de még egy idézet:
assan 10 éve élek a dojcsoknál, ebből az időből jó öt évig foglalkoztam vállalkozóként azzal, hogy németül nem tudó magyarok kezét fogtam mindenféle ügyes-bajos dolgaikban, úgyhogy nagyjából képben vagyok jogbiztonság, munkaszerződések, munkajogi pereskedés stb. témakörben (peren nem tolmácsolhatok, de ha valakinek szüksége van szakvéleményre, ismerek hiteles tolmácsot aki ahhoz is hozzá tud szólni).
a tapasztalataim alapján a képlet viszonylag egyszerű, bár a tények pontos ismerete nélkül csak spekuláció.
ha a szerződésben, esetleg annak mellékletében vagy későbbi kiegészítésében volt bármilyen kitétel arról, hogy egyeztetnie kell bárminemű nyilvános szereplés előtt, ill. hogy a klub színeiben mondhat-e bármit, ami impliciten vagy expliciten szembemegy a klub által képviselt irányelvekkel (gondolok itt a bevándorlók kvázi kollektív lebűnözőzésére), akkor teljesen jogosan váltak meg tőle. Hőbörögni ezen lehet, de a német széttárja a karját, "öregem, elolvastad, aláírtad. Külön megkérdeztük, hogy érted-e. Ha értetted, jóváhagytad, beleegyeztél, aztán megszegted, akkor bizony apukám így jártál."
ha a szerződésben (mellékeltben, addendumban, stb.) nem szerepelt ilyen, akkor Petry már másnap mehet a bíróságra. Mivel az eset örvend némi nyilvánosságnak, feltehetően erről már vagy tudna a média, ha megtörtént volna, vagy hírt ad arról, hogy Petry ezt fontolgatja. Itt erkölcsi megfontolásoknak, szekunder szégyennek, hasonló, jogilag nehezen értelmezhető aspektusoknak nincs helye. Mondtam valamit, ami vállalhatatlan, tudom, hogy vállalhatatlan, de nem ütközik sem jogszabályba, sem a szerződésem bármelyik pontjába, tehát ha menesztenek érte, az extrém véleményszankcionálás, ami nyugaton kurvára nem kóser, és egészen biztosan pert varrok a munkaadóm nyakába. Vagy legalábbis kilátásba helyezem neki.
A harmadik verzió tényleg az, amit
x y
is megfogalmazott: stikában megegyeztek a klubbal, kapott egy feltehetően ötjegyű végkielégítést, elváltak egymástól. Ha a megállapodás mellé volt egy titoktartási záradék is, akkor erről nem is kotyorászhat egyik fél sem, elsősorban azért, mert ez még jobban lerontaná a Hertha imidzsét, mint ha mondjuk megtartják Petryt.