OZY, márcsak azért is kedvellek téged, mert egy egyetemre jártunk, ezt anno megbeszéltük, de néhány évtizedes eltéréssel. Viszont tudom, hogy utálod a nyugatot, de valamilyen szempontból MO-t is, mert különben nem lennél Kínában. Nekem nem kell magyarázkodni, megértelek. Viszont, az is igaz, amit az előző bejegyzéseim képein látsz. Európa szegényebb részén a Távol-Kelet az az ú gyarmatosító, aki sokkal rosszabb műszaki szinvonalú termelést hoz ide, mint amit én tervezni szoktam... Hát ez a nagy bökkenő és ezért nem állok be abba sorba, amibe, itt, sokak örömére Te is beleálltál, a hanyatló nyugat és a fejlődő kelet narratívájába... Nekünk, mérnökként van abban elelősségünk, hogy, akik csak kisebb részben látnak rá a dolgokra, ezt a putyini-orbáni-stb... baromságot ne csak elhiggyék, hanem igazolva is lássák a bejegyzéseid alapján....
Szerintem inkább ide való...
Nem azért mentem el, mert megélhetési gondjaim voltak, hanem mert elfogyott a szakmai fejlődés lehetősége. Mivel 6 éve elmentem, az elmúlt 2 szavazás során sem szavaztam, mivel nem odahaza élek, döntsenek az ott élők, milyen legyen a sorsuk. Nem utálok egy országot sem - Magyarországot meg főleg nem, mivel a Hazám. Történjen bármi, én magyar vagyok, de ettől nem leszek sem több, sem kevesebb. Viszont az sem mindegy, mit mutatok ebből kifelé.
Mindenki gyarmatosító, amint a pénztárcája megengedi, csak a szintek mások. Ha jön egy kínai/indiai/német multi, akkor a kelet-európai kormányok lemennek kutyába, de amikor a Muskotály kereste a gyárának a helyszínt Európában, akkor ott még a németek is lementek kutyába. Erre van a mondás, hogy mindenki a maga szintjén nyomorog.
Aztán ott van egy nem kimondott tény, de azért a Nyugat elég módszeresen végigrabolta Ázsiát - lásd Shanghai-ból ki voltak tiltva a kínaiak, miközben a Kárpát-medence a Kiegyezéssel egy stabil pályára állt, de USA-ban még adták-vették a rabszolgákat a Capitolium lépcsőjén... Plusz ott van az eltérő munkakultúra. Ázsiában nincs 9-5-ig dolgozom, se évi 30 fizetett szabadnap, tehát amikor ezek nincsenek kapásból az asztalon vagy akarják bevezetni, akkor más az optika. A németek sem adnak német bért Magyarországon - lásd Mercedes gyár Kecskeméten. Egyértelműen anyagi előnyök miatt mennek külföldre a cégek és maximálisan kihasználják az alkuhelyzetet. Az egy másik lapra tartozik, hogy egy-egy ország mibe megy bele (lásd munkatörvények, stb...)
Nem mondom azt sem, hogy a Kelet jobb vagy rosszabb, mint a Nyugat. Van, ami jobb az egyik oldalon és van ami rossz a másik oldalon. A két "világ" - legalábbis ami az elmúlt években lejött - egymással nem teljesen kompatibilis, tehát egyiket sem lehet normálisan megítélni a másikban leélt évek alapján. Németországban is rengeteg minden volt, ami tetszett és Magyarországon is volt, ami nem tetszett - és ez Olaszországra is érvényes.
Kína egy hatalmas lehetőség volt, nem mondhattam rá nemet és nem adták ingyen sem.
Kelet jön fel, mert a Nyugat elpunnyadt - agyára ment a jólét, ezt most pótcselekvésekben éli ki, míg Kelet-Ázsiában pár (száz) milliós nagyságrendben vannak éhes emberek, akiknek a nyugati életszínvonal a cél, de közben mennyi nyugati találja meg a békéjét a keleti filozófiákban. Nincsen ezzel sem gond, ez mindig is így volt, Mezopotámiától kezdve minden civilizáció/kultúrkör vitte magával a korábbit vagy emelt át a másikból egy-egy találkozás során, majd ezzel lett a kultúra egyre magasabb (most tekintsünk el gyengébbet leigázták/eladták/kinyírták vonaltól).
A gondot abban látom, hogy Nyugatról nem jön már magas kultúra, csak harsány zaj, kapkodás, pillanatnyi érdekek. Hol vannak már a klasszikus nyugati értékek? Annyit hordták, hogy beizzadtak, majd amikor kimosták és kiakasztották száradni, elfújta a pénzzel kitömött szél. Aztán ebbe az értékválság okozta vákuumba könnyen be tudott bújni pl. a Putyin. Miért? Mert valahol az emberek rendre és nyugalomra vágynak VAGY több szabadságra. Ebből most megvan a két szélső érték (vadliberális LMBTWETWETWET meg az autoriter berendezkedés) és az egyik a másikat használja a saját legitimációjára. Egyiket sem tartom jónak - ha választanom kellene, akkor Szingapúr.
Amikor a Nyugatot ostorozom, az azért van, mert képtelen vagyok felfogni, mit adtak fel mire... Még csak azt sem mondom, hogy ez ítélet a multikulti felett. A multikulti-t lehetett volna jól csinálni, csak ezt nem a múltjával agyon traumatizált Németországban/Angliában/Hollandiában/Belgiumban vagy a lét könnyűségében bedilizett Svédországban kellett volna ipari keretek között, mindenfajta beavatkozási lehetőség nélkül elengedni, majd kimaxolni a pozitív diszkrimációt és a végtelenségig tematizálni a közbeszédet. Számomra elképesztő, milyen szinten folyik az amerikai/nyugat-európai politikai diskurzus.
Feltenném a kérdést, hogy megérte-e, de ehhez még nem telt el elég idő...