A terrorcselekmény definíciójában benne van ez is:A terrorcselekménynek az az ismérve, hogy államnak szembeni kényszerítést alkalmaz. Az antifák esetében ez még távolról sem merül fel.
Sima közösség elleni erőszak, jó a minősítés.
Budaházy ügyeit csak felületesen ismerem, az biztos hogy folyamatosan kavarta a szart és 2006-ban Toroczkaival együtt és komoly szerepe volt az események elfajulásában (TV székház). Most nem ezt róják a terhére hanem a magyaroknyilais bohóckodást, ami szerintem határeset, a részleteket nem ismerve azért az biztos hogy van benne egy szervezett, államellenes vonal, megfélemlítési szándék. Az ilyet pedig csírájában el kell taposni, olyan súlyos következményei lehetnek.
Klasszikussal élve - minek ment oda.
"314. § (1) Aki abból a célból, hogy (...) a lakosságot megfélemlítse (...) személy elleni erőszakos, közveszélyt okozó vagy fegyverrel kapcsolatos bűncselekményt követ el, bűntett miatt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő."
Szerintem ez megáll a hétvégi esetekre.
Ha részeg fiatalok bevernek pár ablakot, az lehet sima garázdaság, ahogyan többnyire az is, de lehet terrorcselekmény is, ha éppen annak akarjuk értelmezni. Ha éppen a kormányon lévő párt egyik pártházának ablakait verik be, akkor ezt lehet az államrend erőszakos megdöntésére tett kísérletként is felfogni, hiszen hogyan kormányozzon a kormány, ha megostromolják a pártházát? Máris veszélyben az állam működése! Tartsunk az érintetteknél házkutatást, foglaljuk le az Egészséges Fejbőr / HétköznaPI CSalódások kazettáikat, a 24 cm-es vadászkést meg a dédapa isonzói fokosát, keressünk valakit, aki tanúsítja, hogy az elkövetők mondtak (sőt, kiabáltak!) már olyat, hogy "kötelet a miniszterelenök úrnak" - és kész is a vád.
Szerintem nyilvánvaló, hogy Budaházy és társai anno nem az állam, hanem a kormány ellen léptek föl, miután kiszivárgott, hogy annak miniszterelnöke a 2006-os választások után beismerte, hogy csak a költségvetés meghamisításával és folyamatos hazugságokkal marad(had)tak hatalmon. Az őszi megmozdulásoknak elméletileg így tehát jogelméleti síkon jogalapja is lehetett, hiszen azok egy "törvénytelen" kormány ellen indultak meg. (Ezt a narratívát az akkor még ellenzéki Fidesz is támogatta megszólalásaival, meg az emlékezetes kordonbontással.) A törvénytelen kormány aztán számos (további) törvénysértést elkövetve szétvert minden zavargást, tüntetést, de még azt is, aki a környéken volt - ezért érezhették jogosnak Budaházyék is a maguk "harcát"...
A 2010-es választási eredmények, az MSZP elolvadása, az SZDSZ megsemmisülése és az első kétharmad után tehát lett volna jogalapja a 2006-7-es lázadók elleni eljárások megszüntetésének. Budaházyt még 2009-ben kapcsolták le (végleg), és a Gyurcsány-bandával szemben egyébként végig elszámoltatást ígérő Fidesz-éra most ahelyett tovább görgeti ezt a Gyurcsány által megkezdett vegzatúrát - ami a ténylegesen elkövetett cselekmények ismeretében, 10+ év után egyszerűen abszurd.
Jogilag persze biztosan lehet úgy csavargatni a dolgot, hogy Budaházy soha életében többé szabad ember ne lehessen, de számomra nyilvánvalónak tűnik, hogy ez nem jogi-, hanem politikai síkon értelmezhető ügy. Nem tudom, hogy mi áll a hátterében, de talán az, hogy jól jöhet még a kormánynak, ha egyszer majd baloldali rendetlenkedőket vághat felgyújtott lábtörlőkért meg fröcsögő kommentekért terrorcselekmény vádjával évtizedekre a rács mögé. Akkor majd mondhatják, hogy tessék, nálunk nincs kettős mérce, kérdezzétek csak meg a szomszéd cellában sóhajtozó Gyuri bácsit, itt rohad már húsz éve!
Ezért bízok abban, hogy ha már annak a szerencsétlennek nem kegyelmeznek, talán keményen megmérik az antifa bűnözőket is. Hogy mire hivatkozva, az nekem speciel tökmindegy, ha nem ízlik a terrorcselekmény, lehet emberölési kísérlet is, de felőlem akár a számvitel rendjének megsértése miatt is kimérhetik rájuk azt az X súlyos esztendőt - csak mérjék ki!