20% morzsolódott le vagy 20% maradt?
(Gépészként a 4. félév végén az évfolyamom felét alsó hangon soha többet nem láttam. Soha. Sehol az egyetemen.)
Kb. 20% morzsolódott le évközben, mármint akit kirúgtak/elment magától,bár ez csak becslés mert nagy, 300+ évfolyamok voltak, az szétesett kisebb 20-30 fős társaságokra, így nem igazán láttad a teljes évfolyamot, aminek a jelentős része be se járt a nagyelőadásra, max hallottad hogy ez vagy az eltűnt, kirúgták.
Kirúgásból viszonylag sok volt, mert a 3. tárgyfelvétel után helló volt, főleg a kerjog, munkajog (én a ‘sorolja fel Magyarország EU-s csatlakozásával mely munkajogi szabályok változtak’
mentőkérdést kaptam a kettesért.) darált, meg persze a polgár, róma, a Be (teljes büntieljárás, kb 700. §) szigó csak simán tanulhatatlan mennyiségű volt.
A szakvizsga lényegében ugyanez mégegyszer, csak sűrítve a 2-5. éves anyag fő tárgyai három vizsgában, egyenként három területről. Bár az a megtanulhatatlan mennyiséget leszámítva valahol könnyebb volt, mert ebből min egyet már láttál az életben és a vizsgátatók is kollegiálisan álltak hozzád, szemben az egyetemmel ahol rengeteg a gyakorlati életében semmit sem felmutató tanszéki kappan, vagy az egyetemről soha ki mem mozdult, péhádés kiscsaj kiskirálykodott.
A csúszások miatt 3. évtől össze-vissza évfolyamok voltak, és sokan elmentek közben már dolgozni és/vagy gyakorlatra, hogy valamit tanuljanak is az életben, mert néhány jó gyakorlatot/gyakorlatvezetőt leszámítva az előadás csak seggelésre felkészítés volt, sokat nem adott a gyakorlatok nagy része meg nagyrészt repetitóriumként működött. Du. Gyakorlaton tanult az ember meg vizsgaidőszakban intenzíven, mivel anyag nagy volt, az előadás meg régen, benyomtad rövidtávúba 3-4 nap alatt. De azt a 4-5 napot mindenki végigtolta, több-kevesebb hatékonysággal, a linkek is, max. az utóbbinak sokkal gyengébb esélye volt, mert - vizsgán félredumálás sehol nem működött.