Az egyház megvédése nem dolgom , én sem vagyok vele túl elégedett, meg a történelem során nagyon sokszor elhagyták a Jézusi utat, szóval bőven van vaj a fülük mögött. Én a keresztény (Ortodox,Katolikus) egyházra mindig úgy tekintettem , mint a világ legrégebbi zárt körű részvénytársaságára.
A Tulajdonos Isten, az ügyvezető igazgató a pápa, a menedzsment meg a bíborosok. A fő baja a cégnek az, hogy a tulajdonos mindent ráhagy a cégvezetésre, pedig jó lenne ha néha rájuk szólna, hogy ezt azért már mégsem kellene.
Viszont, és ez nagyon fontos! A Jézusi út, a keresztény ideológia alapvetően arról szól, hogy a világunk nem tökéletes, és soha nem is lesz az.
Ennek az oka pedig a szabad akarat!
A tanítás pedig az, hogy Önmagunk jóságával tegyük jobbá a világot. Ítélkezés is csak a másvilágon van, ott derül majd ki, hogy mennyit is érsz, és csak ott létezik a tökéletes világ.
Én úgy gondolom, hogy ez egy gyönyörű gondolat, amely alapvetően jobbá tette a világot.
Sajnos ebbe rondított bele a reformáció, amely kivette a szabad akaratot, bele tette az eleve elrendelést (felelősség hárítást) és megszületett a "Lázár Jánosi" gondolat, hogy mindenki annyit ér amennyije ezen a világon van. Hiszen biztos azért vagyok gazdag mert Isten szeret engem.
És ebből nagyon sok minden következik ám, bele értve a rabszolga kereskedelmet, az élet tér gondolatát, alsóbb-felsőbb rendű fajokat stb...
Szerintem így lehet elbaszni egy békés önfejlesztő vallást.
Magának a keresztény gondolatnak pont az az erénye, (és amire vissza térnék), hogy tökéletlen a világ és az is marad.
Ugyanis a legtöbb ideológia azon a véleményen van (fasizmus, nácizmus, kommunizmus, neoliberalizmus, genderizmus stb...), hogy a világ nem tökéletes, de ha majd mi fogunk uralkodni
Így lesznek mindig meszes gödrök és népírtások. A "tökéletességre" való törekvés oltárán mennek milliók a másvilágra....
A kereszténységből ideológiailag ez nem következik.
(Még így is mentek félre dolgok...)
A keresztes védekező háborúkról már meséltek. A középkor se volt olyan sötét, mint gondolták.
Meg elég sok tudós volt igen vallásos a történelem során. Pár Példa:. Isaac Newton (fizikus), Leonardo Da Vinci (polihisztor), Aquinói Szent Tamás (filozófus és teológus)
A Dél-Amerikai népírtás meg elég kettős dolog. Ugyanis egyrészt ott már eleve egy haldokló, őskori civilizáció volt, amely folyamatosan embereket áldozott fel.
Vagyis Európai szemmel egy sátánista tömeggyilkos barbár kultúrát találtak ott Dél-Amerikában. Másrészt a nagyrészük járványban halt meg, nem kard vagy más eszköz által. Ez is egy árnyaltabb kép, mint ahogyan azt eladják.
Elég össze tett téma, és én úgy gondolom, hogy az összkép is igen árnyalt. De ettől függetlenül úgy ítélem meg, hogy a kereszténység egy nagyon értékes ideológia és világ szemlélet, amely jobbá tette a világot amiben élünk. És én szeretném is megőrizni ezt a világszemléletet.