Konkrétan ott áll üresen több lakás, kiadnák bérletbe, de a kutyának nem kell, mert nagyrészt a fiatalok elmennek Grazba, vagy más városba lakni, vagy ha épp nem is, de napi 1-1,5 órát ingáznak a munkahelyre. (Meg nyilván vannak a többgenerációs házak.) Szerintem nem építettek már ott se nagyon lakóházat 10-en éve (ahol voltam). Persze, így is a többség rendezettebb, mint a határ ezen oldalán. Meg is értem, hogy mondták, hogy a magyarok nem képesek még a füvet sem levágni. Onnan nézve valóban balkán már az első magyar falu is. Pedig ugye régen nem, hogy egy ország, még egy megye is volt.
Nem mindegy Neked, hogy melyik falu? Szerinted aki nem azt fújja teljes mértékben amit Te elképzelsz és valósnak VÉLSZ, az már nyilván hazudik éjjel és nappal.
Burgenlandi falu, az van, amit leírtam. Hazudni nem szokásom. Ha az amit leírtam szerinted propaganda az a szíved joga. Azt hiszel, amit akarsz, nekem aztán oly' mindegy. Én senkit nem akarok sem erről, sem arról meggyőzni, pláne vad idegen embereket.
Azért is hoztam át ide, mert már nem volt szó rezsiről.
Részben igazad van, de nem mindennek az anyai haszonról kell lennie. Az ember nem hangya, vagy méh, hogy kaptárakban éljen.
Szerintem a vidéki elnéptelenedés sokkal több rétű.
Részben fejben is dől el, hisz a távolságok is csak relatívak. Hisz városban is simán közlekedik fél-egy-másfélórákat az ember; vidéken ez meg annyi, mint ha a itthonról a Mercedes gyárba járnék napi szinten. Pedig ez már szerintem elég szélsőséges távolságnak tekinthető hazai viszonylatban napi ingázásra.
De most ezt annyira nem ragoznám, mert elég hosszúra nyúlna szerintem, annyira meg szerintem senkit nem érdekel.
Szerintem ez az érték a nullához elég közel lenne. Meg sokszor az önsegítés hiánya a valódi gond.
Esetleg ennek első felét csak Te gondolod, de szerintem senki nem mondta. Én legalábbis személy szerint nem gondolom így, illetve igen, de nem abban a formában.
Amég munka nélkül nem halnak éhen az emberek, amég fél tábla Milka csokik és sörös meg "szeszes ital" üvegek vannak szana meg szét dobálva, addig jólét van. Magyarország egy jóléti állam világviszonylatban is; itt az hal éhen, az fagy meg, aki akar. Lehet, hogy tömegek élnek viszonylagos szegénységben, de van egy elég erős védőháló is egyben. És itt jön megint az öngondoskodásra való képesség és akarat.
Nem mindenki tudatosan él, nem mindenki gondolkodik -így, nem mindenki számol és nem mindenki tervez, nem mindenki törekszik, nem mindenki igyekszik. Ahogy írod is és nagyon egyet értek Veled ebben:
"Egész egyszerűen a hazai emberekbe semmilyen módon nem nevelték bele azt, hogy nem az a spórolás, hogy letekered a fűtést és fagyoskodsz, hanem költesz arra, hogy aztán mindig alacsony legyen a rezsi. Még az sem költött rá, aki meghetette volna sőt, sokszor kereszte is vert másnak.
Az eredmény ismert."
Und? Haverom a gazdasági válság után az egyetemen az első félév után visszafizette az ösztöndíjából az addig felvett diákhitelt és magát is fenntartotta albérletestúl. Igaz, nem egyedül lakott, de nem is dolgozott mellette, mert akkor valóban nem volt még diákmunka. De fiatalabb korosztályban is van több ismerősöm, aki kényelmesen fenntartotta magát ösztöndíjból és munkából az egyetem alatt. Ez nem egy akkora nagy csoda szerintem.
Ezt azért elárulhatnád, hogy ki írta, hogy rossz Ausztriában? Mert senkitől nem láttam leírva ilyet.