Nem igaz. Olyan elvárások vannak, mint egy infrastruktúra-szolgáltatóval kapcsolatban. A telefontársaság sem szakítja meg a hívásokat, ha nem tetszik a vezetőségének az üzenet ami elhangzik rajta.
Az, hogy "ingyen van" egy remélhetőleg csak ideiglenes anomália a piacgazdaságban, mert az adatrabszolgaság általi finanszírozás rendkívül veszélyes a társadalomra.
Az pedig, hogy nem regisztrálok, sajnos nem rajtam múlik, mert a facebook fantom profilokat hoz azokról is létre, akik nincsenek regisztrálva, és követi őket az interneten. Tehát az is fizet érte, aki nem használja.
A szilícium-völgyi cégek által meghonosított opt-out kultúra is szörnyen káros (bármit megtehetünk az adataiddal, meg nem mondod, hogy ne csináljad. Ja, mi magáncégek vagyunk, nem kötelező regiszhutrálni. Ja nem regisztrátál... hopika ¯\_(ツ)_/¯
Ezen kívül a "ha nem tetszik ne használd" érv sem igazán fair, tekintve, hogy aki nem tetszik a média árnyák-urainak, annak nem lesz hova mennie, lásd pl. a 2017-es esetet, ahol a PayPal és a Visa elkezdték a nekik nem tetszó politikai erőket (akikre ráfogták, hogy fehér-felsőbbrendűség pártiak. Bár a BLM ellenkező színezetével ez nem zavarja őket) ellehetetleníteni. A CloudFare elkezdte az internetről kiszorítani a neki nem tetsző üzenetet hordozókat. Mindezt bírósági ítélet/végzés nélkül. Ez a gond, ezekre nem vonatkozik semmi fék és ellensúly, és egy érvük van, "ha nem tetszik, nem kell használni", te valójával monopol, vagy oligopol helyzetben vannak, és mind egy követ fújnak, a szólás és véleményszabadságot sértő cenzúrát hajtanak így együtt végre, és állami hatásköröket csorbítanak. Arról már ne is beszéljünk, amikor valami félremegy, letiltanak valakit igazán ok nélkül, és nincs fellebbviteli bíróság, szenvedés a szar csetbotokon átverekedni magad egy emberhez, ha nincs a cégben ismerősöd, hogy megnézzék, hogy tévedtek-e?
Én amúgy hajlok a némileg autoriterebb (de nem totalitárius) irányítás felé, láttam a demokráciát nem működni kicsiben és nagyban, de most elvileg ezek az erők a sokszínűség és szabadság nevében teszik mindezt... Legalább ne mondanának a saját ideológiájuknak ellen.
Amúgy neked fizetnek azért, hogy védjed ezeket a kártékony társadalmunkat rágó féreg erőket?