Társadalmi folyamatok

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 146
16 753
113
Hát igen. A Ratkó gyerekek lassan megtérnek teremtőjükhöz.

A szülőképes korban lévőknél (mondjuk 25-45) lenne érdemes összevetni a születések aránylását egy idősoron az ugyanilyen korábbi adatokkal, mert az tuti hogy az eleve öregedő korfa miatt egy ideig népességfogyás lesz, azaz több ember hal meg, mint aki születik, egy olyan adottság ami nem fog változni, ha nem lesznek hirtelen extrém magas születésszámok.

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
437
2 866
93

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 827
25 646
113
Ki ez a Páva Adorján nevű barom?
Ilyeneket ír az ömlengései közepett:
"a világszerte csodált, túltengő boldogság, a szinte tökéletes, globális szinten példamutató oktatási-nevelési rendszer" :D
..
Mi a csodálni való egy olyan oktatási rendszerben, ahol nem tanítanak már folyóírást?
Rohamtempóban épülnek le minden téren, a demográfiai zuhanásuk is kirívó! Miért pont a sport lenne kivétel?

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 579
71 497
113
Anno jó régen a saját kutyánk bunyózott egy másikkal, szét akartuk szedni őket, de pont a saját harapott
meg, amikor megfogtam a grabancát.
Nyilván nem szándékosan, hanem a harc hevében.
És ez saját kutya volt, egy golden retriever.
Szerintem kurvára nem nyúlogatnék két vadidegen kutya közé, főleg ha az egyik egy 'harcra' tenyésztett fajta.
A vizet nem bírják közben sem. Jól pofán kell locsolni őket, egyből szétszaladnak, persze az utcán nincs slag az embereknél.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 681
31 825
113
A vizet nem bírják közben sem. Jól pofán kell locsolni őket, egyből szétszaladnak, persze az utcán nincs slag az embereknél.
A miénk tesómat kapta meg, véletlenül, megpróbáltuk elcserélni a kva sünt szívsonkára, és tesóm ujja ott maradt, nem volt szándékos. Én épp két kézzel fogtam az eb grabancát, h ne szaladjon a tüskés labdával.
De a víz, főleg a hideg segít.
Mondjuk ha szájzárat kap, azon lehet, a víz se segít.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 231
35 845
113
Ki ez a Páva Adorján nevű barom?
Ilyeneket ír az ömlengései közepett:
"a világszerte csodált, túltengő boldogság, a szinte tökéletes, globális szinten példamutató oktatási-nevelési rendszer" :D
..
Mi a csodálni való egy olyan oktatási rendszerben, ahol nem tanítanak már folyóírást?
Rohamtempóban épülnek le minden téren, a demográfiai zuhanásuk is kirívó! Miért pont a sport lenne kivétel?

Ezt iróniának szánta a szerző, gondolom. Nem tudom valóban akkora hírneve van-e az oktatási rendszerüknek, szerintem csak magyar ellenzéki körökben létezik ez a hatalmas nimbusza. Ott is csak pár év óta.

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
2 093
8 508
113
Elhihetetlen, errol is kiderult, hogy komplett BS hogy a koleszterol rossz neked (ahogyan a zsirrol is kiderult, hogy a cukor iszonyu karos, nem a zsir):

A paleósok ezt már jó ideje tudják, valamikor 2005 körül olvastam Szendi Paleolit táplálkozás könyvét, ott is szépen le volt vezetve, publikációkkal alátámasztva, szóval ide is elért. Vannak orvosok akik tisztában vannak a dologgal, amikor édesapám sztentet kapott, az orvosa monda, hogy a sztatinokat nem tudja ajánlani, többet ártanak a májának mint használnak a szívének, azóta sem szedi.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 151
12 499
113
A paleósok ezt már jó ideje tudják, valamikor 2005 körül olvastam Szendi Paleolit táplálkozás könyvét, ott is szépen le volt vezetve, publikációkkal alátámasztva, szóval ide is elért. Vannak orvosok akik tisztában vannak a dologgal, amikor édesapám sztentet kapott, az orvosa monda, hogy a sztatinokat nem tudja ajánlani, többet ártanak a májának mint használnak a szívének, azóta sem szedi.
En eleve nemigen eszem carbot, csak proteint, zsirt meg zoldsegeket. A max carb nalam nemi gyumolcs. :)
Apropo, ha mar belementunk a temaba, rengeteg dolog dolt meg az elmult 20-10 evben - peldaul a materializmus, gyakorlatilag mar akkor, amiko a double slit kiserletbol kiderult, hogy csak me3figyeles/meres eseten lesz anyagga barmi, maskulonben hullam marad; bar ebbol a kedvencem az agynak az elpusztithatatlan, nem materialis resze:

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 368
59 307
113
Ezt iróniának szánta a szerző, gondolom. Nem tudom valóban akkora hírneve van-e az oktatási rendszerüknek, szerintem csak magyar ellenzéki körökben létezik ez a hatalmas nimbusza. Ott is csak pár év óta.
A 2000 es évekig valóban az élen jártak, de azóta a folyamatos "progressziv reformok" miatt lecsúsztak nemzetközi összehasonlitásban. Olvastam a napokban... :)

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 307
20 247
113
Konkrétan a quantum mechanics alapja Bohr óta (a.k.a. Copenhagen interpretation, kb 100 evvel ezelőttről), de sebaj, egyszer majd biztos tanulsz rola te is. :p
Taníts mester! Nekem kimaradt anno a Nagy Károly könyvből, hogy a materializmust cáfolta meg a kísérlet... Mondjuk én elméleti fizikából szigorlatoztam, nem quantum mechanicsból, szóval lehet, hogy lost in traslation, you know...

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 151
12 499
113
Taníts mester! Nekem kimaradt anno a Nagy Károly könyvből, hogy a materializmust cáfolta meg a kísérlet...
Egyetlen kereséssel biztosan tucatnyi videot talalsz a témában, pl Penrose, Stapp stb elméletei. Van legalább 4-5 különböző elmélet arról, hogyan válik hirtelen anyaggá a megfigyelő jelenlétében a hullám, ami egyértelműen*nem* material effect.

Mondjuk én elméleti fizikából szigorlatoztam, nem quantum mechanicsból, szóval lehet, hogy lost in traslation, you know...
Jah, elméleti fizikából - csak a kvantummechanika meg Wigner, Neumann, Heisenberg, Bohr valamiért pont kimaradt, ugye? :cool:

Semmi újat nem mondtam, ez évtizedek óta egy nyitott kérdés, pont úgy, mint mondjuk a sokáig divatos neodarwinizmus, amiről 10-20 éve már a legmegaltalkodottabb ateista kutatók is elismerik, hogy az elmult 60-70 kutatásai végérvényesen megcáfolták az elméletet.

Érdemes ám haladni a korral, egy regi "szigorlat" nagyon hamar elavul. :p

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 151
12 499
113
Utobbi temahoz egy szorakoztato hir:

Ezzel a vegtelenul lelkes cikkel csak az a baj, hogy soha a budos eletben meg nem sikerult a legegyszerubb eredmenyt sem elerni - ti. mindig "eloregyartott" anyagokbol az elmelet egy-egy lepeset probaljak megcsinalni, amelyeket aztan gyozelemnek allitanak be.
Total szemfenyvesztes, megint egy olyan terulet, amit egyszeruen a rengeteg ebbol elo kutato megelhetese miatt finansziroznak meg mindig. Az egesz abiogenesis terulet egy zsakutca, nemhogy megoldananak kerdeseket, de egyre tobb es egyre megoldhatatlanabb problemak jonnek elo az allitasik nyoman.

Ezt a legjobban James Tour orditja mindig a dombtetorol, hogy szelhamos az osszes ilyen kutatas. :D
Itt egy tavalyi Harvard origin of life vita, ahol kb 4 perc utan egy rakas szemetnek nevezi Croninnak a korabbi kiserleteit, amikor oligopeptideket probalt eloalliltani valamifele "prebiotic soup" alapbol, szenzacios Tour, nagyon birom, ahogyan nem hagyja magat megfelemliteni, sot, elore megjosolja, mit fog Cronin allitani es elore meg is cafolja:

Total leiskolazta Cronint meg az egesz abiogenesis nonszenszet.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 307
20 247
113
Egyetlen kereséssel biztosan tucatnyi videot talalsz a témában, pl Penrose, Stapp stb elméletei. Van legalább 4-5 különböző elmélet arról, hogyan válik hirtelen anyaggá a megfigyelő jelenlétében a hullám, ami egyértelműen*nem* material effect.

Jah, elméleti fizikából - csak a kvantummechanika meg Wigner, Neumann, Heisenberg, Bohr valamiért pont kimaradt, ugye? :cool:

Semmi újat nem mondtam, ez évtizedek óta egy nyitott kérdés, pont úgy, mint mondjuk a sokáig divatos neodarwinizmus, amiről 10-20 éve már a legmegaltalkodottabb ateista kutatók is elismerik, hogy az elmult 60-70 kutatásai végérvényesen megcáfolták az elméletet.

Érdemes ám haladni a korral, egy regi "szigorlat" nagyon hamar elavul. :p
nyitott kérdés vs. megbukott... oké. Cáfolták volna? Eleve a materializmus egy univerzális kijelentésen, alapul hogy minden levezethető az anyagi világ méréséből és kölcsönhatásaiból. Az anyag egy viselkedési formája hogyan cáfolta ezt? A materialisták sem cáfolták Isten létét. De Isten nem a hullámegyenletben bújkál. A cáfol (=megbukott) és tagad szavak jelentése különböző, frissítsd a szótárad.

Az meg, hogy a hullám nem anyagi jellegű... az anyag egy tulajdonsága a hullám-jellegű viselkedése bizonyos körülmények közt. A modellünk az anyag viselkedésének leírására. Persze minden azon múlik, hogy húzod meg az anyag definícióját... Egyesek szerint pl. az energia sem anyag, míg mások szerint E=m*c^2...

Megfelelően megválasztva a szélmalmodat az könnyen legyőzhető... megbuktatható!

• Tetszik
Reactions: fip7 and Pogány

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 151
12 499
113
nyitott kérdés vs. megbukott... oké. Cáfolták volna? Eleve a materializmus egy univerzális kijelentésen, alapul hogy minden levezethető az anyagi világ méréséből és kölcsönhatásaiból. Az anyag egy viselkedési formája hogyan cáfolta ezt? A materialisták sem cáfolták Isten létét. De Isten nem a hullámegyenletben bújkál. A cáfol (=megbukott) és tagad szavak jelentése különböző, frissítsd a szótárad.
Isten most hogyan jott ide? Ez a szokasos bugyuta ateista-materialista probalkozas, hogy eltereld a kerdest. De ha mar felhoztad: az intelligent design ma mar teljesen kikerult a korabbi, tipikus dogmatikus akademiai gettobol, mert a tudomany egyre inkabb oket igazolja (ti. hogy a neodarwinista-naturalista-materializmus keptelen megmagyarazni az uj eredmenyeket).
A materializmus elegge vilagosan megbukott, nemcsak a fizikaban, de meg legalabb harom masik teruleten (molekularis biologia, csillagaszat-asztrofizika, medicine pl brain research) az elmult 60-70 soran.
Az abiogenezis (lasd feljebb) meg kulonosen vicces BS, mert olyan szinten allt a foldbe, hogy nemhogy kozelednenek az elet eredetenek leutanzasahoz, de egyre messzebb kerulnek tole, mert menet kozben molecular biology is akkorat lepett elore, hogy sokkal-sokkal bonyolultabb lett egy sejt, mint azt elotte kepzeltek (lasd pl a digitalis informacioaramlast ill storage funkciokat).

Az meg, hogy a hullám nem anyagi jellegű... az anyag egy tulajdonsága a hullám-jellegű viselkedése bizonyos körülmények közt. A modellünk az anyag viselkedésének leírására. Persze minden azon múlik, hogy húzod meg az anyag definícióját... Egyesek szerint pl. az energia sem anyag, míg mások szerint E=m*c^2...

Megfelelően megválasztva a szélmalmodat az könnyen legyőzhető... megbuktatható!
Nem erted, mit irtam, olvasd el ujra. A hullam az nem particle/reszecske. Csak akkor lesz azza, elegge megdobbento modon, amikor "odanezunk", ez a double slit ill a Copenhagen interpretation lenyege.
Nekem amugy nem is ez volt a legmegdobbentobb, hanem ez elmult 20 evben vegrehajtott delayed choice quantum eraser kiserletek: ha materialista szemmel nezed, akkor egy jovobeli esemeny kepes volt multbeli allapot modositani - ami a materialista elmelet szerint lehetetlennek kellene, hogy legyen. https://plato.stanford.edu/entries/causation-backwards/
Az elmult 50-100 evben sok teruleten kiderult, hogy az ujabb es ujabb ismereteket-felfedezeseket a materialista avagy meg inkabb a naturalista elmelet szerint nem lehet mar megmagyarazni, es ehhez nem kell sem Isten, sem semmi mas, mindossze a tudomany eredmenyeit kell kovetni.
Lasd mondjuk a DNA-RNA felfedezes (1953?) utan par evvel (58?) rajonnek arra is, hogy a 4 base (CATG) nem kemiai uton tarolja az infot, hanem a sorrendjuk adja az informaciot, gyakorlatilag pont ugy, mint mondjuk ha binaris kodot neznel. Ilyesmit random evolucios uton biztosan nem teremtesz a semmibol, kulonosen ugy nem, hogy kozben csillio mas paramterenek ppont ugy es pont akkor es pont annyi ideig kell fennallnia az univerzumban (gravitaciotol a homersekleten at a nyomasig stb stb). Plane nem fogsz 3 milliard (!) base pairt random kiserletezessel pont ebbe a sorrendbe allitani - annyi variacio lehetseges, hogy az egesz vilagegyetem ismert kora (14 milliard ev) semmi ahhoz kepes (konkretan a jelenlegi univerzumban ugy emlekszem osszesen van 10^81 atom versus itt 10^5400000000 a variaciok szama...) Erre talaltak ki a 'self-correcting' evoluciot, ami meg aztan teljesen a levegoben log, random allitasokra epul, ami csak tovabb ellehetetleniti az egesz elmeletet. :cool:
Az hagyjan, de raadasul a DNA olyan zsenialis, hogy nemcsak redundans, de ma mar azt is tudjuk, hogy mindefele szabalyzo halozatok mukodnek molekula/sejtepites soran (es ezek is valahol ott vannak benne leirva), kisertetiesen emlekeztetve a mi halozatainkra, lasd peldaul a gene regulatory network funkciokat, amit ismet keptelenseg random elerni: https://evolutionnews.org/2024/07/o...scientific-literature-supports-stephen-meyer/
A brain researchben is ma mar viszonylag elfogadott dolog, hogy a tudatossag ill szemelyiseg az nincs konkret terulethez kotve, hanem valahogyan az agy egeszeben "van", ugy all ossze (lasd hemispherectomy utan, fel agyukat levagva is ugyanaz a szemely marad a beteg, szemelyisege sem valtozik, stb, csak kevesebb lesz a seizure).

• Tetszik
Reactions: gergo55