon már nincs remény” jobb esetben egyszerű reménytelenség az ő szempontjából, rosszabb esetben pedig egyenesen tiszteletlen mindenki számára, aki itt éli az életét.
Általában az ilyen embereknek, mindig ez az irányvonaluk. Mondanak ki dolgokat, amiben talán némi igazság is van, de soha nem jutnak el addig, hogy azt is megmondják, na akkor inkább hogyan kellene másképp csinálni.
Lásd: Magyar Péter jelenség. Kritika minden mennyiségben, amiben sok igazság is benne van. Azonban a jó ember azt már nem mondja el, mit is kellene akkor tenni és hogyan.
Az egész hazai balliberális értelmiség ebből él. Van igazuk sok mindenben, de megoldást a felmerülő problémákra már ők sem tudnak. Egészségügy helyzete például. Elmondják hogy milyen rossz, de azt nem hogy hogyan javítanák meg.
Én minden alap problémában és gondolkodásban két nagyon rossz történelmi eseményre mennék vissza. Szerintem innen indultak ki ugyanis a mai állapotok, pláne fejben, társadalmi szinten.
A másik a Kádári kommunizmus 40 éves agymosása. Ami átkozott örökség, mert még ma is tart a fejek jó részében.
Nem csak neten, való életben.
Teljes türelmetlenség, empátia hiánya, indokolatlan és szükségtelen agresszió, szenvtelenség.
Elég csak közlekedni, tömegközlekedéssel vagy kocsival.
Megnézni a rendőrségi híreket.

Ennek meg semmi köze 20-40-100 évhez.
A mai ember most él, nem akkor. És úgy viseli magát most, ahogy most akarja.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 263
27 139
113
Trianon, a 105 év ellenére, mégis, sokkal személyesebb dolog és a jelenlegi lehetőségeinket is sokkal erősebben határozza meg, mint a kommunista éra.

Személyesebb, mert sokan már gyerekként szembesültünk azzal, hogy minket minden szomszédos országban utálnak. A szerbek és a románok soviniszta hangadói 1848-ban, 1919-ben, 1944-ben és 1990-ben újra meg újra nekiálltak a magyarok elüldözésének és kiirtásának, ami azt mutatja, hogy nekifoghatnak mondjuk majd 2040-ben is. A szlovákok később kezdték, de náluk is van igény a magyarellenességre. Az ukránok megnyilvánulásai szintén közismertek, de még a horvátok is képesek fölháborodni azon, ha meglátnak egy történelmi atlaszt.
Nekem gyerekként elég mellbevágó volt látni a Mária Valéria híd romjait, a szögesdrótot a somoskői vár tövében, illetve ráébredni arra, hogy azok a földrajzi nevek, amiket már csak hangzásuk, hangulatuk, varázslatuk alapján is magyarnak, a sajátomnak véltem (Tátra, Tarcal, Hargita, Kárpátok, Erdély, Felvidék, Maros, Nyitra, Kassa, Munkács, Kolozsvár, Hunyad stb...), azok mind külföldön vannak, mégpedig olyan országokban, ahol már az is dühöt, indulatot ébreszt, ha kiderül, hogy én magaménak érzem ezeket a helyeket, sőt, egyesekben már az is, ha meghallják, hogy magyarul szólalok meg.
1000 év történelme, kultúrája, múltja köt a határon túlhoz, ehhez képest a szocializmus 40 éve múló nyavalya volt csupán.

Ami a lehetőségeket illeti, ha nem lett volna Trianon, akkor kimaradhattunk volna a II. világháborúból, ahogyan kimaradtak belőle a svájciak vagy a svédek is, illetve megúszhattuk volna annyival, mint a finnek. Akkor pedig szovjet megszállás, kommunista uralom sem lett volna. De ha mellőzzük is a történelmietlen "mi lett volna ha" ábrándokat, csupán a számok is elég imponálóak: Háromszor akkora terület, két és félszer akkora lakosság, természeti erőforrások sokszorosa, védhető határok, saját folyók és egyetlen szomszédunk előtt sem kellene hajbókolnunk, udvariaskodnunk azért, mert százezernyi magyart tart túszul ejtve a határai mögött.
Ez megint tipik.
Az ukránok, a szlovákok, a románok.
Talán a nulladik lépés az lenne ha a trianon-romantika nem az aktuálpolitika napi része lenne.
Történelem.
Lehetne azzal kezdeni a K-medence jobbá tételét, hogy pozitívan viszonyulunk mint ország és mint egyén is
akár a szlovákokhoz is.
Nem mindig azon poénkodni, meg komolyan is mondani, hogy há történelmük sincs és a hasonlók.
Szomorú, ohgy akkor úgy alakult, de ezt dobta a gép.
Visszacsinálni nem lehet, ma meg egyáltalán nem is lehetne.

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 542
5 567
113
Az egyik legfontosabb megoldás az, hogy nem bólógató Jánosokat teszünk a tárcák élére, hanem szakembereket, akik már bizonyítottak.
Bobó, mint hadügyminiszter, Pintér Sándor maffiózó belügyminiszter, mint oktatásért és egészségügyért is felelős miniszter, Nagy Márton gazdasági "Isten", Rogán Tóni propaganda, titok miniszer.....???
Ha "kecskékre bízzák a káposztát", annak láthatóan elég rossz eredménye szokott lenni!
És elmondják, hogy mit kellene másképp csinálni, csak valahogy nem látjátok a fától az erdőt!
Ezermilliárdokat lehetne megspórolni a strómanok kitömésének és a túlárazásoknak a megszüntetésén, vagy legalább mérséklésén, az EU pénzek hazahozásával, a propaganda beszüntetésével.....
A jó kormányzáshoz nem kell reklám.
Csak esély arra, hogy bizonyíthassanak.
Orbánék ezt 15 éve megkapták, és az "eredmény" magáért beszél.
Soha nem voltunk ilyen rossz viszonyban, pozícióban az EU országokkal kapcsolatban.
Az egyébként nyíltan magyargyűlölő Fico a legfőbb szövetségesünk.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki, a Trump melletti elköteleződésből, mert eddig csak a hátrányai látszanak a meggondolatlan, megalomán lépéseinek!

• Tetszik
Reactions: SirHiggins

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
920
5 309
93
Mohácsot se felejtsük el....:)
(" Nemzeti nagylétünk nagy temetöje, Mohács")
Hogy mi mindig csak katasztrófákra, sikerekre soha nem emlékezünk, az a jele a néplélekben való törésnek, szerintem. Pesszimiste egy banda vagyunk.
A honfoglalás siker volt, az azt követő 50 éves Európa-turné fergeteges siker volt, a honalapítás szintén szép teljesítmény, majd a németek, bizánciak, besenyők, kunok, csehek elleni nyertes meccsek szintén, ahogyan Horvátország meghódítása is. III. Béla az egyik leggazdagabb európia uralkodó volt, később Károly Róbert szintén, Nagy Lajos hódításait máig emlegetjük, Zsigmond Budáról a császári trónig vitte, Hunyadi diadalait egész Európa megismerte, Mátyás Morvaországot, Sziléziát, Bécset hódoltatta... - 500 év siker, szívesen emlékszek rájuk. :rolleyes:

De Mohács tényleg maga alá temette az országot. Utána közel 200 év háborúskodás, pusztulás következett, a sikerek átmenetiek, viszonylagosak voltak. Erdély felvirágzott - majd elpusztult, Rákóczi megnyerte az ország nagyját - majd elbukta az egészet, 1848-ban a világot kápráztattuk el, aztán '49-ben eltiportak minket. Az első világháborút elveszítettük, a másodikat szintén, '56 elbukott, a rendszerváltás szintén nem nevezhető sikertörténetnek és ha megnézzük, hogy álltak a dolgaink (népességszám, gazdaság, egészségügy, oktatás, honvédelem stb.) a világban 1985-ben - és hogy állnak 2025-ben... akkor én szintén nem látom a sikert.

Az olimpiai aranyakat én szívesen becserélném egy osztrák, svájci, svéd vagy finn színvonalú gazdaságra és haderőre, de ha a tündérkétől bármit kérhetnék, akkor csak egy győztes háborút kérnék 1918-19-re, mellé pedig egy presszókávét. :D

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
920
5 309
93
Ez megint tipik.
Talán a nulladik lépés az lenne ha a trianon-romantika nem az aktuálpolitika napi része lenne.
Történelem.
Lehetne azzal kezdeni a K-medence jobbá tételét, hogy pozitívan viszonyulunk mint ország és mint egyén is
akár a szlovákokhoz is.
Nem mindig azon poénkodni, meg komolyan is mondani, hogy há történelmük sincs és a hasonlók.
Tipik? Indiánsátrak?
Vagy megint egy tipikus sztereotípia, ami olyat képzel egy megnyilvánulás mögé, amit képzelni szeretne?

Nem a Trianon-romantika a napi aktuálpolitika része, hanem az, hogy Kárpátalján az ukrán nácik üldözik a magyarokat, a Felvidéken a szlovák soviniszták, Erdélyben a román nacionalisták játsszák ki a "magyar kártyát" nap, mint nap! 1944 óta NINCS magyar kormány, amely Trianont bármilyen módon a bel- vagy külpolitikája részévé tenné, sőt, általában kínosan igyekszik megfelelni a szomszédság "érzékenységének", és ha ez nagy néha nem sikerül, máris világraszóló botrányt kapunk a nyakunkba!

Egyébként ami engem illet, én rohadtul nem vagyok a nemzeti romantikának sem foglya, sem híve, és nem viszonyulok negatívan egyik európai néphez sem, sőt, pozitívumot még a románokban is találok - bár tény, hogy hozzájuk azért elég erős nagyítót kell előszedni.

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 757
9 236
113
A jó kormányzáshoz nem kell reklám.
a kormányzáshoz kell a reklám
vagy inkább nevezzük nevén, propaganda
ha az egyik oldali propagandát kikapcsolod automatikusan a másik oldal visz mindent
amikor a ner 2010-ben felszámolt minden közszolgálatiságot a közmédiában felvásárolta a fél privát médiát súlyos károkat okozott a magyar demokratikus berendezkedésben, de egyáltalán nem helyrehozhatatlant, mert továbbra is létezik kiterjedt ellenzéki média a legtöbb szegmensben, talán csak a papírra nyomtatott sajtó amiből teljesen kiszorították a baloldalt
egy normális világban nyilván ezért letöltendőt kellene kapjon a patás és csipetcsapata egy szabad választás után
de ez nem egy normális világ, mert ugyanebben az időben európában meg a baloldal uralt le minden de minden médiát vezetett be sose látott kiterjedtségű cenzúrát (ld. még dezinformáció és gyűlöletbeszéd elleni küzdelem) és tette a nyugateurópai polgárokat laposföldes alusisakos idiótákká mert azoknak semmi de semmi információforrásuk nem maradt a való világról abban az alternatív valóságban amiben ők élnek lenintől jobbra csak nácik vannak, ukrajna független szuverén demokratikus ország amire provokálatlanul rátámadt a gonosz hókuszputyin, a zöldátállás sikeres és már csak egy lépés az áttörés hogy mindent megoldjunk a széllel és nappal, a migráció pedig emberi alapjog és fontos európai érték amit meg kell védeni, a diverzitás az erősségünk stb.
na ebben a háttérben a magyar viszonyok a nerrel annak propagandagépezetével és a megbízható idiótákra alapozó vezetési struktúrájával óvatosabban értékelendő, választani ugyanis nem a normalitás és a ner között hanem a jobbos vagy a balos propagandadiktatúra között lehet

Kockás ing

Well-Known Member
2020. február 10.
168
590
93
Nem csak neten, való életben.
Teljes türelmetlenség, empátia hiánya, indokolatlan és szükségtelen agresszió, szenvtelenség.
Elég csak közlekedni, tömegközlekedéssel vagy kocsival.
Megnézni a rendőrségi híreket.

Ennek meg semmi köze 20-40-100 évhez.
A mai ember most él, nem akkor. És úgy viseli magát most, ahogy most akarja.
Ha így gondolod, akkor javaslom, hogy tegyél ellenük azzal, hogy jó ember leszel. Akkor már nem teljes, csupán részleges lesz a problémád, az meg kezelhető.

Rendőrségi hírekben természetesen nem találsz erkölcsös cselekményeket, nem is értem ez miért lényeges. Ha jótékonyságról szólna nem lenne rendőrségi hír. :)

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 757
9 236
113
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki, a Trump melletti elköteleződésből, mert eddig csak a hátrányai látszanak a meggondolatlan, megalomán lépéseinek!
pártunk és kormányunk nem igazán látja át az értékek és az érdekek alapján történő kormányzás mibenlétét és jelentőségét
trumpnak vannak értékei és vannak érdekei, és ezeket meg is tudja különböztetni
az értékeket megtartja belső használatra, mert őt az usa polgárai választották meg, nem mások
érdekei pedig az usa érdekei, és külkapcsolataiban ezeket alkalmazza, ha a muskot összeengedi a közös értékek mentén az afd-vel akkor az csak azért történhet meg mert úgy ítéli meg hogy az érdekeinek ez felel meg
magyarország érdekei nagyobbrészt európa érdekeivel közösek, mert ide vagyunk betagozódva, akkor is ha jelenleg abban a sajátos helyzetben vagyunk hogy értékeink homlokegyenest ellenkezőek
ezen valamelyest segíthet ahogy európa jobbos politikái megkapják a seggük alá az usából azt a médiát amit eddig nem, és szaporodhat a magyarországéval rokon jobbos kormányzatok száma
a baj az usa-európa érdekkülönbségekkel van
az usa európával kapcsolatos érdeke hogy elvigye a maradék iparunkat, tőkénket, gazdaságunk szinejavát és a legjobban képzett fejeket usákiába, és ebben az usa kormányváltás egy szemernyit se változtatott
európa érdeke nyilvánvalóan az ellenkezője, mindez maradjon itt kapjuk vissza az olcsó orosz energiát és exportálhassuk a végterméket usákiába és máshova
az európai autó- és vegyipar áttelepülése már elindult, minden más ami energiaigényes szintén csomagol, mert az egyetlen alternatíva az usával szemben kína
lehetnek ebben az usa-magyar kapcsolatrendszerben még látványos, az értékek egyezőségén alapuló médiaesemények
de a fontos, milliárd dollár mértékegységben kifejezhető ügyekben ezeknek nem lehet jelentősége
a klasszikus mondás az volt hogy nagy-britanniának nincsenek barátai, csak érdekei
ez úgy pontos, hogy egyetlen országnak sincsenek barátai, csak érdekei
se az usának, se magyarországnak, se másnak

• Tetszik
Reactions: enzo and ZeiG

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 908
67 744
113
Ez megint tipik.
Történelem.
akár a szlovákokhoz is.

A Trianon-romantika sokaknál kimerül a nyers számokban, ami nagyon jó üzemanyaga a parttalan vitáknak.
Hogy hány négyzetkm és hány millió ember lett elcsatolva.
Mert ilyenkor jön a szlovák, az ukrán, meg a román, vagy szerb, hogy de az bizony az ő ősi földjük, meg ott az ő népességük volt nagyobb arányban.

Nem.
Trianon tragédiája nem az elveszett négyzetkm-ek és lakosok számossága, hanem az elcsatolt magyar történelmi városok, kultúrális és polgári-gazdasági központok elvesztése volt.
Mert ezek, Pozsony, Nyitra, Zólyom, Besztercebánya, Kassa, Munkács, Ungvár, Beregszász, Arad, Nagyszeben, Marosvásárhely, Nagyvárad, Kolozsvár, Újvidék mind-mind önálló, Budapesttől kellő távolságra kontrasztosan elkülönülő, nemzeti imázsképző központok, "bolygók" voltak.
Mert hiába éltek a környék falvaiban tótok, oláhok, ha egyszer a fejük felett, nélkülük húzott el az 1000 év, nem tettek hozzá érdemben semmit.
Elit nélküli, kultúra nélküli, töltelék humán állomány volt az övék, mert egy nemzet identitását, történelmét a városokban írják.
A hegyekben megáll az idő, nem zajlik a történelem.

És Trianon elvette a magyar nemzettől az ő városait, míg a megmaradt csonka Magyarország székesfővárosának társadalmi és gazdasági gravitációjához képest a többi megmaradt megyeszékhely egyszerűen már nem volt kellően messze, hogy maga fejlődhessen.
Rákosi 1951-es Nagy-Budapestje után meg végképp nem.
A főváros azóta is elszipkáz a vidék elől mindent, akkora vízfej.

Kádár megpróbált futni az események után, de az 56-os forradalom leverése után a szovjetek által ránk kényszerített TSz-esítés után az agráriumból elvándorlás 1963-ra olyan súlyos gabonahiányt idézett elő, hogy szovjet készlet nem lévén 1964-ben szégyenszemre az USA-ból kellett behoznunk, de dollár hiányában csak gyors lejáratú hitelre. Amely tőkéjének 60 százalékát fél éven belül kellett kifizetnünk.
Mindehhez járult hozzá a szovjetek erőltetett fegyverkezési terve, ami ránk nézve az 1965-70-es ötéves tervre 57 milliárd forintos kiadást jelentett volna úgy, hogy 1964-ben a teljes népgazdasági bevétel 152 milliárd forint volt csak.
Ebből az azt követő öt évben kellett volna több, mint a harmadát haderőre költeni!
Ezért volt az 1968-as Új Gazdasági Mechanizmus, de ezt 1972-ben, mikor Brezsnyev Ferihegy helyett direkt Tökölön leszállva odarendelte magához Kádárt, be kellett fejezzük.
Ezután vettük fel azokat a hiteleket, melyeknél a 1.5 milliárd dollárra 1982-ben már 22 milliárd volt a kamatok miatt az eladósodás.
És emiatt dőlt be az egész népgazdaság, meg az elcseszett barter miatt, továbbá a rendszerváltásnak hazudott hatalomátmentés és az azt követő rablóprivatizáció okozta harmadik nagy XX. századi csapás (Trianon és a Második Világháború után) következtében tartunk ott ahol.
Most.
Mert ennyire legatyásodva, önálló nemzetgazdaság nélkül, a németek gyarmataként léptünk be az Únióba 21 évvel ezelőtt, ami kvázi konzerválta ezt a kiszolgáltatottságot.

Trianon 105 éve volt? Kádár rendszere meg 35 éve?
Nem az adott esemény nettó időtávlata számít.
Fel kéne már végre fogni, hogy egy-egy negyedéves gyors politikai siker érdekében aláírni egy rossz döntést 10 másodperc, de a káros következmények hatásainak láncolata 10, sőt sokkal inkább 100 év, vagy még annál is több.

Kockás ing

Well-Known Member
2020. február 10.
168
590
93
A milyenségről lenne szó.
Miért bűnöznek, miért esnek egymásnak.
Vicces tény:
Magyarországon olyanannyira elterjedt és elfogadott a különböző gazdasági bűncselekmények, hogy a Magyar Büntetőjog Általános Rész című könyv (egyetemen tankönyvnek használják) is így ír róla: "Napjaink tapasztalata, hogy a kialakulóban lévő magyar plurális társadalomban az erkölcsi értékek hogyan relativizálódnak, hogy különböző társadalmi rétegek hogyan viszonyulnak a büntetőjogi rendelkezésekhez. Míg például az élet elleni, az emberi méltóságot sértő vagy a nemi bűncselekményeket a társadalom többsége etikailag is elvetendőnek tartja, addig ez a legkevésbé sem mondható el például a vám- és adóbűncselekményekről vagy egyes gazdasági bűncselekményekről."

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 234
30 004
113
Rákosi 1951-es Nagy-Budapestje után
A városok organikus képződmények. Bárhol is vannak a közigazgatási határok, attól még létezik a város, mint természetes egység. Ezek Magyarország valóságos városai:
funkcionalis-varostersetgek-2022-hetfa-721623.jpg

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 791
37 489
113
Vicces tény:
Magyarországon olyanannyira elterjedt és elfogadott a különböző gazdasági bűncselekmények, hogy a Magyar Büntetőjog Általános Rész című könyv (egyetemen tankönyvnek használják) is így ír róla: "Napjaink tapasztalata, hogy a kialakulóban lévő magyar plurális társadalomban az erkölcsi értékek hogyan relativizálódnak, hogy különböző társadalmi rétegek hogyan viszonyulnak a büntetőjogi rendelkezésekhez. Míg például az élet elleni, az emberi méltóságot sértő vagy a nemi bűncselekményeket a társadalom többsége etikailag is elvetendőnek tartja, addig ez a legkevésbé sem mondható el például a vám- és adóbűncselekményekről vagy egyes gazdasági bűncselekményekről."

Szerintem ez nem valami magyar specialitás. Kétféle társadalom van, az egyik őszintén és mélyen elítéli az ilyesmit (bár ettől még ott is előfordul), a másik meg nem (egyesek szerint ennek ahhoz van köze, hogy nálunk a hatalom (amely az adót és a vámot szedte) jellemzően idegen megszálló, annak kiszolgálója volt az elmúlt 500 évben, átverni "hazafias cselekedet" volt). Mi az utóbbi vagyunk inkább. Csak a "mai fiatalok" között találkozni olyanokkal, akik nem. Bár valószínű ők is kisebbség. Egyébként (akár ironikus, akár nem) a NER sokat fehérített a gazdaságon az elmúlt 15 évben. Nem arról beszélek, hogy közben a NER közeliek hogyan gazdagodtak meg a semmiből - ami nem vám- és adócsalásból történt, hanem mert, ahogy Fricz Tamás mondta, amit korrupciónak neveznek, az a rendszer legfőbb politikája. A nemzeti tőkésosztály létrehozása állami segítséggel. Amely a számára majdnem felfoghatatlan szintű luxusköltekezése, kastélyok, yachtok, egyebek miatt irritálja a közembert.

• Tetszik
Reactions: ZeiG

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 263
27 139
113
A Trianon-romantika sokaknál kimerül a nyers számokban, ami nagyon jó üzemanyaga a parttalan vitáknak.
Hogy hány négyzetkm és hány millió ember lett elcsatolva.
Mert ilyenkor jön a szlovák, az ukrán, meg a román, vagy szerb, hogy de az bizony az ő ősi földjük, meg ott az ő népességük volt nagyobb arányban.

Nem.
Trianon tragédiája nem az elveszett négyzetkm-ek és lakosok számossága, hanem az elcsatolt magyar történelmi városok, kultúrális és polgári-gazdasági központok elvesztése volt.
Mert ezek, Pozsony, Nyitra, Zólyom, Besztercebánya, Kassa, Munkács, Ungvár, Beregszász, Arad, Nagyszeben, Marosvásárhely, Nagyvárad, Kolozsvár, Újvidék mind-mind önálló, Budapesttől kellő távolságra kontrasztosan elkülönülő, nemzeti imázsképző központok, "bolygók" voltak.
Mert hiába éltek a környék falvaiban tótok, oláhok, ha egyszer a fejük felett, nélkülük húzott el az 1000 év, nem tettek hozzá érdemben semmit.
Elit nélküli, kultúra nélküli, töltelék humán állomány volt az övék, mert egy nemzet identitását, történelmét a városokban írják.
A hegyekben megáll az idő, nem zajlik a történelem.

És Trianon elvette a magyar nemzettől az ő városait, míg a megmaradt csonka Magyarország székesfővárosának társadalmi és gazdasági gravitációjához képest a többi megmaradt megyeszékhely egyszerűen már nem volt kellően messze, hogy maga fejlődhessen.
Rákosi 1951-es Nagy-Budapestje után meg végképp nem.
A főváros azóta is elszipkáz a vidék elől mindent, akkora vízfej.

Kádár megpróbált futni az események után, de az 56-os forradalom leverése után a szovjetek által ránk kényszerített TSz-esítés után az agráriumból elvándorlás 1963-ra olyan súlyos gabonahiányt idézett elő, hogy szovjet készlet nem lévén 1964-ben szégyenszemre az USA-ból kellett behoznunk, de dollár hiányában csak gyors lejáratú hitelre. Amely tőkéjének 60 százalékát fél éven belül kellett kifizetnünk.
Mindehhez járult hozzá a szovjetek erőltetett fegyverkezési terve, ami ránk nézve az 1965-70-es ötéves tervre 57 milliárd forintos kiadást jelentett volna úgy, hogy 1964-ben a teljes népgazdasági bevétel 152 milliárd forint volt csak.
Ebből az azt követő öt évben kellett volna több, mint a harmadát haderőre költeni!
Ezért volt az 1968-as Új Gazdasági Mechanizmus, de ezt 1972-ben, mikor Brezsnyev Ferihegy helyett direkt Tökölön leszállva odarendelte magához Kádárt, be kellett fejezzük.
Ezután vettük fel azokat a hiteleket, melyeknél a 1.5 milliárd dollárra 1982-ben már 22 milliárd volt a kamatok miatt az eladósodás.
És emiatt dőlt be az egész népgazdaság, meg az elcseszett barter miatt, továbbá a rendszerváltásnak hazudott hatalomátmentés és az azt követő rablóprivatizáció okozta harmadik nagy XX. századi csapás (Trianon és a Második Világháború után) következtében tartunk ott ahol.
Most.
Mert ennyire legatyásodva, önálló nemzetgazdaság nélkül, a németek gyarmataként léptünk be az Únióba 21 évvel ezelőtt, ami kvázi konzerválta ezt a kiszolgáltatottságot.

Trianon 105 éve volt? Kádár rendszere meg 35 éve?
Nem az adott esemény nettó időtávlata számít.
Fel kéne már végre fogni, hogy egy-egy negyedéves gyors politikai siker érdekében aláírni egy rossz döntést 10 másodperc, de a káros következmények hatásainak láncolata 10, sőt sokkal inkább 100 év, vagy még annál is több.
És? Sokra mész a -volt- magyar városokkal, ha már a Monarchia felbomlásakor a
magyar lakosság szaporulata jó esetben is stagnált, míg a többieké növekedett.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 263
27 139
113
Vicces tény:
Etikailag is elítéli, mégis meg lehet nézni a csal.belüli, nemi erőszakok magas számát.
Vagy csak a sok faszt, aki képes 8 napon túl gyógyuló vagy életveszélyes sérülést okozni csak azért,
mert megelőzték a forgalomban vagy bevágtak elé. És hasonlók.
Vagy mondjuk neki esni verbálisan vagy tettleg a másiknak egy tüntetésen...