Nem is tudom,hogy hová írjam,de talán társadalmi folyamat is ez,a társadalom elhülyülése,avagy a demokrácia,mint teljesen alkalmatlan létszerveződési forma.
Szóval itt volt az anyósom 1 hétig,meg a pasija,épeszűnek tűnő,meglett 61 éves munkásember,3 gyereket nevelt fel,unokák,most is dolgozik,szóval gondoltam mégiscsak otthon élnek,majd jól együtt örvendezünk az otthon zajló folyamatoknak,meg,hogy erőst hazatérnék,és majd milyen szép is lesz újra otthon.
Nos,hogy finom legyek,eléggé tájékozatlannak bizonyult a világ dolgaiban,de abból legalább nem engedett.
A főbb témák,ugye a mostani jövedelmek a tízen évvel ezelőttiekhez képest.
Ugye,hangoztatja,bezzek a kádár rendszerben,mondom neki,hogy a mostani fizujából vegye ki amit a netre,telefonokra,unokák ajándékaira,kocsira,üdítőre,szarvaskolbászra,Erdélyi szilveszterezésre,éttermi vacsikra költ,csak pár dolog hirtelen,és úgy számoljon,mert ugye akkoriban ezek nélkül tudott "olyan jól" élni.
Őőőő,de akkoris,milyen dolog az,hogy egyetlen ember él meg Magyarországon,és mennyit lop,mert azorbán barátja...
Mondom neki,hogy mert a nemzet vízszerelője elnyer pl 600 mlrd forintnyi közbeszerzést,az nem azt jelenti,hogy annyit kapott a helyi otp-ben lévő magán számlájára,és azt kp-ben hazaviheti a cihába begyűrni,majd sötét,füstös szobákban kötegenként szétosztják a fidesz potentátokkal.
hanem kb sok százas nagyságrendű kisebb-nagyobb vállakozónak ad így munkát,akik akár több 100ezer melósnak,alvállalkozónak adnak így munkát,amik el vannak végezve,mindenki időben ki van fizetve,és a lapátos is vehet túró rudit az unokájának,pl.
Ezek után nem láttam értelmét elmagyarázni,hogy hogyan is működik a nagypolitika,és a köré épülő nagytőkés rendszer.
No belpol,csak példálódzok.
Ettől megint bekészült,és jött,hogy miért emelik a nyugdíj korhatárt,mit karnak már tőle,és különben is!
Mondom neki,hogy téged ugyan nem érint,te mehetsz majd időben,de kb azért,mert a jelenlegi formályában alig fentartható a rendszer,mert kevés kis kuruc születik,és több az eltartott,mint az eltartó.
Mondom,hogy kb ezért is hozz(t)a a mostani adminisztráció a jelenlegi családtámogatási rendszert létre,hogy szülessen több krumplifejű kis hun,és majd fizethessék a fizetni valókat.
No,erre jött a tromf,hogy szerinte ebből úgyis baj lesz,ő már látja,mert meg fogják szívatni a fiatalokat ezzel a sok hitellel,mert megint el fognak szállni a törlesztők,és milyen dolog az,hogy az állam kötelezi a fiatalokat a gyerek szülésre...
Itt már vinnyogva röhögtem,amikjor kimentem a következő sörétesért a konyhába,nem éreztem fontosnak megemlíteni a hasonlóságot/különbséget az általa áhított rendszer otp-s gyerekei,és a mostani helyzet között.
Mondom neki,hogy a devizahitelek piaci alapú,kereskedelmi bankok által kihelyezett hitelek voltak,ez meg államilag támogatott,fix kamtú,és törlesztőjű,forint hitel,vagyis senkit sem kötelez semmire az állam,hanem a fiatal házasoknak van lehetőségük arra,hogy kapjanak 10 misi hitelt,ha jön 1 gyerek,akkor kevesebbet kell visszafizetni,ha jön mégegy,akkor még kevesebbet,ha jön a harmadik,akkor meg jóváírják a hátralékot,és mindenki boldog,nem áll ott egy szigorú tekintetű állami alkalmazott gumikesztűben az ágy mellett,és biztatja Tibit,hogy márpedig nyomja rendesen,mert nem lesz hitel...
Ő mondja nekem,hogy nézzek ellenzéki tévét is,mert majd ott elmondják a tutit,azért vagyok ilyen tájékozatlan,mert csak a kormánytévét nézem.
Max hetente 1 híradót nézek meg,ennyit tévézek,de ő ezt nem tudja.
Persze hasonló hatékonysággal,és tájékozottsággal érvelt a manyup pénztár,meg az egészségügy vonatkozásában is.
Szóval nehogy hazamenjünk,mert minden szar,mindenki mindjárt éhenhal,mi is éhen fogunk halni,és az az hazugság,hogy pl most,az utolsó negyedévben mi nőttünk a legnagyobbat eu-s szinten,vagy ,hogy x százezerrel többen dolgoznak mint 8-10 éve,meg 220 a bruttó minimálbér,úgyhogy mind meghalunkl,és különben is!
Ma hajnalban vittem fel a reptérre őket,végig az volt a téma,jó tegnaposan,hogy azorbán meg fog bukni,ne jöjjünk haza,szart se érnek a fizetések otthon,mindenki elégedetlen,meg szarul él,stb.
Bakker,és még csodálkoztam,hogy kik nyertek a nagy faluban,hogy ki szavazott rájuk,és miért.