1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Top Gun Archívum

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - tomcatmwi által indítva @ 2020. október 13..

?

Hogy tetszik?

 1. Szuper! Szívesen segítek.

  40,0%
 2. Tetszik! Olvasnám.

  60,0%
 3. Szerintem felesleges.

  0 szavazat
  0,0%
 1. tomcatmwi

  tomcatmwi New Member

  Üdvözlet! Jobb ötlet híján ide, a vegyesbe teszem ezt a témát. Segítséget keresek a T. Közösség részéről egy komoly vállalkozáshoz.

  Azon dolgozom éppen, hogy a Top Gun magazin valamennyi száma felkerüljön a netre egy modern online archívum formájában. Persze ez lehetne akár egy halom PDF és kész, de azt nem sokan olvasnák. Talán páran letöltenék nosztalgiázni egy kicsit, de ennyi. Én egy komoly online archívumon dolgozom, amelyben az egyes cikkek is katalogizálva vannak, kereshetőek, megoszthatóak. Létre lehet hozni saját cikkgyűjteményeket, azokat kiexportálni PDF-be, vagy akár gyűjteményben kinyomtatni egy online print-on-demand szolgáltatáson keresztül. Az egyes számok tableten vagy telefonon is jól olvashatóak, egyszóval mindent tud, amit 2020-ban kell, és amit egy mai tizenéves is ugyanolyan izgatottan forgathat, mint mi annak idején az első lapszámokat. Még a HUNMARC könyvtári katalógusrendszerbe is be lesz kötve, így pl. kutatók, történészek is könnyen tudnak majd benne keresni az országos katalógus alapján.

  Ez nem csak ábrándozás, hanem folyamatban levő projekt. Az archívum maga már működik, ami kb. a kész állapot 30%-a. Nem is házibarkács, mert ez a szakmám, ilyen rendszereket fejlesztek idestova huszonvalahány éve. Ha érdekel valakit, szívesen mesélek a technikai részletekről, bár ez itt nem IT-s fórum.

  Ahhoz keresek bátor segítőket, hogy a Top Gun jelenleg csak papírújság formájában létező számait bescanneljük és feltöltsük. Néhány (szám szerint 31) már megvan, de még mindig több, mint 100 további maradt. Annak, hogy ezt is én csináljam egyedül, számos akadálya van. Egyrészt hogy én Kanadában vagyok, a Top Gun-gyűjteményem meg otthon. Másrészt ha én ugrom neki, sosem lesz kész a fejlesztés. Ezért keresek olyanokat, akik szintén tudják és értik, mekkora értéket képvisel a Top Gun magazinban megjelent tudásanyag - személyes visszaemlékezések, szakmai cikkek - és vállalná, hogy ezt a terhet legalább részben leveszi a vállamról.

  Mennyi munka lenne ez? Egy számot bescannelni kb. 30 perc. Ha minden nap csak egyet csinál meg valaki, és azt sem minden nap, akkor öt ember kb. 5-6 hét alatt végez vele. Azután még meg kell csinálni a cikkek jegyzékét is, ami szintén számonként kb. félóra. Azaz ha lenne öt kitartó önkéntes, karácsonyra végeznénk vele. Valószínűleg előbb is.

  Jelentősen csökkenne persze az idő, ha valakinek már megvannak a Top Gun számai bescannelve. Alapos szétnézés után a már említett 30 számot sikerült felhajtanom innen-onnan, de többet nem.

  Az archívum motorjával egyébként bármilyen régi magazint fel lehet támasztani. Tervbe van véve például a Commodore Világ hasonló felvitele is. Én szeretném, ha majd az Aranysas és a Regiment is felkerülne, illetve a Magyar Szárnyak, és talán a Haditechnika is. Egy barátom meg az IPM Alfát szeretné visszahozni vele.

  Nos, van-e bátor jelentkező? Vagy kérdés?
   
  BJani, Negan and fonak9 like this.
 2. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Sajnos nekem nincsenek már meg, valaha gyűjtöttem őket a kezdetektől.
  Nem szorosan ide tartozik, de a TN lemezújságok archívuma megvan még valahol a neten? Arra emlékszem, hogy jó pár éve fent volt a neten egy (talán te csináltad azt is).
   
  Littlejohn likes this.
 3. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Mintha az Arcanum Kft. foglalkozott volna e témával. Nem biztos, de érdemes megnézni az adatbázist.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem akarok kukacoskodni, de ehhez nem kell engedély magától az AS magazintól?
  A faternak megvannak otthon a részek, de bekötve, szóval, ha még el is hoznám, szépen szkennelni azokat nem lehetne.
  Minőségi végeredményhez minőségi technika is kell, ha pdf közeli kinézetet szeretnél és nem n+1 féle minőséget = pénz kell a projektbe...
   
 5. tomcatmwi

  tomcatmwi New Member

  Egyeseknek milyen remek memóriájuk van! ;) Igen, valóban volt egy ilyen projektem, de annak már húsz éve. Sajnos elveszett. De a bakancslistámon rajta van az újbóli elkészítése, modernebb alapokon.

  A probléma egyébként nem a Top Gun magazinok fizikai beszerzése, mert azok megvannak, hanem a scannelés.

  Már nézegettem. Történetesen a srác, aki az UI/UX designt csinálja, korábban az Arcanumnak is dolgozott. Sajnos ott nincs fenn sem a Top Gun, sem az Aranysas vagy a Regiment.

  Az engedély megvan. Tőrös úr még évekkel ezelőtt rábólintott, csak azóta nem volt rá időm. Most is tud róla, valószínűleg éppen nézegeti, mert most jelentettem be a szerkesztőségi levlistán az első milestone-t.

  Pénz nem kell a projektbe, bár persze nem ugrom el, ha valaki hozzám vágja. :) Nem kell hozzá csilliárdos technika, tökéletesen megfelelő az a minőség, amit egy jobb otthoni lapscanner produkál. A nagykönyvtári szuperscannerek sem produkálnak jobb minőséget, csak gyorsabbak és robusztusabbak, esetleg tudnak automatikusan könyvet lapozni, meg ilyesmik. OCR-ezni nem fogjuk, nem is igen lehet, mert nem folyószöveg. Vagyis hát lehetne, de az egy külön óriási projekt volna, mert majd' minden oldalt kézzel kellene irányítani.
   
  fishbed, BJani and molnibalage like this.
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  RGR

  A probléma az, hogy a jó szkenneléshez lapkora kell szedni őket. Szerintem.
  Ki vállalná be ez úgy, hogy sokaknak könyvként, évadonként van bekötve...?
   
 7. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  A Haditechnika hozzáférhető

  http://real-j.mtak.hu/view/journal/Haditechnika.html

  Az Aranysas DVD-n megjelent 2001/11 - 2007/10 valamint Regiment 2005/1-2007/3 anno.
  A TopGun sorsa az volt, hogy a tulajdonosváltás után, a cikkek, és szinte az összes nem digitalizált anyag, ott maradt az új Tulajdonosoknál, Nem tudom,hogy hivatalosan megtörtént-e a felszámolása a magazinnak, néhány még voltak olyan események, ahol saját szememmel láttam Topgun magazinként beregisztrált embert,miközben a magazin már régen meg sem jelent. István a magyar jog hercehurca helyzetében mondhatta, hogy igen engedélyezem, de gyakorlatilag volt főszerkesztő, akinek úgy tudom nincs joga ehhez az anyaghoz, mert a Ferenczy Média volt a tulajdonos. Én amikor régen beszéltem vele igencsak sajnálta, hogy nincs meg az otthagyott szellemi termék amely még megjelent volna, illetve, hogy a régi számok sincsenek digitalizálva, mert nem az őveé.
  Mindenesetre szurkolók a kezdeményezésnek.
  Nekem is megvan az összes szám ami megjelent. (sajnos viszont jelenleg nem tudok segíteni a szken-ben.)
   
  fishbed and HAndrás like this.
 8. tomcatmwi

  tomcatmwi New Member

  Igen, igazad van, valóban szét kell vágni őket. De nem az a kérdés, hol találjuk meg a lapokat, mert MEGVANNAK MIND. Mondom, ott van a teljes gyűjteményem Pesten, csak pár szám hiányzik. Egy vagyonba kerülne átfuvaroztatni Kanadába, és akkor meg itt fogná a port, szóval minek. Eleve úgy terveztem, hogy az szét lesz vagdosva. Azt a 8-10 hiányzó számot meg majdcsak megtaláljuk valahol. A scannelést kellene elvégezni.
   
 9. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  @tomcatmwi
  Ezek fönt vannak a "virágboltban".
  Top Gun 1991 - 04.
  Top Gun 1991 - 03.
  Top Gun 1990 - 12.
  Top Gun 1990 - 11.
  Top Gun 1991 - 01.
  Top Gun 1997 - 04.
  Top Gun 1997 - 03.
  Top Gun 1997 - 01.
  Top Gun 1996 - 12.
  Top Gun 1991 - 11.
  Top Gun 1991 - 02.
  Top Gun 1990 - 10.
  Ha pont ezek hiányoznak, mázli.

  A CoV meg itt van már scannelve: http://pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/ujcov.html

  Van informatika topic a kantinban: https://forum.htka.hu/threads/informatika.923/
  Szerintem vagyunk páran akik szivesen olvasnánk a munkádról.
   
  HAndrás likes this.
 10. tomcatmwi

  tomcatmwi New Member

  Ezeket találtam meg én is, meg néhány PDF-et egy kalózoldalon. A CoV-okat pedig igen, mi is onnan lopjuk. :) Sajnos azoknak lehetne nagyobb is a felbontása.

  Ha ennyire érdekelnek a technikai részletek, ám legyen. Cloud alapú az egész, a Herokun fut. A backend Node.js és PostgreSQL, a tárhely AWS S3. A frontend Vue.js, némi Google Firebase Authenticate-tel. Mindkét oldalon Typescript. Ami kész van belőle teljesen, az a keretrendszer mindkét oldalon (jó golyóálló kis backend lett ám), az admin felület, illetve a lapszámok feltöltésére és pakolászására szolgáló részek. Fel lehet tölteni, szépen feldolgozza a képeket, generál belőlük thumbnail-t, normál és prémium felbontású változatot, bepakolja adatbázisba. Ezután meg lehet szerkeszteni a tartalomjegyzéket egy meglehetősen felhasználóbarát editorral, ahol meg lehet adni címet, keresőszavakat, szerzők neveit, stb. Van róla egy kis okító videóm azoknak, akik majd feltöltögetnek, de azt nem tenném ide nyilvánosan.
   
 11. tomcatmwi

  tomcatmwi New Member

  BJani likes this.
 12. tomcatmwi

  tomcatmwi New Member

  Haladunk... Mégiscsak fent van az Arcanumon a Top Gun, csak sajnos nem az összes. Az 1991 december előtti számok hiányoznak náluk is. De ha sikerül leszedni, máris megvan 90%.
   
 13. Loki19

  Loki19 Active Member

  Ahogy írták az 1990-es számok ill. az 1991 01, 02, 03. 04 és az 1991-11 fent vannak a magon. Valahol fent van a neten a többi is, mert én anno a teljes 1991-es évfolyamot és az 1990-es számokat is leszedtem, csak sajnos én is cikkekre vágva gyűjtöm a szakirodalmat ill. a számomra érdektelen anyagokat ki is dobáltam belőlük, így csak vágott verzióim vannak, persze ha nem lesznek meg a teljes számok ezeket is szívesen átküldöm.
   
 14. tomcatmwi

  tomcatmwi New Member

  Köszi, de a lapszámok mind megvannak, a scannelés lenne a probléma. De ha az Arcanum anyaga használható, akkor nagyrészt meg van oldva. A maradék 8-9 számot már nem nagy kunszt behúzni, megvan mind. Pár nap és kiderül, mire megyünk az Arcanummal.
   
 15. Loki19

  Loki19 Active Member

  Szerintem valamit félreértettél. Azt írtad, hogy a scannelés lenne a probléma, erre válaszoltam, hogy már fent van a neten az összes korai szám is. Nekem is ocr-es pdf-ben van meg az 1990-1997 közötti összes szám, csak mint írtam én már "megvágtam" őket. De talán tényleg jobban jársz, ha valaki újra scanneli őket, mert nyilván azok már a kívánt minőségben fognak elkészülni.
   
 16. tomcatmwi

  tomcatmwi New Member

  Ja, akkor itt mindenki félreértett mindenkit. ;) Ha átküldenéd azokat a PDF-eket, roppant hálás lennék az utókor nevében is! Tőrös úr ugyanis most csapott a kezünkre, hogy nem, az Arcanumról nem szedhetünk le semmit, mert valami szerződést tárgyalnak éppen, és irgum-burgum.
   
 17. Loki19

  Loki19 Active Member

  Jó, de még midig ott tartunk, amit már többször írtam, hogy nekem csak csonka verzióim vannak, mert csak azokat a cikkeket tartottam meg belőlük, amik engem érdekeltek. Ezért mondtam, hogy először meg kellene próbálnod felkutatni a teljes verziókat, aztán amiből nem sikerül ott átmenetileg-jobb híján jók lehetnek az enyémek is.
  A magos számok alapból teljesek, próbálok én is rájönni, honnan szedhettem a többit, persze lehet, hogy azokat is onnan, csak már törölték őket, de ha én megtaláltam, talán mások is vannak itt, akiknek teljes példányaik vannak.
  Pont az idén vagdostam meg-szét őket, megpróbálok a gépemen is körülnézni, hátha van valahol biztonsági mentés a teljes számokról is.
   
 18. tomcatmwi

  tomcatmwi New Member

  Komolyan azt hiszed, még nem tart ott a demenciám, hogy elfelejtsem, amit tegnap írtál? Kész csoda, hogy a fórumra visszataláltam ma is. ;)

  A magon ezeket találtam meg:
  1990/10
  1990/11
  1990/12
  1991/01, de hiányosan
  1991/02
  1991/03
  1991/04
  1996/13
  1997/01
  1997/03
  1997/04

  Ezen kívül PDF-ben még párat. De még az Arcanumnak is hiányos a gyűjteménye, pl. az 1995-ös számok náluk egyáltalán nincsenek meg. Nekem abból az 1., 9. és 10.
   

Ezen oldal megosztása