Mármint a 200 nettó+ borítékot?
Mert persze értem én nyugat magyarországi multiknál 3 műszakban akár... Na itt dolgozik az ország kisebbik része.
Franc tudja, ha bármilyen szakembert hívok, az, ha kiszámolom, meg minden, nem kétszáz+boríték.
Egy szakképzett gyári munkás, aki fejlesztette magát, meg képezte, az még K-Mo.-n se feltétlen minimálbér.
Persze, aki beesett a gyárba, vagy olyan munkát végez, ami kb. betanított munka, ott mire kéne adni hatalmas fizetéseket? Igaz, még ebben az esetben is előfordul szemmel látható fizetés.
Tehát nem csak az van, amiről ugye szó volt, hogy egy jó fizetésért kell egy bsc diploma, meg több év gyakorlat. Mert ugyan így egy diploma sem garantál jó keresetet.
Meg számold már ki, hogy mondjuk érettségi nélkül ha elkezd dolgozni 17 évesen a fiatal, az 25 éves koráig mennyit keres adómentesen, még "200+boritékért is" mikor egy diplomás egyáltalán eljut oda, hogy kikerül az iskolából és elkezd szakmájával gyakorlat nélkül pénzt keresni -és addig sincs ingyen az egyetem, amit esetleg munkával meg tud keresni.
Kezdésnek mondjuk a csokra elbaszott milliárdokból állami bérlakásprogram, és szabályozott bérleti piac kellett volna.
A csok nem hülyeség, csak tudni kellene élni vele, nem úgy, hogy friss házasok, gyerek nélkül bevállalnak látatlanba 3 gyereket.
A bérleti piac meg kiforrja magát magántőkéből, magánemberekből; mint nyugaton. Legalábbis úgy látom, hogy kb. arra felé megy a dolog. Semmi szükség sokkal jelentősebb állami, önkormányzati bérlakásra szerintem. Azzal foglalkozni kell, az amortizálódik, arra költeni kellene, meg ilyenek. -Ez még a meglévő lakásállománnyal sem működik általában.
Helyette maradt a Szent Piac, és a szabadrablás.
Milyen szabadrablás? Akinek van esze, meg számolgat, az nem irreálisan magas árért adja ki, hanem úgy, hogy hosszú távon folyamatosan ki tudja adni, még ha ez a hirdetésekben levő árak alatt is marad. Saját példa, mi mikor a bérlő a covid alatt nem tudott dolgozni, megegyeztünk, hogy majd egy részét majd törleszti, hogy ha beindul újra az élet -mert megbízható mindig rendszeresen fizető lakó. Ebben, mi a franc a szabadrablás? De ezt nem lehetett volna mindegyikkel megtenni. Szóval azért kettőn áll a vásár.
A fiatalok meg szépen rezignáltan ülnek, és beletörődtek, hogy soha nem lesz gyerek.
Távol álljon tőlem, hogy ilyen jellegű tanácsokat adjak, de nem a rezignált üléstől lesz gyerek; tudod, azt a gólya hozza.
ugyanaz a lakás min 60 inkább 80 milla
Milyen lakás ez? Egy garzont, városban veszel 25 millióért 1,5 szobás garzont. Két-három embernek elég, majd cserélik nagyobbra ha tudják. Nem kevés az sem, de azért elég szignifikáns különbség és nem ilyen nagy mértékben eltérő fizetéssel. (BP-vidék viszonylatban).
A fiatalok adókedvezménye amúgy is a történelem legnagyobb faszsága, mert akiknek kéne, azoknak nem segít, akiknek segít azok meg feketén dolgoznak.
Ne haragudj, de ez hülyeség. A fitalok nagy része -és talán egyre nagyobb része- nem egyetemre jár; meg a járók közül vannak akik duális képzésben járnak, akiknek ha jól tudom, egyébként ugyan úgy adózniuk kellene.
Amúgy igen, a média formálta át a fejeket. Jah nem. Hanem a létbizonytalanság. Csak erről nem beszélünk.
Mindegy, hogy ez úgy jön a felszínre, hogy klímaszorongás, vagy úgy, hogy nem lehet már tovább aprózni a földeket (igen, az alföldön volt egy hasonló időszak. Aztán a török megoldotta ezt a gondot)
Tudom, nagyon régen volt; nagyszüleink idejében, de régen ágybérletek voltak, aztán jött az, hogy mindenféle sufnikat, adtak ki szobának, most meg már egyetem után egyből családi házat akar az ember; ami érthető bizonyos szempontból, de realitást kissé nélkülöző vágy (úgy, hogy mellette csak kéne még ez meg az, egy jobb számítógép, egy nyaralás, egy autó stb.)
Az egyke, meg az egyse rendszere rendszeresen ott alakult ki, ahol egyébként anyagilag megengedhették volna és a vagyon elaprózódásnak már kb. nyoma sem volt. És pont ott volt nagyobb a termékenységi arány (ahogy most is), ahol nagyobb a szegénység.