Nem létezik az országban bejegyzett zsidó kisebbség, ergo hivatalos önkormányzatuk nem lehet, ergo az etnikai célú vallási köntösbe bújtatott intézményeik egyenlő szinten fenntartó támogatással, mint az állami(nem az egyházi, nem arról beszélt) nekem eléggé morcosságot okozó.
Nem letezik katolikus, reformatus stb "kisebbseg" sem. Ezek vallasok ill. egyhazak.
Ha egyházként kapnak is támogatást a nem létező kisebbségük, de létező gyülekezetek számára, még akkor kérdés, hogy mit keresnek a nem létező de reneszánszát élő zsidóságnak zsidó iskolák, szociális intézmények, stb, stb.
Ugyanazt, amit a hasonlo katolikus stb 'joszolgalati' intezmenyek.
Ha megforditod a kerdest, akkor kepzeld el, ha nekem anno katolikuskent a Szabolcs utcai Zsidokorhazba kellett volna jarnom, mert nem lett volna allami avagy katolikus korhaz... mivel egyik sem zarja ki a nem vallasos betegeket, nincs ebben semmi kulonos, mindketto tarsadalmi 'joszolgalati' kuldetest-szolgaltatast ellato intezmeny.
És ezt miért mindenki adójából csörgetik? Ugyanaz mint a rendőr esetében a kérdés feljebb. Senki másnak nem érdeke, de mégis mindenki más fizeti a zárt közösségi érdeket.
Lasd fenn.
A fenyegetettseg meg egy allando mantrajuk csillio eve; ezt semmilyen normalis allam nem tudja ignoralni.
Amugy en sosem lattam semmi problemat a magyar zsidosaggal, par Bauer- meg Niedermuller-fele pondrot leszamitva (de oket eleve nem tekintem magyarnak sem, szoval erositik a szabalyt.)
Ha valoban bicskanyitogato viszonyokat akarsz latni, latogass ki ide.
FYI itt sokkal rosszabb a helyzet a gatlastalan, parazita ortodox zsidok miatt, ok NY Allamban teljesen parhuzamos "onkentes" mentos, rendor stb szolgalatokat hoztak letre - amit persze aztan NYC meg NY State tart el, ezeknek a varacskosoknak, sajat maguk altal fenntartva, de a fizetesuk stb minden a mi adonkbol. Kb csinaltak maguknak munkat, amivel kiszoritottak meg a meglevo szolgalatokat is.
Mindekozben az NYPD nem is jarorozik tulzottan kozottuk, mondvan azert van a zsido patrol, meg eleve a hatuk kozepere kivanjak azt a sok debil, elmebeteg, teljesen masvilagon elo ortodox zsidot...
Mindezzel csak az a baj, hogy azok a jarorok gyakran megdobbentoen agressziv-asszertiv ortodox zsidok, persze mindenfele torvenyi felhatalmazas nelkul, de nagyon beleallnak minden szituba. (Majd privatban atkuldom a sztorit, amikor csunyan osszeakadtam veluk es kenytelenek voltak a vegen meghatralni, jarorostol-mindenestol.)